A brokkoli és közeli rokonai, mint a karfiol is, a brassica nemzetség tagjai. Csupa pöffeteg tartozik ide, mint a karalábé, a bimbós kel, vagy a fejes káposzta. Én meg a darabokban hagyott zöldségek nagy mestere vagyok. Egy kis sárgarépa innen, egy kis karalábé onnan, a karfiolból is marad néha, meg a brokkoliból. És így tovább, és így tovább…
Karfiolt és brokkolit mentettem tegnap. Kicsit túltoltam az utóbbi napokban a húsféléket, és egyébként is hétfő van, ami húsmentes. Az árpa pedig egy eléggé jó gabona, úgyhogy szépen visszavezetem a kamrapolcunkra.
5 elemes étel, csupa csí, csupa egészség. 😉
Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 15 – 20 perc
Hozzávalók (1 főre):
néhány rózsányi brokkoli
néhány rózsányi karfiol
3 ek. olívaolaj
kevés póréhagyma
csipet só
2 ek. árpa
1-2 löttyintésnyi szójaszósz
kb. 2 dl zöldségerőleves (vagy víz)
fél zöld citrom leve
1 szelet friss gyömbér vékonyan felcsíkozva
1 nagy csipet őrölt fahéj
1 csipet egész római kömény
2-3 nagy csipet szárított majoránna
frissen tekert fekete bors
a tetejére:
durvára vágott pirított földimogyoró
3 szelet camember
kevés pirított zabpehely
1 tk. méz
Az árpát megmostam és hagytam lecsöpögni, száradni. Száraz serpenyőbe tettem a mogyorót és a zabpelyhet, és pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Félretettem.
Forrósítani kezdtem egy vastag aljú serpenyőt (öntött vas), olívaolajat öntöttem bele, amin egy csipet sóval és a római köménnyel enyhén megpároltam a póréhagymát. Ráöntöttem az árpát és erősebb lángon pár percig, sűrűn kavargatva, pirítottam. Rádobtam a brokkolit és a karfiolt, ezzel is pirítottam kicsit. Meglocsoltam kevés szójaszósszal, hozzáadtam a friss gyömbért, felöntöttem a zöldségerőlevessel és mérsékelt lángon, fedő alatt megpároltam, hogy a brokkoli és a karfiol kissé még ress maradjon. Az árpa szépen megpuhult.
A végén meglocsoltam kevés zöld citromlével, meghintettem kevés fahájjal, a majoránnával, elkevertem és erősebb lángon még egyszer lepirítottam.
Utolsó lépésként száraz, forró serpenyőben éppen csak megolvasztottam a camembert, hogy még ne nyúljon teljesen. Tálaláskor az egészet megszórtam zabpehellyel, durvára vágott pirított mogyoróval és rátettem a sajtot. Csurgattam rá egy kevés mézet és megettem.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek