Van olyan, amikor az emberek azt gondolják, semmit sem fektetnek bele valamibe, amiből egyébként pénzt akarnak kiszedni. Eddigi 42 évem alatt párszor belefutottam már ebbe. És általában nem én voltam a be-nem-fektető, bár hazudnék, ha sosem gondoltam volna úgy, hogy jöhetne az a valami magától is. Volt időszak, amikor a sz@arabbnál is sz@arabbul voltam. Sokat ültem otthon a kanapén, amitől az kikagylósodott. Amiről álmodoztam, az viszont nem jött. Még mindig nem vagyok mestere a szelf-menedzsmentnek, de az ingyen melót (ha csak nem önként vállalt önkéntes munkáról, vagy nagyon speciális helyzetről van szó) ma már hamar kiszagolom és pillát rebegtetve megyek el onnan, nehogy valaki lemaradjon a világraszóló lehetőségről.
Remélem senki nem kérdezi meg, hogy jött ez ide a karfiolleveshez, mert fogalmam sincs. Vagy várjunk csak, lehet, hogy mégis: ja, igen, épp most faroltam le egy ingyen melót váró megkeresésről, amiben ingyen adok receptet, történetet, képeket.
Előkészítés: 5 perc
Elkészítés: 40 perc
Hozzávalók (4-6 főre):
1 közepes karfiol rózsáira szedve
2 kisebb sárga krumpli
1 nagy gerezd fokhagyma
1 kis darab póráhagyma (8-10 cm)
kb. 7 dl zöldségalaplé
fél kezeletlen citrom héja
2-3 nagy csipet őrölt római kömény
só
bors
olívaolaj
kb. 1 dl kókusztej vagy zsíros tejszín
a tetejére:
kevés a sült karfiolból
1 kicsi édeskrumpli felkockázva, megsütve
kevés zsenge karfiol levél vékonyan felvágva
A sütőt előmelegítettem 180 fokon légkeverésen.
A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem, nagy tepsibe tettem egy gerezd fokhagymával együtt, aminek nem vettem le a héját. Megpucoltam a krumplikat, felkockáztam, a karfiolhoz adtam. Az egészet sóztam, borsoztam, megszórtam római köménnyel. Meglocsoltam olívaolajjal, alaposan összeforgattam. 20-25 perc alatt megsütöttem. 1 kisebb darab karfiolt félretettem a tálaláshoz.
Meghámoztam és kb. 1×1 centis kockákra vágtam az édeskrumplit. 1 ek. olívaolajat hevítettem egy közepes fazékban, majd nagyjából 5 perc alatt megsütöttem benne az édeskrumplit. Kiszedtem és a helyére dobtam a felvágott póráhagymát, amit korábban már megmostam. Csipet sóval 4-5 perc alatt alacsony hőmérsékleten megpároltam. A megsült karfiol krumpli keveréket hozzáadtam, felöntöttem annyi alaplével, amennyi éppen ellepte. Sóztam, borsoztam, belereszeltem a citromhéjat és fedő alatt felforraltam. Ezután botmixerrel krémesre turmixoltam. Túl sűrű volt, ezért adtam még hozzá kb. 1 dl alaplevet. Beleöntöttem a kókusztejet, turmixoltam rajta még egyet, végül még egy kis sóval és római köménnyel ízesítettem.
A sült karfiollal és a sült édeskrumpli kockákkal tálaltam. Találtam itthon chilis tortilla csipszet, azt is rátettem, csak hogy meglegyen a textúrák játéka. 😉
facebook: Rizsázzunk!
instagram: rizsazzunk_blog
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: