A család legfiatalabb és erre már érett kiskorúi narancsos fahéjas müzliszeletet kaptak ehető ajándékba. Csokoládét, és egyéb cukorbombát nem akartunk adni, így is jutott bőven nekik, pörögtek végig. Rozi erősen közelített élete első “menthetetlenül elcsapom a gyomromat” élményéhez, pedig nem egy mohó típus. Sőt. Na ja, előbb vagy utóbb meg kell tapasztalnia ezt is, de most még (megint) győzött az anyai józan ész (szigor)…
Előkészítés: 15 perc
Hozzávalók (kb. 12 x 20 centis tepsihez)
15 dkg méz
10 dkg apróbb szemű zabpehely
6 dkg dió durvára aprítva
1 dkg szezámmag
1 dkg lenmag
8 – 10 dkg aszalt gyümölcs aprítva (sárgabarack, szilva, meggy, füge)
3 dkg puffasztott gabona (én most amarántot használtam)
csipet só
1 kisebb narancs leve (ha kezeletlen a narancs, a héja is reszelve)
1 mk. őrölt fahéj
A mézet egy nagyobb lábasban melegíteni kezdtem. Közben felaprítottam a diót, és a szezámmaggal, lenmaggal együtt száraz serpenyőben pár perc alatt kissé megpirítottam. Felaprítottam az aszalt gyümölcsöket is. Amikor a méz folyós lett, az összes szárazanyagot hozzáöntöttem, adtam hozzá egy csipet sót, fahájjal és a narancs levével ízesítettem. 6 – 8 perc alatt alacsony lángon, folyamatosan keverve hagytam, hogy a száraz alapanyagok felszívják a mézet és a narancslevet.
Kibéleltem a kerámia tepsit sütőpapírral, müzlikeveréket belesimítottam 1,5 – 2 cm vastagon. Kissé vizes kézzel egyenletesen elnyomkodtam. Hagytam kicsit hűlni, végül letakartam folpackkal és nehezéket tettem rá, hogy egyenletes vastag legyen mindenhol. 12 órán át hagytam állni, a hűtőbe is betehetjük. Másnap szeleteltem és csomagoltam.
Facebook: Rizsázzunk!
A csodálatos pékzsineg az Ezt ettem: a bolt-ból érkezett.
Ötlet innen.
Szerintetek