Rizsázzunk!

Olasz kenyérsaláta - avagy az én panzanellám

Papíron rengeteg ötletem van. Rengeteg. Tele epres, spárgás, spenótos meg mindenféle májusi csemegére alapozó tutiságokkal. Erre jövök itt egy paradicsomos, kígyóuborkás, kenyeres cuccal. Hát, ez van. És igen, tudom, háttal nem kezdünk mondatot, mert nem illik a másiknak hátat fordítani.

Annyira lusta vagyok, hogy az már példaértékű. Volt néhány keményebb hetünk. Rozi mélyet merített az életből – két oldali fülgyulladás 40 fokos lázzal napokig, Zoli nappal és még éjjel is dolgozott. Kábé csak zuhanyozni meg átöltözni járt haza napokig. Én vizsgára (is) készültem éjjel, amikor Rozi lázát levitte a kúp és tudott egy kicsit aludni. Nappal össze voltunk gyógyulva, akkor csak azt csináltuk, amit ő akart. Aztán végül Rozi meggyógyult, épp pár napos utókezelésen van a nagyanyjáéknál, mert a vidéki levegő és a nagyanyja kosztja mindent a helyére tesz. 😉 Zoli megint csak fényes nappal építi a munkaalapú társadalmat, és én is levizsgáztam. Ma (igazából tegnap, mert amikor ez a bejegyzés ma megjelenik, épp úton leszek Roziért) olyan szerencsés vagyok, hogy lógathatom a lábamat. Jól esik.

Soha a büdös életben eddig még nem csináltam olasz kenyérsalátát. Az utóbbi napokban viszont annyiszor jött velem szembe itt – ott, ilyen – olyan változata, amit már jelnek vettem. A hetedik érzékem, vagy harmadik szemem, meg a női megérzésem is azt mondta, ezt kell ma ennem.

Így csináltam én. Magamnak. Amit aztán lenyúlt a férj…

Előkészítés + elkészítés: kb. 20 perc

panzanella_olasz_kenyersalata (6)

 

Hozzávalók (1, max. 2 főre):

3 vastagabb szelet magos, rozsos bagett (kicsit megpirítva)

1 nagyobb paradicsom

kb. 5 centinyi kígyóuborka (pucolatlanul)

1 kis fej lilahagyma

1 nagy gerezd fokhagyma

50 ml extra szűz olívaolaj + 1 ek. chiliolaj (saját)

10 + 5 nagyobb bazsalikomlevél

frissen tekert bors

1 ek. tokaji muskotályos fehérborecet (másmilyen is jó)

A lilahagymát megpucoltam és vékony karikákra vágtam. Kis tálba tettem, NAGY csipet sóval összeforgattam és félretettem.

A bagett szeleteket enyhén megpirítottam és kisebb (falatnyi) darabokra tépkedtem. Finomra aprítottam 10 bazsalikomlevelet és az olívaolajjal együtt a kenyérkockákhoz adtam. Jól összeforgattam. Pihentettem.

1 – másfél centis kockákra vágtam a paradicsomot és az uborkát. Nagyon finomra aprítottam a fokhagymát, a késsel pépesre zúztam. Mindent a kenyérhez adtam, borsoztam, meglocsoltam még egy kanál chiliolajjal* és egy ek. borecettel. Frissen őrölt borssal fűszereztem.

Tálaláskor finomra reszelt parmezánnal és a maradék, durvára aprított bazsalikomlevéllel szórtam meg.

* chiliolaj: olívaolajba kicsi, szárított, kicsit megroppantott madárszem chiliket és szárított lime leveleket tettem)

Facebook: Rizsázzunk!

panzanella_olasz_kenyersalata (8)

panzanella_olasz_kenyersalata

panzanella_olasz_kenyersalata_merge_4

Pirított parázskrumpli sült fokhagymás joghurttal

Két dologból szoktam tudni, hogy tényleg tavasz van. Az egyik, hogy üzembiztosan tüsszögni kezdek. A másik meg az új krumpli. A tüsszögéstől most morcos lettem, azt gondoltam, a mindenféle téli belső munkák hatására eltűnik az allergia is. Hogy milyen ügyes vagyok, meg hatékony. Hát egy frászt, nem ment sehova. Vagy csak én vagyok türelmetlen, szokás szerint, és nem bírom méltósággal kivárni, hogy az egész megérkezzen és beépüljön. Mondjuk ettől még ügyes vagyok, és hatékony is. Viszont marad a további szorgos munka…

Ami pedig a parázskrumplit illeti. Szóval, nem vagyok nagy krumpli barát. Nem azért, mert közerkölcsbe ütköző sült krumplit enni, mert egészségtelennek kiáltották ki, vagy mert a keményítőtartalma így, meg úgy. Néha eszem olyat is. És jó krumplipürét is, sok vajjal. De igazából nem szeretem annyira a krumplit. Az ilyenkor tavasszal megjelenő újkrumpli viszont valami egészen más. Zsíron sütve, kicsit lepirítva, sok, vagy még egy kicsit annál is több petrezselyemzölddel maga a tökély.

(A család kevésbé megengedő, “hús nélkül nincs élet” vonalának csirkecombokat is sütöttem, tepsiben. Tettem melléjük egy egész fej fokhagymát félbevágva, a krémesre sült fokhagymagerezdeket pedig a görög joghurtba kevertem.)

Előkészítés: nincs 10 perc

Sütési idő: kb. 15 perc

citromos_petrezselymes_parazskrumpli (10)

 

Hozzávalók:

1 – 1,5 kg apró parázskrumpli
2 púpozott ek. kacsazsír
frissen tekert bors
jó nagy csipet só (ha kell, több is lehet)
1 NAGY csokor friss petrezselyemzöld
egy kisebb citrom felének a leve

1 fej héjában sült fokhagyma

2 – 3 dl görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)

1 ek. citromlé + a citrom reszelt héja (ha kezeletlen)

só, bors

repceolaj (a semleges íze miatt)

A parázskrumplikat bő vízben alaposan megmostam és átdörzsöltem egy tiszta konyhai szivacs dörzsis felével. Konyharuhára borítottam és szárazra töröltem a krumplikat.

Egy nagy, magas falú serpenyőt (aminek fedője is van) jól felhevítettem. Amikor kellően forró volt, beletettem a 2 ek. kacsazsírt és hagytam elolvadni, felhevülni. Nagyjából 1 perc alatt a zsír is forró lett, rádobtam a krumplikat, gyorsan sóztam, borsoztam és azonnal lefedtem. 2 – 3 percig ezen a magas hőmérsékleten pirítottam, időnként megráztam a serpenyőt. Kissé mérsékeltem a lángot és 10 – 15 perc alatt megsütöttem. Időnként alaposan átrázogattam a serpenyőt, de a fedőt nem vettem le.

Közben megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. Kikevertem a joghurtot az olajjal, a sóval, borssal, a citromlével és az összepasszírozott sült fokhagymával.

10 perc elteltével ellenőriztem a krumplit, egy nagyobb darabot kivettem és megkóstoltam. Kellett még pár perc, hogy puha legyen mind. Meglocsoltam a citromlével és még egy csipet sót tettem rá. A végén, az utolsó 1 percben erősítettem a lángon a serpenyő alatt és rápirítottam még egyet a krumplikra. Elzártam a lángot a serpenyő alatt és a krumplira szórtam a friss, illatos petrezselyemzöldet.

Extra citromgerezddel és petrezselyemzölddel tálaltam. Mellé/rá/hozzá sült fokhagymás joghurtot adtam.

Facebook: Rizsázzunk!

citromos_petrezselymes_parazskrumpli (9)

