Rizsázzunk!

Zellerkrémleves tojásmetélttel céklacsipsszel és pirított dióval

Jó az, amikor 7 ember rákészül egy beígért levesre (a címbe szereplőre), aztán az előző napi rakott káposzta maradékát kapják az asztalnál. Bekrepált a botmixerünk, a krumplinyomónak sok volt a zeller, a húsdaráló meg csak nem dolgozik olyan finoman, így minden lett a leves, csak krémes nem. Röpke 24 óra leforgása alatt (másnap vettünk új botmixert) elkészült a zellerkrémleves. Illett valami díszesebb feltéttel enyhíteni a gebaszt. 🙂

zellerkremleves_cekla_csipsszel_tojasmetelttel (3)

 

Hozzávalók:

40 dkg zellergumó megpucolva
1 fej lila -és 1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 alma
4 ek. olívaolaj
1 – 1.5 liter víz (vagy zöldségleves)
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
1 – 1,5 dl tejszín vagy kókusztej
fél citrom leve (elhagyható, ha az alma elég savanyú)

1 nagy marék dió

2 – 3 közepes cékla + bő olaj a sütéshez

2 tojás + só, bors+ 1 löttyintésnyi tejszín+ 4 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió

A zöldségeket megmostam, meghámoztam, majd a zellert és a krumplit felkockáztam. A megpucolt hagymákat vékony csíkokra vágtam. Egy közepes lábasban felhevítettem az olajat, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megfonnyasztottam. Ezután a fokhagymát is megfuttattam rajta, kb. 1 perc alatt éppen csak, hogy illata legyen. Hozzáadtam a zellert, 3-4 percig pirítottam, felöntöttem az alaplével/vízzel, végül beledobtam a meghámozott, feldarabolt almát is. Kevés sóval és frissen őrölt borssal fedő alatt közepes lángon puhára főztem (kb. 15).

Közben a céklákat meghámoztam és a zöldséghámozóval vékony szeleteket vágtam belőle. Forró olajban ropogósra sütöttem (sütőben is süthetjük, ha ellenezzük a bő olajba való sütést), konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedtem. A diót száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam, durvára vágtam és félretettem.

A tojásmetélthez a tojásokat egyesével sütöttem meg. A felütött tojáshoz sót, borsot, szerecsendiót és kevés tejszínt adtam. Alaposan felvertem, olajjal kikent forró serpenyőbe öntöttem, mint a palacsintatésztát és mindkét oldalát világos aranybarnára sütöttem. Tányérra szedtem, hagytam hűlni, végül feltekertem a tojáslepényeket és kb. 1 centi vastagon felvágtam.

A levest a végén botmixerrel összeturmixoltam, vékony sugárban hozzáöntöttem a tejszínt, elkevertem és fűszereztem még kevés sóval, borssal, bőségesebb mennyiségű frissen reszelt szerecsendióval.

Tálaláskor a levesbe szedtem a pirított diót, majd a tetejére tettem a tojásmetéltet és a céklacsipszet. Pirított rozskenyeret adtam hozzá.

Facebook: Rizsázzunk!

Tojásmetélt ötlete innen.

zellerkremleves_cekla_csipsszel_tojasmetelttel (4)

zellerkremleves_cekla_csipsszel_tojasmetelttel

Almás pudingos pite szerecsendióval

Hagyományőrzősre vettük a figurát, népi motívumokban most már nem szenvedünk hiányt. Nagyon piaci ár alatt vettünk egy sváb kalocsai mintás étkezőgarnitúrát, Anyósoméktól meg kaptunk egy több, mint 100 éves tálast, csetreszekkel együtt. Mi oda vagyunk érte, nagyon szép. Az apukám szerint elmegy, “de hát végül is, Ti nézitek gyerekem”. Igen, szerencsére, mi nézzük.

Kezdett erősen lincs közeli hangulat kialakulni, amiért napok óta nem csináltam desszertet, így ha menteni akartam a hátsó felemet, sütnöm kellett. Uszkve 3 hete nyitva volt egy weboldal egy almás süti receptjénél. Minden reggel újra megnéztem, oké, ma megsütöm… 3 hét után sikerült erőt vennem magamon, meg a tilitolizásomon, mert már én is remegtem valami édes cuccért. Hiába, az önzés remek motiváció. 😉

De az, hogy a custard powder-t (pudingpor) simán caster sugar-ként (porcukor)  kódolta az agyam, azért okozott némi keveredést az előkészítésnél. Amikor ugyanis felfogtam, hogy amit hittem, az nem az, összerándult az arcom. Kissé pánikszerű keresgélés után, találtam a szekrényben egy csomag vaníliás pudingport, a főzős fajtát. Aztán, amikor arra is rájöttem, hogy most éppen nem szabad tartású tyúkok tojása van itthon…

Ja, és jelölték a blogomat a HVG éves blogversenyén, a Goldenblog 2014-en. Ez egy szavazós játék, tisztára mint a Big Brotherben, szóval, ha tetszik a blog, meg amit itt csinálok, nyomjatok egy szavazatot a Rizsázzunkra. Szavazni ezen az oldalon tudtok, értelemszerűen a Gasztro kategórián belül találtok meg. Hála és köszönet! 🙂

Előkészítés: kb. 20 perc

Sütés: 50 – 60 perc

szerecsendios_almas_pudingos_pite (1)

 

Hozzávalók (kb. 20 centis tortaformához):

a tésztához:

20 dkg finomliszt

12,5 dkg hideg vaj felkockázva

1 cs. vaníliás cukor (eredetileg nincs benne)

1 nagy csipet só

2 ek. vaníliás pudingpor

1 közepes tojás felverve

2 ek. hideg víz (ha kell, lehet több is)

a töltelékhez:

1,6 dl teljes tej

1,6 dl tejszín

2 közepes tojás sárgája felverve

2 púpozott tk. kukoricaliszt

40 g porcukor

1 cs. vaníliás cukor

1 csapott tk. frissen reszelt szerecsendió

60 dkg alma (hámozott, csumázott mennyiség, cikkekre vágva)

1 citrom leve

4,5 dkg demerara cukor (kristálycukor is jó)

1 nagy maréknyi demerara cukor a szóráshoz

 

Először összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a pudingport, a felkockázott hideg vajat, egy csipet sót és az ujjaimmal elmorzsoltam, durva kenyérmorzsa állagúra. Beletettem a felvert tojást, a vaníliás cukrot és 2 ek. hideg vizet, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha kell, adhatunk hozzá még egy evőkanálnyi vizet. Ha nem áll össze a tészta, akkor pedig néhány szórásnyi liszttel korrigálhatjuk. Gyors mozdulatokkal, hogy a tészta ne melegedjen fel, összegyúrtam. Gombóccá formáztam és folpackba tekerve bő 30 percre a hűtőbe tettem.

A tejet és a tejszínt egy lábasba öntöttem, és addig melegítettem, amíg már majdnem felforrt. Közben egy kisebb edényben elkevertem a tojássárgáját a kukoricaliszttel és a porcukorral. A legalacsonyabbra állítottam a lábas alatt a lángot. A forró tejes tejszínes keverékből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adtam, vékony sugárban csurgattam hozzá, miközben egy kézi habverővel folyamatosan kevertem. Ezután az egészet lassan a tejes, tejszínes keverékhez öntöttem, folyamatosan kevertem. Addig főztem takarék lángon, állandóan kevergetve, amíg besűrűsödött és egy evőkanál hátulján már nem folyt le. Húzzunk az ujjunkkal egy csíkot a kanál hátulján, és ha a krém már nem folyik össze, hanem megmarad a csík, még pár percig főzzük, és kész is. Belereszeltem a szerecsendiót, alaposan elkevertem és egy kisebb tálkába öntöttem. Szorosan lefedtem fóliával (nem lesz bőrös a teteje) és hagytam teljesen kihűlni.

Az almákat meghámoztam, kimagoztam és kb. fél centi vastag cikkekre vágtam. Meglocsoltam a citromlével, rászórtam a cukrot, alaposan összekevertem és félretettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy kb. 20 centis kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt tettem. A hideg tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtottam, nagyjából 35-40 centis kört kaptam. A tortaformába tettem, a széleit hagytam lelógni a forma pereméről. Beletettem az almát, szépen visszahajtogattam a tészta széleit, össze is csipkedtem a hajtásoknál, és beleöntöttem a vaníliapudingot. A tészta visszahajtott széleit lekentem a felvert tojással, végül az egészet megszórtam egy nagy maréknyi cukorral. Kb. 50 perc alatt készre sütöttem. Ahhoz, hogy szeletelhetőbb legyen és a puding kevésbé legyen folyós, hagyjuk teljesen kihűlni.

Vanília fagyival még sokkal jobb, egyetek hozzá bátran.

szerecsendios_almas_pudingos_pite (6)

 

szerecsendios_almas_pudingos_pite

Sült céklás köles grillezett halloumival

Az, hogy hétvégére ilyen idő lett, jót tesz nekem. Nemsokára elindulok Roziért az oviba, valószínűleg ki fog alkudni magának egy fagyit, mert minden egyes nap rápróbál. Utána pedig elmegyünk a Mátrába. Tűzifánk már van, bár a beszerzése nagyjából annyira volt elmebeteg, mint az A38-as igazolvány megszerzése. Zoli meg kb. pont olyan kattantan nézett a végére, még vihogott is, éppen úgy…. Reménytelennek tűnt, hogy bárki is állja a szavát, aki fát ígért. Az egyik nem jött a beígért szombat délután, a reklamáláskor pedig még ő reklamált, hogy minek reklamálunk. A másiknak meg napokba (!) telt megmondani, hogy a fuvarosa mikor ér rá. Aztán 2 órával a szállítás előtt telefonált, hogy szép napot, mingyá’ visszük a fát.

Vettem ma céklát a piacon. Ez lett belőle.

Elkészítés: kb. 20 perc + kb. 20 perc a céklasütésre

almas_ceklas_kapros_koles_grillezett_halloumival (9)

 

Hozzávalók (2 személyre):

10 dkg köles + dupla mennyiségű zöldségalaplé vagy víz
2 – 3 kisebb cékla
1 kisebb keményebb alma
1 kis fej lilahagyma
3 – 4 kis gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
1 csomag halloumi (ciprusi sütnivaló sajt) + 1 ek. olívaolaj
4 – 5 szál friss kapor
1 nagy marék dió

A sütőt előmelegítettem 180 fokra légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A céklákat megmostam, megpucoltam és kb. 2 centis kockákra vágtam. Megpucoltam a lilahagymát és négyfelé vágtam. Az almát megmostam és héjastól nyolc gerezdre vágtam, a magházat kivágtam. Mindent a sütőpapírra tettem. Hozzáadtam a fokhagymát, a héját nem szedtem le. Nagy csipet sóval és kevés frissen őrölt borssal fűszereztem, meglocsoltam olívaolajjal és kb. 20 perc alatt az egészet megsütöttem. A kaprot megmostam és hagytam száradni.

A kölest leöblítettem és dupla mennyiségű vízben feltettem főni. A vizet kissé sóztam, kb. egy nagy csipettel. Amíg a köles főtt, egy forró, száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a durvára tört diót.

Amikor a céklás almás keverék megsült, kicsit hagytam hűlni. A krémesre sült fokhagymákat kiszedtem a héjból és a botmixer edényébe tettem a céklával, almával, lilahagymával együtt. Összeturmixoltam.

A céklás pürét a pirított dióval és a felaprított kaporral együtt hozzákevertem a köleshez. Lefedtem a lábast. A halloumit ujjnyi vastag (bő 1 centi) szeletekre vágtam. Egy serpenyőt a közepesnél kicsit erősebb lángon felforrósítottam, beleöntöttem 1 ek. olívaolajat, majd pár perc alatt a halloumik mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.

Tálaláskor megszórtam kevés friss kaporral.

A facebookon itt vagyok.

almas_ceklas_kapros_koles_grillezett_halloumival (12)

Alma joghurtos-gyömbéres bundában

Ezt ettük tegnap a fokhagymakrémleves után. A tészta joghurttal és gyömbérrel készült. A sütéstől az almák puhák lettek, de mégsem szotyósodtak meg. Jó kis kontraszt volt a kissé ropogós tésztával. Ahogy a nagyok mondják: a textúrák keveredése remek párost alkotott. 😉

Ennél a desszertnél 2 dolog miatt is slamasztikában voltam. Egyrészt nem tudtam mit kezdeni a fotózással. Bárhogy képzelegtem fejben, sehogy sem állt össze a kép. Feladtam és lefényképeztem, miközben sül. 😉 Másrészt nem méricskéltem a hozzávalókat, csak érzésre kevertem ki a tésztát. Próbálom azért megadni a mennyiségeket. A lényeg, hogy jó sűrű palacsintatésztát keverjünk ki.

Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 5 – 7 perc

alma joghurtos gyomberes bundaban

 

Hozzávalók:

kb. 3 – 4 nagy maréknyi liszt
10 – 12 dkg natúr joghurt
1 dl tejszín
1 – 2 tk citromlé
2 – 3 ek. nádcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 tojás
csipet só
kókuszzsír a sütéshez (de a mezei napraforgó olaj is megfelel)

2 – 3 közepes alma, hámozva, ujjnyi szeletekre vágva

vaníliás porcukor a szóráshoz (elhagyható)

A lisztet elkevertem a csipet sóval, hozzáadtam az őrölt gyömbért, az egész tojást, a nádcukrot, majd kikevertem a joghurttal. Menet közben belecsurgattam a tejszínt, végül a citromlevet is. Túlságosan nem kevertem ki a tésztát, nehogy túl nehéz, vaskos legyen a sütés után. Persze azért nem hagytam benne öklömnyi csomókat, de nem kell olyan homogénnek lennie, mint a klasszikus palacsintatésztának.

Az almákat meghámoztam, majd kb. ujjnyi vastag szeletekre vágtam, meglocsoltam kevés citromlével. Egy serpenyőben felhevítettem 3 – 4 evőkanálnyi kókuszzsírt, kb. ujjnyi magasan állt, amikor már folyós állagú volt. A forró zsiradékban a bundázott almák mindkét felét aranybarnára sütöttem. Oldalanként kb. 4 perc. Papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges zsiradékot leitassam.

Még forrón/melegen meghintettem kevés vaníliás porcukorral.

alma joghurtos gyomberes bundaban (2)

 

Almás-körtés palacsinta - serpenyőben

Ha volna padlásunk, tele lenne palacsintás receptekkel. Ideje leporolni az archívumot. Ez az egyik, amit a sorsolási bizottság mára dobott (becsukott szemmel, ujjbeggyel rábök). Pontosabban az alapot, vagyis a tésztát és a serpenyős sütést. A többi a szokásos “mi van itthon” kör. Végtelenül jól variálható.

Anya, ezt is lefényképezeded? Segíthetek? – a gyereklány kattintott. Őt is beszippantotta a gépezet…

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: kb. 20 perc

serpenyos gyumolcsos palacsinta3 (1280x853)

 

Hozzávalók:

a gyümölcsös raguhoz:

2 kisebb alma
1 kisebb körte
5 dkg vaj
2 ek. nádcukor
3 cl bodzaszörp (még maradt a nyár eleji befőzésből)
1 tk. citromlé
1 tk. őrölt fahéj

a tésztához:

1,2 dl tej
2 egész tojás
6 dkg liszt
1 mk. őrölt fahéj
csipet só

A gyümölcsöket meghámoztam, felkockáztam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.Mozsárban megőröltem a fahéjat, mert csak egész fahéjrudak voltak itthon.

Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, de vigyáztam, mert könnyen megéghet. Amikor a vaj buborékozni kezdett, beletettem a gyümölcsöket, rászórtam a cukrot. Pár percig pároltam, amíg a gyümölcs kissé megpuhult, a cukor pedig kissé megbarnult. Közben kikevertem a tésztát: a tejet, a tojást és a lisztet egy keverőtálba tettem és csak annyira kevertem el, hogy ne legyen túlságosan csomós. Nem kell túl homogénre keverni. Ezután megszórtam a gyümölcsöket a fahéjjal, rálocsoltam a citromlevet és a bodzaszörpöt. Hagytam egyet rottyanni, elzártam alatta a tüzet, ráöntöttem a tésztát és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. Szépen megemelkedett. Házi sárgabarack lekvárral tálaltam. Kevés porcukorral megszórtam a tetejét, de ez elhagyható.

A recept a gimis amerikai – anyanyelvi tanártól van. Még akkor mesélte, amikor szerencsétlen megpróbált baseballozni tanítani minket. Sejthetitek, mennyire sikerült… Egyszer csinált is nekünk, csak ő szőlővel és fahéj nélkül. Oh, my…. de rég volt az.

A palacsintareceptek leporolásának ötletét egy október végi, november eleji Chili&Vanilia MANCS-os cikk adta.

Hébe-hóba gyúr 3. - Marhasült almás zöldségpürével és párolt fokhagymás zöldbabbal

Mostanában újra rákaptam a marhahúsra: a csirke helyett megfelelő alternatíva, ráadásul szeretem az ízét. Az almás zöldségpüré pedig remekül kiegészíti édeskés, gyümölcsös ízével.

1marhashult zoldbabbal zoldsegpurevel (2)

 

Hozzávalók:

2 szelet marhahús (felsál, fehérpecsenye, bélszín, ami szép, illetve amit a pénztárca megenged)
sütőtök (ha tömör karikákat nézünk, akkor 5 szelet)
2 alma (inkább édesebb, mint savanyú legyen)
2 szál sárgarépa
20 dkg zöldbab
petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsendió
olívaolaj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal átkenjük, grillezzünk, vagy serpenyőben megsütjük, vékonyabb csíkokra vágjuk. A sütőtököt megmossuk, felszeleteljük, olívaolajjal kikent jénaiban megsütjük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, a sárgarépákat megpucoljuk, feldaraboljuk. Minimális vízben megpároljuk. Amikor megfőtt minden, leöntjük a fölös vizet, adunk hozzá kevés őrölt szerecsendiót, majd hozzátesszük az 5 szelet tököt és botmixerrel összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A zöldbabot sós vízben felrakjuk párolni, a fokhagymát hozzáreszeljük. Amikor már nem nyers, de nem is főtt meg teljesen, leöntjük róla a vizet és friss, aprított petrezselyemmel összeforgatjuk.

Lehet tálalni, enni. Mondjuk jól lakni csak módjával tud az ember, mert nagyon könnyű ételről van szó.

Gyümölcsös tejberizses rétes

Genetikailag kódolt defekt lehet, hogy sokszor túlvásárolom magam. Mintha másnap megállna a világ. Persze, hogy több réteslapot vettem a kelleténél. A 2/3-át felhasználtam a sütőtökös réteshez, de valamit kezdeni kellett a maradékkal is. És jött a szikra, amikor a férj közölte, hogy ő bizony gyümölcsös tejberizst akar enni, és bizony meg is csinálja. A kezébe nyomtam a réteslapokat, hogy akkor ebbe jól csavarja bele azt a tejberizst. Ilyen lett. És így csinálta – Gizike üzemmód: férj dolgozik, megnyertem a poszt begépelését. A fotó viszont az én bűnöm, legalább. 🙂

1gyumolcsos tejberizses retes (1024x683)

 

Hozzávalók (2 darab kb. fél méteres rúdhoz):

réteslap (7 db maradt)
1 bögre rizs 1 léből átmosva
2 bögre víz
1 bögre tej
fél citrom reszelt héja
1 tk. őrölt fahéj
1 ek. nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 hideg tojásfehérje (ennyi maradt meg az előző napi szilvás sütihez készítette vanília sodóból)
2.5 dkg vaj
1 körte, 2-3 szilva, 15-20 szem szőlő, 1 alma
olaj a rétes kenéséhez

A rizst 1x átmosta, majd dupla mennyiségű vízben (2 bögrényi) lassú tűzön feltette főni. Fedetlenül, mert lusta volt fedőt keresni. Amikor a rizs magába szívta a vizet, fokozatosan hozzáöntötte a hideg tejet, hozzáadta a nádcukrot és a vaníliás cukrot, majd ezzel is hagyta addig főni, amíg a tej felszívódott, a rizs megpuhult. Ekkor beleszórta az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját, a vajat, jól összekeverte, és hagyta kihűlni. Közben megmosta, megpucolta, kimagozta, kockára vágta a gyümölcsöket.

A sütőt előmelegítette 200-220 fokra, egy tepsit kibélelt sütőpapírral. A kihűlt tejberizshez forgatta a gyümölcsöket, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket, óvatos, nagy mozdulatokkal. Bőkezűen megkente a réteslapokat olajjal, egymásra rétegezte őket, majd a hozzá közelebbi felére halmozta a tejberizst. Szorosan feltekerte a rétest, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne szakadjon a tészta. Ezt még egyszer megismételte, így két rúd rétes lett. A tetejüket is megkente olajjal és a forró sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütötte.

Még melegen kevés porcukorral szórta meg.

Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel

A koleszterin, na meg az asszonyháj és/vagy integetőizom rettegői most ne figyeljenek, vagy egyszerűen csak hagyják el a szalonnapörcöt. Vagy válasszátok Hébe-hóba kolléga gyúrós változatát. De úgy meg mi a kaland benne? Mondom ezt én, aki a kerítés koleszterines oldalát nyalogatja…

Isteni, melengető, és piszkosul egyszerű leves.

zellekremleves (683x1024)

 

Hozzávalók (4 személyre)

40 dkg zellergumó megpucolva
30 dkg krumpli megpucolva
1 fej lila -és 1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 alma
4 ek. olívaolaj
1.5 liter víz (vagy zöldségleves)
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
2 dl tejföl
fél citrom leve
10 dkg szalonna apróra kockázva(húsos, vagy nem húsos, ki milyet szeret, én most erdélyit sütöttem ki)
1 db piros húsú paprika apróra kockázva (kápia, pritamin, paradicsompaprika)

A zöldségeket megmostam, meghámoztam, majd a zellert és a krumplit felkockáztam. A megpucolt hagymákat vékony csíkokra vágtam. Egy közepes lábasban felhevítettem az olajat, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megfonnyasztottam. Ezután a fokhagymát is megfuttattam rajta, kb. 1 perc alatt éppen csak, hogy illata legyen. Hozzáadtam a zellert és a krumplit, 3-4 percig pirítottam, majd felöntöttem a vízzel, beledobtam a meghámozott, feldarabolt almát is. Fedő alatt közepes lángon puhára főztem (kb. 15-20 perc).

A 2 dl tejfölt elveretem egy kevés levessel, a leveshez öntöttem és botmixerrel krémesre turmixoltam. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem, a citromlével kicsit besavanyítottam.

Az apróra kockázott szalonnát alacsony lángon kisütöttem, kiszedtem, majd a kisült zsíron 3-4 perc alatt kicsit megfuttattam a felkockázott paprikát is. Tálaláskor ezzel szórtam meg a levest és friss rozskenyeret adtam mellé.

