Sült karfiol krémleves 2019

Van olyan, amikor az emberek azt gondolják, semmit sem fektetnek bele valamibe, amiből egyébként pénzt akarnak kiszedni. Eddigi 42 évem alatt párszor belefutottam már ebbe. És általában nem én voltam a be-nem-fektető, bár hazudnék, ha sosem gondoltam volna úgy, hogy jöhetne az a valami magától is. Volt időszak, amikor a sz@arabbnál is sz@arabbul voltam. Sokat ültem otthon a kanapén, amitől az kikagylósodott. Amiről álmodoztam, az viszont nem jött. Még mindig nem vagyok mestere a szelf-menedzsmentnek, de az ingyen melót (ha csak nem önként vállalt önkéntes munkáról, vagy nagyon speciális helyzetről van szó) ma már hamar kiszagolom és pillát rebegtetve megyek el onnan, nehogy valaki lemaradjon a világraszóló lehetőségről.

Remélem senki nem kérdezi meg, hogy jött ez ide a karfiolleveshez, mert fogalmam sincs. Vagy várjunk csak, lehet, hogy mégis: ja, igen, épp most faroltam le egy ingyen melót váró megkeresésről, amiben ingyen adok receptet, történetet, képeket.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 40 perc

 

Hozzávalók (4-6 főre):

1 közepes karfiol rózsáira szedve

2 kisebb sárga krumpli

1 nagy gerezd fokhagyma

1 kis darab póráhagyma (8-10 cm)

kb. 7 dl zöldségalaplé

fél kezeletlen citrom héja

2-3 nagy csipet őrölt római kömény

bors

olívaolaj

kb. 1 dl kókusztej vagy zsíros tejszín

a tetejére:

kevés a sült karfiolból

1 kicsi édeskrumpli felkockázva, megsütve

kevés zsenge karfiol levél vékonyan felvágva

A sütőt előmelegítettem 180 fokon légkeverésen.

A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem, nagy tepsibe tettem egy gerezd fokhagymával együtt, aminek nem vettem le a héját. Megpucoltam a krumplikat, felkockáztam, a karfiolhoz adtam. Az egészet sóztam, borsoztam, megszórtam római köménnyel. Meglocsoltam olívaolajjal, alaposan összeforgattam. 20-25 perc alatt megsütöttem. 1 kisebb darab karfiolt félretettem a tálaláshoz.

Meghámoztam és kb. 1×1 centis kockákra vágtam az édeskrumplit. 1 ek. olívaolajat hevítettem egy közepes fazékban, majd nagyjából 5 perc alatt megsütöttem benne az édeskrumplit. Kiszedtem és a helyére dobtam a felvágott póráhagymát, amit korábban már megmostam. Csipet sóval 4-5 perc alatt alacsony hőmérsékleten megpároltam. A megsült karfiol krumpli keveréket hozzáadtam, felöntöttem annyi alaplével, amennyi éppen ellepte. Sóztam, borsoztam, belereszeltem a citromhéjat és fedő alatt felforraltam. Ezután botmixerrel krémesre turmixoltam. Túl sűrű volt, ezért adtam még hozzá kb. 1 dl alaplevet. Beleöntöttem a kókusztejet, turmixoltam rajta még egyet, végül még egy kis sóval és római köménnyel ízesítettem.

A sült karfiollal és a sült édeskrumpli kockákkal tálaltam. Találtam itthon chilis tortilla csipszet, azt is rátettem, csak hogy meglegyen a textúrák játéka. 😉

facebook: Rizsázzunk!

instagram:  rizsazzunk_blog

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »