Rizsázzunk!

Sosem volt húsvéti shakshuka

Ez lett volna a Húsvét utáni húsvéti shakshuka. Úgy terveztem, ellövöm maradékmentés címen a receptet sonkával és tormával. Ellőttem, de nem itt, hanem innen jó messzire. Azóta fonnyadozott néhány kápia a hútőben, egyik polcról a másikra tologattam, lehetőleg minél hátrább, hogy ne is lássam.

Húsvéti shakshuka nem készült, de a paprikamentő shakshukám megfőtt végül.

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: 15-20 perc

 

 

Hozzávalók (4 főre): 

2-3 db kápia paprika

1 kicsi cukkini

4 egész tojás

8 – 10 dkg hámozott konzerv paradicsom

1 ek. sűrített paradicsom

10 – 12 szem egészen kicsi gomba

olívaolaj

bors

1 fej vöröshagyma

1 – 2 gerezd fokhagyma

1 mk édes pirospaprika

1 mk. füstölt paprika

római kömény

2 tortilla lepény (½ tortilla / fő)

kb. 4-5 dkg feta

friss petrezselyemzöld vagy koriander

A gombát külön, forró száraz serpenyőben erős lángon pirítani kezdtem. Amikor világos aranybarna színt kap, kevés olívaolajat öntök hozzá és közepes lángos 2-3 percig tovább pirítom. Többször átkeverem. Ezután sózom, borsozom, még 2-3 percig sütöm, majd félreteszem egy tányérra tálalásig.

A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozom, és apró kockákra vágom. A paprikát kicsumázom, aztán hosszában negyedekre, majd vékony csíkokra vágom. Félbevágom a paradicsomokat, egy sajtreszelő nagylukú oldalán egy tálba reszelem a belsejüket, Apróra vágott héjas paradicsommal is oké, de ha reszelem, a héja nem marad benne. 

A padlizsánt megpucolom, és kb. 2×2-es kockákra vágom. 

Egy nagyobb serpenyőt hevítek, majd beleöntöm az olajat. Amikor forró, beleteszem a felvágott vöröshagymát, sózom, borsozom, adok hozzá római köményt. Amikor a hagyma már krémesen puha, beleteszem a zúzott fokhagymát is, ezzel együtt 1-2 percig még párolom. Ezután megy bele a paprika és a padlizsán. Folyamatos kevergetés mellett pirítom a zöldségeket, Karamellizálom is őket kicsit, majd hozzáadom a paradicsomsűrítményt is. Amikor a paradicsomsűrítmény nagyjából elfőtte a levét, felöntöm a lereszelt paradicsommal és takarékon, fedő alatt még kábe 10 percig hagyom összefőni. A tojást ezután teszem bele: egy evőkanállal kis krátereket formázok a shakshukába, ezekbe ütöm  óvatosan egyesével a tojásokat és 1-2 perc alatt lefedve készre főzöm. 

A tetejére kevés friss petrezselymet szórok, ráteszem a pirított gombákat, és kissé pirított tortilla lepénnyel tálalom. Azt a fényképezéskor persze elfelejtettem… A tetejére mehet egy kis morzsolt feta is. 

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!