Egy ideje már várt a sorsára néhány szelet szikkadt rozskenyér, de csak nem lett belőle zsemlemorzsa. No, most mégis. Megdaráltam, fűszereztem, a brokkolival összesütöttem. Ropogós, gyors és finom vacsora. És hús? Az nincs benne? Ha valakinek hiányérzete támad, remek köret halhoz, csirkéhez. Naan kenyeret sütöttem hozzá.
A látszat ellenére könnyen és gyorsan elkészíthető vacsora. Higgyetek nekem. Vagy ne, csak próbáljátok ki. 🙂
(Húsmentes, laktózmentes)
Hozzávalók (2-3 főre):
1 fej brokkoli
10 ek. zsemlemorzs
3 ek. darált dió
4-5 ek. kókuszolaj (olívaolaj is tökéletesen megfelel)
fél tk. egész koriander
3-4 szem feketebors
1 mk. frissen őrölt szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
2-3 tk. citromlé
1 nagyobb csipet cukor
1 marék dió durvára vágva
1 mk. só + 1 tk. só a brokkoli főzéséhez
natúr joghurt (elhagyható, vagy laktózmentes helyette)
a naan kenyérhez:
12,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (sima finomliszttel is dolgozhatunk)
fél tk. só
fél tk. olívaolaj
0.75 ml langyos víz
A brokkolit rózsáira szedtem és megmostam. Egy fazékban vizet forraltam és a lobogó vízben 4-5 percig főztem a brokkolit. Amíg főttek, fűszereztem a morzsát. Száraz serpenyőben megpirítottam a fűszereket, mozsárban megőröltem. A fokhagymát megpucoltam, felaprítottam, a fűszerekkel, a citromlével,az olajjal sóval, cukorral ízesítettem a morzsát. A durvára vágott diót is illatosra pirítottam, félretettem.
A sütőt előmelegítettem 220 fokra, légkeverésen. Leszűrtem a brokkolit, majd a felét tűzálló tálba raktam, erre a morzsa felét, 1-2 ek. olívaolaj. Majd újabb brokkoli réteg, és a morzsa másik fele. Nagyjából 15-20 perc alatt ropogósra pirítottam.
Amíg a morzsás brokkoli sült, elkészítettem a naan kenyeret. A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a sót. A langyos vízhez kevertem az olajat, és ezt is a liszthez öntöttem. Jól összekevertem úgy, hogy kissé ragacsos tésztát kaptam. Enyhén lisztezett felületre borítottam és kb. 5 percig gyúrtam, amíg sima nem lett. Adhatunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon annyira. Amikor összeállt a sima tészta, letakarva 15 percig pihentettem. Ezután 4 részre vágtam, majd mindegyiket lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtottam. Ha finomlisztből csináljuk, nyújtás közben is érdemes kicsit lisztezni, mert ragadósabb a tészta. Előkészítettem egy nagy tányért és egy konyharuhát – később a konyharuhával letakarva tartottam melegen a már megsütött naan kenyereket.
Magas lángon felforrósítottam egy vastag aljú teflonserpenyőt. Amikor már jó forró volt (egy ujjbegyem bánta), kicsit mérsékeltem a lángot. A felesleges lisztet leráztam a tésztakorongokról, és óvatosan a forró serpenyőbe tettem. 1-2 percig hagytam sülni, ezalatt elkezdett megkeményedni és emelkedni. Amikor az alján barna foltok jelentek meg (spatula segítségével alánéztem), akkor megfordítottam és a másik oldalát is sütöttem úgy még 1 percig.
A brokkolit tálaláskor meglocsoltam kevés natúr joghurttal és megszórtam a pirított dióval.
Oldal ajánlása emailben
X
Szerintetek