Rizsázzunk!

Mentos fresh cupcake

Csak ennyit tudok ehhez hozzáfűzni. Big me. És még annyit is hozzátennék, hogy ez a süti nagyon mentolos. Épp mint a mentos fresh. Rachel Allen sütijét fapadosítottam.

Előkészítés: kb. 20 perc

Sütési idő: kb. 15 perc

IMG_9539

 

Hozzávalók (8 db-hoz):

6,5 dkg étcsokoládé (min. 60%)

5 dkg mentolos étcsokoládé

25 ml tej

7,5 dkg puha vaj

7,5 dkg nádcukor

2 kisebb tojás

10 dkg tönkölyliszt

1 tk. sütőpor

csipet só

a mázhoz:

5 dkg puha vaj

5 dkg mentolos étcsokoládé

fél ek. citromlé

1 – 1,5 dl tejszín

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra. A muffin formát kibéleltem papírkapszlikkal.

A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sütőport és a csipet sót, elkevertem.

A két fajta csokoládét a tejjel együtt egy edénybe tettem, amit gyöngyöző forró víz felett megolvasztottam. Időnként átkevertem. Amikor teljesen felolvadt, levettem a tálat a gőzről.

Elektromos kézi habverővel egy keverőtálban krémesre kevertem a vajat. Hozzáadtam a cukrot és habosra, levegősre kevertem. Belekevertem az olvasztott csokoládét, elkevertem. Hozzáadtam a tojásokat és alaposan elkevertem. Több részletben elkevertem benne a lisztes keveréket.

Megtöltöttem a papírkapszlikat, 3/4-ig mind a nyolcat. Sütőbe tettem és bő 15 perc alatt megsütöttem.

Amíg a muffinok sültek, elkészítettem a mentolos csoki ganache-t. A csokit a puha vajjal gőz fölött összeolvasztottam. Lehúztam a tűzről és kevergetés mellett beleöntöttem a tejszínt és a citromlevet. Félretettem hűlni.

Amikor a sütik kihűltek, mindet megkentük a mentolos étcsokis krémmel.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9526

double_mint_chocolate_cupcake_collage

Sütőtökös cupcake

Amióta Rozi ovis, Halloween is van. A Valentin-nap mellett ez a másik olyan ünnep, amivel egyáltalán nem tudok azonosulni. Kb. a Függetlenség napja áll még ennyire közel hozzám, bár Will Smith-t szerettem benne. 😛

Az ovi viszont ovi, és én akármennyire tiltakozom a Halloween ellen, csak bekúszik. Bár, az oviban inkább saját készítésű lámpás felvonulás szokott lenni, nem tökös-szellemes-cukros party, a gyerekek egymás között simán elintézik a halloween témát. Ezért tud beszivárogni. A helyzet az, hogy nem is lehetne másképpen, hiszen a csapból is ez folyik ilyenkor. Még tévét sem kell nézni hozzá, hogy a gyerek halljon róla, a többiek elintézik.

Rozi idén épp nem szereti a sütőtököt, hiába mézédes, akkor sem. Átverni nem tudtam a sütis trükkel, rájött az illatából, hogy a tésztában van, de így legalább megette a tököt is. Tavaly a spenótot nem ette, idén meg bármilyen formában falta. Ilyen ez.

Előkészítés: kb. 25 perc a sütőtök sütéséhez + 10 perc összeállítás

Sütési idő: 25 perc (tűpróbáig!)

sutotokos_cupcake (3)

 

 

Hozzávalók: (6 db-hoz)

a tésztához:

12,5 dkg sült sütőtök
50 ml olaj (valamilyen semlegesebb ízű)
1 nagy tojás
fél zöld citrom leve
7,5 dkg tönkölyliszt

7 dkg finomítatlan nádcukor

1 mk. frissen reszelt szerecsendió (lehet gyömbér vagy fahéj is)
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

körte vékonyan felszeletelve

a krémhez:
krémsajt
méz ízlés szerint
1 ek. puha vaj
1 vanília rúd kikapart magjai

a tetejére: darált dió és csokireszelék

A sütőtököt forró sütőben megsütöttem. Hagytam kihűlni. Pürésítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az olajat habosra kevertem a tojással, hozzáadtam a zöld citrom levét is. A lisztet tálba szitáltam és elkevertem a többi száraz hozzávalóval. Az olajos keverékhez adtam, elkevertem, végül beleforgattam a sütőtökpürét is. A muffin sütőt kibéleltem kapszlikkal, 3/4-ig töltöttem tésztával, a tetejüket kiraktam a körteszeletekkel és 20-25 perc alatt megsütöttem. 20 percnél tűpróbával ellenőriztem.

Közben kikevertem a krémet: az összes hozzávalót jól összekevertem és a hűtőbe tettem, amíg a muffinok megsültek. Hagytam kihűlni, végül mindegyik tetejére kentem a krémből, megszórtam darált dióval és csokireszelékkel.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Édes Élet III. évf. 3. szám

sutotokos_cupcake (1)

sutotokos_cupcake

Trükkös cupcake

Elrejtettem benne egy avokádót*. Itt a trükk. Ezzel a vajat ki is váltottam. Krémes, puha, kakaós cupcake és egy  kis krémsajtos máz. Isteni.

A tészta laktózmentes. A krémsajtos réteget helyettesíthetjük kenhető, nem folyós szilvalekvárral vagy sűrűre főzött meggyszósszal. Vagy étcsokival. Vagy amit a fantáziánk, és a család elbír. 😉

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: 15 – maximum 20 perc

avokados_cupcake

 

Hozzávalók (6 darabhoz):

a tésztához:

1 nagyobb érett avokádó
fél csésze kókusztej (old school tejet is használhatunk)
3/4 csésze cukor
löttyintésnyi balzsamecet
csipet só
1 tojásfehérje
1 vanília rúd kikapart magjai
1 csésze liszt
1 csapott tk. sütőpor
1/4 csésze cukrozatlan kakaópor
még egy csipet só

a tetejére (a frostinghoz):

12,5 dkg krémsajt (Philadelphia)
néhány ek. porcukor (ki mennyire édesszájú)
1 vanília rúd kikapart magjai (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
csipet só

A sütőt előmelegítettem 175 fokra, légkeverésen. A formákat kiolajoztam.

A lisztet elkevertem a sütőporral és a sóval. Kimértem a kakaóport. Az avokádót kettévágtam, kiszedtem a magját, majd a húsát is. Botmixerrel pépesítettem, majd egy nagy keverőtálba tettem. Hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a vaníliát, a balzsamecetet és a kókusztejet. Elektromos kézi habverővel homogénre kevertem pár perc alatt. Ezután beleöntöttem a tojásfehérjét és pár percig tovább kevertem, amíg egységes masszát kaptam.

A sütőporos lisztet apránként a masszához kevertem kézi habverővel. Ezután hozzáadtam a kakaóport is. Addig kevertem, amíg sima, csomómentes masszát kaptam. A tésztát elosztottam a 6 formában, mindegyiket csak az 3/4-ig töltöttem meg, mert a sütőportól megemelkedik majd a tészta. 15 – max. 20 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha tapintásra rugalmas a teteje és nyomás után visszaugrik a tészta.

Közben a krémsajtot kissé habosra kevertem a cukorral, a vaníliával és a csipet sóval. Amikor a tészta megsült, kivettem a sütőbe és hagytam kihűlni. A tetejére kentem a krémsajtos masszát. Szaftos, krémes, avokádós. Finom. 🙂

Gyertek Facebook-ra is. Ott nem csak eszem.

*Az avokádó rengeteg proteint tartalmaz. Gazdag a többszörösen telítetlen zsírsavakban, ami jótékonyan hat a szívre, segíti az érrendszert és még azt a huncut koleszterint is csökkentheti. B vitaminokban gazdag, amitől jókat alhatunk (ezek segítenek az agynak az alváshormonok termelésében). Ha az arcunkra kenjünk, a bőrünk leborul majd előttünk, ugyanis egy vitaminbomba (A, B1, B2, C, E vitaminok). Az avokádó jól ápolja a száraz bőrt, az ekcéma kezelésében is segítség lehet. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, a cukorbetegek beilleszthetik a diétájukba, hiszen alacsony cukortartalma miatt számukra is értékes alapanyag lehet. Magas vérnyomás, érelmeszesedés esetén is javasolt a rendszeres fogyasztása.

avokados_cupcake (1)

Forrás:

avocado_chocolate_cupcake

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!