citromos_petrezselymes_parazskrumpli

Tavaszi tészta

Ma nevelés nélküli munkanap van az oviban. Egy évben 5 ilyen lehet. Ez valami olyasmit jelent, hogy az óvónők ilyenkor továbbképzéseken ülnek, a gyerekek meg otthon. A fene tudja, mi a célja ennek, gondolom, mindenféle okosságokkal turbózzák az óvónőket, akik egyébként ezek nélkül is tök jó arcok és kreatívabbak, mint a legtöbb ember úgy általában. Legalább is Rozi óvónői mindenképpen. Engem különösebben nem zaklat fel a dolog, még szeptemberben, az ovi kezdésekor tudomásul vettem, hogy van ilyen. Ma kíváncsiságból meggugliztam, mi is ez pontosan. Kiderült, hogy gyermekellenes intézkedés, amit el kell törölni a föld felszínéről is. “Álláspontunk szerint a „nevelés nélküli munkanapok” óvodai előírása szülő- és gyermekellenes intézkedés, amely munkajogilag sem értelmezhető, ezért el kell törölni!” (Magyarországi Szülők Országos Egyesülete). Idézet vége. De ennél harcosabbat is találtam: “Az óvodák többhetes nyári zárva tartása – az óvodai közszolgáltatás elvonása a szülőktől – effektíve normatíva csalásnak minősíthető.” Nem értem maradéktalanul a tiltakozás, én úgy tudom, valamilyen óvodai felügyelet mindig van, ha más nem összevont csoport egy másik közeli és KERÜLETI oviban. Vagy lehet, hogy csak én vagyok ennyire megengedő és elnéző… Hogy ne csak folyton a tiltakozás meg a panaszkodás legyen…

Morgás helyett mi inkább elmentünk ma Rozival a piacra, pukkadásig ettük magunkat fokhagymás lángossal, idén először! És úgy mászkáltunk a piaccsarnokban, mint akiket megdelejeztek. Nagyon tavasz illat volt. Felrobbantak a standok. Megtömtük a csini kis fonott kosarainkat, Rozi megint tele ette magát az innen-onnan kapott friss zöldségekkel, esett egy hatalmasat a csarnok előtti téren, de olyat, hogy ettől most egy pillanatra én is megijedtem, nem csak a mellette álló nyugdíjas néni. Olyan jófajtát, nagyot, csattanósat. A gyerek egyben van persze, de a bal könyökén nincsen bőr, csak egy fél tenyérnyi plezúr. Tiszta anyja volt ma, esett kelt. A nagyanyja, vagyis az én anyukám, tikkelő tekintettel emlegeti, hogy nem volt teljesen felhőtlen a nyugalma, amikor gyerek voltam. Nem volt maradéktalanul meggyőződve arról, hogy épkézláb felnövök, visszavonhatatlan és megmásíthatatlan sérülés nélkül. A húgom születése után tudott valamennyire kipihenni engem, amíg az oviban borzoltam a kedélyeket.

Igen, megint tészta, de ha egyszer a tészta jó, és gyors, és különben is, ma nevelés nélküli munkanap van, hadd egye azt a gyerek, amit kér. Ennek a tésztának az alapja ez a recept, pluszban friss zsenge spenóttal, meg hónapos retekkel és egy kis pirított pekándióval.

És ha jól megnézitek a képeket, tészta is van ott, csak kicsit keresni kell. 😉

Előkészítés: 15 perc

Összeállítás: 5 perc

tavaszi_teszta

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 25 dkg durum spagetti (kb. fél zacskónyi)

bő fél csészényi olívaolaj

8 nagyobb gerezd fokhagyma

1 tk. aprított friss piros chili (vagy szárított)

3 marék zsenge bébi spenót

frissen őrölt bors

1 marék pekándió megpirítva

2 – 3 szem zsenge hónapos retek

fél citrom leve és reszelt héja (ha a citrom kezeletlen)

Egy nagy fazékban sós vizet forraltam a tésztának. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 – 10 perc alatt fog keményre főztem és leszűrtem.

Amíg a víz felforrt, megpucoltam és felszeleteltem a fokhagymát. Felaprítottam a chilit, a bébi spenótot megmostam és salátacentrifugában megszárítottam. Száraz forró serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam a pekándiót.

Egy serpenyőt közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, hagytam felforrósodni. Beletettem a fokhagymát, és pár perc alatt világos aranybarnára pároltam, sütöttem. Hozzáadtam a chilit, sóztam és borsoztam. Az olívaolajos, fokhagymás alaphoz adtam a leszűrt spagettit, meglocsoltam a citromlével, rászórtam a reszelt citromhéjat és alaposan összekevertem. Egy kóstolás után még kicsit sóztam és borsoztam. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt. Hozzáadtam a friss bébi spenótot, é skb. 1 perc alatt hagyta, kicsit megrogyni a spenótot. Elzártam a serpenyő alatt a tüzet. Az egészet jól összeforgattam.

Tálaláskor a tésztához adtam a cikkekre vágott retket és a nagy darabokra tört pekándiót. Összeforgattam. Érett, kemény cheddart is adhatunk hozzá, de tökéletesen működik nélküle is.

Facebook: Rizsázzunk!

tavaszi_teszta (3)

tavaszi_teszta (2)

"Séf tészta" (pasta aglio e olio)

Több, mint 10 évig multinál dolgoztam, jó sok emberrel, jó sok ember között. Sokan sokfélék vagyunk, sokan sokfélét össze tudunk hordani. Én abban a kiváltságos helyzetben voltam, hogy a csapat, amiben dolgoztam, valahogy kevésbé érzete létszükségletnek a pletykálkodást. Hozzám egyébként is csak addigra jutott el,  mire elhalt. Ezért nem értettem szinte soha egy szót sem belőle. Bamba, mi? 😉 Szóval, valahogy fáziskéséssel érnek el hozzám a dolgok. Általában. Zene, könyv, film, gasztro trendek (ha egyáltalán…), stb. A Séf című filmet is csak idén néztem meg, valamikor február elején. Igaz, azóta többször is.

A tészta, amit Scarlett Johansonnak csinál John Favreau, a pasta aglio e olio, vagyis egy olívaolajos, fokhagymás spagetti friss petrezselyemmel. Na, ilyet főztem ma, mert tegnap épp megint megnéztem a filmet. Egy picit másképp készítettem, mert friss chilit tettem bele és füstölt piros paprikával is megszórtam. A parmezán meg kimaradt, mert nem volt itthon. De ettől nem lett rosszabb.

Elkészítés: kb. 15 perc

sef_teszta

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 25 dkg durum spagetti (kb. fél zacskónyi)

bő fél csészényi olívaolaj

8 nagy gerezd fokhagyma

1 tk. aprított friss piros chili (vagy szárított)

3 csokor friss petrezselyemzöld

frissen őrölt bors

1 zöld citrom

Egy nagy fazékban sós vizet forraltam a tésztának. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 – 10 perc alatt fog keményre főztem és leszűrtem.

Amíg a víz felforrt, megpucoltam és felszeleteltem a fokhagymát. Felaprítottam a chilit és a petrezselyemzöldet.

Egy serpenyőt közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, hagytam felforrósodni. Beletettem a fokhagymát, és pár perc alatt világos aranybarnára pároltam, sütöttem. Hozzáadtam a chilit, sóztam és borsoztam, megszórtam 2 – 3 csipet füstölt piros paprikával. Az olívaolajos, fokhagymás alaphoz adtam a leszűrt spagettit és alaposan összekevertem. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt. Megszórtam a felaprított friss petrezselyemmel és egy kóstolás után még sóztam és borsoztam.

Tálaláskor mindenki meglocsolta magának a zöld citrom levével.

Facebook: Rizsázzunk!

A filmben látható pasta aglio e olio receptje itt.

sef_teszta (1)

Sült céklás köles grillezett halloumival

Az, hogy hétvégére ilyen idő lett, jót tesz nekem. Nemsokára elindulok Roziért az oviba, valószínűleg ki fog alkudni magának egy fagyit, mert minden egyes nap rápróbál. Utána pedig elmegyünk a Mátrába. Tűzifánk már van, bár a beszerzése nagyjából annyira volt elmebeteg, mint az A38-as igazolvány megszerzése. Zoli meg kb. pont olyan kattantan nézett a végére, még vihogott is, éppen úgy…. Reménytelennek tűnt, hogy bárki is állja a szavát, aki fát ígért. Az egyik nem jött a beígért szombat délután, a reklamáláskor pedig még ő reklamált, hogy minek reklamálunk. A másiknak meg napokba (!) telt megmondani, hogy a fuvarosa mikor ér rá. Aztán 2 órával a szállítás előtt telefonált, hogy szép napot, mingyá’ visszük a fát.

Vettem ma céklát a piacon. Ez lett belőle.

Elkészítés: kb. 20 perc + kb. 20 perc a céklasütésre

almas_ceklas_kapros_koles_grillezett_halloumival (9)

 

Hozzávalók (2 személyre):

10 dkg köles + dupla mennyiségű zöldségalaplé vagy víz
2 – 3 kisebb cékla
1 kisebb keményebb alma
1 kis fej lilahagyma
3 – 4 kis gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
2 – 3 ek. extra szűz olívaolaj
1 csomag halloumi (ciprusi sütnivaló sajt) + 1 ek. olívaolaj
4 – 5 szál friss kapor
1 nagy marék dió

A sütőt előmelegítettem 180 fokra légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A céklákat megmostam, megpucoltam és kb. 2 centis kockákra vágtam. Megpucoltam a lilahagymát és négyfelé vágtam. Az almát megmostam és héjastól nyolc gerezdre vágtam, a magházat kivágtam. Mindent a sütőpapírra tettem. Hozzáadtam a fokhagymát, a héját nem szedtem le. Nagy csipet sóval és kevés frissen őrölt borssal fűszereztem, meglocsoltam olívaolajjal és kb. 20 perc alatt az egészet megsütöttem. A kaprot megmostam és hagytam száradni.

A kölest leöblítettem és dupla mennyiségű vízben feltettem főni. A vizet kissé sóztam, kb. egy nagy csipettel. Amíg a köles főtt, egy forró, száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a durvára tört diót.

Amikor a céklás almás keverék megsült, kicsit hagytam hűlni. A krémesre sült fokhagymákat kiszedtem a héjból és a botmixer edényébe tettem a céklával, almával, lilahagymával együtt. Összeturmixoltam.

A céklás pürét a pirított dióval és a felaprított kaporral együtt hozzákevertem a köleshez. Lefedtem a lábast. A halloumit ujjnyi vastag (bő 1 centi) szeletekre vágtam. Egy serpenyőt a közepesnél kicsit erősebb lángon felforrósítottam, beleöntöttem 1 ek. olívaolajat, majd pár perc alatt a halloumik mindkét oldalát aranybarnára sütöttem.

Tálaláskor megszórtam kevés friss kaporral.

A facebookon itt vagyok.

almas_ceklas_kapros_koles_grillezett_halloumival (12)

Fokhagymás garnéla citromos kakukkfüves rizottóval

Döbbenetes. Eljutottam odáig, hogy megírjak egy bejegyzést. Két oldali akkut gépkerülésen estem át (magyarul lustaság), de kezd visszatérni a grafomániám.

Tengerhez mentünk és megint rájöttem, hogy a hal és egyéb tengeri cucc ott is drága, ahol eredendően egy kicsivel több van belőle, mint itthon. Igaz, ami igaz, az Adria kissé szegényebb ebben, mint a többi jó nagy sós víz. Ez van. De az meg már milyen, hogy ha tintahalat toltunk, akkor rákfélét nem. Viszont az éttermekben, még a tengerparti “kifőzdékben” is, heroin árban mérik. Inkább vettünk, előkészítettet, pucoltat. Így kicsivel olcsóbb volt.

A hab a tortán, hogy vérbeli sunshine barbie lévén, az első nap úgy megsült a hátam (50 faktor ellenére), hogy 2-3 napig csak hason tudtam háton aludni. Utálok strandra járni, erős vagyok a kifogások keresésében, de most nem sikerült elbliccelnem, így a nyár végére rám került a bikinim. És ha már erősen a komfortzónámból kilépve éltem 1 hétig, legalább menőztem egyet az új teszkós strandrucimban. Mást nem is igen tudtam volna tenni rommá égett habtesttel. De Rozi nagyon rákattant a sós vízre, nagy flash volt nézni, ahogy a mentőmellény jellegű úszómellényében kutyaúszik “Nézd anya, már tudok úszni” üvöltésekkel. 😉

Szűkös fűszerkészletből gazdálkodva csináltam egy Adria rizottót. Oké, a garnéla része kicsit megdobta a per fő árat, de a többi kompenzálta. A kellék ezúttal az egyik báty volt, ha már annyira berregett, hogy rákot szeretne enni. 😉

Elkészítési idő: 35 – 40 perc

fokhagymas_garnela_citromos_kakukkfuves_rizottoval (683x1024)

 

Hozzávalók (4 főre):

a rizottóhoz:

kb. 20 dkg rizottó rizs (arborio)
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl száraz fehér bor
3 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors
1 tk. szárított kakukkfű
6 dl alaplé vagy víz
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve (lehet több is)
3 ek. reszelt parmezán jellegű kemény sajt

a fokhagymás garnélához:

50 dkg garnéla (fagyasztott is tökéletesen megfelel)
4 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
friss citromlé
só, bors
1 ek. vaj

Elkészítettem a rizottót. Megpucoltam a vöröshagymát és a fokhagymát, apróra vágtam őket. Egy magasabb falú serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, és a közepesnél kicsivel erősebb lángon 5 – 6 perc alatt megpároltam rajta a hagymát. Kissé sóztam. Időnként megkevertem.

Ezután a vöröshagymához adtam az aprított fokhagymát és még 1 percig pároltam. A serpenyőbe öntöttem a rizst, 3 – 4 percig kevergetve “elősütöttem”, amíg minden szemet alaposan bevont az olaj és üveges lett. Felöntöttem a fehérborral és hagytam elsisteregni, amíg azt is beszívták a rizsszemek. Hozzáadtam a reszelt citromhéjat (kezeletlen citromét!). Ezután fokozatosan adagolni kezdtem a folyadékot, közepes erősségű tűzön. Mindig csak 1 merőkanállal. Hagytam, hogy a rizs tisztességesen magába szívja a folyadékot. Közben kevergettem. Csak akkor adtam hozzá a következő adagot, amikor a rizs felszívta az előzőt. Az utolsó adag folyadékkal együtt a citromlevet is beleöntöttem, kakukkfűvel fűszereztem. Mire a rizs beszívta ezt is, selymes, krémes lett az állaga. Ekkor belekevertem a sajtot és a vajat, alaposan összeforgattam. Kóstoltam, sóztam és borsoztam, még egy kevés citromlevet facsartam bele, elkevertem és lefedve félretettem.

Egy serpenyőt hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele, beletettem a 2 felaprított fokhagymát és 1 percig pároltam. Beledobtam a garnélákat, kissé sóztam, borsoztam, meglocsoltam fél citrom levével. Pár perc alatt készre főztem. Akkor jó, ha szép, élénk rózsaszínt kap. Jelentős folyadék fő ki belőlük, amiből mártást csináltam. A garnélákat tálra szedtem, a serpenyőbe dobtam a másik 2 felaprított fokhagymát és pár percig forraltam. 1 ek. vajjal besűrítettem a mártást. Kóstolás után még egy kicsit sóztam, adtam hozzám egy kevés citromlevet és borsot is.

Tálaláskor a rizottóra halmoztam a fokhagymás garnélát, majd az egészet meglocsoltam a mártással.

A facebook-on itt találtok meg.

Paradicsomos kovászos uborka saláta

Paradicsomsalátát bármikor ennék. Ezt meg sikerült egy kicsit feldobni, mert annyira ügyesek voltunk, megérzésből, hogy csak na. Nekem egy volt most a lényeg, hogy hideg és savanyú legyen. Nem volt koncepció sem (még az sem volt a fejemben, hogy bejegyzés lesz belőle), csak eszembe jutott, hogy  a paradicsom mellé mehetne egy kis kovászos uborka, a férj meg főzött egy krumplit, amíg én daraboltam.

Lehet kísérletezni másmilyen fűszerezéssel is, friss kakukkfűvel vagy majoránnával is isteni, de az a gyanúm, hogy akár a tárkonyt vagy a friss koriandert is elbírná.

Előkészítés: 10 – 15 perc
Hűtési idő: min. 1 óra

paradicsomos_kovaszos_uborka_salata_merge6

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 – 3 nagyobb paradicsom
1 kis fej vöröshagyma (lilával még jobb, de az épp elfogyott)
1 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy szem krumpli vékonyra szeletelve
3 – 4 db kovászos uborka
3 dl víz (attól függően, mennyi levet szeretnénk)
néhány ek. nádcukor
néhány ek. fehérborecet (vagy alamaecet, vagy sima étkezési ecet)

1 ek. olívaolaj
frissen tekert fekete bors

A krumplit megpucoltam, vékonyan felszeleteltem és enyhén sós vízben megfőztem. Amikor már puha volt, leszűrtem és hagytam kihűlni. Megmostam a petrezselymet, félretettem száradni.

Amíg a krumpli főtt, előkészítettem a salátát. Az öntethez a vízbe tettem a cukrot, a sót, a borsot, az olajat és az ecetet. Alaposan elkevertem és hagytam állni, hogy a cukor felolvadjon, az ízek összekeveredjenek.

