Rizsázzunk!

Mustáros töltött karalábé

Az én nagymamám főzte a világ legfinomabb töltött karalábéját. Meg persze a legjobb vasárnapi húslevest, és ő készítette a legtutibb csirkepaprikást is. És a karfiolos fasírtot is. Közben pedig mesterien morgott, zsémbelt, és folyton panaszkodott, mennyire fáj a lába és neki mennyi baja van. De mindig megfőzte azt, amit kértünk, akár 3 félét is. Mert ő ilyen volt, így szeretett. A főztjével. Hiányzik. Na, tessék, most meg párás lett a szemem.

Előkészítés: 20 perc

Főzési idő: a karalábétól függően kb. 30 perc

toltott_karalabe_merge

 

Hozzávalók (4 főre):

4 db zsenge karalábé (a zöldjével együtt)

a töltelékhez:

1 kg darált hús

4 bőséges ek. orda

5 szál újhagyma

1 duci gerezd fokhagyma

só, bors

2-3 ek. dijoni mustár

a karalábé levelek közül a zsengék finomra vágva

a főzéshez:

a nagy karalábélevelek

víz, amennyi 2-3 ujjnyira ellepi

citromlé, ízlés szerint

1-2 ek. nádcukor

2 dl tejszín

1 ek. étkezési keményítő (elhagyható)

Összeállítottam a húsgombócokat, a hozzávalókat alaposan összegyúrtam és félretettem pihenni, amíg előkészítettem a karalábékat.

A karalábékat meghámoztam és kivájtam. A fazék aljába tettem a megmosott nagy karalábéleveleket, megtöltöttem a karalábékat a fűszeres hússal és a kivájt karalábé darabkákkal együtt a fazékba tettem mindent. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepte. Sóztam, borsoztam. Jó közepes tűzön kb. 30 perc alatt készre főztem. A töltött karalábékat kiszedtem, a tejszínt kikevertem a keményítővel és kevés forró főzőlével a hőkiegyenlítés miatt. A tejszínes keveréket hozzáöntöttem a főzőléhez, kevés citromlével és a nádcukorral ízesítettem még. A tüzet elzártam a fazék alatt. Végül visszatettem a karalábékat a szaftba.

Tálaláskor a kis karalábé darabokból és a szaftból is mertem a tányérra. Bőségesen.

Facebook: Rizsázzunk!

toltott_karalabe (0)

Sütős marharagu

A varázsedényt általában Zoli használja. Úgy alakult, hogy a slow cooking mozgalom nála összpontosult. És most, hogy ellátogattunk vidékre magukat önként száműző költözött barátainkhoz, ő akart valamit villantani, az ő barátjának. Aki az én barátnőm férje és ők, ketten csak sokkal később lettek barátok az én férjemmel (játszótérről épp meglógó apukák: megiszunk egy fröccsöt a Laza Pipában? khm… ennyi!), mint ahogy mi barátnők lettünk a barátnőmmel (hetekig kerülgettük egymást és még utána is csak a keresztneveinket tudtuk, de telefonszámot már cseréltünk egymással…).

Na, szóval, az ilyen csiga lassan főzött, egy-edénybe-bele-mindent-és-mehet-a-sütőbe kajákkal nagyon jól boldogul, sőt, vagyis inkább embertelenül jól csinálja. Mellesleg nekünk, csajoknak is ízlett, de most nem ez volt a lényeg, hanem az, hogy villanthasson az ő barátjának. Aki megdícsért minket, amiért ilyen ügyesen használjuk az ő piros slow cooker edényét, ami igazából a miénk volt, csak ő azt hitte, hogy az övé, amit a második és jelenlegi anyósától kapott. De nem, mert ez a miénk volt, amit Zoli a második és jelenlegi anyósától, vagyis az én anyukámtól kapott. Na, végeztem. Puszi. 😉

Előkészítés: kb. 20 perc

Sütési/főzési idő: kb. 3,5 óra

olivabogyos_gyöngyhagymas_marhalabszar (2)

 

Hozzávalók:

4 nagy szelet csontos marhalábszár

5 nagy sárgarépa

4 nagyobb gerezd fokhagyma

5 babérlevél

4 fej shitake gomba

2 nagyobb fej barna gomba (pl. csiperke)

1 bögre fekete olívabogyó (magozott)

1 bögre gyöngyhagyma

kb. 5 dl vörösbor

víz vagy zöldég/húsalaplé, amennyi épp ellepi a ragut (esetleg maradék húsleves)

só, bors

kevés liszt a húshoz

Pucoljuk meg a sárgarépákat, vágjuk 5-6 centis darabokra. A fokhagymát is pucoljuk meg, aprítsuk finomra. A nedves szivaccsal megtörölt gombákat vágjuk negyedekbe.

