Rizsázzunk!

Birsalmasajt

A Wikipedia, a szabad enciklopédia, szerint a birsalma sajt édes, sűrű, birsalmából készült desszert. Előkészítése nagyon egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig tartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén. Méliusz Juhász Péter már 1578-ban leírta a birsalma sajtot és annak gyógyító tulajdonságait. Különösen magas a misztikus P-vitamin-tartalma, ami gátolja az öregedési folyamatokat, és elősegíti a C-vitamin hatásának kifejtését. És ami nagyon jó, hogy a C-vitamin kivételével, az összes benne található vitamin, ásványi anyag és rost túléli a főzéssel járó erőteljes hőkezelést.

Egyéb források arról is szólnak, hogy a spanyol gasztronómiában is stabil helyet foglal el. Az egyik fő specialitás. Karakteres, hangsúlyos sajtok mellé adják. A birsalma egyébként Magyarországra valószínűleg a Balkánon keresztül érkezett a Földközi-tenger keleti partvidékéről.

Előkészítés: a hámozás, kicsumázás/kimagozás

Főzési idő: kb. 30 perc + min. 1 óra

birsalmasajt (5)

 

Hozzávalók:

4 nagy birsalma

30 – 35 dkg finomítatlan nádcukor

5 egész szegfűszeg

3 egész szegfűbors

1 fahéjrúd

2 centis friss gyömbérdarab hámozva

fél zöld citrom héja

csipet só

víz

A birsalmákat megpucoltam, kicsumáztam és nagyobb darabokra vágtam. Egy nagyobb lábasa tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami kb. 1 ujjnyira ellepte. Hozzáadtam az egész fűszereket és a friss gyömbért. Fedő alatt puhára főztem, leszűrtem. Hagytam kicsit hűlni, botmixerrel pürésítettem és hozzáadtam a cukrot. Közepes tűzön, rendszeresen kevergetve, bő 1 óra alatt jó sűrűre főztem. Olyanra, ami nem folyt már le a fakanálról. Átlátszó fóliával kibéleltem egy formát és beleöntöttem a birsmasszát. Legalább legalább 1 hétre békén hagytam. 3-4 nap után átfordítottam, hogy az alsó fele is száradni tudjon. Ekkor már kivettem a formából, hogy minden oldala száradni tudjon. Fontos, hogy száraz helyen tároljuk.

Fóliába csomagolva nagyon sokáig eláll. Ha nincs szem előtt…

Keverhetünk bele diót, mandulát, készíthetjük zöld kardamommal és gyömbérrel, de fűszerek nélkül is isteni.

Facebook: Rizsázzunk!

Gyömbéres birs-körte krémleves

Pofátlanul inspirálódtam Zöld Múzsa birsleveséből. Szeretem a receptjeit. Nagyon.

Maga a birsleves már megvolt fejben, vártam a szezonját, krémes, tejszínes levest akartam belőle. Imádom a birsalma fanyarságát, koncentráltan benne van az ősz íze. De azért jó lett volna valami bele is, ami még tartalmasabbá teszi. A túrógombóc tuti. Egy ideje búzadara helyett kukoricadarával készítem. Szép sárgás lesz tőle, meg gluténmentes is. A szárított citromhéj már csak egy kis plusz.

Olyan helyes, hogy így passzolnak egymással színben a gombócok és a leves.

Előkészítés: 10-15 perc

Főzési idő: kb. 15 perc a levesnek + kb. 5 perc a túrógombócnak

birsalma_kremleves (2)

 

Hozzávalók:

a leveshez:

1 púpozott tk. vaj

1 ek. finomítatlan nádcukor

3 birsalma

2 nem túl érett körte

3 szem szegfűbors

3 egész szegfűszeg

1 ujjnyi vastag friss gömbér meghámozva

víz, amennyi bő 1 ujjnyira ellepi a gyümölcsöket

1 kikapart vanília rúd

1 tk. szárított citromhéj

2 ek. citromlé

csipet só

1 dl tejszín

méz ízlés szerint

a túrógombóchoz:

25 dkg túró

1 tojás kettéválasztva

3 ek. kukoricadara

1 vanília rúd kikapart magjai

1 ek. finomítatlan nádcukor vagy napraforgóméz (jól bírja a hevítést)

csipet só

1 tk. szárított citromhéj

pirított magok vegyesen (dió, szezámmag, lenmag, mandula)

A túrógombóchoz a túrót átkevertem egy villával, hozzáadtam a a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és végül a kukoricadarát. Jól összeforgattam és lefedve a hűtőbe tettem, amíg a leves készült. A tojásfehérjét is hűtőbe tettem felhasználásig.

Egy száraz serpenyőben megpirítottam a magokat. Félretettem kihűlni.

A birsalmákat és a körtéket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam. Egy nagyobb lábast forrósítani kezdtem, beledobtam a vaja és kisebbre vettem alatta a lángot, hogy a vaj ne égjen meg. Megszórtam 1 ek. cukorral és hagytam összeolvadni. A vajas alapra tettem a birsalmákat és a körtéket, hozzáadta, a szegfűszeget, szegfűborsot, a már kikapart vanília rudat, a szárított citromhéjat és a friss gyömbért egészben. Alaposan elkevertem, lefedtem és megpároltam. Kiszedtem az egész fűszereket és a vanília rudat, az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi bő 1 ujjnyira ellepte. Felforraltam. A lábast levettem a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Ha a leves túl sűrű lenne, kevés vízzel még hígítható. Édesítettem mézzel, végül kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Lefedve félretettem.

Elkészítettem a gombócokat. Egy nagyobb lábasban vizet forraltam. Felvertem a tojásfehérjét, két részletben a masszához forgattam. A hab második felét óvatosan dolgoztam a túrós alaphoz, hogy ne törjem össze és a gombócok könnyűek maradjanak. Kicsi gombócokat formáztam, majd a forrásban lévő vízben megfőztem őket. Megvártam, hogy feljöjjenek a víz tetejére, szűrőlapát segítségével kiszedtem, lecsepegtettem őket és mindet megforgattam a pirított magokban.

Tálaláskor a leves tetejét is megszórtam magokkal. Sűrű, tartalmas, laktató gyümölcskrémleves.

Facebook: Rizsázzunk!

birsalma_kremleves

birsalma_kremleves (1)

birsalma_kremleves (3)

Birsalmás szegfűszeges muffin

Oké, nem ez a legegészségesebb reggeli, de legalább van benne gyümölcs és nádcukorral csináltam. Haha… Cserébe fél óra alatt friss “péksüti” volt reggelire. Múlt pénteken kaptunk egy szatyornyi birsalmát, de csak hányódtak a kamrában. Most kettőt belereszeltem a muffin tésztájába. A recept bögrés, méricskélni sem nagyon kellett hozzá.

1birsalmas szegfuszeges muffin (1024x683)

 

Hozzávalók (12 nagyobb darabhoz):

1 bögre = 250 ml

2 bögre liszt
1 csomag sütőpor
1 bögre nádcukor
1 bögre tej
fél bögre olaj
1 tojás
csipet só
2 nagyobb birsalma
2 tk. őrölt szegfűszeg
néhány kocka étcsokoládé

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. A muffin formát vékonyan kikentem vajjal. A birsalmákat megmostam, megpucoltam és a sajtreszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem.

A lisztet elkevertem a sütőporral és a szegfűszeggel. Egy nagyobb keverőtálban a tojást habosra kavartam, majd hozzáadtam a cukrot, a tejet és az olajat is. Jól összekevertem. Több részletben beleszórtam a sütőporos, szegfűszeges lisztet és összedolgoztam. A muffin esetében nem kell annyira parázni azon, hogy teljesen csomómentes legyen a tészta. Persze azért ne legyenek benne hegyomlásnyi göbök. Ezután hozzáadtam a reszelt birsalmát is, ezzel is elkevertem, majd egy kanál segítségével a formákba kanalaztam. 4 formába csokikockát is tettem: félig töltöttem a mélyedést, rátettem a csokit, majd még egy kevés masszát kanalaztam rá. A formákat nagyjából 3/4-ig töltöttem meg a nyers tésztával, több nem igen kell bele, hiszen a sütőportól szépen megemelkednek a sütik.

20 perc alatt készre sütöttem. Kb. 18 perc elteltével érdemes tűpróbával ellenőrizni a tésztát. Ha a tű tiszta marad, a muffinok megsültek. Kb. fél nap elteltével lesz igazán finom. Durvára vágott dióval gazdagítható még, az nagyon megy a birsalmához.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!