Rizsázzunk!

Fűszerolaj - DIY ajándék

Esküszöm, ez az utolsó Karácsonyi bejegyzés idén. 😉 Egy utolsó utáni pillanatban is percek alatt elkészíthető ajándék lehet egy jó kis fűszerolaj, mindenféle fűszerrel, fokhagymával, gyömbérrel, vagy amit a fantáziánk nem szégyell. Érdemes használat előtt legalább 1 hétig állni hagyni, hogy az olajnak legyen ideje átvenni a fűszerek ízét, illatát. Itt van egy gyümölcsös változat is.

karacsonyi fuszerolaj (1)

Hozzávalók:

olaj: lehet extra szűz olívaolaj, de lehet mogyoróolaj is
fűszerek:mustármag, egész fekete bors, rózsabors, friss rozmaring, fokhagyma, szegfűbors, babérlevél, stb.
kevés dió

A fűszereket az üvegbe tesszük és felöntjük olajjal. Ennyi, meg egy bambi. Jó pihenést kívánok mindenkinek.

Üdv, Ancsa

karacsonyi fuszerolaj

Brokkoli fűszeres morzsával

Egy ideje már várt a sorsára néhány szelet szikkadt rozskenyér, de csak nem lett belőle zsemlemorzsa. No, most mégis. Megdaráltam, fűszereztem, a brokkolival összesütöttem. Ropogós, gyors és finom vacsora. És hús? Az nincs benne? Ha valakinek hiányérzete támad, remek köret halhoz, csirkéhez. Naan kenyeret sütöttem hozzá.

A látszat ellenére könnyen és gyorsan elkészíthető vacsora. Higgyetek nekem. Vagy ne, csak próbáljátok ki. 🙂

(Húsmentes, laktózmentes)

1fűszeres (1024x683)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

1 fej brokkoli
10 ek. zsemlemorzs
3 ek. darált dió
4-5 ek. kókuszolaj (olívaolaj is tökéletesen megfelel)
fél tk. egész koriander
3-4 szem feketebors
1 mk. frissen őrölt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
2-3 tk. citromlé
1 nagyobb csipet cukor
1 marék dió durvára vágva
1 mk. só + 1 tk. só a brokkoli főzéséhez
natúr joghurt (elhagyható, vagy laktózmentes helyette)

a naan kenyérhez:

12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (sima finomliszttel is dolgozhatunk)
fél tk. só
fél tk. olívaolaj
0.75 ml langyos víz

A brokkolit rózsáira szedtem és megmostam. Egy fazékban vizet forraltam és a lobogó vízben 4-5 percig főztem a brokkolit. Amíg főttek, fűszereztem a morzsát. Száraz serpenyőben megpirítottam a fűszereket, mozsárban megőröltem. A fokhagymát megpucoltam, felaprítottam, a fűszerekkel, a citromlével,az olajjal sóval, cukorral ízesítettem a morzsát. A durvára vágott diót is illatosra pirítottam, félretettem.

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, légkeverésen. Leszűrtem a brokkolit, majd a felét tűzálló tálba raktam, erre a morzsa felét, 1-2 ek. olívaolaj. Majd újabb brokkoli réteg, és a morzsa másik fele. Nagyjából 15-20 perc alatt ropogósra pirítottam.

Amíg a morzsás brokkoli sült, elkészítettem a naan kenyeret. A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót. A langyos vízhez kevertem az olajat, és ezt is a liszthez öntöttem.  Jól összekevertem úgy, hogy kissé ragacsos tésztát kaptam. Enyhén lisztezett felületre borítottam és kb. 5 percig gyúrtam, amíg sima nem lett. Adhatunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon annyira. Amikor összeállt a sima tészta, letakarva 15 percig pihentettem. Ezután 4 részre vágtam, majd mindegyiket lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtottam. Ha finomlisztből csináljuk, nyújtás közben is érdemes kicsit lisztezni, mert ragadósabb a tészta. Előkészítettem egy nagy tányért és egy konyharuhát – később a konyharuhával letakarva tartottam melegen a már megsütött naan kenyereket.

Magas lángon felforrósítottam egy vastag aljú teflonserpenyőt. Amikor már jó forró volt (egy ujjbegyem bánta), kicsit mérsékeltem a lángot. A felesleges lisztet leráztam a tésztakorongokról, és óvatosan a forró serpenyőbe tettem. 1-2 percig hagytam sülni, ezalatt elkezdett megkeményedni és emelkedni. Amikor az alján barna foltok jelentek meg (spatula segítségével alánéztem), akkor megfordítottam és a másik oldalát is sütöttem úgy még 1 percig.
A brokkolit tálaláskor meglocsoltam kevés natúr joghurttal és megszórtam a pirított dióval.
osszesitett 3

Home made pestós tészta pirított dióval

Nemrég házi pestot készítettem. Most pedig itt van hozzá egy tészta recept. Végtelenül egyszerű, gyors, finom. Ha valaki mégsem tud élni a bolti életérzés nélkül, tegye a pestót biztonsági kupakos üvegbe, ami kinyitáskor kattan. 🙂

pestos teszta (1024x683)

Hozzávalók:

fél csomag spagetti (durum, mert azt jobban szeretem)
1-2 ek. házi pesto
bazsalikom (1 mk. szárított vagy ha van, 2-3 friss levél)
1 kk. extra szűz olívaolajsajt (parmezán(típusú),
1 marék dió
frissen őrölt fekete bors

A spagettinek vizet forraltam egy magas falú fazékban, majd amikor a víz felforrt, sóztam és beleraktam a tésztát. Közben a diót durvára, nagyobb darabokra törtem és forró, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam. Oda kell figyelni, mert hirtelen megéghet, amitől bűn keserű lesz. Elzártam alatt a tüzet.

A tésztát fog keményre (al dente) főztem, a dióra halmoztam, majd rátettem a pestót is. A tészta főzővizéből tettem rá 2-3 evőkanálnyit és összeforgattam. Tányérra halmoztam a pestós, diós tésztát, megszórtam a bazsalikommal, a frissen őrölt fekete borssal, majd megJamie-ztem: meglocsoltam olívaolajjal és citromlevet csorgattam rá.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!