Kicsit profibban és hivatalosabban: Rosabaya de Colombia espresso-s kacsa. Hosszú lesz, vigyázat. Még most is szapora lesz a légzésem, ahogy írom a bejegyzést.
Őrület! Éppen csak feleszméltem abból, hogy a Nespresso meghívott és VIP belépőt adott nekem a Gourmet fesztivál szakmai napjára (erről bejegyzés itt), ahol szuper Nespresso kávékat (is) kortyolgathattam, újabb meglepetés ért. Szóval, a történet ott kezdődött, hogy a kissé elgyötört anyuka (én) hazaesett a játszótérről egy erősen lefárasztott (értsd: meglehetősen nyűgös) gyerekkel (Rozi). Aztán amikor a gyereklány elaludt, lerogytam a kanapéra, hogy aznap először megnézzem a leveleimet. Tudjátok, gyes-en lévő anyukának rengeteg fontos emailje érkezik, mint a “Gyerekruha akciósan elvihető” vagy a “Fitness bérlet 20% kedvezménnyel megvásárolható most narancsbőr elleni ajándék kezeléssel” típusúak. Néha a férj szánalomból ír egy emailt. Aznap még ilyen sem érkezett… Nem úgy a Rizsa facebook oldalára. Megnyitottam, hogy kicsit nyüzsögjek rajta, mert akkor már talán 2 napja nem jelentkeztem be. Le is fagytam hosszú percekre. Ott volt egy üzenet Fűszeres Esztertől, hogy a Nespressoval karöltve szeretne meghívni egy receptversenyre 9 másik bloggerrel együtt. Miután sikerült stabilizálni a légzésemet, a pulzusomat és a keringésemet, azonnal igent mondtam. Azután felhívtam a férjemet, aki kinyomott, felhívtam a húgomat, aki szintén lerázott, felhívtam az anyukámat, aki visszahívást ígért, majd felhívtam az apukámat, akinek már könyörögtem, hogy LEGALÁBB TE NE RÁZZÁ’ LE! Elmeséltem, milyen kaland vár rám, nagyon örült, meg ilyenek, aztán letettük a telefont. 1 perc múlva visszahívott, hogy mi az, hogy LEGALÁBB TE NE RÁZZÁ’ LE?
Szóval, önként, nótázva igent mondtam a felkérésre. Nagy dolog, nagyon nagy. Aztán kaptam egy szép fekete dobozt egy Nespresso géppel, 3 fajta Grand Cru kávéőrleményt (Rosabaya de Colombia, Vivalto Lungo, Arpeggio), meg egy rahedli fűszert. Abban a pillanatban megvolt, hogy valamilyen húsételt készítek. Valamiért úgy gondoltam, zömében úgyis desszertek készülnek majd. A megkötés az volt, hogy legalább 1 fajta kávéőrleményt fel kell használni, illetve minimum 4 fűszert. Kicsit vakartam a fejemet, karakteres fűszereket kaptunk (pl. szerecsendió-virág, szegfűszeg, fekete kardamom, narancsvirágvíz, citrombors, cukrozatlan kakaópor, Cayenne bors, stb.), a szervezők nem kíméltek minket. De innen szép felállni. A férjjel túlestünk a 3 kávétípus szürcsölgetésén. A vérnyomásunkat sem dobta meg különösebben, a férj enyhén kávéfüggő, az én vérnyomásom meg annyira alacsony, mint Danny DeVito. Csoda, hogy mozgok. Aztán összeállt a kép, elmentünk a leánnyal a piacra és megvettem a kacsacombokat, a szedret, meg a ribizlit. Az alapanyagok fényében már nem volt nehéz a döntés: Rosabaya de Colombia őrleményt használtam, a gyümölcsössége, boros beütése miatt, hiszen a kacsa a bogyósokat és a bort is szereti. A pályamű elkészült, a férj megkóstolta és csak hadonászott a kezével, hümmögött és olyan elégedett arcot vágott, mint egy óvodás, aki megtalálta az elveszettnek hitt hengeres uzsis tasiját. A fotózás után én is kóstoltam és én is csak hümmögtem. Aztán amikor néhány falatot a gyerek is megkóstolt és csak hümmögött, megveregettem a vállaimat. Persze lehet, hogy csak minket utánzott… 😉
A verseny ideje alatt a Nespresso facebook oldalán tudtok szavazni a Nespresso Coffee Challenge albumnál. Én vagyok a Rosabaya De Colombia espresso-s kacsa gazdája. Szavazzatok, nyomjatok egy lájkot, osszátok, vigyétek hírét a kacsának és a versenynek is, kérlek. Sőt! Ha regisztráltok a Nespresso facebook oldalán, akár egy hófeér Nespresso U kávégép is a Tiétek lehet, mert a verseny végén nem csak a mi receptjeink és fotóink közül választanak győzteseket, de a szavazók között is sorsolnak. Azért ez így elég jó, ugye? Azért nézzetek szét a blogger és egyben versenytársaim képei között is. Szenzációs ételek készültek.
