Rizsázzunk!

Tavaszi tészta

Ma nevelés nélküli munkanap van az oviban. Egy évben 5 ilyen lehet. Ez valami olyasmit jelent, hogy az óvónők ilyenkor továbbképzéseken ülnek, a gyerekek meg otthon. A fene tudja, mi a célja ennek, gondolom, mindenféle okosságokkal turbózzák az óvónőket, akik egyébként ezek nélkül is tök jó arcok és kreatívabbak, mint a legtöbb ember úgy általában. Legalább is Rozi óvónői mindenképpen. Engem különösebben nem zaklat fel a dolog, még szeptemberben, az ovi kezdésekor tudomásul vettem, hogy van ilyen. Ma kíváncsiságból meggugliztam, mi is ez pontosan. Kiderült, hogy gyermekellenes intézkedés, amit el kell törölni a föld felszínéről is. “Álláspontunk szerint a „nevelés nélküli munkanapok” óvodai előírása szülő- és gyermekellenes intézkedés, amely munkajogilag sem értelmezhető, ezért el kell törölni!” (Magyarországi Szülők Országos Egyesülete). Idézet vége. De ennél harcosabbat is találtam: “Az óvodák többhetes nyári zárva tartása – az óvodai közszolgáltatás elvonása a szülőktől – effektíve normatíva csalásnak minősíthető.” Nem értem maradéktalanul a tiltakozás, én úgy tudom, valamilyen óvodai felügyelet mindig van, ha más nem összevont csoport egy másik közeli és KERÜLETI oviban. Vagy lehet, hogy csak én vagyok ennyire megengedő és elnéző… Hogy ne csak folyton a tiltakozás meg a panaszkodás legyen…

Morgás helyett mi inkább elmentünk ma Rozival a piacra, pukkadásig ettük magunkat fokhagymás lángossal, idén először! És úgy mászkáltunk a piaccsarnokban, mint akiket megdelejeztek. Nagyon tavasz illat volt. Felrobbantak a standok. Megtömtük a csini kis fonott kosarainkat, Rozi megint tele ette magát az innen-onnan kapott friss zöldségekkel, esett egy hatalmasat a csarnok előtti téren, de olyat, hogy ettől most egy pillanatra én is megijedtem, nem csak a mellette álló nyugdíjas néni. Olyan jófajtát, nagyot, csattanósat. A gyerek egyben van persze, de a bal könyökén nincsen bőr, csak egy fél tenyérnyi plezúr. Tiszta anyja volt ma, esett kelt. A nagyanyja, vagyis az én anyukám, tikkelő tekintettel emlegeti, hogy nem volt teljesen felhőtlen a nyugalma, amikor gyerek voltam. Nem volt maradéktalanul meggyőződve arról, hogy épkézláb felnövök, visszavonhatatlan és megmásíthatatlan sérülés nélkül. A húgom születése után tudott valamennyire kipihenni engem, amíg az oviban borzoltam a kedélyeket.

Igen, megint tészta, de ha egyszer a tészta jó, és gyors, és különben is, ma nevelés nélküli munkanap van, hadd egye azt a gyerek, amit kér. Ennek a tésztának az alapja ez a recept, pluszban friss zsenge spenóttal, meg hónapos retekkel és egy kis pirított pekándióval.

És ha jól megnézitek a képeket, tészta is van ott, csak kicsit keresni kell. 😉

Előkészítés: 15 perc

Összeállítás: 5 perc

tavaszi_teszta

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 25 dkg durum spagetti (kb. fél zacskónyi)

bő fél csészényi olívaolaj

8 nagyobb gerezd fokhagyma

1 tk. aprított friss piros chili (vagy szárított)

3 marék zsenge bébi spenót

frissen őrölt bors

1 marék pekándió megpirítva

2 – 3 szem zsenge hónapos retek

fél citrom leve és reszelt héja (ha a citrom kezeletlen)

Egy nagy fazékban sós vizet forraltam a tésztának. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 – 10 perc alatt fog keményre főztem és leszűrtem.

Amíg a víz felforrt, megpucoltam és felszeleteltem a fokhagymát. Felaprítottam a chilit, a bébi spenótot megmostam és salátacentrifugában megszárítottam. Száraz forró serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam a pekándiót.

Egy serpenyőt közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, hagytam felforrósodni. Beletettem a fokhagymát, és pár perc alatt világos aranybarnára pároltam, sütöttem. Hozzáadtam a chilit, sóztam és borsoztam. Az olívaolajos, fokhagymás alaphoz adtam a leszűrt spagettit, meglocsoltam a citromlével, rászórtam a reszelt citromhéjat és alaposan összekevertem. Egy kóstolás után még kicsit sóztam és borsoztam. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt. Hozzáadtam a friss bébi spenótot, é skb. 1 perc alatt hagyta, kicsit megrogyni a spenótot. Elzártam a serpenyő alatt a tüzet. Az egészet jól összeforgattam.

Tálaláskor a tésztához adtam a cikkekre vágott retket és a nagy darabokra tört pekándiót. Összeforgattam. Érett, kemény cheddart is adhatunk hozzá, de tökéletesen működik nélküle is.

Facebook: Rizsázzunk!

tavaszi_teszta (3)

tavaszi_teszta (2)

Egyszerű mandulás torta krémsajttal

Nagyon ritkán sütök piskótát. 1. Nem szeretem. 2. Eddig talán 2x sikerült olyanra sütnöm, amilyennek lennie kell(ene), inkább nem amortizálom önként az önbizalmamat, annyi nincs belőle. Pedig hegyekben áll a kamrapolcon a baracklekvár, tekerhetném kilométerszám a barackos piskótatekercseket. Zoli is nagyon szereti. De nem. Kelt tésztát sem sütöttem sokáig, mert féltem az élesztőtől. Aztán szerelmünk bimbózó hajnalán a volt barátom (a.k.a.: jelenlegi és eleddig egyetlen férjem) megmutatta, hogy nem akkora rakétatudomány. A piskótával ellentétben kelt tészta vonalon komoly sikereim vannak azóta is.

Tegnap szalma voltam. 2 adag mosás is lement, 2x ki is teregettem, és minden, a korábban a szárítóról leszedett ruhát is elpakoltam. Nem volt kevés, néha megmagyarázhatatlanul felgyűlnek, és nem mennek be a szekrénybe maguktól. Az ablakpucoláson után a ruhákat összehajtani és elpakolni utálom a legjobban. Ja, a mosogatógépből kipakolást sem szeretem. És ha már itt tartok, a portörlés meg egyenesen kínzás, szerintem a spanyol inkvizíció találta ki és valamiért fenn maradt, hogy keserítse az életemet.

Ehhez a mandulás tortához a hozzávalókat meg gondosan kimértem, mindet egy nagy keverőtálba, jól összekevertem elektromos kézi habverővel, és büszke voltam magamra, milyen szép sima lett a nyers tészta. Aztán belenéztem a receptbe és láttam, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban kellett volna kikeverni és utána elegyíteni. Egy pillanatra elkapott a pánik, abban mostanában egyébként is erős vagyok. Amikor lehiggadtam, úgy döntöttem, így is jó lesz. És jó is lett. A leírásban lent úgy szerepel majd, ahogyan az eredeti recept is utasít. És még valami: az eredeti recept két formával dolgozik, nekem viszont nincs két egyforma méretű tortaformám, ezért egyben sütöttem meg a tésztát és utána félbevágtam.

Ez a tészta piskóta jellegű, és így már tetszik a dolog.

egyszeru_mandulas_torta_vanilias_kremsajjtal (5)

 

Hozzávalók (kb. 15 centis formához):

a tésztához:

5 ek. puha sótlan vaj

1/4 tk. szódabikarbóna

1/2 tk. só

3/4 tk. sütőpor

1.5 bögre fehér tönkölybúza liszt

1 egész tojás

3/4 csésze nádcukor

1 vanília rúd kikapart magjai

1 csésze tejföl

1/2 tábla 60%-os étcsokoládé

1 nagy marék aszalt meggy

fél citrom leve

60 g darált mandula

a krémsajtos réteghez:

50 dkg mascarpone

kb. 1 dl tejszín

1 nagy citrom leve

1 vanília rúd kikapart magjai

méz ízlés szerint

csipet só

a tetejére: pirított mandula (elhagyható)

A vajat megolvasztottam és hagytam szobahőmérsékletre hűlni. A mascarponét a többi hozzávalóval alaposan kikevertem és hűtőbe tettem pihenni. Amíg a torta elkészült, szépen visszaszilárdult. Késes robotgépben finomra daráltam a mandulát. Felaprítottam a csokoládét és az aszalt meggyet.

A sütőt előmelegítettem 170 fokra légkeverésen. A kapcsos tortaformát kivajaztam és kiliszteztem.

Összeállítottam a tésztát. Egy nagy keverőtálba szitáltam a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadtam a darált mandulát is. Egy másik nagy tálban fehéredésig habosra kevertem a cukrot a tojással. Hozzáadtam a vaníliát, a tejfölt és a citromlevet is, és alaposan eldolgoztam a masszát. Ezután a lisztes keveréket több részletben a cukros tojásos masszához adtam, mindig csomómentesre keverve. Beleöntöttem az olvasztott vajat és azzal is alaposan elkevertem. Kézi habverővel dolgoztam. A masszát a tortaformába öntöttem és tűpróbáig sütöttem. Bő 50 perc volt, de ez sütőtől is függ. Úgy 40 perc környékén érdemes megejteni az első tűpróbát.

A tortát hagytam kihűlni, majd középen vízszintesen kettévágtam. Az alsó réteget bőven megkentem a krémmel, visszatettem rá a tetejét és kívül is bevontam a krémmel. Pirított mandulával díszítettem.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Alex’s Day Off

egyszeru_mandulas_torta_vanilias_kremsajjtal (4)

egyszeru_mandulas_torta_vanilias_kremsajjtal (3)

 

"Séf tészta" (pasta aglio e olio)

Több, mint 10 évig multinál dolgoztam, jó sok emberrel, jó sok ember között. Sokan sokfélék vagyunk, sokan sokfélét össze tudunk hordani. Én abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy a csapat, amiben dolgoztam, valahogy kevésbé érzete létszükségletnek a pletykálkodást. Hozzám egyébként is csak addigra jutott el,  mire elhalt. Ezért nem értettem szinte soha egy szót sem belőle. Bamba, mi? 😉 Szóval, valahogy fáziskéséssel érnek el hozzám a dolgok. Általában. Zene, könyv, film, gasztro trendek (ha egyáltalán…), stb. A Séf című filmet is csak idén néztem meg, valamikor február elején. Igaz, azóta többször is.

A tészta, amit Scarlett Johansonnak csinál John Favreau, a pasta aglio e olio, vagyis egy olívaolajos, fokhagymás spagetti friss petrezselyemmel. Na, ilyet főztem ma, mert tegnap épp megint megnéztem a filmet. Egy picit másképp készítettem, mert friss chilit tettem bele és füstölt piros paprikával is megszórtam. A parmezán meg kimaradt, mert nem volt itthon. De ettől nem lett rosszabb.

Elkészítés: kb. 15 perc

sef_teszta

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 25 dkg durum spagetti (kb. fél zacskónyi)

bő fél csészényi olívaolaj

8 nagy gerezd fokhagyma

1 tk. aprított friss piros chili (vagy szárított)

3 csokor friss petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

1 zöld citrom

Egy nagy fazékban sós vizet forraltam a tésztának. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 – 10 perc alatt fog keményre főztem és leszűrtem.

Amíg a víz felforrt, megpucoltam és felszeleteltem a fokhagymát. Felaprítottam a chilit és a petrezselyemzöldet.

Egy serpenyőt közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, hagytam felforrósodni. Beletettem a fokhagymát, és pár perc alatt világos aranybarnára pároltam, sütöttem. Hozzáadtam a chilit, sóztam és borsoztam, megszórtam 2 – 3 csipet füstölt piros paprikával. Az olívaolajos, fokhagymás alaphoz adtam a leszűrt spagettit és alaposan összekevertem. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt. Megszórtam a felaprított friss petrezselyemmel és egy kóstolás után még sóztam és borsoztam.

Tálaláskor mindenki meglocsolta magának a zöld citrom levével.

Facebook: Rizsázzunk!

A filmben látható pasta aglio e olio receptje itt.

sef_teszta (1)

Citromos petrezselymes csirke

Van egy kis elmaradásom, mert bár magammal vittem a gépemet a Mátrába, de úgy tűnt, a töltője Budapesten maradt. Persze tegnap este, kipakolás közben, megtaláltam a tápot, a gép táskájában. Végig nálunk volt…

Egész csirkét akartam sütni, de csak darabolva volt a hentesnél. Valamiért ott, falun, ahol voltunk, nem igen adják egyben a csirkéket. Mondjuk, ha hentes lennék, én sem erőltetném ott, ahol tartanak a házaknál csirkét, tyúkot, meg ilyesmiket. Így kicsit át kellett gondolnom az eredeti tervemet, Kulka János citromos petrezselymes csirkéjét. Sebaj, a combok bőre alá tuszkoltam a petrezselymet a vajjal, a többit meg rögtönöztem.

Előkészítés: 15 perc
Sütési idő: 1,5 – 2 óra

citromos_petrezselymes_csirke (1)

 

Hozzávalók (4 főre):

4 egész csirkecomb
1 kg újkrumpli
2 csomag petrezselyemzöld
1 ek. majoránna
1 nagyobb citrom
1 ek. méz
4 vékony szelet vaj
só, bors
olívaolaj

A csirkecombokat megmostam, kozmetikáztam, majd szárazra töröltem és félretettem őket. Megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. A citrom egyik felét felszeleteltem, a másik felét kicsavartam.

Az újkrumplit egy dörzsi szivaccsal megmostam, annyira vékony volt a héja, hogy elég volt egy alapos mosás. Nagyjából 1 centis szeletekre vágtam, majd egy akkora tepsibe terítettem a szeleteket, amiben a combok is kényelmesen elfértek. Sóztam, borsoztam, megszórtam a petrezselyem egyik felével. Meglocsoltam olívaolajjal, 1 ek. citromlével és kézzel alaposan összeforgattam. Ráfektettem a citromkarikákat.

A száraz csirkecombokat sóztam, borsoztam, majd mindegyik bőre alá tettem a petrezselyemzöldből, a vajból. Nagy csipet majoránna mindegyikbe került. A csirkecombok külsejét is megszórtam majoránnával. A krumplira tettem őket. A mézet elkevertem a citromlével, majd meglocsoltam vele a combokat, egyenletesen, nagyjából mindre egyformán jutott belőle.

Alufóliával letakartam a tepsit, betettem a sütőbe és 180 fokon készre sütöttem. 1 óra elteltével megnéztem, mennyire puhult meg a hús és a krumpli. Még visszatoltam a sütőbe, fóliával együtt. Újabb fél óra után már puha volt a hús és a krumpli is. Levettem a fóliát és aranybarnára pirítottam a combokat.

Szépen, lassan sült, jól összeértek az ízek. A citromlétől kellemesen savanykás lett a krumpli, a csirkehús pedig puha, szaftos, omlós a vajtól, a mézes citromos locsolástól meg isteni ropogósra sült a bőre.

A facebook-on is ott vagyok, klikk ide, ha kíváncsiak vagytok. 🙂

citromos_petrezselymes_csirke (7)

citromos_petrezselymes_csirke (2)

Karalábéfőzelék joghurttal és citrommal

Szerdán megkérdezte tőlem egy anyuka a játszótéren, hogy minden rendben van-e. Hehe, nem csoda. Percek óta ültem az egyik hintában és mantráztam, hogy karalábé, karalábé, karalábé. Nem tudhatta, amit a “BFF” anyukák igen, már rám se hederítettek. De az értem “aggódó” anyukának fingja lövése nem volt róla, hogy csak fejben főztem. Lehet, hogy azon agyalt, ki tudja-e valahogyan menekíteni a kiskorút egy családi pokolból. És még nem találkozott a férjjel. 😉

Másnap elmentünk Rozival a piacra, egészségesen bereggeliztünk lángosból, és jól bevásároltunk. Ma pedig real time-ban elkészült a karalábéfőzelék joghurttal és citrommal. Mert t-a-v-a-s-z-o-d-i-k!

Gluténmentes.

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: az alaplének kb. 30 perc; a főzeléknek kb. 15 perc.

karalabe_fozelek_karalabe_levellel (1024x767)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre)

az alapléhez:

a 3 db megmosott karalábé héja + a nagyobb levelei (én a végeit sem dobtam ki, azokat is az alapléhez adtam)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
1 sárgarépa héja (tízóraira nyers zöldségeket ettünk, meghagytam a héját)
1 tk. só (elhagyható)
3 babérlevél
1 ek. petrezselyemzöld
kb. 2 liter víz

a főzelékhez:

3 db nagyobb, de zsenge karalábé
1 kis fej vöröshagyma
3 – 4 dl alaplé
4 – 5 kisebb levél medvehagyma felaprítva (elhagyható, vagy helyettesíthető snidlinggel)
3 – 4 kisebb karalábélevél felaprítva
1 – 1,5 dl joghurt (kaukázusi kefirrel is tuti)
0,5 dl tejszín
1 ek. citromlé
1 csapott ek. kukoricaliszt
só, frissen tekert bors
2 ek. olívaolaj

Először elkészítettem az alaplevet. A karalábé leveleit és héját, a sárgarépa héját, a megpucolt, kettévágott vöröshagymát, a kicsit összeroppantott fokhagymagerezdeket egy fazékba tettem, megszórtam a fűszerekkel és a sóval, majd felöntöttem kb. 2 – 2,5 liter vízzel. Az egészet fedő alatt felforraltam, majd nagyon halkan addig főztem, amíg megpuhult minden. Leszűrtem, félretettem. Szándékosan többet főztem, hogy maradjon máskorra is. A fagyasztóban vígan elvan jó ideig.

A karalábét kb. 1,5 x 1,5 centisre felkockáztam. Felaprítottam a vöröshagymát is. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erősebbre mérsékeltem a lángot és rádobtam a vöröshagymát is. Egy nagyobb csipet sóval megszórtam és pár perc alatt üvegesre pároltam. Ekkor rátettem a felkockázott karalábét és néhány percig kicsit pirítottam. Felöntöttem az alaplével és lefedve megfőztem, de nem teljesen, csak annyira, hogy kicsit még azért roppanjon, amikor ráharapok.

A joghurtot és a tejszínt a botmixer edényébe öntöttem, hozzáadtam bő 1 evőkanálnyit a karalábéból és simára turmixoltam. Belekevertem 1 csapott ek. kukoricalisztet is, ezzel is elkevertem, majd hozzáöntöttem a többi karalábéhoz. Ezen a ponton beletettem a felaprított karalábéleveleket is. Hagytam egyet rottyanni, majd egy kóstolás után még egy csipet sóval ízesítettem, végül belekevertem a citromlevet is. A végén az apróra vágott medvehagymát is hozzáforgattam, ami a forró főzelékben pillanatok alatt puha lett. Kellemes fokhagymás ízt adott az egésznek, de nem csapta agyon a zsenge karalábét. Alaposan elkevertem, majd tálaltam. Zsenge karalábé, savanykás, krémes állag, enyhe fokhagymás beütéssel. Isteni lett.

A facebook-on is megtalálsz, ha ide kattintasz.

karalabefozelek_joghurttal_citrommal (10)

karalabefozelek_joghurttal_citrommal (13)

Szoljanka

Nyakunkon a hétvége, meg egy beígért nyálkás, takony idő is (most éppen a kemény fagyok – a szerk.). Ideje összehozni valami tartalmas, melengető levest. Aztán most már jöjjön a tavasz.

A szoljanka tökéletes választás. Ráadásul 8 (esetleg 10 emberre) kb. 3500 ft-ból kihozható, amit eléggé baráti. Ez egy lehetséges verzió, mert persze ebből is létezik többféle. Igazából a szoljanka név inkább az elkészítés módjára utal. Attól függően, mi van otthon, változhat a hozzávalók listája.

Kell hozzá egy kis türelem, az el(ő)készítése tovább tart, mint kinyitni egy zacskós levest, de nagyon megéri bíbelődni vele. Viszont itt csak nagyban lehet gondolkozni, ebből képtelenség keveset főzni, szóval elő a legnagyobb fazekakkal! 😉

Előkészítés: vérmérséklettől függően 35 -45 perc
Főzési idő: bő 1 óra
Teljes elkészítési idő: kb. másfél óra

szoljanka_leves

 

Hozzávalók:

30 dkg füstölt tarja
60 dkg sertéslapocka
20 – 25 dkg kolbász (lehetőleg házi)
8 – 10 dkg szalonna
1 kis üveg ropogós csemegeuborka
30 dkg savanyú káposzta
4 szál sárgarépa
15 – 20 dkg barna csiperkegomba
15 – 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
1 fej vöröshagyma + 1 fej lilahagyma
1 doboz paradicsompüré (a nagyobbik aranyfácán tökéletesen megfelel)
3 szelet citrom
2 ek. liszt a sűrítéshez (elhagyható)
1 nagy doboz tejföl (legalább 20%-os)
só, bors
3 – 4 kk. édes nemes őrölt pirospaprika
5 db babérlevél
1 csokor friss petrezselyemzöld (vagy fél csomag szárított)
fél csomag szárított kapor (ha kapunk, akkor 1 csokor friss)
4 gerezd fokhagyma (attól függően, ki mennyire szereti fokhagymásan)
kapribogyó  és erős zöldpaprika a tálaláshoz
3 liter víz (vagy ha van, hús -vagy zöldségalaplé)

Elővettem egy 5 literes fazekat. Feltűrtem a pólóm ujját és nekiláttam. A szalonnát felkockáztam, majd a fazékba tettem és a közepesnél kicsivel erősebb lángon zsírjára sütöttem. Közben megpucoltam és apróra vágtam a hagymákat. Amikor a szalonna üvegesre sült, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam, majd megdinszteltem.

Amíg a hagyma dinsztelődött, felkockáztam a húsokat. Megpucoltam a sárgarépát és a fokhagymát, nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat. Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam a kétféle húst és fehéredésig sütöttem. Közben finomra aprítottam a fokhagymákat. Ekkor lehúztam a tűzről a fazekat, megszórtam a húst a piros paprikával, jól elkevertem és felöntöttem kb. 1 liter vízzel. A lényeg az, hogy éppen ellepje a víz a húst. Kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és az aprított fokhagymával fűszereztem. Visszatettem a tűzre és fedő alatt félig megfőztem.

Ezalatt felkarikáztam a sárgarépát (4 – 5 mm vastagra), felszeleteltem a gombát. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadtam az uborkát, a sárgarépát, a gombát, a zöldborsót és a káposztát (ha sok a leve, nyomkodjuk ki), a kolbászt és a paradicsompürét. Beletettem 3 karika citromot is. Enyhén sóztam csak, mert a füstölt tarja és a kolbász kellően sós volt. Megszórtam még kevés kaporral és petrezselyemzölddel, egy nagy csipetnyi borssal. Felöntöttem 2 liter vízzel és fedő alatt készre főztem, amíg a hús és a zöldségek is megpuhultak.

Zárásként tejföllel lágyítottam, amit 2 ek. liszttel sűrítettem. A liszt elhagyható, és egyébként a tejföl is, úgyis nagyon finom lesz a végeredmény. Kevés kapribogyóval tálaltam.

Ne felejts el átnézni a Facebook oldalra. És ha már ott jársz, nyomhatsz egy lájkot is. 😉

szoljanka_leves (4)

A lökést és az erőt a pucoláshoz, daraboláshoz a legfrissebb Vidék Íze magazinban található olvasói recept adta.

Citromos csirkecsomagok édesburgonyával

Előkészít. Fűszerez. Becsomagol. Megsüt. A 4 ütem… 😉 Betyár kis csomagok ezek. És itt is elereszthetjük a fantáziánkat. Ha az édesburgonya nem a kedvenc, vagy drágának találjátok (szó se róla, nem a legolcsóbb, bár lassan olcsóbb lesz, mint a krumpli) készíthetitek mezei krumplival, vagy csicsókával, esetleg paszternákkal. Ha a rozmaring sem a barátunk, mehet a csirkéhez majoránna. De lilahagymával és paradicsommal, vagy brokkolival és borsikafűvel is jó a végeredmény. A lényeg a csomag, amitől összezárva maradnak az ízek, a csirke pedig szaftos lesz.

Előkészítés: 10 – 15 perc
Sütési idő: 45 – 50 perc + maximum 10 perc a grillezéshez

csirke csomagok (1)

 

Hozzávalók:

4 egész bőrös csirkecomb
2 nagyobb édesburgonya
1 citrom vastagabbra szeletelve úgy, hogy 1 csomagra 2 szelet citrom jusson
csomagonként 2 – 3 gerezd fokhagyma
friss rozmaringág nagyobb darabokra vágva, csomagonként 2 kisebb ágacska
só, bors
2 – 3 ek. olívaolaj + egy kevés a locsoláshoz

A megtisztított, szárazra törölt csirkemelleket elősütöttem: egy felhevített serpenyőbe olívaolajat öntöttem, és a közepesnél kicsit erősebb lángon oldalanként 3 – 4 perc alatt kérget sütöttem rá. A bőrös felével kezdtem. Amíg a combok elősültek, megpucoltam az édeskrumplit, kisujjnyi vastag szeletekre vágtam. Megpucoltam és feleztem a fokhagymagerezdeket. Felkarikáztam a citromot is, fél centi vastagra.

4 egyforma darabot téptem a sütőpapírból (kb. 40 x 60 cm-es darabokat). A sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra, alsó – felső üzemmódban. Elővettem egy nagy tepsit, később erre tettem a csomagokat. Alulra 6 szelet édeskrumplit raktam, sóztam, borsoztam, majd amire ráfektettem a tisztességesen sózott, enyhén borsozott csirkecombokat. Mellétettem a darabolt fokhagymát és a rozmaring ágacskákat, majd a csirkecombok tetejére még 2 szelet édeskrumplit és 2 citromkarikát. Az egészet meglocsoltam extra szűz olívaolajjal, majd jó szorosan becsomagoltam, először hosszában, majd a rövidebb végeken is felhajtogattam a sütőpapírt. A tepsire sorakoztattam a csomagokat, betoltam a sütőbe és kb. 45 – 50 percig békén hagytam. Ezután szétnyitottam mindegyik csomagot és grill fokozaton, 220 fokon nagyjából 5 – 7 perc alatt ropogósra pirítottam a csirkecombokon a bőrt.

A húst és krumplit kiszedhetjük a sütőpapírból, de csomagként is tálalhatjuk.

csirke csomagok (4)

Expressz mandulatorta citromsziruppal

Újabb falat Anglia a WR receptgyűjteményből. Jónak tűnt. Főleg, amikor kiderült, hogy ez a torta is sebtiben összeállítható. Szeretem az ilyet. A nehézbombázó ünnepi sütik előtt jó egyet rápihenni egy könnyedebb desszerttel. 😉 Kívül kissé ropogós, belül lágy és szaftos, a citromsziruptól kellemesen fanyar. Próbáljátok ki Ti is, ha van kedvetek. Laktóz -és gluténmentes. A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem az eredetihez képest, de így is tökéletesen működött a süti.

Előkészítés: 10 – 15 perc
Sütési idő: 45 perc (vagy tűpróbáig)

wr santiago mandulatorta

 

Hozzávalók (20 centis tortaformához):

a tortához:

30 dkg egész mandula
4 közepes tojás, kettéválasztva; a fehérje legyen hideg
20  dkg nádcukor (kristálycukor is jó; ha valaki a 20 dekát is sokallja, lehet ennél is kevesebb; eredetileg 25 dkg cukor kell bele)
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tk. őrölt fahéj

csipet só

a citromsziruphoz:

1 citrom reszelt héja és leve (a tortához használt citrom maradék levéből csináltam, plusz egy másik citrom héja)
2,5 dkg porcukor
1 ek. hideg víz

A sütőt előmelegítettem 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat), légkeverésen. Egy 20 centis kapcsos tortaformát kivajaztam, az aljára sütőpapírt tettem.

A mandulát finomra őröltem. Ha ezt a lépést szeretnénk megspórolni, természetesen vehetünk darált mandulát is.

A tojásokat kettéválasztottam. Egy nagy keverőtálba tettem a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével és elektromos habverővel addig kevertem, amíg kifehéredett és sűrű, krémes masszát kaptam. Ezután belekevertem a csipet sóval elkevert őrölt mandulát és a fahéjat.

A tojásfehérjéket egy tiszta, száraz keverőtálban pár perc alatt kemény habbá vertem. A mandulás masszához kevertem 2 evőkanálnyit a fehérjehabból, hogy fellazítsam. Itt még nem kell finomkodni a fehérjehab keverésével. Ezután beleforgattam a maradék habot is, de már nagy, óvatos mozdulatokkal, alulról felfelé, addig, amíg fehérjehab és a mandulás massza szépen egynemű lett.

A tortaformába öntöttem és betoltam a sütőbe. A sütési idő 45 perc, de érdemes 30 perc után tűpróbával ellenőrizni. Sütőnként változhat, hogy hosszabb vagy rövidebb idő alatt sül meg. Akkor van készen, ha a tű már tisztán jön ki a tésztából. A formában hagytam kihűlni.

Amíg a torta hűlt, elkészítettem a citromszirupot. Egy szórásnyit félretettem a reszelt citromhéjból a díszítéshez. A többit egy lábasba tettem a citromlével és a cukorral együtt. Hozzáadtam 1 ek. hideg vizet is. Közepes lángos, finoman melegíteni kezdtem, amíg a cukor teljesen felolvadt. A még meleg szirupot a torta tetejére csurgattam.

Tálaláskor megszórtam kevés porcukorral és a félretett citromhéjjal. Lágyan felvert tejszínhabbal vagy görög joghurttal turbózhatjuk.

Tipp 1.: ha nem kapunk görög joghurtot, a natúr joghurtot tegyük gézbe, vagy egy kisebb sűrűbb szövésű szűrűbe, “lógassuk” egy kisebb lábas felé, tegyük a hűtőbe és hagyjuk lecsöpögni jó néhány órán át.

Tipp 2.: citrom helyett narancsot is használhatunk, a fahéj helyett pedig szegfűszeget.

A recept megtalálható elektronikusan is a Waitrose honlapján

Palacsinta vajas-citromos fürdőben

Ez is olyan recept, aminek baromi jó az angol neve: pancakes in tangy lemon butter. Én meg itt agyaltam rajta a férjjel együtt, hogy mi legyen a magyar neve… Sokra jutottunk, ugye? 😛 Viszont tudtátok azt, hogy Angliában február 5-e a nemzeti Palacsinta-nap (ezzel zárják a farsangi időszakot)? Mert én bizony nem. Hiába, mindig tanul az ember valamit.

Ez is az ominózus WR kupacból van, mint a sültparadicsom-leves. Igazából ez volt utána a desszert, amíg a paradicsomok sültek, előkészítettem.

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütés-főzés: kb. 25 perc

2vajas citrommartasos palacsinta (1280x853)

 

Hozzávalók (8 db palacsintához):

a palacsintához:

10 dkg liszt
2 db közepes tojás
3 dl tej
2 ek. olvasztott vaj + 1 ek. a sütéshez
csipet só (épp csak annyi, amennyi az ujjbegyeink között elfér)

a citrommártáshoz:

10 dkg puha, sótlan vaj
10-12 dkg vaníliás porcukor nádcukorból (az eredeti recept 12,5 dkg sima porcukrot ír)
1 citrom leve és reszelt héja

A lisztet egy csipet sóval egy nagyobb keverőtálba szitáltam. Egyesével beleütöttem a tojásokat és egy kézi habverővel összekevertem. Apránként hozzáöntöttem a tejet és sima masszává kevertem. Lefedtem és félretettem pihenni.

A citromos vajas mártáshoz a vajat jól elkevertem a citromlével, a reszelt héjjal és a vaníliás porcukorral. Nem kell megijedni, ahogyan én tettem, egy kissé darabos, nem túl homogén masszát kapunk. Egy kisebb lábasban, alacsony hőmérsékletem, hogy a vaj ne égjen meg,  összemelegítettem a mártást, hogy folyós legyen.

A 2 ek. vajat megolvasztottam és a palacsintatésztához öntöttem, elkevertem. Egy teflon palacsintasütőt a közepesnél kicsivel erősebb lángon felmelegítettem, majd közepesre mérsékeltem a lángot alatta és az 1 evőkanálnyi vajból egy mogyorónyit beletettem. Amikor teljesen felolvadt, beleöntöttem egy kis merőkanálnyit a tésztából, kicsit átmozgattam, hogy kör alakú legyen és 2 percig sütöttem, amíg világos aranybarna színe lett a sülő oldalnak. Ezután megfordítottam és még 1-2 percig sütöttem a másik oldalát is. Így sütöttem ki a palacsintákat.

Tálaláskor meglocsoltam a palacsintákat a citromos vajas mártással, félbehajtottam, majd megint félbe és még egy kevés mártással öntöztem meg. Kevés pirított dióval is jó lehet. Maradt még kevés bodzaszörp a májusi befőzésből, legközelebb citromlé helyett bodzaszörppel készítem el a mártást. 🙂

Hébe-hóba gyúr (4.) - tárkonyos raguleves

A ragulevesek sajátja, hogy mindenféle zöldséget elviselnek, finomak, könnyűek és egészségesek.  Én most a következőképpen készítettem.

tarkonyos raguleves2 (1024x678)

 

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
3 db közepes sárgarépa
1 db hosszabb fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
2-3 nagyibb fej gomba
friss petrezselyem, tárkony
só, bors
édesítő, xilit, vagy nádcukor
fél citrom leve
1 liter húsalaplé, vagy zöldségalaplé (vagy 2 kocka erőleves kocka)
1 doboz janga kefir (4,5 dl)
rizsliszt
olívaolaj

Jó nagy fazékban olajat hevítettem, a vékony csíkokra szelt csirkemellet megfuttattam rajta (nem kell jól átsütni, csak annyira, hogy fehér legyen mindenhol a hús). Hozzádobtam a kis hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, összeforgattam, majd vizet öntöttem hozzá (kb. másfél litert). A hagymát megpucolva, de egészben beleraktam. Ebben a fázisban egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, borssal és sóval ízesítettem, nomeg egy negyed citrom levével (miután a cikkből kifacsartam a levet, beledobtam a levesbe, hadd járja jobban át a citromaroma). Amikor elkezdett forrni a lé, alacsonyabb fokozatra vettem a főzőlapot, hogy ne főjenek szét a hozzávalók (ne forrjon folyamatosan, csak gyöngyözzön inkább).

Mikor a répa félig megfőtt, hozzádobtam a felszeletelt gombát, a zöldborsót, a zöldbabot és a két leveskockát. Itt még lehet hozzá vizet tenni, ha szükséges, de ne felejtsük el, hogy még közel fél liter kefir jön a leveshez.

 Egy edénybe kiöntöttem a janga kefirt, rizsliszttel jócskán megszórtam, simára elkevertem (a sok liszt mellett is önthető-folyós maradt, nem lett csirizes). Friss, vágott petrezselymet, tárkonyt és borsot raktam a habaráshoz, nomeg egy kis édesítőt. Beleöntöttem a levesbe, és jól átkevertem az egészet. A maradék negyed citrom levét a végén még hozzáfacsartam.

Petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

1IMG_6541 (1280x853)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!