A csontos marhalábszár szeleteket mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, végül forgassuk lisztbe. Forrósítsunk fel egy vastag aljú öntöttvas edényt, olyat, aminek fedele is van. Öntsük bele az olívaolajat. A forró olajon oldalanként pár perc alatt süssünk kérget a hússzeletekre. A húst szedjük tányérra. Öntsük a vörösbor egy részét az edénybe és lazítsuk fel a lesült pörcöt. Adjuk hozzá a finomra aprított fokhagymát, a sárgarépát és a babérleveleket. Tegyük az edénybe az elősütött húzokat és a negyedelt gombákat is. Sózzuk, borsozzuk, öntük bele a maradék vörösbort és az egészet engedjük fel annyi vízzel/alaplével/húslevessl, amennyi éppen csak ellepi. Tegyük rá a fedőt és rakjuk be a sütőbe, amit kapcsoljunk be 150 fokra, alsó-felső sütéssel. Így süssük 3,5, akár 4 órán át. 3 óra elteltével kóstoljuk meg a szaftot és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tegyük vissza a sütőbe még kb. fél órára.

Friss kenyérrel, vagy szerecsendiós krumplipürével együk. Szerintem egy könnyű citromos öntettel lecsurgatott kakukkfüves fehérbab-saláta is jól menne hozzá. Zoli szerint meg nem.

Facebook: Rizsázzunk!

olivabogyos_gyöngyhagymas_marhalabszar (1)

Brassica árpa

A brokkoli és közeli rokonai, mint a karfiol is, a brassica nemzetség tagjai. Csupa pöffeteg tartozik ide, mint a karalábé, a bimbós kel, vagy a fejes káposzta. Én meg a darabokban hagyott zöldségek nagy mestere vagyok. Egy kis sárgarépa innen, egy kis karalábé onnan, a karfiolból is marad néha, meg a brokkoliból. És így tovább, és így tovább…

Karfiolt és brokkolit mentettem tegnap. Kicsit túltoltam az utóbbi napokban a húsféléket, és egyébként is hétfő van, ami húsmentes. Az árpa pedig egy eléggé jó gabona, úgyhogy szépen visszavezetem a kamrapolcunkra.

5 elemes étel, csupa csí, csupa egészség. 😉

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: 15 – 20 perc

piritott_arpa_brokkolival_karfiollal (5)

 

Hozzávalók (1 főre):

néhány rózsányi brokkoli

néhány rózsányi karfiol

3 ek. olívaolaj

kevés póréhagyma

csipet só

2 ek. árpa

1-2 löttyintésnyi szójaszósz

kb. 2 dl zöldségerőleves (vagy víz)

fél zöld citrom leve

1 szelet friss gyömbér vékonyan felcsíkozva

1 nagy csipet őrölt fahéj

1 csipet egész római kömény

2-3 nagy csipet szárított majoránna

frissen tekert fekete bors

a tetejére:

durvára vágott pirított földimogyoró

3 szelet camember

kevés pirított zabpehely

1 tk. méz

Az árpát megmostam és hagytam lecsöpögni, száradni. Száraz serpenyőbe tettem a mogyorót és a zabpelyhet, és pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Félretettem.

Forrósítani kezdtem egy vastag aljú serpenyőt (öntött vas), olívaolajat öntöttem bele, amin egy csipet sóval és a római köménnyel enyhén megpároltam a póréhagymát. Ráöntöttem az árpát és erősebb lángon pár percig, sűrűn kavargatva, pirítottam. Rádobtam a brokkolit és a karfiolt, ezzel is pirítottam kicsit. Meglocsoltam kevés szójaszósszal, hozzáadtam a friss gyömbért, felöntöttem a zöldségerőlevessel és mérsékelt lángon, fedő alatt megpároltam, hogy a brokkoli és a karfiol kissé még ress maradjon. Az árpa szépen megpuhult.

A végén meglocsoltam kevés zöld citromlével, meghintettem kevés fahájjal, a majoránnával, elkevertem és erősebb lángon még egyszer lepirítottam.

Utolsó lépésként száraz, forró serpenyőben éppen csak megolvasztottam a camembert, hogy még ne nyúljon teljesen. Tálaláskor az egészet megszórtam zabpehellyel, durvára vágott pirított mogyoróval és rátettem a sajtot. Csurgattam rá egy kevés mézet és megettem.

Facebook: Rizsázzunk!

piritott_arpa_brokkolival_karfiollal (6)

Zöldségerőleves

Lábon kihordtam egy frankó gyomorrontást. Bár inkább volt ez egy könnyedebb ételmérgezés… Ez is megvolt, ezen is átestem. Többet, köszönöm, nem kérek ilyet. Most pihegek, lassú vagyok, és gyenge.

A húsra most rá sem nézek, az ominózus kajában volt az is… A zöldségleves gondolata viszont melegséggel töltötte el a szívemet. Beiratkoztam 5 elemes kínai konyhát tanulni, ennek a levesnek az alapját is ott tanultam, Kicsi Vú-tól. Némi módosítással ezt hoztam ki belőle. A KÍNAI (nem az itthoni gyorsbüfés vonal) konyha jó, bölcs és laktató. A receptek pedig tök jól adaptálhatóak az én hazai/helyi/50 km-es alapanyag mániámra is.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: bő 1 óra

Összeállítás: 5 perc

zoldsegeroleves_piritott_zoldseggel (1)

 

Hozzávalók:

az alapléhez:

3 sárgarépa

2 fehérrépa

1 kis gumó zeller és a zöldje

3 közepes krumpli

4 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma

1 paradicsom

2 centis gyömbérdarab

a levesbetéthez (1 főre):

2 ek. olívaolaj (vagy 1 ek. kókuszzsír)

3 szál újhagyma

1 nagyobb piros retek

1 sárgarépa

2 – 3 bébi kukorica

1 kis marék zöldbab

fél zöld citrom leve

1 ek. finomítatlan nádcukor

kevés szójaszósz vagy halszósz

vékonyan szeletelt friss gyömbér

1 kis csokor friss koriander (vagy petrezselyemzöld)

néhány szelet friss chili vagy egy csipet szárított chilipehely

1 marék rizstészta

A zöldségalapléhez minden zöldséget alaposan megmostam, de nem pucoltam meg csak a fokhagymákat. A zöldségeket feldaraboltam.

3 liter vizet 1 ek. sóval felforraltam, beletettem a zöldségeket és lassú tűzön, fedő alatt bő 1 órán át főztem. Amikor elkészült, a levest leszűrtem és lefedve félretettem.

A levesbetéthez a hozzávalókat felaprítottam, nem túl vékonyra, kicsire. A friss gyömbért lehelet vékonyra szeleteltem. Egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a feldarabolt zöldségeket. Meglocsoltam kevés halszósszal/szójaszósszal és a zöld citrom levével, megszórtam a nádcukorral. A halszósszal/szójaszósszal bánjuk óvatosan, erőteljes, sós íze van. A zöldségeket magas lángon, folyamatosan rázogatva, kevergetve kb. 5 percig pirítottam. Közben sós forró vízben 4 – 5 perc alatt megfőztem a rizstésztát is.

Tálaláskor a tésztát és a zöldségeket mély tálba tettem, erre mertem rá a zöldséglevest. Megszórtam friss korianderrel és kevés aprított friss chilivel.

Facebook: Rizsázzunk!

zoldsegeroleves_piritott_zoldseggel

zoldsegeroleves_piritott_zoldseggel (2)

Sütőben sült marharagu

Fogalmam sincs, mikor aludtam utoljára 4 óránál többet egyben, ha egyáltalán valaha volt ilyen. És ennek semmi köze ahhoz, hogy megszületett Rozi. Oké, azóta azt a keveset is éberebben alszom végig, de ennyi. Anyukám szerint apró gyerekként sem voltam jó alvó, ebből következően Ő sem pihente laposra magát… Viszont valamilyen kegyesség folytán tegnapról mára bruttó 10 órát aludtam. Úgy saccolom, hogy ez kb. nettó min. 6 órányi színtiszta alvás volt. Köszönöm! Állítólag, egyébként, meg lehet tanítani az agyunkat a jó, pihentető alvásra. Ha ez valakinek sikerült már, keressen meg engem, és beszélgessünk. 😉

Ez meg itt az Apa főz rovat legújabb kincse. Egy lusta ebéd egy lusta vasárnapra, egy lusta desszert elé. Bár még mindig erősen húsmentesen eszek bizonyos okok miatt, ez most nagyon jól esett.

Előkészítés: 15 – 20 perc

Sütés: 2 – 2,5 óra

sutoben_sult_provance_marharagu

 

Hozzávalók:

80 dkg marhahús (lábszár vagy comb)

5 ek. olívaolaj

2 fej vöröshagyma

1 nagy doboz paradicsomkonzerv (kb. 35 – 40 dkg)

2 ek. cukor

4 – 5 gerezd fokhagyma

4 – 5 babérlevél

1 csapott  ek. kakukkfű

1 csapott ek. rozmaring

frissen őrölt bors

60 dkg kicsi krumpli

2 – 3 ek. fekete olívabogyó kimagozva, felezve

1 ek. kapribogyó (elhagyható, de nagyon finom lesz tőle)

1 csokor friss petrezselyem

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. Mosd meg és vágd kb. 3 centis kockákra a húst. Pucold meg és aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát.

Öntsd közepesen forró vaslábasba az olívaolajat, majd amikor az olaj felforrósodott, dobd rá a hagymát és a fokhagymát, majd sózd és borsozd. Sűrű kevergetés mellett párold kb. 8 percig, amíg a hagymák megpuhulnak és kissé aranybarnák lesznek.

Add hozzá a felkockázott marhahús és 3 – 4 percig, kevergetve, süsd, amíg a húskockák kissé megbarnulnak. Ekkor add hozzá a paradicsomot, a cukrot és a babérlevelet. Forrald fel, fedd le és tedd a sütőbe kb. 1 órára. Pucold meg a krumplit és tartsd vízben felhasználásig, hogy ne barnuljon meg.

Bő 1 óra elteltével vedd ki a ragut a sütőből, fűszerezd még egy kis sóval, borssal, a rozmaringgal és a kakukkfűvel. Add a raguhoz az egész krumplikat, tedd vissza a vaslábasra a fedőt és tedd a sütőbe újabb 1 órára vagy amíg a hús és a krumpli is puha lesz. Ekkor add hozzá az olívabogyót és a kapribogyót is, majd tálaláskor szórd meg friss petrezselyemzölddel.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Rachel Allen

sutoben_sult_provance_marharagu (1)

Sült zöldségek kókusztejjel és gyömbérrel

Nagyon elszaladt velem a ló év végén. Még december közepén volt néhány orrfújós napom. Aztán december 30-ra letaknyosodtam. December 31-re már ugatva köhögtem. Az új év első napjára majd szétszakadt a fejem, agyastól, szemgolyóstól, üregestől. Január másodikán pedig bemutatkoztam a recski ügyeletes orvosnak. Kaptam antibiotikumot, meg köptetőt, meg sok kalciumot és még több  probiotikumot, aminek a szedését nagyon erősen javasolta a doki. Tudom, miért…. Ja, szilveszter este 3/4 11-kor elaludtam és újév 0.08 perckor ébredtem, arra, hogy az egyetlen egészséges nagykorú kinyit egy üveg pezsgőt, amit aztán senki sem ivott meg… Még most sem vagyok teljesen 100, de legalább a fejem nem feszül annyira szét a tokámtól az orrnyergemig.

Vasárnap úgy döntöttem, hogy nem eszem húst. Legalább is, egy darabig biztosan nem. Nem kattantam be, nem szippantott be semmilyen mai divatos áramlat. Csak annyi van, hogy túl sok húst ettem az ünnepek alatt, amitől szerintem még egy elvetemült húsevő is elgondolkozna.

A szupi kerámia  tányérokat még tavaly csináltam egy Apacuka Kerámia workshopon. Én, saját kezűleg és Juditnak csak 2x kellett közbeavatkoznia. 😉 Komolyan, terápiás célzattal, receptre írnám fel mindenkinek az agyagozást. Nagyon jó.

sult_zoldsegek_kokusztejjel_gyomberrel (10)

 

Hozzávalók:

1 közepes édesburgonya

4 kisebb sárgarépa

3 kisebb/vékonyabb paszternák

2 fej közepes lilahagyma

6 gerezd fokhagyma

5 kisebb ág friss kakukkfű

2 – 3 centinyi friss gyömbér

2 – 3 ek. nádcukor

2 – 3 ek. fehérborecet

só, frissen őrölt bors

2 dl kókusztej

kb. 4 dl víz

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen.

A zöldségeket megpucoltam és 3 – 4 centis darabokra vágtam. A gyömbért megpucoltam és finomra aprítottam. A megpucolt lilahagymákat először feleztem, majd a feleket is kettévágtam. Egy vaslábast felhevítettem, 3 ek. olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a lilahagyma cikkeket. Sóztam és pár percig erősebb lángon pirítottam. Folyamatosan kevergettem. Ezután a lábasba tettem a zöldségeket, az egész fokhagymákat és a közepesnél kicsit erősebb lángon 4 – 5 percig pirítottam. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam a fehérborecettel, cukroztam és alaposan elkevertem. Pár perc alatt hagytam, hogy a borecet elpárologjon. Felöntöttem 2 dl vízzel, hozzáadtam a friss gyömbért, a kakukkfű leveleit és 5 percig fedő alatt pároltam. Ráöntöttem a kókusztejet, a maradék 2 dl vizet, elkevertem és fedővel együtt betoltam a forró sütőbe kb. 10 – 15 percre. Nagyjából 15 perc után ellenőriztem a zöldségeket, már puhák, de még roppanósak voltak.

Amíg a zöldségek sültek, egy száraz serpenyőben kevés szezámmagot, diót és kókuszreszeléket aranybarnára pirítottam. A sült zöldségeket tálaláskor szórjuk meg a pirított magokkal, a kókuszreszelékkel és kevés friss kakukkfűvel.

Facebook: Rizsázzunk!

sult_zoldsegek_kokusztejjel_gyomberrel

Pácolt - sült zöldséges piláf friss korianderrel és zöldcitrommal

Tuti, hogy Pató Pálné voltam előző életemben, a halogatás nagy mestere vagyok, inkább az utolsó pillanatokra hagyom a dolgokat, mint nem. Jó ideje megvolt már, hogy zöldséges piláfot főzök az éppen futó VKF! játékra, el is készült, de persze megint csak tologattam a bejegyzést. Eh, egyszer a férj csináltatott nekem egy bögrét egy áthúzott MAJD felirattal… 😉

Éci a felelőse az aktuális, 62. VKF! fordulónak, amit még Chili&Vanilia Mautner Zsófi honosított meg 2007-ben. A lényege a virtuális játék, az ötletelés, a kreativitás, a főzés, az evés, és semmiképpen sem a verseny. Az eddigi VKF! fordulók listája egyébként Selectfood Alíznál található meg. A megadott téma ezúttal a rizs volt. Jippijé, a rizst ugyanis nagyon szeretjük és lássuk be, “egész Ázsia mégsem tévedhet.

Eredetileg egyébként füstölt tőkehalas kedgeree-t akartam főzni, de az van, hogy heroin árban mérik felénk a tőkehal kilóját, holmi zacskózott, füstös ízű cuccal pedig nem akartam meggyalázni ezt a remek indiai ételt. Miután sikerült érzelmileg elengednem a kedgeree-t, eldöntöttem, hogy pácolt, sült zöldséges piláfot készítek, mindenféle fajin fűszerrel, friss korianderrel, zöld citrommal. Így is lett. És akkor most megcsinálom a papírmunkát is. 😉

pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (1)

 

Hozzávalók:

a pácolt zöldségekhez:

1 szál sárgarépa
1 szál paszternák vagy fehérrépa
1 kisebb édesburgony
1 kisebb kápia paprika
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 tk. egész koriander
1 kis rúd fahéj
1 mk. egész római kömény
kb. 1 dl mogyoróolaj
fél zöldcitrom leve és héja
3 ek. balzsamecet
1 tk. méz
1 kis csokor citromfű
néhány vékony szelet gyömbér
frissen tekert bors

a rizshez:

20 dkg hosszú szemű barna rizs (lehet basmati is, a lényeg a hosszú szem)
1 csomag újhagyma (ebben most 4 szál volt)
2 ek. olívaolaj
5 dl alaplé (hús -vagy zöldségalaplé)
1 tk. római kömény
1 mk. frissen őrölt koriander
1 gerezd fokhagyma (a pácból vettem ki, így az az íz is ment a rizsbe)
kevés sáfrány vagy kurkuma a szép színért
fél zöldcitrom reszelt héja és leve
só, frissen tekert bors

opcionális: friss piros chili, kimagozva

A zöldségeket még az elkészítés előtti napon bepácoltam és éjszakára a hűtőbe tettem. A páchoz szárazon megpirítottam a koriandert, a római köményt és a fahéjat, majd mozsárban nagyon finomra őröltem. A zöldségeket megpucoltam és vékonyabb szeletekre vágtam. A fokhagymákat félbe, a lilahagymát és az újhagymát nagyobb darabokra vágtam. Egy nagyobb tálba tettem őket, majd fűszereztem. Megszórtam a pirított fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssal. Hozzáadtam a gyömbért, a citromfüvet, fél zöld citrom héját és levét. Meglocsoltam a balzsamecettel, és a mézzel, majd végül a mogyoróolajjal is. Az egészet kézzel alaposan összeforgattam, majd szorosan lefedve a hűtőbe tettem egy éjszakára. Sót nem tettem bele, attól kissé megpuhulnak a zöldségek, nem lesznek üdék és roppanósak a sütés után.

Másnap kivettem a hűtőből a pácolt zöldségeket, hagytam szobahőmérsékleten melegedni. Elkészítettem a rizst is. A rizst alaposan átmostam és egy sűrűbb szövésű szűrűben hagytam lecsepegni. A barna rizsnek hosszabb a főzési ideje, ezzel érdemes kalkulálni. Megtisztítottam és vékonyan felkarikáztam az újhagymát. Egy öntött vas edényt forrósítani kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat. Rádobtam az újhagymát, kissé sóztam és gyakorik kevergetés mellett 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Ekkor belereszeltem 1 gerezd fokhagymát (én a pácból vettem ki az egyiket, ezzel ment még plusz íz a hagymás alaphoz), amit kb. 1 percig pároltam. Ekkor megszórtam a római köménnyel és a korianderrel, egy nagy csipet sáfránnyal és fél zöld citrom reszelt héjával. Kb. fél percig kevergetve pároltam, amíg a fűszerek illata elindult. Ráöntöttem a rizst, sóztam, borsoztam, majd pirítani kezdtem, amíg kissé áttetszőek (opálos) lettek a rizsszemek. Ekkor felöntöttem az alaplével, de már nem kevertem meg többször, csak rátettem a fedőt és alacsony lángon puhára pároltam. Kb. 30 perc alatt. Főzés közben sem kevertem, csak hagytam, hogy a rizsszemek magukba szívják a fedő alatt a nedvességet.

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, alsó – felső üzemmódban. Ez az én sütőmnél kb. 12 perc. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A pácolt zöldségek közül eltávolítottam a gyömbért és a citromfüvet, majd a felcsíkozott zöldségeket egyenletesen elterítettem a sütőpapíron. A megmaradt fűszeres olajat félretettem, később még használtam.Betoltam a tepsit a forró sütőbe és világos aranybarnára sütöttem, kb. 15 perc alatt. Érdemes figyelni, nehogy megégjenek, mert akkor az egész keserű lesz. A sült zöldségek kissé karamellizálódnak a méztől és a balzsamecettől. Az a lényeg, hogy ne süljenek túl, maradjanak még kissé roppanósak.

Amikor a rizs megpuhult, nekem még maradt némi folyadék, amit magas lángon elfőztem a végén. Így legalább egy kellemes ropogós réteg is lett az alján, ami a piláf egyik jellegzetessége. Megmostam, lecsöpögtettem és felaprítottam a friss koriandert, aminek a 2/3-át a rizshez kevertem, és keveset csurgattam rá a zöldségek pácolásából megmaradt olajból is, ami a fűszerektől nagyon intenzív ízű volt. Elzártam a tüzet, az edényt pedig lefedtem egy tiszta konyharuhával, feszesen, rátettem a fedőt és még kb. 10 percig békén hagytam. A konyharuha magába szívta a keletkező gőzt, a rizs pedig sokkal pergősebb lett. A végén meglocsoltam fél zöld citrom levével és hozzáforgattam a sült, karamellizálódott zöldségeket, végül megszórtam a maradék friss korianderrel.

Jó lett. És igen, eléggé macerásnak tűnhet, pedig nem az. A pácolást elvégzik a fűszerek éjjel, másnap már csak a rizzsel kell igazán törődni. Nagyon megéri nekikezdeni.

A facebook-on is megtaláhattok, itt. Nézzetek be, ha van kedvetek.

pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (10)

pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (4)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!