A részletekről egyébként a Nespresso facebook oldalán olvashattok bővebben. Ha kíváncsiak vagytok rá, kattintsatok ide. Érdemes. És még egyszer, ha a lényeg elveszett volna a sok rizsázás között, szavazni az alábbi linken lehet, mondjuk rám. 😉
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10153019844883345.1073741887.28939438344&type=3
Hozzávalók (2 főre):
2 egész kacsacomb bőrrel együtt
1 közepes fej lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
5 szem szegfűszeg
1 csapott tk. citrombors
2 ek. olívaolaj
só bőven
2 kupak narancsvirágvíz
1 dl víz
1 adag Nespresso Rosabaya de Colombia rövid kávé
2 – 3 ek. balzsamecet
3 – 4 ek. sötétbarna lágy nádcukor (attól függően mennyire szeretjük édesebben)
1 késhegynyi Cayenne bors
10 dkg szeder + néhány szem a tálaláshoz
8 dkg ribizli + néhány szem a tálaláshoz
köretnek: zsenge bébispenót
A sütőt előmelegítettem 160 fokra, alsó felső üzemmódban.
A kacsacombokat megmostam, konyhai papírtörlővel szárazra töröltem. A bőrös felüket bőven sóztam. Megpucoltam a lilahagymát és a fokhagymát. A fokhagymát egészben hagytam, a lilahagymát kisebb cikkekre vágtam. Főztem egy adag gyümölcsös, kissé citrusos Nespresso Rosabaya de Colombia rövid kávét.
Elősütöttem a kacsacombokat. A slow cooker edényt a tűzhelyen felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, és bőrös felükkel ráraktam a kacsacombokat. Oldalanként 5 – 5 percig sütöttem. Az elősütött combokat tányérra tettem, lefedtem. A kisült zsír nagyját leöntöttem, csak a barna, pörcös részt hagytam az edényben. Mérsékeltem a lángot, beletettem a cikkekre vágott lilahagymát és 5 percig sütöttem, amíg világosbarna lett. Hozzáadtam az 1 gerezd fokhagymát, felöntöttem 1 dl vízzel, alaposan felkapargattam a lesült pörcöket is. Minden cseppje kincs. Az edénybe tettem a szedret és a ribizlit, a szegfűszeget, fűszereztem a citromborssal. Meglocsoltam 2 ek. balzsamecettel és 2 kupak rózsavízzel, végül hozzáadtam 2 ek. sötétbarna lágy nádcukrot. Elkevertem. A kacsacombokat is az edénybe tettem, az egészet meglocsoltam a Nespresso Rosabaya kávéval, kicsit megráztam az edényt, hogy elkeveredjen a kávé is. Lefedve bő 2 órára a 160 fokos sütőbe tettem.
2 óra elteltével ellenőriztem a húst. Még negyed órára visszatettem, majd fedő nélkül még 10 percig a sütőben hagytam, hogy a bőre kissé ropogósra süljön. A slow cookert kivettem a sütőből, a kacsacombokat tányérra tettem, amíg a gyümölcsös kávés keveréket szűrőn átpasszíroztam, hogy a magokat eltávolítsam. Kiigazítottam az ízeket egy csipet sóval, egy csipet citromborssal, 1 ek. balzsamecettel és még egy kis nádcukorral. Egy késhegynyi Cayenne borssal csavartam még egyet az ízeken. Ennyi éppen elég volt ahhoz, hogy csak egy lehelletnyit csípjen, ne legyen tolakodó.
Friss, nyers bébispenótot tettem a tányérra a kacsacombok mellé, megszórtam néhány szem szederrel és ribizlivel, és meglocsoltam kevés szósszal. Házi bodzaszörpöt adtam hozzá. De egy pohár száraz vörösbor is jól passzol hozzá.
Facebook-on pedig továbbra is itt találtok meg.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: