Rizsázzunk!

Curry-s sültkarfiol főzelék sajtgolyókkal

Próbáltam valami frappáns bevezetőt írni, mert csak kell az a fecsegés, meg locsogás. Ültem egy darabig a gép előtt és nagyon gondolkoztam, de most nem jött semmi, aminek értelme is lett volna. Nem is kell mindig az a zajongás…

Ennek a főzeléknek nincs különösebb története, csak annyi, hogy a napokban lapozgattam Főzelékes Feri könyvét, ahonnan megtetszett a curry és a sült zöldségek gondolata, így legalább nem veszett kárba a karfiol, amit még múlt héten vettem a zöldségesnél.

Előkészítés: kb. 5 perc

Elkészítés: kb. 30 perc

currys_sultkarfiol_fozelek_sajtgolyokkal

 

Hozzávalók (1 nagyétkű, vagy kés kisétkű főre):

1 kis fej karfiol

2 ek. olívaolaj

1 tk. vaj

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 tk. currypor

1 nagy csipet őrölt római kömény

só, frissen őrölt bors

kb. 0,3 dl zöldségalaplé vagy víz

1 – 1,5 dl dl kókusztej

fél zöld citrom leve

friss petrezselyemzöld durvára aprítva

kevés pörkölt mogyoró durvára aprítva (elhagyható)

opcionálisan:

3 – 4 tk. gyömbéres fokhagymás méz vagy

3 – 4 tk. méz

a sajtgolyókhoz:

20 dkg reszelt sajt (lágyabb, de reszelhető sajtból)

fehér tönkölybúzaliszt, tojás, durvább szemű zsemlemorzsa a panírozáshoz

A sütőt előmelegítettem 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedtem, ami nagy volt azt feleztem és negyedeltem. Egy keverőtálba tettem, meglocsoltam 4 ek. olívaolajjal, 3 nagy csipet sóval, egy nagy csipet őrölt római köménnyel és 1 csapott tk. curryporral. Alaposan összekevertem, sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és kb. 15 alatt világos aranybarnára sütöttem. Félidőben megrázogattam a tepsit, hogy a a karfiol egyenletesen süljön. Még kissé roppanós volt, amikor kivettem a sütőből.

Közben megpucoltam és finomra aprítottam a hagymákat. Egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztottam a vajat az olívaolajjal. Rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és kb. 6-8 perc alatt megfonnyasztottam. Időnként megkevertem. Ráfacsartam fél zöld citrom levét és hozzáadtam 1 tk. curryt. Amikor a karfiol megsült, a hagymás alaphoz adtam, egy kis maréknyi rózsát félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem kb. 3 dl alaplével (vízzel), borsoztam és még 3 – 4 percig főztem. Belecsurgattam 3 tk. gyömbéres fokhagymás mézet, de csak mert maradt még előző napról, amit az enyhe torokfájásomra kevertem össze. Szóval elhagyható. Botmixerrel pépesítettem az egészet. Ha kell, adható még hozzá alaplé vagy víz. Ezután hozzáöntöttem a kókusztejet is. Kóstolás után kicsit sóztam, frissen őrölt borssal, és még egy kis curryvel fűszereztem. Ha nem elég savanykás, adhatunk hozzá még 1 facsarásnyi zöld citromlevet.

A sajtgolyókhoz lereszeltem a sajtot, nagyobb diónyi golyókat gyúrtam belőle, majd duplán bepaníroztam és forró olajban, a közepesnél kicsit erősebb lángon kisütöttem.

Tipp: nyugodtan egészben hagyhatjuk a karfiolrózsákat, jobban érvényesül a karfiol íze, ha nem turmixoljuk el.

Facebook: Rizsázzunk!

Inspiráció: Főzelékes Feri könyve

 

currys_sultkarfiol_fozelek_sajtgolyokkal (2)

currys_sultkarfiol_fozelek_sajtgolyokkal (1)

Kakukkfüves őszi gyümölcssaláta brie-vel

Köszönöm Rozinak, hogy kitartó volt és kisírta magának elérte, hogy mégis vegyek egy gránátalmát a piacon. Köszönöm az édesanyámnak, hogy 3 kiló jófajta vidéki körtét küldött édesapámmal úgy, hogy a múlt heti adagból is volt még. És végül köszönöm a húgomnak, hogy tegnap elmesélte, körtéből, szilvából és sajtból csinálta magának salátát. Ha ő nem lenne, ma nem született volna bejegyzés sem, és szépen lassan elhalt volna a blog… 😉

Megagiga egészséges ebéd, és még trendi, őszi is. Hát nem bájos? 😉 Oké, tocsogott az olívaolajos öntetben, de az van, hogy én úgy szeretem a salátákat, ha bőven van rajtuk cucc.

Összeállítás: 10 perc

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (3)

 

Hozzávalók (nekem):

2 kisebb nem túl puha körte

2 közepesen érett szilva

5 dkg érett, puha brie

1 kis marék dió durvára törve, megpirítva

néhány vékony szelet friss csili

+ 1 szelet zabpelyhes rozskenyér

az öntethez:

4 – 5 ek. extra szűz olívaolaj

1 zöld citrom leve

só, frissen tekert fekete bors

1 ek. méz (lehet kevesebb vagy több is)

1 kisebb ág friss kakukkfű

1 pici gerezd fokhagyma

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal

Egy felforrósított száraz serpenyőben világosbarnára pirítottam a diót. Gyakran megrázogattam. Közben elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kisebb csavaros fedelű üvegbe tettem és alaposan összeráztam, amolyan Jamie-sen. A diót egy tálra öntöttem és hagytam kihűlni, majd durvára törtem.

A gyümölcsöket megmostam, a körtéket kb. 2 centis kockákra vágtam, a szilvákat vékonyabb cikkekre. A gránátalmából egy kis kanállal kikapartam kb. 2 – 3 teáskanálnyi magot. A gyümölcsöket egy tányérra halmoztam, megszórtam a pirított dióval, rátépkedtem a brie-t, majd meglocsoltam az öntettel. Végül megszórtam kevés friss csilivel. Egy szelet rozskenyérrel ettem.

Ez pedig itt a facebook telepem.

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (2)

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (1)

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal

Fügés kecskesajtos saláta

Nem igazán szeretem a fügét, nekem túl édes. Most mégis vettem, mert annyira édes (!) pofa volt a néni a piacon, aki árulta, hogy nem tudtam ott hagyni nála az utolsó darabokat. 30 ft/db áron adta, a zaldiban meg140 ft-ot kóstál egy darab. Ennyiért még nekem is bőven megérte. Jó, persze, ezek kisebbek voltak, de a néni meg cukibb, mint a bolti pénztáros.

Nemrég láttam Jamie Oliver oldalán egy fügés saláta receptjét, rákerestem újra. Az öntet összetevőit a málnaeceten kívül tőle nyúltam, a többit én tettem hozzá. És a fene egye meg, Jamie megint nem tévedett. Igaz, én sem. Well done! 😉

Összeállítás: max. 10 perc

fuges_kecskesajto_salata (7)

 

Hozzávalók (1 főre):

3 – 4 kicsi füge (vagy 1 nagy)
1 nagy marék rukkola
1 ek. pörkölt sótlan pisztácia
1 sárga bébi cukkini vékonyan szeletelt héja
morzsolt kecskesajt

az öntethez:

2 ek. extra szűz olívaolaj
2 ek. citromlé (lehet kevesebb is)
1 ek. méz
1 – 2 ek. málnaecet
csipet só
csipet bors

Tányérra tettem egy nagy marék rukkolát. Zöldséghámozóval vékonyan lehámoztam a megmosott sárga cukkini zsenge héját és a rukkolára halmoztam. A megmosott fügéket negyedeltem, a rukkolás alapra tettem. Rámorzsoltam a kecskesajtot, megszórtam a sótlan pörkölt pisztáciával.

Elkészítettem az öntetet. Az olívaolajat összekevertem a citromlével, a mézzel, a málnaecettel, a csipet sóval és borssal. Alaposan elkevertem, majd a salátára öntöttem. Egy szelet rozsos, magos kenyérrel ettem.

