Rizsázzunk!

Sültpadlizsán krémleves

El kellene mennem végre szemvizsgálatra. Szemüveg kell, közelre. De mivel hírhedten szétszórt és lusta tudok lenni, a csodálatos Canon-om helyett a mobilommal csinálok képeket. A mobil kijelzőjét látom, kábé, a fényképezőgépbe nézve viszont bárhol is van a fókusz, csak sejtem merre nézzek. De így legalább széttrollkodhatom a saját képeimet a mindenféle filterrel, meg teljesen felesleges feliratokkal. Cserébe nem vagyok benne maradéktalanul biztos, mindent leírtam-e, amit akartam. Nem látok tisztán.

Hát, helló Január.

Ez a leves meg nagyon sűrű. Tényleg.

Előkészítés: 5 perc + amíg a padlizsán megsül

Elkészítés: 15 perc

 

Hozzávalók (kb. 2 főre):

1 nagy padlizsán

1 kicsi fej vöröshagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

6 db kicsi fej gomba (fehér vagy barna csiperke, portobello, szezonjában gesztenyegomba pl.)

5 dl zöldségalaplé (pölö így)

0,5 dl kókusztej (a sűrű konzervdobozos)

3 nagy csipet őrölt fahéj

1-2 nagy csipet őrölt római kömény

frissen tekert fekete bors

1 tk. szárított petrezselyem vagy 1 ek. friss

1-2 csipet szárított snidling

pirított mandula és pirított kenyérkocka a tetejére

A sütőt előmelegítettem 200 fokra és addig sütöttem a padlizsánt, amíg a héja megfeketedett. Kivettem a sütőből és hűlni hagytam. A sült padlizsánt egy kanállal kikapartam a héjából.

A hagymát és a fokhagymát felaprítottam. A gombafejeket áttöröltem, mindet négybe vágtam. Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele, hozzáadtam a hagymát és a gomba 3/4-ét, majd közepes lángon megdinszteltem. Picit sóztam. Rádobtam a fokhagymát és 1-2 percig pároltam azzal is. A lábasba tettem a padlizsánt, 1 csipet római köményt adtam hozzá, majd erősebb lángon sűrűn átkeverve 5 percig pirítottam. Felöntöttem az alaplével, fűszereztem a fahéjjal és a római köménnyel, és 5 perc alatt készre főztem. Botmixerrel krémesre turmixoltam, beleöntöttem a kókusztejet. Megszórtam 1 csapott tk. szárított petrezselyemzölddel és 1 nagy csipet szárított snidlinggel. Még egy kevés sóval és borssal ízesítettem. Ha nagyon sűrű marad a leves, hígíthatjuk vízzel.

A maradék gombát szárat serpenyőben, magas lángon 5 percig pirítottam. Többször átkevertem. Amikor barnulni kezdett, olívaolajat adtam hozzá. További 3-4 percig sütöttem még, sóztam, majd pár perc után elzártam alatta a lángot. Megszórtam egy nagy csipet szárított petrezselyemmel.

Tálaláskor a levest pirított gombával, kenyérkockával és mandulával díszítettem.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. nem szerepel sehol, hogy nem kell utána semmit enni. ahogyan az sem, hogy önmagában ezzel jól lehet lakni.
    minden más csupán feltételezés.

  2. Szabó László Kulinyo says: (előzmény @Rizsázzunk)

    Inkább utána. Csak úgy van feldobva a cím, hogy nem kell utána mást enni. Értelmezésem szerint ez laktatót jelent. Nos, nem az!

  3. akkor enni kell egy csülkös pacalt a leves helyett.

  4. Szabó László Kulinyo says:

    Biztosan finom, de ettől nem lakom jól. Még előételnek is gyenge.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!