Ez is egy Jókenyér bejegyzés. Teljeskiőrlésű.
Nem is olyan rég még elég volt mindössze 5 % teljeskiőrlésű liszt, például a kenyérben, ahhoz, hogy azt teljeskiőrlésűnek nevezhessék. Ez azért, lássuk be, messze az ingerküszöb alatt volt. Aztán idővel változtattak a szabályozáson, ma már 60 % kell ehhez a mutatványhoz. A Jókenyérnél ez nem különösebben téma, náluk eddig is 100 % volt az 5% és a 60 % is.
Croque Madame teljes kiőrlésű napraforgómagos Jókenyérből.
Az üzemi kalandról és a teljeskiőrlésű kakaóscsigáról itt olvashattok.
Előkészítés: 10-15 perc
Sütési idő: kb. 15 perc
Hozzávalók (1, esetleg 2 főre):
4 szelet tejleskiőrlésű napraforgómagos Jókenyér
4-6 szelet jó minőségű érlelt sonka
1 ek. vaj
1 ek. liszt
0,5 dl tej
csipet só
csipet fehérbors
kevés reszelt citromhéj
néhány nagy csipet őrölt szerecsendió
1 csapott tk. Dijoni mustár
kb. 1 csészényi reszelt Gruyere sajt, vagy valamilyen érettebb hegyi sajt
2 egész tojás
A sütőt grill fokozatra állítottam 220 fokon. Lereszeltem a sajtot.
Egy kis lábasban megolvasztottam a vajat. Beleszitáltam a lisztet, miközben kézi habverővel kevertem. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet és simára kevertem. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a citromhéjat és a szerecsendiót.
A kenyereket egy tepsibe tettem, megkentem 2-2 kanál mártással, rátettem a sonkaszeleteket, megszórtam a reszelt sajttal és a sütőbe tettem, amíg a sajt megolvadt és világos aranybarnára sült.
Én most tükörtojást szerettem volna, napok óta tükörtojást szerettem volna enni, ezért azt sütöttem, és nem buggyantott tojást főztem. Közben egy teflon serpenyőt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele. Beleütöttem a két tojást és megsütöttem. Én folyósra hagytam a sárgáját, a fehérjét viszont kissé jobban megsütöttem, mert szeretem, ha kicsit ropog a széle.
Amikor a sajt megolvadt, beborítottam a szendvicseket a másik két szelet kenyérrel, a tetejüket megkentem bőségesen besamellel és megszórtam a maradék reszelt sajttal. Visszatettem a sütőbe és készre sütöttem, amíg a reszelt sajt világos aranybarnára sült.
A tükörtojást a sajtos, besameles melegszendvics tetejére tettem és megettem.
Facebook: Rizsázzunk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: