Van egy általános szokás az egészségügyben: többesszám első személyben beszélnek az ott dolgozók. Szinte kivétel nélkül. A másik a szülészeten az ANYUKÁZÁS. A súlyosbított kombinációval is ott találkoztam Rozi születése után. Jó reggel ANYUKA, VOLTUNK ma már vécén? Azt nem tudom, Nővérke volt-e már, én még nem. Vagy a Jöjjön anyuka, injekciót kapunk. Én ugyan nem megyek, szúrja csak be magának az enyémet is. A legjobb mégis az volt, amikor az orvosom azt találta mondani, hogy nyomjunk egyet Anikó, hamarosan szülünk. Jaj, de jó, maga is anyuka lesz, doki? Akkor nyomjunk, szorítsuk is meg egymás kezét.
A kórházi koszt is mesés, erről meg eszembe jut az a blog, amit egy fiatal pár kezdett el írni a terhességről, gyerekvárásról, annak minden velejárójával. Dokumentálva vagyon ott is a frissen szült nő kórházi kosztja. És az még egészen tartalmas is másokéhoz képest.
Az apropó pedig az, hogy a barátainknál újabb gyerekáldás állt be, pár napja megszületett a második lányuk. Apa annyira cuki volt és nagyon igyekezett, de a 3 és fél nap alatt, amíg a feleség és legfrissebb gyermeke a kórházban velneszeztek, kicsit kezdett szétcsúszni a bő 2 és fél éves csaj mellett. A főzésre már nem igen maradt cérnája. Egy kis lábasnyi brokkolikrémlevesnek annyira megörült, hogy majdnem a nyakamba ugrott.
Főztem nekik csirkepaprikást is, persze nokedlivel, meg egy kis csavarral. A kakukkfű nem szériatartozék, de ettől még jól elvegyült az ízek között. Sőt, kifejezetten feldobta. A nokedli a klasszik Horváth Ilona vonal, olyan gondolom formán mérve. A palacsinta mellett ez az egyetlen olyan tészta, amit a büdös életben soha nem mértem még ki konyhai mérleggel. Minden mást kínos precizitással, mereven, szabályosan, ahogy kell.
Ezt a bejegyzést a barátainknak, és a legújabb kis felforgatónak ajánlom. Előre fejjel a falnak, a öntudatos 2 és fél évessel együtt főleg. Veletek vagyunk. Lélekben. 😉
Előkészítés: kb. 15 perc
Elkészítés: kb. 45 – 60 perc a csirke korától függően
Hozzávalók (4 felnőtt + 2 gyerek részére):
5 db felső csirkecomb
5 db alsó csirkecomb
2 nagy fej vöröshagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1 csapott tk. egész kömény
1 paradicsom
1 paprika
2 – 3 ek. édes nemes pirospaprika
só, frissen tekert bors
1 kisebb sárgarépa
1 kicsi zellergumó
4 ek. olívaolaj
víz
2 nagyobb ág friss kakukkfű
A csirkecombokat megmostam és konyhai papírtörlővel szárazra töröltem. Félretettem.
A hagymát és fokhagymát megpucoltam, a sárgarépát és a zellert meghámoztam, megmostam a paprikát és a paradicsomot. A vöröshagymát felaprítottam, a fokhagymagerezdeket félbevágtam.
Egy magas falú, vastag aljú, nagy serpenyőt hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat. Rádobtam a vöröshagymát, picit sóztam és a közepesnél kicsit alacsonyabb lángon puhára dinszteltem. Sűrűn megkevergettem. Amikor a vöröshagyma megdinsztelődött, rádobtam a fokhagymát és az egész köményt, 1 percig kevergetve sütöttem, amíg elindult a fokhagyma és a kömény illata. Ezután lehúztam a tűzről, hozzáadtam a 3 ek. őrölt pirospaprikát, alaposan elkevertem. Visszatettem a tűzre, felöntöttem kb. 2 dl vízzel, alaposan elkevertem és pár percig hagytam kicsit rotyogni. Ezután beletettem a csirkecombokat, jól átforgattam, majd felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte a húsokat. Beletettem a sárgarépát, a zellergumót, a paprikát és a paradicsomot. Hozzáadtam az egyik kakukkfűágat is. Sóztam, borsoztam és a serpenyő rázogatásával elkevertem az egészet. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 50 perc alatt készre főztem. Amikor a csirkecombok már megpuhultak, hozzászórtam a maradék friss kakukkfüvet.
Szerintetek