Papíron rengeteg ötletem van. Rengeteg. Tele epres, spárgás, spenótos meg mindenféle májusi csemegére alapozó tutiságokkal. Erre jövök itt egy paradicsomos, kígyóuborkás, kenyeres cuccal. Hát, ez van. És igen, tudom, háttal nem kezdünk mondatot, mert nem illik a másiknak hátat fordítani.
Annyira lusta vagyok, hogy az már példaértékű. Volt néhány keményebb hetünk. Rozi mélyet merített az életből – két oldali fülgyulladás 40 fokos lázzal napokig, Zoli nappal és még éjjel is dolgozott. Kábé csak zuhanyozni meg átöltözni járt haza napokig. Én vizsgára (is) készültem éjjel, amikor Rozi lázát levitte a kúp és tudott egy kicsit aludni. Nappal össze voltunk gyógyulva, akkor csak azt csináltuk, amit ő akart. Aztán végül Rozi meggyógyult, épp pár napos utókezelésen van a nagyanyjáéknál, mert a vidéki levegő és a nagyanyja kosztja mindent a helyére tesz. 😉 Zoli megint csak fényes nappal építi a munkaalapú társadalmat, és én is levizsgáztam. Ma (igazából tegnap, mert amikor ez a bejegyzés ma megjelenik, épp úton leszek Roziért) olyan szerencsés vagyok, hogy lógathatom a lábamat. Jól esik.
Soha a büdös életben eddig még nem csináltam olasz kenyérsalátát. Az utóbbi napokban viszont annyiszor jött velem szembe itt – ott, ilyen – olyan változata, amit már jelnek vettem. A hetedik érzékem, vagy harmadik szemem, meg a női megérzésem is azt mondta, ezt kell ma ennem.
Így csináltam én. Magamnak. Amit aztán lenyúlt a férj…
Előkészítés + elkészítés: kb. 20 perc
Hozzávalók (1, max. 2 főre):
3 vastagabb szelet magos, rozsos bagett (kicsit megpirítva)
1 nagyobb paradicsom
kb. 5 centinyi kígyóuborka (pucolatlanul)
1 kis fej lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
50 ml extra szűz olívaolaj + 1 ek. chiliolaj (saját)
10 + 5 nagyobb bazsalikomlevél
só
frissen tekert bors
1 ek. tokaji muskotályos fehérborecet (másmilyen is jó)
A lilahagymát megpucoltam és vékony karikákra vágtam. Kis tálba tettem, NAGY csipet sóval összeforgattam és félretettem.
A bagett szeleteket enyhén megpirítottam és kisebb (falatnyi) darabokra tépkedtem. Finomra aprítottam 10 bazsalikomlevelet és az olívaolajjal együtt a kenyérkockákhoz adtam. Jól összeforgattam. Pihentettem.
1 – másfél centis kockákra vágtam a paradicsomot és az uborkát. Nagyon finomra aprítottam a fokhagymát, a késsel pépesre zúztam. Mindent a kenyérhez adtam, borsoztam, meglocsoltam még egy kanál chiliolajjal* és egy ek. borecettel. Frissen őrölt borssal fűszereztem.
Tálaláskor finomra reszelt parmezánnal és a maradék, durvára aprított bazsalikomlevéllel szórtam meg.
* chiliolaj: olívaolajba kicsi, szárított, kicsit megroppantott madárszem chiliket és szárított lime leveleket tettem)
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek