Azt mondták, hétvégén végre tél lesz, ha már január van. Hehe, hiszem, ha fázom. De ha mégis száguldanának a mínuszok, ahogy ígérik, jól jöhet egy forró krémleves. Finom, egyszerű, gyors és olcsó. Minden együtt van.
Volt a fagyasztóban egy kis füstölt “comblé”. A férj nemrég zöldbablevest készített, füstölt combot vett hozzá, amit megfőzött. A visszamaradt isteni füstölt levet én meg gyorsan lefagyasztottam, ki tudja, mikor kellhet alapon. Most jól jött. Nagyon finom, ízes, karakteres lett tőle a krumplikrémleves. Most csak sóztam, borsoztam, semmilyen más fűszert nem használtam, csak egy kis citromlével frissítettem a füstölt ízt. Ja, azért egy kis huncutságot mégis elkövettem: tejszín helyett kókusztejjel lágyítottam a végén. Ha idegenkednétek a kókusztejtől, vagy épp nincs otthon a stelázsin (évek óta nem vettem én sem a múlt hétig), a jó öreg tejszín is tökéletes lezárása a levesnek.
Glutén -és laktózmentes.
Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 20 – 25 perc
Hozzávalók:
3 ek. olívaolaj
2 – 3 nagyobb krumpli
1 szál kisebb sárgarépa
1 nagyobb fej mogyoróhagyma (sima vöröshagyma is jó, abból 1 kisebb fej)
2 – 3 gerezd fokhagyma
7 dl füstölt sonkalé
3 – 4 dl víz, ha túl sűrű a végén a leves
1 – 1,5 dl kókusztej (1 kis konzervnyi) vagy tejszín (nem főzőtejszín, hanem igazi tejszín)
2 maréknyi felkockázott bacon
kevés frissen facsart citromlé (néhány evőkanálnyi)
A hagymákat megpucoltam. A mogyoróhagymát felaprítottam, a fokhagymát kisebb darabokra vágtam. Egy nagyobb fazekat felhevítettem, majd olívaolajat öntöttem bele és közepes lángon dinsztelni kezdtem rajta a mogyoróhagymát. Kicsit sóztam, időnként megkevertem. Amíg a hagyma sült, a krumplikat megmostam, megpucoltam, és felkockáztam kb. 3 x 3 centis darabokra. A sárgarépát is megpucoltam, majd kisujjnyi vastagon felkarikáztam.
Kb. 5 – 6 perc dinsztelés után a mogyoróhagymára dobtam a fokhagymát is, és 1 percig együtt pirítottam őket. Ezután a fazékba tettem a krumplit és a sárgarépát is, majd kb. 10 percig, sűrűn átkevergetve, lepirítottam. Ezalatt kicsit puhultak is. Ekkor felöntöttem a füstölt lével, kissé sóztam, borsoztam, csak óvatosan, mert a füstölt alaplé már eleve sós volt. Felforraltam és forrástól számított lefedve, puhára főztem. Közben egy kis serpenyőben lepirítottam a felkockázott bacont.
Amikor a krumpli és a sárgarépa is megpuhult, levettem a fazekat a tűzről és botmixerrel simára kevertem a levest. Öntöttem hozzá egy kevés vizet, mert túl sűrűnek találtam. Ízlés szerint készíthetjük sűrűbbre vagy hígabbra is. Ezután hozzáadtam a kókusztejet, majd sóztam és borsoztam még. Végül beleöntöttem a citromlevet is. Összekevertem.
Egy kanál tejföllel (laktózérzékenyek hagyják el, nélküle is tökéletes a leves) és a sült baconnel tálaltam.
Nézzetek be a Facebook-ra is. Ott is zajlik az élet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: