Rizsázzunk!

Fetás-görög joghurtos sült zöldségek

Van az úgy, hogy előny a feledékenységem. Most éppen egy kiadós, isteni ebédet köszönhetek neki. A múlt héten vásárolt, de elfelejtett cékla, krumpli és édeskrumpli ma nagyon jól jött.

Most pedig megyek és lefojtom néhány kanál nutellával, amit még múlt héten vett nekem Zoli, egy olyan nap végén, ami ment volna a levesbe, ha nem kapok tőle egy nagy üveg nutellát…

Előkészítés: 5 perc

Sütési idő: 30-40 perc sütőtől függően

(20-25 perc után érdemes ellenőrizni a krumplikat)

fetas_gorogjoghurtos_sultzoldsegek1

 

Hozzávalók (1, esetleg 2 főre, de akkor már kell mellé mondjuk egy grillsajt is):

2 nagyobb édeskrumpli

2 közepes krumpli (Agata vagy sárga héjú krumpli)

3-4 db kisebb cékla

olívaolaj

frissen tekert bors

szárított rozmaring

szárított majoránna

1 kis fej lilahagyma

a tetejére:

4 ek. sűrű görög joghurt

pár csepp (vagy ízlés szerint) citromlé ízlés szerint

csipet só és néhány tekerésnyi bors

feta morzsolva

pirított tökmag

Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, légkeverésen.

A zöldségeket alaposan megmostam, papírtörlővel szárazra töröltem. A krumplikat és az édeskrumplikat tűzálló kerámiatálba tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, mindenhol sóztam, borsoztam és megszórtam őket a szárított zöldfűszerekkel. A céklákat félbevágtam, alufóliára tettem őket, a krumplikhoz hasonlóan fűszereztem, mellé tettem a négy darabra vágott lilahagymát. Becsomagoltam és a kerámiatálba tettem a krumplik mellé.

Sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem a zöldségeket. Az utolsó 5 percbe grill fokozaton kicsit pirítottam  őket. 20-25 perc elteltével beleszúrtam a krumpliba és az édeskrumpliba, ha már puha, vegyük ki,  csak a végén tegyük vissza a cékla mellé grillezni. A céklához képest hamarabb puhulnak, érdemes figyelni rájuk. A cékláról lehúztam a héját, de a krumplikról nem.

Amíg a zöldségek sültek, kiveretem a görög joghurtot a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A fetát nagyonn darabokra morzsoltam. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam.

Tálaláskor a zöldségek tetejére kanalaztam a joghurtból, a morzsolt fetából és a pirított tökmagból és végül meglocsoltam azzal a fűszeres olajjal, ami a zöldségek alatt megmaradt a kerámiatálban.

Facebook: Rizsázzunk!

fetas_gorogjoghurtos_sultzoldsegek3

fetas_gorogjoghurtos_sultzoldsegek2

Sáfrányos - mustáros krumplifőzelék szárított paradicsommal

– Anyuka, a gyereke nem ismeri a finomfőzeléket?!
– Nem, azt nem. De a finom főzeléket igen.

Mert bizony a főzelék igenis finom. Az pedig biztos, hogy kísérletezni jó. Édes pofa ez a krumpli, olyan simulékony. Könnyen összebarátkozott a sáfránnyal és a mustárral. Mondjuk efelől nem voltak kétségeim, de az aszalt paradicsom kicsit meredek ötletnek tűnt. Aztán meg jól kiderült, hogy a bátor gondolat jó gondolat. Jó kis krumplifőzeléket (kicsit előkelőbben burgonyafőzeléket) főztem ki. A sáfránytól csuda színe lett, a mustártól és az aszalt paradicsomtól pedig üde, savanykás íze.

Külön előnye az, hogy önnön magával sűrítettem, így csatolt lisztet nem tartalmaz, tehát nem csak nagyon finom, de nagyon gluténmentes is.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: kb. 25 perc

krumplifozelek_mustarral_safrannyal (4)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

55 – 60 dkg krumpli
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 l zöldségalaplé
2 ek. olívaolaj
só, frissen tekert bors
1 babérlevél
1 közepes csipet sáfrány
1 púpos ek. tejföl
1 púpos tk. mustár
4 – 5 db napon szárított paradicsom

A vöröshagymát megpucoltam és finomra aprítottam. A krumplit megmostam, meghámoztam és kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra vágtam. Vízben (hogy ne barnuljon meg) félretettem, amíg a hagymát megpároltam.

Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erősebb lángon kb. 4 – 5 perc alatt megpároltam rajta a hagymát. Kicsit sóztam, így hamarabb puhult. Időnként megkevertem. Közben megpucoltam és nagyon finomra aprítottam a fokhagymát is.

Amikor a hagyma megpuhult, rádobtam a fokhagymát és alig 1 percig azt is megpároltam. Csak annyira, hogy éppen elindult az illata. Ekkor a fazékba tettem a felkockázott krumplit, kicsit erősebbre vettem a lángot, és 4 -5 perc alatt kissé lepirítottam. Gyakran megkevertem. Ezután felöntöttem a zöldségalaplével, hozzáadtam a babérlevelet és a sáfrányt, enyhén sóztam, majd lefedve 15 – 20 perc alatt puhára főztem. Krumplitól függ a teljes főzési idő.

Ezalatt, a botmixer edényében, kikevertem a tejfölt a mustárral. Felaprítottam az aszalt paradicsomokat. Amikor a krumpli megpuhult, bő 1 merőkanálnyit kivettem belőle és a mustáros tejfölhöz adtam. A levéből is mertem a botmixer edényébe. Simára mixeltem, majd visszaöntöttem a fazékba, önmagával sűrítettem a főzeléket. Egy kóstolás után még sóztam kicsit, tekertem bele borsot, majd hozzákevertem az aszalt paradicsomot is.

Isteni, laktató, ízes. És a legjobb az egészben, hogy piszok egyszerűen elkészül.

Facebook-on is megtaláltok.

krumplifozelek_mustarral_safrannyal (6)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!