 

 

Október Feszt - almás szilvás túrós szelet

Szintén Nők Lapja Konyha október. Egyszerű, mint az 1×1. Szabadon variálható, én is ezt tettem, kicsit személyre szabtam az eredeti receptet.

1alma szilvas turos (683x1024)

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
15 dkg túró
19 dkg nádcukor
10 g vaníliás cukor
1 ek őrölt fahéj
1 citrom héja + a leve
1.5 dl olaj
csipet só
3 db alma
10-12 db szilva félbevágva, magozva

a vanília sodóhoz:

0.5 dl tej
2 tojássárgája
1 vanília rúd vagy 10 g vaníliás cukor
5 dkg nádcukor (vaníliás cukor esetén csak 4 dkg cukor)
1 ek. liszt
1 ek vaj

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral.

Egy nagy tálba mértem a száraz alapanyagokat. Jól elkevertem, majd a nedves hozzávalókat is beletettem (kivéve az almát) és egynemű masszává kevertem. Ezután a 3 almát meghámoztam, kb. 1×1 centis darabokra kockáztam és a tésztához kevertem. A nyers tésztát egyenletesen eloszlattam a tepsiben. A kimagozott szilvákat először félbevágtam, aztán a feleket is feleztem, így negyedeket kaptam. Kiraktam vele a tészta tetejét. Megszórtam fahéjjal és kevés nádcukorral. Az előmelegített sütőben kb. 35-45 perc alatt megsütöttem. 30 perc elteltével tűpróbával ellenőriztem.

Amíg a süti sült, elkészítettem a vanília sodót.

A tojássárgákat simára kevertem 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel. A maradék tejet felforraltam és hozzáadtam a lisztes, cukros tojássárgáját. Folyamatosan keverve felfőztem, de nagyon figyeltem rá, hogy ne forrjon, különben a tojássárgája csomós rántottává változott volna. Amikor kész lett, lehúztam a tűzről és belekevertem a vajat. Ettől szép fényes lett. Onnan lehet tudni, hogy a krém készen van és megfelelő sűrűségű, hogy bevonja a kanalat, ha pedig egy csíkot húzunk rajta, a mártás nem folyik össze rajta.

Almás zellerkrém leves sajtos pirítóssal (társszerzői fénykép prömier)

Hát idáig is eljutottunk – lefényképeztem a művemet. Bár a leves mellett nyilván a kép minőségén is lehetne csámcsogni, de azt ugyebár nem illik.
A zellerkrémleves egészséges, könnyű, ráadásul pillanatok alatt elkészíthető. Almával pedig még pikánsabb is.
Almás zellerkrémleves
Összetevők:
1 nagy zellergumó
1 nagy savanykás alma
só, bors, méz
A habaráshoz janga kefír és liszt, nomeg egy jóadag petrezselyem.
A zellert és az almát megpucoljuk, az almát kimagozzuk. Nagyobb kockákra vágjuk az összetevőket, és feltesszük annyi vízben főni, hogy kényelmesen ellepje. Sózzuk, borsozzuk a levest, majd mikor minden megfőtt, tűzről, lapról levéve összeturmixoljuk az egészet, jó pépesre, hogy ne maradjon darabos. Ezt követően behabarjuk: jangakefírt és lisztet összekeverünk, belerakunk sót, borsot, mézet és jó sok petrezselymet (arányokat senki ne kérdezzen, szemre csináltam, az összeturmixolt alap sűrűségéhez mérten). A habarást beleöntjük, az egészet újra rotyogtatjuk, de nem sokáig, épphogycsak kialakuljon a végső textúra. Közben pirítósra sajtot rakunk, majd sütőben rápirítunk kicsit, hogy a sajt kellemesen elolvadjon, a kenyér pedig izgalmasan ropogjon.
Jó étvágyat mindenkinek ehhez a forró finomsághoz az őszi estéken. (A díszítéshez két csöpp tökmagolajat is felhasználtam.) 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!