Rizsázzunk!

Alma joghurtos-gyömbéres bundában

Ezt ettük tegnap a fokhagymakrémleves után. A tészta joghurttal és gyömbérrel készült. A sütéstől az almák puhák lettek, de mégsem szotyósodtak meg. Jó kis kontraszt volt a kissé ropogós tésztával. Ahogy a nagyok mondják: a textúrák keveredése remek párost alkotott. 😉

Ennél a desszertnél 2 dolog miatt is slamasztikában voltam. Egyrészt nem tudtam mit kezdeni a fotózással. Bárhogy képzelegtem fejben, sehogy sem állt össze a kép. Feladtam és lefényképeztem, miközben sül. 😉 Másrészt nem méricskéltem a hozzávalókat, csak érzésre kevertem ki a tésztát. Próbálom azért megadni a mennyiségeket. A lényeg, hogy jó sűrű palacsintatésztát keverjünk ki.

Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 5 – 7 perc

alma joghurtos gyomberes bundaban

 

Hozzávalók:

kb. 3 – 4 nagy maréknyi liszt
10 – 12 dkg natúr joghurt
1 dl tejszín
1 – 2 tk citromlé
2 – 3 ek. nádcukor
1 mk. őrölt gyömbér
1 tojás
csipet só
kókuszzsír a sütéshez (de a mezei napraforgó olaj is megfelel)

2 – 3 közepes alma, hámozva, ujjnyi szeletekre vágva

vaníliás porcukor a szóráshoz (elhagyható)

A lisztet elkevertem a csipet sóval, hozzáadtam az őrölt gyömbért, az egész tojást, a nádcukrot, majd kikevertem a joghurttal. Menet közben belecsurgattam a tejszínt, végül a citromlevet is. Túlságosan nem kevertem ki a tésztát, nehogy túl nehéz, vaskos legyen a sütés után. Persze azért nem hagytam benne öklömnyi csomókat, de nem kell olyan homogénnek lennie, mint a klasszikus palacsintatésztának.

Az almákat meghámoztam, majd kb. ujjnyi vastag szeletekre vágtam, meglocsoltam kevés citromlével. Egy serpenyőben felhevítettem 3 – 4 evőkanálnyi kókuszzsírt, kb. ujjnyi magasan állt, amikor már folyós állagú volt. A forró zsiradékban a bundázott almák mindkét felét aranybarnára sütöttem. Oldalanként kb. 4 perc. Papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges zsiradékot leitassam.

Még forrón/melegen meghintettem kevés vaníliás porcukorral.

alma joghurtos gyomberes bundaban (2)

 

Körte ciderben (Apa főz)

Van egy francia hagyományos desszert a  Poire au vin. Recept itt: http://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-poires-au-vin-460.html. Ilyennek már csináltam, de a rizsázós csaj (a feleség) a minap ciderben pácolt hússal örvendeztetett meg. Ekkor fogant a gondolat, hogy én is alternatív módon hasznosítom a cider-t. Abból is a körtéset. BTW, a cider hazájában a körtés változat ismeretlen.

körte ciderben

 

Ezekből és így csináld:

5 db Sándor körte meghámozva, de a szárát hagyd rajta
3 üveg (Somersby) körte cider
1/2 citrom
10 egész szegfűszeg
3 nagyobb egész fahéj
2 evőkanál cukor
1 tábla fehér (milka) csoki
1/2 deci tejszín
teáskanálnyi vaj
Darált, pörkölt dió

A körtét hámozd meg, az vágj  le az aljából 1 cm-nyit, hogy majd megálljon a saját lábán. A fűszeres cider-ben főzd 25 percig. Ha nem elég puha ráhúzhat  még 10 percet. A körtét vedd ki, a fennmaradó levet idd meg, ugyanis az tán mondanom se kell, forralt bor. Hagyd kihűlni és megszáradni a körtéket.

Olvaszd fel gőz felett a csokit , vajjal és a tejszínnel. Legyen folyós, de ne híg, hiszen rá fogod önteni a körtére és azt akarod, hogy rajta is maradjon. Szórd meg a darált és pörkölt dióval. Ha ez a  macera sok lenne, hagyd ki. Hagyd alaposan kihűlni.

Desszertként fogyasszátok, főételnek nem válik be. Én vertem hozzá tejszínhabot is. Ha lusta vagy vegyél hozzá konzervhabot. Bár inkább ne.

(u.i.: a fotózáshoz kölcsönbe kapott objektívért köszönet az apósnak. irigyek vagyunk, mint a dög.)

Gesztenyés kifli

Bob és Bobek in da’ house. Kaptunk két hibernált nyulat, de miattuk kicsit üríteni kellett a fagyasztót. Előkerült egy csomag gesztenyemassza is. Én gesztenyepürét akartam csinálni, de a férj rávezetett, hogy 1. nekem nincs krumplinyomóm (ő, izé, tényleg….), 2. én igazából gesztenyés kiflit akarok sütni, mert azt a Nagymamája olyan jól tudta. Na ja, ennyi. 😉

Előkészítés: 15 – 20 perc
Kelesztés: kb. 1 óra
Sütési idő: kb. 30 perc (sütőtől függően)

kész gesztenyés kifli (2)

 

Hozzávalók:

a tésztához:

25 dkg liszt
10 g friss élesztő
10 dkg libazsír
10 dkg vaj vagy margarin
csipet só
1 csapott ek. nádcukor
0,75 dl tej
0,5 dl tejföl

a gesztenyés töltelékhez:

25 dkg natúr gesztenyemassza, kiolvasztva
0,5 – 0,75 dl tejszín
2 ek. házi sárgabaracklekvár
3 csapott ek. nádcukor
1 tk. vaníliás cukor
1 tk. cukrozatlan kakaópor
1 tk. fahéj
2 tk. rum vagy rumaroma

1 tojás a lekenéshez
porcukor a “csomagoláshoz”

Mindent kimértem.

A tejet elkevertem a csapott ek. cukorral, meglangyosított, majd belemorzsoltam az élesztőt. Kb. 10 perc alatt szépen felfutott. Ezalatt a lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsiradékkal. Adtam hozzá egy csipet sót, és beleöntöttem a tejfölt is. A közepébe egy mélyedést készítettem. Amikor az élesztő szépen felfutott, a mélyedésbe öntöttem, majd jó alaposan összegyúrtam. Kb. 5 percig dagasztottam.  Amikor már szépen elvált a keverőtál falától, gombócot formáztam belőle, kevés liszttel meghintettem a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 1 órán át hagytam megkelni, szobahőmérsékleten.

Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. A felengedett gesztenyemasszához szitáltam a kakaóport, hozzáadtam a többi hozzávalót és alaposan elkevertem. Felhasználásig a hűtőbe tettem.

1 óra után a tészta gyönyörűen megkelt, a kétszeresére. Ezen a ponton bekapcsoltam a sütőt, 180 fokra, alsó felső üzemmódban. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen (kb.) kör alakúra nyújtottam, nagyjából 2 – 3 mm vékonyra. Kb. egyforma cikkekre vágtam.

kinyujtott felcikkezett

Mindegyik cikkelyre tettem a gesztenyés töltelékből, szépen feltekertem és kifli alakúra formáztam. A sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket, a tetejüket lekentem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy a tojás ne csurogjon le, mert akkor nem emelkedik meg a süti.

toltelekes feltekert

Az előmelegített sütőbe toltam és kb. 30 perc alatt (lehet hosszabb vagy rövidebb is) aranybarnára sütöttem. Tálaláskor megszórtam kevés porcukorral.

kész gesztenyés kifli (1)

A No Salty-ról puskáztam kicsit az arányokhoz, bár sok időm nem volt keresgélni, mert a képet látva férj rábökött, hogy ez az, ilyet csinált a Nagymamája. Azért kicsit összezavartam, mert nem pont olyan lett. 😉

Egy tartalmas leves után éppen elegendő.

Sváb császármorzsa

Tegnap estig soha életemben nem készítettem császármorzsát. Enni talán 2x ettem. Volt is nagy műsor, amikor sűrűsödni kezdett a massza és eluralkodni látszott rajtam a pánik… Drámakirálynő a színen… Persze attól, hogy én bénáztam, a császármorzsa még egy nagyszerű desszert marad, akármennyire is haragudtam rá. 🙂

Most egy sváb receptet követtem, ez lett belőle. Azért majd palacsintatésztával is megugrom hamarosan.

csaszarmorzsa

 

Hozzávalók (3-4 főre):

5 dl tej
4 ek. cukor + 1 ek. porcukor
10 gr vaníliás cukor (házi vagy bolti)
csipet só
15 dkg gríz
4 egész tojás kettéválasztva
2 ek. vaj
1 marék mazsola beáztatva
sárgabarack vagy szilvalekvár

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A mazsolát kevés vízben beáztattam.

Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben a tejet 3 ek. cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval felforraltam. Ezután folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadtam a grízt és alacsony lángon főzni kezdtem egészen addig, amíg a massza összeáll és elválik a serpenyő falától. Hagytam kissé lehűlni.

Ezalatt a tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem 1 ek. cukorral, a fehérjéből 1 ek. porcukorral kemény habot vertem. A már kissé kihűlt masszához kevertem a mazsolát, a cukros tojássárgáját, majd több részletben, óvatos, nagy mozdulatokkal a fehérjehabot is. Eleinte reménytelennek tűnt a helyzet, de végül szépen lassan megadta magát a tészta és egynemű lett. Itt azért volt egy pont, amikor majdnem szétestem… 🙂

Elővettem egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is betolhattam később. Ebben 2 ek. vajat habzásig forrósítottam, majd beleöntöttem a masszát. A közepesnél kicsit erősebb lángon sütni kezdtem. Ez volt a másik pillanat, amikor elgurult a pöttyös labdám és koordinálatlanná kezdtem válni. 🙂 Érdemes óvatosnak lenni, a vaj fröcsköl. Amikor az alja aranybarna és ropogós volt, egy nagy szedőlapáttal megfordítottam és összetörtem. Betoltam a sütőbe és kb. negyed óra alatt készre sütöttem. Néha átkevertem és törtem rajta, hogy minél nagyobb felületen ropogós legyen.

Kevés porcukorral meghintettem, házi sárgabaracklekvárral tálaltam.

Almás-körtés palacsinta - serpenyőben

Ha volna padlásunk, tele lenne palacsintás receptekkel. Ideje leporolni az archívumot. Ez az egyik, amit a sorsolási bizottság mára dobott (becsukott szemmel, ujjbeggyel rábök). Pontosabban az alapot, vagyis a tésztát és a serpenyős sütést. A többi a szokásos “mi van itthon” kör. Végtelenül jól variálható.

Anya, ezt is lefényképezeded? Segíthetek? – a gyereklány kattintott. Őt is beszippantotta a gépezet…

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: kb. 20 perc

serpenyos gyumolcsos palacsinta3 (1280x853)

 

Hozzávalók:

a gyümölcsös raguhoz:

2 kisebb alma
1 kisebb körte
5 dkg vaj
2 ek. nádcukor
3 cl bodzaszörp (még maradt a nyár eleji befőzésből)
1 tk. citromlé
1 tk. őrölt fahéj

a tésztához:

1,2 dl tej
2 egész tojás
6 dkg liszt
1 mk. őrölt fahéj
csipet só

A gyümölcsöket meghámoztam, felkockáztam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.Mozsárban megőröltem a fahéjat, mert csak egész fahéjrudak voltak itthon.

Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, de vigyáztam, mert könnyen megéghet. Amikor a vaj buborékozni kezdett, beletettem a gyümölcsöket, rászórtam a cukrot. Pár percig pároltam, amíg a gyümölcs kissé megpuhult, a cukor pedig kissé megbarnult. Közben kikevertem a tésztát: a tejet, a tojást és a lisztet egy keverőtálba tettem és csak annyira kevertem el, hogy ne legyen túlságosan csomós. Nem kell túl homogénre keverni. Ezután megszórtam a gyümölcsöket a fahéjjal, rálocsoltam a citromlevet és a bodzaszörpöt. Hagytam egyet rottyanni, elzártam alatta a tüzet, ráöntöttem a tésztát és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. Szépen megemelkedett. Házi sárgabarack lekvárral tálaltam. Kevés porcukorral megszórtam a tetejét, de ez elhagyható.

A recept a gimis amerikai – anyanyelvi tanártól van. Még akkor mesélte, amikor szerencsétlen megpróbált baseballozni tanítani minket. Sejthetitek, mennyire sikerült… Egyszer csinált is nekünk, csak ő szőlővel és fahéj nélkül. Oh, my…. de rég volt az.

A palacsintareceptek leporolásának ötletét egy október végi, november eleji Chili&Vanilia MANCS-os cikk adta.

Narancsos-gyömbéres csokihab (mousse)

A WR szekta új tagja. Legális ajzószer, tömény kalóriabomba, de kit érdekel, péntek van. 🙂 Hébe-hóba brüsszeli beszámolója adta a lökést, úgyhogy ma ez a csokimousse volt a csicsóka krémleves után. Nagyot lehet vele villantani, meg bezsebelni az elismeréseket. Ez az igazi desszert, kevés munka, isteni végeredmény, flancos név, elismerő pillantások, elégedett hümmögések. Ide vele. 🙂

A 2 évessel közelharc folyt a kanálért, mert étrendtudatos anyjaként azért 1 egész pohárnyit nem bíztam rá… 🙂

Előkészítés: 15 perc
Hűtési idő: min. 2 óra

2narancsos gyomberes csokimussz2 (1280x853)

 

Hozzávalók (2 főre):

10 dkg narancsos étcsoki (70%-os)
1 ek. szobahőmérsékletű vaj
1 csapott tk. őrölt gyömbér (ha valaki nincs jóban a gyömbérrel, helyettesítheti szegfűszeggel, de akár szerecsendióval is)
2 közepes tojás, szétválasztva
némi darált dió díszítésként

Egy alacsonyabb falú fazékba kb. 3 ujjnyi vizet tettem. Ráültettem egy keverőtálat, amibe beletördeltem az étcsokit. Arra figyeltem, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. A vajat is hozzáadtam. Takarék lángon, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, összeolvasztottam a csokit és a vajat. Közben kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjét visszatettem a hűtőbe.

Amikor a vajas csoki teljesen felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzáadtam az őrölt gyömbért, jól elkevertem és hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor belekevertem a tojássárgáját. A fehérjét pár perc alatt kemény habbá vertem elektromos habverővel, majd egy nagyobb kanállal két részletben a csokis masszához forgattam. Az első felével nem kell annyira óvatosan bánni, bátrabban lehet keverni, a második felét viszont nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal kevertem bele, addig, amíg sima, egynemű masszát kaptam.

Kis pohárkákba adagoltam és betettem a hűtőbe legalább 2 órára. Tálaláskor megszórtam egy csipet darált dióval.

Palacsinta vajas-citromos fürdőben

Ez is olyan recept, aminek baromi jó az angol neve: pancakes in tangy lemon butter. Én meg itt agyaltam rajta a férjjel együtt, hogy mi legyen a magyar neve… Sokra jutottunk, ugye? 😛 Viszont tudtátok azt, hogy Angliában február 5-e a nemzeti Palacsinta-nap (ezzel zárják a farsangi időszakot)? Mert én bizony nem. Hiába, mindig tanul az ember valamit.

Ez is az ominózus WR kupacból van, mint a sültparadicsom-leves. Igazából ez volt utána a desszert, amíg a paradicsomok sültek, előkészítettem.

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütés-főzés: kb. 25 perc

2vajas citrommartasos palacsinta (1280x853)

 

Hozzávalók (8 db palacsintához):

a palacsintához:

10 dkg liszt
2 db közepes tojás
3 dl tej
2 ek. olvasztott vaj + 1 ek. a sütéshez
csipet só (épp csak annyi, amennyi az ujjbegyeink között elfér)

a citrommártáshoz:

10 dkg puha, sótlan vaj
10-12 dkg vaníliás porcukor nádcukorból (az eredeti recept 12,5 dkg sima porcukrot ír)
1 citrom leve és reszelt héja

A lisztet egy csipet sóval egy nagyobb keverőtálba szitáltam. Egyesével beleütöttem a tojásokat és egy kézi habverővel összekevertem. Apránként hozzáöntöttem a tejet és sima masszává kevertem. Lefedtem és félretettem pihenni.

A citromos vajas mártáshoz a vajat jól elkevertem a citromlével, a reszelt héjjal és a vaníliás porcukorral. Nem kell megijedni, ahogyan én tettem, egy kissé darabos, nem túl homogén masszát kapunk. Egy kisebb lábasban, alacsony hőmérsékletem, hogy a vaj ne égjen meg,  összemelegítettem a mártást, hogy folyós legyen.

A 2 ek. vajat megolvasztottam és a palacsintatésztához öntöttem, elkevertem. Egy teflon palacsintasütőt a közepesnél kicsivel erősebb lángon felmelegítettem, majd közepesre mérsékeltem a lángot alatta és az 1 evőkanálnyi vajból egy mogyorónyit beletettem. Amikor teljesen felolvadt, beleöntöttem egy kis merőkanálnyit a tésztából, kicsit átmozgattam, hogy kör alakú legyen és 2 percig sütöttem, amíg világos aranybarna színe lett a sülő oldalnak. Ezután megfordítottam és még 1-2 percig sütöttem a másik oldalát is. Így sütöttem ki a palacsintákat.

Tálaláskor meglocsoltam a palacsintákat a citromos vajas mártással, félbehajtottam, majd megint félbe és még egy kevés mártással öntöztem meg. Kevés pirított dióval is jó lehet. Maradt még kevés bodzaszörp a májusi befőzésből, legközelebb citromlé helyett bodzaszörppel készítem el a mártást. 🙂

Kakaós sütőtökös süti

Anyukám receptjei között találtam egy kakaós gyümölcsös süti receptet. A szomszédasszonyától kapta, aki eléggé penge a sütikben. Ráadásul laktózmentesen süt, mert az unokája laktózérzékeny. Az egyeztető tárgyalások után megkaptam a kilövési engedélyt, és most megsütöttem. Eredetileg reszelt alma van a tésztájában, és sárgabaracklekvárral keni meg. Az almát sült sütőtökre cseréltem, és mivel mézédes volt a tök, kevesebb cukrot kellett beletenni. A baracklekvár helyett pedig házi szilvalekvárt használtam. Egy pohár tej hozzá, és jöhet a mozizós uzsonna.

És ezúton is köszönöm egy kedves olvasómnak, Lilinek, hogy szólt, ne zavarjalak össze Titeket, és ha már egyszer liszttel sütök, ugyan toldjam már meg vele a hozzávalók listáját. Szóval, javítva. Bocs Skacok. Szarvas hiba. 🙂

1kakaos sutotokos suti1 (1280x853)

 

Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg liszt
20 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 egész tojás
10 dkg porcukor (nádcukorból)
20 dkg sült sütőtök
1 cs. sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 nagy marék dió durvára törve, pirítva
2 tk. őrölt fahéj
csipet só

a tetejére:

3 tojásfehérje
szilvalekvár
1 tk. őrölt fahéj
2 csapott ek. nádcukor
fél citrom leve
kevés durvára tört dió

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A diót késsel durvára vágtam, majd száraz serpenyőben pár perc alatt enyhén megpirítottam. Hagytam kihűlni. A sült sütőtököt botmixerrel pépesítettem.

Ezalatt a lisztet elkevertem a sütőporral és egy csipet sóval, beleszórtam a kakaóport, és 2 tk. fahéjat. Beleraktam a kihűlt diót is. A margarint habosra kevertem a porcukorral. Egyenként hozzáadtam a 3 tojássárgáját, majd az egész tojást, a sütőtököt és homogénre kevertem. Ezután apránként összeforgattam a sütőporos, kakaós lisztes keverékkel és jól összedolgoztam.

A masszát a tepsibe öntöttem, elsimítottam a tetejét és bőkezűen megkentem a házi szilvalekvárral. Megszórtam 1 tk. fahéjjal. A tepsit betoltam a sütőbe és nagyjából 20 percig sütöttem. 15 perc után érdemes tűpróbával ellenőrizni, mivel ebben a verzióban nincs reszelt gyümölcs a tésztában, amitől nedvesebb lesz. Ha még nagyon ragacsos marad a tű, további 5 percig lehet sütni. A tészta egyébként sül még keveset (kb. 5 percet) a fehérjehabbal együtt is. Attól pedig nem kell tartani, hogy a szilvalekvár megég a tetején, cserébe a leve kicsit beszivárog a tésztába.

A sütési idő vége előtt pár perccel elkészítettem habot. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem a cukorral, közben hozzácsorgattam fél citrom levét is. A sütit kivettem a sütőből és a tészta tetejére simítottam a habot. Megszórtam a dióval, visszatoltam a sütőbe és addig sütöttem, amíg a hab kapott egy kis halvány barna színt.

A szilvalekvárt a tésztába is keverhetjük. Reszelt almával, körtével, birsalmával is isteni.

22kakaos sutotokos suti3 (853x1280)

Ezerarcú Sharlotka

Az úgy volt, hogy a férj dolgozott aktuális nemzeti ünnepünkkor. Ezért összecsomagoltam a kiskorút és átmentünk drimbölni Hébe-hóbanhoz. Ő főzte a levest, én sütöttem a sütit.

Amikor először hallottam ezt a nevet, azt hittem, valamilyen habos-babos lányregény elpiruló, olvadozó főhőséről van szó. Kicsit mellélőttem, no. 🙂 Egy újabb süti, amivel alig van munka, viszont annál nagyobb az élvezeti értéke. Lemértem: 13 perc kellett az összeállításához. Ez eléggé csábító, nem? A többit elvégzi a sütő. Én lájkolom.

Az eredeti recept csak almával és a tésztával dolgozik, de ha valakinek van pontosabb infója, bátran ossza meg velem/velünk. Ez a torta orosz, amit egy kicsit átgondoltam. De ezúton is innen köszönöm a nagy Oroszországnak. A körtétől kicsit szaftosabb lett, a tészta pedig nedvesebb, nehezebb.

1osszevont

 

Hozzávalók (26 centi tortaformában):

5-6 nagyobb vilmoskörte
1 bögre nádcukor
3 nagy tojás
1 bögre liszt
1 vanília rúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja és leve
csipet só
2 púpozott tk. őrölt gyömbér
1 marék fenyőmag (elhagyható, nekem volt még itthon)
2 ek. zsemlemorzsa

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy 26 centis tortaformát kibéleltem sütőpapírral egészen a pereméig. Ezután jött a gályameló. 🙂 A körtéket megmostam, meghámoztam, majd mindet félbe vágtam. A feleket is feleztem, majd az így kapott darabokat 1 centi vastagra szeleteltem. A szeleteket kb. 1×1 centis kockákra vágtam és egy keverőtálba tettem. Megszórtam 1 tk. őrölt gyömbérrel, majd fél citrom levévelés jól összeforgattam. A sütőpapírral bélelt tortaforma aljába szórtam a zsemlemorzsát, ez felvettem valamennyire a gyümölcs levét. Erre öntöttem a felkockázott körtét és egyenletesen elterítettem benne.

Összeállítottam a tésztát. A tojásokat 3-4 perc alatt elektromos kézi habverővel habosra kevertem. Ezután hozzáadtam a citromhéjat, 1 tk. gyömbért, a vanília kikapart magját és egy csipet sót. 3 részletben néhány mozdulattal hozzákevertem a lisztet is. A tésztát a körtére öntöttem, a tortaformát kicsit ide-oda mozgattam a pulton, hogy a massza egyenletesen elterüljön. 2x, 3x óvatos, de határozott mozdulattal a pulthoz ütögettem a forma alját, így lejjebb is jutott a tésztából. a tetejét megszórtam a maréknyi fenyőmaggal.

Betoltam a sütőbe és kb. 50-55 perc alatt készre sült. 40 perc elteltével érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogyan is áll a süti. Vanília sodóval, kevés enyhén cukrozott zsíros tejföllel vagy vanília fagyival isteni.

sharlotka1 (1024x678)

Gyümölcsös tejberizses rétes

Genetikailag kódolt defekt lehet, hogy sokszor túlvásárolom magam. Mintha másnap megállna a világ. Persze, hogy több réteslapot vettem a kelleténél. A 2/3-át felhasználtam a sütőtökös réteshez, de valamit kezdeni kellett a maradékkal is. És jött a szikra, amikor a férj közölte, hogy ő bizony gyümölcsös tejberizst akar enni, és bizony meg is csinálja. A kezébe nyomtam a réteslapokat, hogy akkor ebbe jól csavarja bele azt a tejberizst. Ilyen lett. És így csinálta – Gizike üzemmód: férj dolgozik, megnyertem a poszt begépelését. A fotó viszont az én bűnöm, legalább. 🙂

1gyumolcsos tejberizses retes (1024x683)

 

Hozzávalók (2 darab kb. fél méteres rúdhoz):

réteslap (7 db maradt)
1 bögre rizs 1 léből átmosva
2 bögre víz
1 bögre tej
fél citrom reszelt héja
1 tk. őrölt fahéj
1 ek. nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 hideg tojásfehérje (ennyi maradt meg az előző napi szilvás sütihez készítette vanília sodóból)
2.5 dkg vaj
1 körte, 2-3 szilva, 15-20 szem szőlő, 1 alma
olaj a rétes kenéséhez

A rizst 1x átmosta, majd dupla mennyiségű vízben (2 bögrényi) lassú tűzön feltette főni. Fedetlenül, mert lusta volt fedőt keresni. Amikor a rizs magába szívta a vizet, fokozatosan hozzáöntötte a hideg tejet, hozzáadta a nádcukrot és a vaníliás cukrot, majd ezzel is hagyta addig főni, amíg a tej felszívódott, a rizs megpuhult. Ekkor beleszórta az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját, a vajat, jól összekeverte, és hagyta kihűlni. Közben megmosta, megpucolta, kimagozta, kockára vágta a gyümölcsöket.

A sütőt előmelegítette 200-220 fokra, egy tepsit kibélelt sütőpapírral. A kihűlt tejberizshez forgatta a gyümölcsöket, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket, óvatos, nagy mozdulatokkal. Bőkezűen megkente a réteslapokat olajjal, egymásra rétegezte őket, majd a hozzá közelebbi felére halmozta a tejberizst. Szorosan feltekerte a rétest, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne szakadjon a tészta. Ezt még egyszer megismételte, így két rúd rétes lett. A tetejüket is megkente olajjal és a forró sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütötte.

Még melegen kevés porcukorral szórta meg.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!