Rizsázzunk!

Nyári káposzta húsgombóccal

Ha nyár, akkor buborékfújó, szivárványos pillangós gyűrű* és nyári káposzta. Az egyik pozitív hozománya a férjjel való életemnek, hogy vele együtt a kovászolt káposzta is megérkezett.

nyari_kovaszolt_kaposzta (1)

A hullámos szélű fehér tányér és a cirádás üvegtálka mindenképpen megérdemel egy rövid megemlékezést, nem lehet elmenni mellettük szó nélkül… 😉

Egészen bő 8 évvel ezelőttig azt sem tudtam, hogy létezik ez a nyári káposzta. Én tökéletesen elvoltam a lassú vidéki életemben anyukám kovászos uborkájával. Tulajdonképpen pontosan úgy készül, mint a kovászos uborka, csak a kapor mellett egy jó nagy csokor friss csombort is teszünk hozzá. Talán még annyi a különbség, hogy kicsit kevesebb sót adunk a forró vízhez, mint az uborkánál. Általában 1,5 – 2 kilónyi gyalult káposztát használunk, nagyjából ennyi fér bele kényelmesen a többi cuccal és a sós vízzel együtt egy 5 literes üvegbe. Aztán, amikor a káposzta néhány nap múlva kellemesen kovászolódott már, de még egy kicsit roppanós, csomboros (borsikafüves) húsgombóccal rétegezve jól megfőzzük. Napokig tudjuk enni. Én hidegen is imádom.

A káposztát most a férj kovászolta, a húsgombócot és az összeállítást most én csináltam. És persze, hogy ezt az ételt sem lehet kis mennyiségben elkészíteni. Az egyik legjobb egytálétel kánikulában (is).

* Rozi szerint mindenképpen kellett a buborékfújója és a szivárványos pillangós gyűrűje (szinte fokozhatatlanul kislány…) a képre, attól lett igazán jó. 😉

Előkészítés: 2 – 3 nap kovászolás

Összeállítás + főzés: 10 perc + kb. 1 óra

nyari_kaposzta_husgomboccal_merge5

 

Hozzávalók:

1,5 – 2 kg nyári (kovászolt) káposzta

1 csokor friss csombor (borsikafű) vagy 1 ek. szárított

2 púpozott ek. min. 20%-os tejföl

2 ek. fehér tönkölyliszt a sűrítéshez (elhagyható)

a húsgombóchoz:

1 kg darált hús

2 egész tojás

1 nagyobb szikkadt zsemle vagy kb. ugyanakkora darab szikkadt kenyér + víz az áztatáshoz

1 nagy fej vöröshagyma

4 nagyobb gerezd fokhagyma

1 kisebb csokor friss csombor vagy 2 ek. szárított

2 bő tk. só

1 csapott tk. őrölt fekete bors

A kovászolt nyári káposztát kiszedtük az üvegből, átszűrtük. A levét is megtartottuk a benne lévőfokhagymákkal együtt. A káposzta egyik felét egy nagy cserépedénybe aljába tettem.

A húsgombóchoz mindent alaposan összegyúrtam. A kenyérdarabot vízbe áztattam, majd amikor már jól megszívta magát vízzel, alaposan kicsavartam és azt is a húshoz adtam. Tisztességesen eldolgoztam a húsmasszában.  Nagyobb tojásnyi gombócokat formáztam belőle, majd a cserépedénybe tettem mindet a káposztára. Rászórtam a maradék káposztát és felöntöttem annyi káposztalével, ami bő 1 ujjnyira ellepte. Ha túl sósnak, savanykásnak érzitek a káposzta levét, egy részét helyettesíthetitek vízzel.

Hideg sütőbe tettem és 180 – 200 fokon összefőztem, amíg a húsgombócok is mind megfőttek. Nagyjából 1 óra alatt elkészült. A tejfölt elkevertem egy kevés forró káposztalével, majd az egészet visszaöntöttem az edénybe és jól elkevertem.

Kevés extra tejföllel és friss kenyérrel ettük.

Facebook: Rizsázzunk!

nyari_kaposzta_husgomboccal (18)

nyari_kaposzta_husgomboccal (12)

 

Szezonzáró zöldborsófőzelék borsikafűvel (önmagával sűrítve)

Főzelék. Ráadásul megint zöldborsó. Tudom, már volt. De ha egyszer a főzelék jó. Abban a pillanatban, hogy a férj elindult munkába, esni kezdett. Azóta is esik. Én viszont sem a hűtőben, sem a kamrában nem találtam kedvemre valót. Nem úgy a fagyasztóban: volt még nyárról friss, zsenge borsó, mert persze sokat vettem belőle. Azt meg Rozi imádja, így minden eldőlt.

Ezt a főzeléket most önmagával (és egy szem krumplival) sűrítettem, hozzáadott lisztet, cukrot tejterméket nem tartalmaz. Nagyon az utolsókat rúgja idén a borsó, szezonzáróként álljon itt most ez a verzió.

borsikafuves bfozelek (1024x683)

 

Hozzávalók (2 főre):

50 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
1 nagy szem krumpli
só, frissen őrölt bors
1 tk. morzsolt borsikafű (frissel a legjobb)
1 ek. olívaolajvíz
víz a főzéshez

A krumplit megpucoltam, kb. 1×1 centis kockákra daraboltam. Egy kisebb lábasban olajat hevítettem, majd rádobtam a krumplit és a közepesnél kicsit erősebb lángon kb. 5 percig pirítottam. Kicsit sóztam. Ezután rádobtam a még fagyott zöldborsót és már közepes lángon, újabb 5 percig együtt pároltam őket, ekkor még fedő nélkül. Megszórtam frissen őrölt borssal, csipet sóval és felöntöttem annyi vízzel, hogy szűk 1 ujjnyira ellepje. 1 tk. szárított borsikafűvel fűszereztem, és fedő alatt kb. 10-12 perc alatt készre főztem. Érdemes ellenőrizni a krumplit, és ha még nem puha, pár perccel tovább kell főzni.

A krumplit és 2-3 evőkanálnyi borsót a botmixer keverőjébe tettem, majd homogénre pürésítettem. Ezzel a péppel sűrítettem be  a főzeléket. Még egyszer megkóstoltam és csipetnyi sóval, még egy kis borssal finomítottam a fűszerezésen. Tálaláskor megszórtam egy csipet borsikafűvel.

Most feltétlenül ettük, de fasírttal, tükörtojással is menő.

 

 

Sütőtökös - gombás rétes

Jó lenne azzal menőzni, hogy saját gyártmányú rétestésztát használtam, de az meg nem lenne igaz. Viszont egészen kiváló kész réteslapot kaptam, ami kicsit korrigál a történeten. 🙂

Van némi munka ezzel a fogással, de nagyon megéri.

1sutotokos gombas retes (1024x683)

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj (én a zellerkrémleveshez pirított szalonna kisült zsírját használtam fel most)
30 dkg darált hús (sertés, szárnyas, marha)
1 tk. őrölt édes nemes pirospaprika
3 db paradicsom felkockázva
2 duci gerezd fokhagyma
2 tk. szárított, morzsolt borsikafű (nem volt zsálya közel s távol a faluban, amit az eredeti receptben használtak)
só, bors
25 dkg csiperke nagyobb darabokra szeletelve
25 dkg sütőtök pucolva, kb. 2×2 centisre felkockázva
1 egész tojás
8 db réteslap + 10 dkg vaj a kenéshez

Apróra kockáztam a hagymát, majd egy nagyobb serpenyőbe felmelegítettem a zsírt, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megdinszteltem. Ezután hozzákevertem a darált húst és kb. 5 perc alatt lepirítottam. Megszórtam a pirospaprikával, 3-4 percig pirítottam, majd hozzáadtam a kockára vágott paradicsomot, a felaprított fokhagymát és a borsikafüvet is. Sóztam, borsoztam és fedő alatt, alacsony lángon 35-40 percre magára hagytam. Addig kitakarítottuk az ereszcsatornát (a férj takarította, én meg a létrát és őt támogattam erkölcsileg).

Hozzáadtam a gombát és a sütőtököt, fedő alatt még 15 percig főztem. Ezután hagytam kihűlni, majd belekevertem a tojást.

Kerámiatál híján a nagymamámtól megörökölt üvegedény tetejét vajaztam ki, amire felépítettem végül a rétest. A közepére tettem egy 1 réteslapot, amit alaposan megvajaztam. Ezután jött a szabászat: 5 megvajazott réteslapot raktam rá úgy, hogy a lap egyszer az egyik, másszor a másik oldalon lógott túl. Erre halmoztam a ragut, majd a túllógó tésztaszéleket ráhajtottam és végül még egy vajazott réteslappal lezártam, visszahajtottam a széleket.

220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha valaki nem akar pepecselni a tészta ide-oda pakolgatásával, egyszerűen csak helyezze a ragut a megvajazott réteslapokra és tekerje fel, mint a hagyományos rétest szokták. A tetejét pedig bőkezűen kenje le vajjal.

Forrás: októberi Nők Lapja Konyha

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!