A facebookon itt találtok meg.

fuges_kecskesajto_salata (8)

Pácolt sült sütőtök és cékla

A múltkori több napos, konstans özönvíz alatt/után kissé megviselt voltam. Ráadásul a csizmám is beázik. Azóta tikkel a jobb szemem felső szemhéja, kezdem eléggé unni, baromi szar nem vicces érzés. Vagy csak rosszul állok hozzá…

Fogalmam nem volt, mi lesz majd belőlük, de olyan szépek voltak, hogy a zsenge céklagumót és a kicsi tököt is megvettem a piacon. A kofa is bájosan mosolygott mellé, meg régen is találkoztunk. Végül bepácoltam a zöldségeket, éjszakára a hűtőben hagytam, másnap megsütöttem. A fűszerezés pedig teljesen egyéni szocializáció kérdése, hiszen nincs kőbe vésett szabály, csak az ízlés. Csak bátran.

Előkészítés: 10 perc + 1 éjszaka a hűtőben
Elkészítés: kb. 20 perc sütés + 5 perc az összeállítás

gyomberes_pacolt_sult_cekla_es_sutotok (17)

 

Hozzávalók (1 személyes tál):

2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
1,5 zöld citrom leve
2 – 3 nagy csipet só
4 ek. nádcukor vagy méz
4 tk. őrölt gyömbér
2 – 3 tk. szárított kakukkfű
4 kisebb zsályalevél
frissen tekert fekete bors
6 ek. extra szűz olívaolaj

1 duci gerezd fokhagyma

a tálaláshoz:

1 marék tökmag
friss kakukkfű
görög joghurt vagy mascarpone
kevés tökmadolaj
sonka

A céklát és a sütőtököt meghámoztam és felkockáztam. Külön tálba tettem őket. Megpucoltam és vékonyan felszeleteltem a fokhagymát. A páchoz összekevertem a zöld citrom levét, a cukrot, a sót, a borsot, a gyömbért, a zsályát, a kakukkfüvet és a fokhagymát. Hozzáadtam az olívaolajat, alaposan elkevertem, hogy a cukor elolvadjon. Meglocsoltam vele a céklakocákat és a sütőtököt is. Lefedve a hűtőbe tettem éjszakára. Másnap előmelegítettem a sütőt 200 fokra légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, az egyik felébe tettem a céklát, a másikba a sütőtököt. Kb. 20 perc alatt megsütöttem, még kissé roppanós maradt. Közben párszor meglocsoltam a tálkában visszamaradt páclével.

Amíg a cékla és a tök sült, egy száraz serpenyőben pár perc alatt kissé megpirítottam a tökmagokat. Hagytam kihűlni.

Tálaláskor egy tálba halmoztam a sült céklát és a sült sütőtököt, megszórtam friss kakukkfűvel, meglocsoltam kevés tökmagolajjal, a tetejére pedig krémsajtot és egy vékony szelet sonkát tettem.

A facebookon itt találtok meg.

gyomberes_pacolt_sult_cekla_es_sutotok (24)

 

 

Tavaszi vegyes saláta grillezett cukkinivel balzsamecetes sült céklával

Bevezetőre nem is lesz szükség, a salátának adott név elviszi a post-ot. Megvan a kellő mennyiségű flekk, cikk letudva. 😛

Hétvégén grilleztünk. A húsok mellé került tavaszi vegyes saláta is, mert nagyon meleg volt. Én csak előkészítettem a dolgokat, bepácoltam a húsokat, a spenótot megfonnyasztottam, a parázskrumplit kacsazsíron ropogósra sütöttem, meg ilyenek, de a férj szívott melózott a legtöbbet. Megnyerte a grillezést az erkélyen. És mivel drága volt a kitekerhető árnyékoló ahhoz, hogy alatta sütögessen és lángra kapjon, ácsoroghatott a grillező mellett a napon. De volt védőitala az árnyékban, úgyhogy néha a grillre is ránézett. 😉

A saláta jó lett, elfogyott, lesz még ilyen máskor is.

Elő -és elkészítés: 15 – 20 perc

tavaszi_vegyes_salata (4)

 

Hozzávalók:

3 kisebb zsenge sárgarépa
4 zsenge retek
1 kisebb cukkini
2 új cékla
10 vékony szál zöld spárga
2 + 2 ek. olívaolaj
3 ek. balzsamecet

az öntethez:

1 kis pohár natúr joghurt
só, frissen tekert bors
1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
2 – 3 ek. balzsamecet
1 bő tk. méz

vagy:

citromlé, olívaolaj, só és bors

Először elkészítettem a joghurtos öntetet, amihez a hozzávalókat a joghurthoz kevertem. Hűtőbe tettem pihenni.

A zöldségeket megmostam, a zöld spárga kivételével mindet megpucoltam. A spárgát kb. 1 centis darabokra tördeltem. A cukkiniket kb. fél centi vastagon felszeleteltem, sóztam, és félretettem egy saláta szárítóban, amibe lecsöpöghetett a leve. Addig a céklákat 1×1 centis kockákra vágtam. Egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem 2 ek. olívaolajat, majd a cukkinit a közepesnél kicsivel erősebb lángon, oldalanként pár perc alatt meggrilleztem. Még kissé roppanós maradt. Konyhai papírtörlőre szedtem. Ezután a serpenyőbe öntöttem újabb 2 ek. olívaolajat, majd rádobtam a felkockázott céklát. Enyhén sóztam és erősebb lángon 2 – 3 percig hagytam kicsit lepirulni. Közepesre mérsékeltem a lángot, ráöntöttem a balzsamecetet és félpuhára/fogkeményre sütöttem. Zsenge cékla volt, ez sem tartott tovább 3 – 5 percnél. Konyhai papírtörlőre szedtem. Hagytam hűlni.

Közben vékonyan felkarikáztam a sárgarépát, a retket pedig vékonyan felcsíkoztam. Amikor a cékla és a cukkini is kihűlt, mindent egy nagy tálba szedtem. Öntettel vagy öntet nélkül is isteni volt.

Ha valaki nem szereti nyersen a zöld spárgát, pár perc alatt olívaolajon egy csipet sóval meggrillezheti. Kicsit puhul, de még roppanós marad úgy is.

A facebook-on is ott vagyok.

tavaszi_vegyes_salata (1)

tavaszi_vegyes_salata (6)

Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival

Majdnem összepisiltem elsírtam magam attól, ahogyan Rozi az apró ujjaival próbálta kibontani a borsót, aztán meg azzal küzdött, hogy a kis genyó borsószemek elgurulnak. “Jajj, Anya, elgurult. Na, nem baj, veszek elő másikat a tokjából.” 😉

Isteni tavaszi zöldséglevest dobtunk össze mi ketten. Harsány is, meg krémes is, meg savanykás is. Más már nem is kellett nekünk. És legalább csappant valamennyit a felhalmozott zöldborsó és spárga készlet is.

Előkészítés: kb. 15 perc (ha gyerekkel csináljuk, bruttó fél óra 😉 )
Főzési idő: kb. 20 perc

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (2)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

2 ek. olívaolaj + 1 ek. vaj
30 – 35 dkg újkrumpli
2 szál zsenge, új sárgarépa
20 dkg friss zöldborsó
8 szál vékony zöld spárga
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérborecet
kb. 1 liter víz
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 szál zsálya
1 ek. citromlé
1 ek. méz
1,5 dl tejszín

friss rozskenyér

Megmostam a zöld spárgát, a petrezselyemzöldet és a zsályát. Félretettem száradni. Megpucoltam a zöldségeket. Az újkrumplit egy durvább szivaccsal átdörzsöltem és félbevágtam. A sárgarépát meghámoztam és kb. 1 centis darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát is megpucoltam. Finomra vágtam a zsályaleveleket. A zöld spárgát is feldaraboltam, kb. 1 centis darabokra. Rozival kifejtettük a zöldborsót. Ezen a ponton lett a 15 perces előkészítésből közel fél óra. De jó móka volt. 🙂

A hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát is finomra aprítottam. Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat és a beletettem a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a vöröshagymát, sóztam és közepes lángon pár perc alatt üvegesre pároltam. Rátettem a fokhagymát és kb. 1 percig pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, pár percig kevergetve kicsit sütöttem, majd beletettem az újkrumplit is. Így is pirítottam még pár percig. Rászórtam a zsálya 3/4-ét. Ráöntöttem a fehérborecetet és hagytam elfőni. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam. Közepes lángon felforraltam. Amíg a leves főtt, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Miután felforrt, beletettem a zöldborsót és hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét. Félig lefedve addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak, de kicsit még roppanósak maradtak.

A tejszínhez adtam részletekben 1 merőkanálnyi levest, hogy ne csapódjon ki, majd a langyos tejszínt a leveshez csurgattam. 1 ek. citromlével és 1 ek. mézzel ízesítettem, hozzáadtam a maradék zsályát és kóstolás után még egy csipet sót.

Friss árpás rozsos kenyérrel ettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt.

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (3)

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (4)

ötlet: májusi Nők Lapja Konyha Együnk háztájit rovat

Nagyon zöld tavaszi saláta

A 63. VKF! zajlik éppen, aminek ezúttal Zöld Múzsa a háziasszonya. A téma pedig nem is lehetne más, mint egy nagy tál friss, színes saláta. Szabályok nélkül, szabadon.

Engem pedig elkapott a pánik, mert annyi zöldség szakadt ránk így május elejére, hogy képtelen voltam eldönteni, milyen salátával vegyek részt a játékban. A piacok felrobbannak a zöldektől. Na persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet. 🙂

Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébi spenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.

nagyon_zold_tavaszi_salata

Hozzávalók (2 főre):

1 nagy marék bébi spenót
6 – 8 vékony szál zöld spárga
2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)
2 – 3 db kisebb hónapos retek
1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva
4 – 5 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom

az öntethez:

1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. bodzás fehérborecet
1 ek. zöldcitromlé3 – 4 ek. olívaolaj
1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)
1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva
1 nagy csipet só
1 csipet frissen tekert bors

fejenként 1 buggyantott tojás

Először elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befőttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.

A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit később kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erősebb lángon. Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem és hagytam kihűlni. Kiszedtem a vízből és hagytam megszáradni.

Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfőztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig főztem, majd egy kiszedő lapáttal tányérra tettem.

Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam.

Összeállítottam a salátát. A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem. 🙂

A facebook-on is ott vagyok, itt ni. 🙂

nagyon_zold_tavaszi_salata (2)

Ötlet: innen

Nagyon tavaszi saláta

Megérkeztek Zöld Múzsától az ehető tányérok. Én meg azonnal tekerni kezdtem, hogy miket tehetnék beléjük, mert annyira vonzóak és őszinték, hogy csak járt és járt az agyam.

Egy tányér a gyereklány kíváncsiságának áldozata lett, megtalálta, megkóstolta, megette (“Anya, ez nagyon jó!”).  🙂 De mivel ebből a verzióból (spenótos, szezámos, fehér tönkölylisztes) 2 db érkezett, a túlélőt használtam ma. Azt pakoltam bele, amit tegnap ösztönösen vettem meg a piacon. 🙂

Elkészítés: szűk 10 perc

nagyon_tavaszi_salata

 

Hozzávalók (1 főre):

1 marék friss spenót
2 -4  db hónapos retek
1 világos zöld héjú, kicsi cukkini
1 szál újhagyma
negyed szál rebarbara (kb. 8 – 10 centinyi)
csipet só és frissen tekert bors
1 mk. citromlé
2 tk. olívaolaj1 kicsi ág friss kakukkfű
csipet só, frissen tekert tarka bors

A spenótot, a retket és cukkinit megmostam. A spenótot saláta centrifugában megszárítottam, majd felcsíkoztam. A rebarbarát csak mosni kellett, annyira zsenge volt. A retket, a cukkinit, a rebarbarát és az újhagymát vékonyan felkarikáztam, keverőtálba tettem, majd hozzáadtam a spenótot is. Enyhén sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam az olívaolajjal és a citromlével is. Rászórtam a friss kakukkfüvet. Kézzel alaposan összeforgattam, az ehető tányérba halmoztam, lefotóztam, majd Rozival jól megettük.

Ennyi. Harsány, tavaszi, friss S.A.L.Á.T.A.! 🙂

Ez meg itten a facebook életem. 🙂

nagyon_tavaszi_salata (1)

Aszalt gyümölcsös joghurt mézes pirított magokkal

Ez volt az a reggeli, amitől még én is pörögtem egész délelőtt, mint egy zománcos lavór a hátán… Tuti egyveleg: aszalt gyümölcs, zabpehely, pirított magok, méz, joghurt. Általában a reggelik okozzák a legnagyobb fejtörést, de ezzel kicsit könnyítettem a saját életemen. Ez az aszalt gyümölcsös joghurt a mézes pirított magokkal tökéletes reggeli, és még variálható is, attól függően, éppen mi van a hűtőben, kamrában, vagy éppen milyen lábbal kelek fel reggel.

Előkészítés: 5 perc
Főzési/pirítási idő: 10 perc

gyumolcsos_joghurt_piritott_magokkal_piritott_zabpehyellyel

 

Hozzávalók (2 főre):

8 szem aszalt sárgabarack
6 szem aszalt szilva
1 ek. aszalt vörös áfonya (hozzáadott cukor nélküli, ha lehet)
2 dl szűretlen gyümölcslé (narancs, alma, körte, ki milyet szeret)
1 vanília rúd (magok nem voltak már benne, csak a rudat használtam)
1 csapott ek. szezámmag
1 csapott ek. lenmag
1 ek. hántolt, natúr tökmag
1 kis marék durvára tört dió
3 – 4 ek. zabpehely
1 ek. méz
4 – 5 ek. natúr joghurt
csipet só

A sárgabarackot és a szilvát megfeleztem, majd a vörös áfonyával együtt egy kis lábasba tettem. Ráöntöttem a gyümölcslevet, én most frissen facsart narancslevet használtam. Beletettem a magtalan vanília rudat. Csipet sót is adtam hozzá. Felforraltam, majd alacsonyra mérsékeltem a lángot és lefedve állni hagytam, amíg a gyümölcsök jól magukba szívták a narancslevet. Kb. 6 – 8 perc után leszűrtem, egy lapos tányéron egyenletesen elterítettem, és hagytam kihűlni a gyümölcskeveréket. A visszamaradt narancslevet jól megittam.

Amíg a gyümölcsök párolódtak, egy nagyobb száraz serpenyőben egyenletesen elterítettem zabpelyhet és magas lángon 2 – 3 perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Kiszedtem egy lapos tányérra és hagytam hűlni, amíg a magokat is megpirítottam. Gyakran átforgattam az egészet, hogy mindenhol egyenletesen piruljanak. Vigyázat! A tökmag, a lenmag és a szezámmag nagyon pattog, amikor pirulni kezd. Érdemes lefedni. Amikor a magok megpirultak, elzártam a serpenyő alatt a lángot és rácsorgattam a mézet. A méz a forró serpenyőben sistergett és buborékozott, de szorgalmasan kevergettem, amíg az minden magot bevont. Pár percig hagytam hűlni, amitől az egész kellemesen ropogós lett.

Összeállítottam a poharainkat: egy réteg gyümölcs, egy réteg pirított, ropogós zabpehely, egy réteg mézes, ropogós magkeverék, majd 2 evőkanál natúr joghurt. Ezt addig ismételtem, amíg elfogytak a hozzávalók. A tetejét megszórtam még egy kevés mézes maggal és már ettük is.

A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.

gyumolcsos_joghurt_piritott_magokkal_piritott_zabpehyellyel_osszevagott

Karalábéfőzelék joghurttal és citrommal

Szerdán megkérdezte tőlem egy anyuka a játszótéren, hogy minden rendben van-e. Hehe, nem csoda. Percek óta ültem az egyik hintában és mantráztam, hogy karalábé, karalábé, karalábé. Nem tudhatta, amit a “BFF” anyukák igen, már rám se hederítettek. De az értem “aggódó” anyukának fingja lövése nem volt róla, hogy csak fejben főztem. Lehet, hogy azon agyalt, ki tudja-e valahogyan menekíteni a kiskorút egy családi pokolból. És még nem találkozott a férjjel. 😉

Másnap elmentünk Rozival a piacra, egészségesen bereggeliztünk lángosból, és jól bevásároltunk. Ma pedig real time-ban elkészült a karalábéfőzelék joghurttal és citrommal. Mert t-a-v-a-s-z-o-d-i-k!

Gluténmentes.

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: az alaplének kb. 30 perc; a főzeléknek kb. 15 perc.

karalabe_fozelek_karalabe_levellel (1024x767)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre)

az alapléhez:

a 3 db megmosott karalábé héja + a nagyobb levelei (én a végeit sem dobtam ki, azokat is az alapléhez adtam)
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. koriandermag
1 tk. egész fekete bors
1 sárgarépa héja (tízóraira nyers zöldségeket ettünk, meghagytam a héját)
1 tk. só (elhagyható)
3 babérlevél
1 ek. petrezselyemzöld
kb. 2 liter víz

a főzelékhez:

3 db nagyobb, de zsenge karalábé
1 kis fej vöröshagyma
3 – 4 dl alaplé
4 – 5 kisebb levél medvehagyma felaprítva (elhagyható, vagy helyettesíthető snidlinggel)
3 – 4 kisebb karalábélevél felaprítva
1 – 1,5 dl joghurt (kaukázusi kefirrel is tuti)
0,5 dl tejszín
1 ek. citromlé
1 csapott ek. kukoricaliszt
só, frissen tekert bors
2 ek. olívaolaj

Először elkészítettem az alaplevet. A karalábé leveleit és héját, a sárgarépa héját, a megpucolt, kettévágott vöröshagymát, a kicsit összeroppantott fokhagymagerezdeket egy fazékba tettem, megszórtam a fűszerekkel és a sóval, majd felöntöttem kb. 2 – 2,5 liter vízzel. Az egészet fedő alatt felforraltam, majd nagyon halkan addig főztem, amíg megpuhult minden. Leszűrtem, félretettem. Szándékosan többet főztem, hogy maradjon máskorra is. A fagyasztóban vígan elvan jó ideig.

A karalábét kb. 1,5 x 1,5 centisre felkockáztam. Felaprítottam a vöröshagymát is. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsivel erősebbre mérsékeltem a lángot és rádobtam a vöröshagymát is. Egy nagyobb csipet sóval megszórtam és pár perc alatt üvegesre pároltam. Ekkor rátettem a felkockázott karalábét és néhány percig kicsit pirítottam. Felöntöttem az alaplével és lefedve megfőztem, de nem teljesen, csak annyira, hogy kicsit még azért roppanjon, amikor ráharapok.

A joghurtot és a tejszínt a botmixer edényébe öntöttem, hozzáadtam bő 1 evőkanálnyit a karalábéból és simára turmixoltam. Belekevertem 1 csapott ek. kukoricalisztet is, ezzel is elkevertem, majd hozzáöntöttem a többi karalábéhoz. Ezen a ponton beletettem a felaprított karalábéleveleket is. Hagytam egyet rottyanni, majd egy kóstolás után még egy csipet sóval ízesítettem, végül belekevertem a citromlevet is. A végén az apróra vágott medvehagymát is hozzáforgattam, ami a forró főzelékben pillanatok alatt puha lett. Kellemes fokhagymás ízt adott az egésznek, de nem csapta agyon a zsenge karalábét. Alaposan elkevertem, majd tálaltam. Zsenge karalábé, savanykás, krémes állag, enyhe fokhagymás beütéssel. Isteni lett.

A facebook-on is megtalálsz, ha ide kattintasz.

karalabefozelek_joghurttal_citrommal (10)

karalabefozelek_joghurttal_citrommal (13)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!