Megpucoltam a hagymát és a fokhagymát. A vöröshagymát félfőre vágtam és vékonyan felkarikáztam. A fokhagymákat a kés lapjával megroppantottam, és finomra aprítottam. A megmosott paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a szemüket és vékonyan felszeleteltem. Felkockáztam a kovászos uborkát is. Mindent egy nagyobb tálba tettem, ráöntöttem az ecetes öntetet, alaposan összekevertem és a hűtőbe tettem lehűlni.

Tálaláskor megszórtam friss petrezselyemzölddel. Isteni lett.

Facebook-on is fent vagyok.

paradicsomos_kovaszos_uborka_salata (2)

paradicsomos_kovaszos_uborka_salata (1)

Rozmaringos sült édesburgonya főzelék

Napok óta kerülgettem egy édeskrumplit, még múlt héten vettük Rozival a piacon. Valahogy nem állt össze, mit kezdjek vele. Aztán tegnap este a gyereklány megjelent a kezében vele és azt mondta, süssük meg. Kicsivel később szembe jött velem Szatmári Feri bejegyzése. Itt megálltam, nem kerestem tovább, zeller volt itthon, rozmaring is, meg balzsamecet is. A cékla most kimaradt, de így is isteni lett. Apróbb módosításokkal ma ez a sült édeskrumpli főzelék volt az ebédünk. A zöldségeket megsütöttem, aztán a fűszerekkel és kevés joghurttal együtt jól összeturmixoltam. Tökéletes.

Rendesen el tud szállni a fantáziám főzéskor, de a főzelékekkel annyira sablonos tudok lenni, hogy az már iskolába illő. Köszönet Ferinek, a főzelékesnek! 😉

Gluténmentes. A joghurt elhagyható, így laktózérzékenyek is elkészíthetik. Nagyszerű a végeredmény nélküle is.

Előkészítés: 5 perc
Sütési/főzési idő: 25 – 30 perc

sult_edeskrumpli_fozelek

 

Hozzávalók (2 főre):

1 nagy édeskrumpli
1 kisebb zellergumó
1 közepes fej krumpli
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (1 pucolva, 1 a héjában hagyva)
1 csapott tk. szárított rozmaring (ha van, akkor friss aprítva)
fél kk. só
3 ek. olívaolaj
1 ek. olívaolaj + 1 tk. vaj
frissen őrölt bors
4 – 5 dl víz (ha van, akkor zöldségalaplé)
fél tk. balzsamecet
1 nagy ek. görög joghurt (vagy 2 ek. sima joghurt)

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, alsó felső üzemmódban. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

Amíg a sütő felforrósodott, megpucoltam a zöldségeket és a hagymákat. Az édeskrumplit, a zellert és a krumplit felkockáztam, nagyjából egyformára. Egy keverőtálba tettem őket a pucolatlan gerezd fokhagymával együtt, megszórtam a rozmaringgal, a sóval, meglocsoltam az olívaolajjal, és alaposan összeforgattam. Egyenletesen elterítettem a sütőpapíros tepsin, majd 25 percig sütöttem.

Közben a vöröshagymát apróra vágtam, a fokhagymát összezúztam. A közepesnél kicsivel erősebb lángon 1 ek. olívaolajat hevíteni kezdtem a vajjal, majd rátettem a vöröshagymát. Csipet sóval fűszereztem, és szépen megdinszteltem. Sűrűn átkevertem. Egy kicsit karamellizáltam is, ettől is édesebb, intenzívebb lett az íze. Amikor a hagyma kissé aranybarnára dinsztelődött, rádobtam a zúzott fokhagymát és még fél percig sütöttem.

25 perc után kivettem a zöldségeket a sütőből, 1 ek. sült zöldséget félretettem a tálaláshoz. Kivettem a héjában sült fokhagymát is. A többit a sütőpapírról a fazékba csúsztattam, majd egyet pirítottam rajtuk. Felöntöttem a vízzel és hagytam egyet felforrni. Ezután botmixerrel pépesítettem, adtam hozzá még egy kevés rozmaringot és frissen őrölt borsot. Kóstoltam és még 1 csipet sóval ízesítettem. Ha sűrűnek találjátok, öntsetek hozzá még egy kevés vizet. A görög joghurtot elkevertem a balzsamecettel, a főzelékhez forgattam, majd egyet még rottyantottam rajta.

A félretett sült zöldségekkel megszórtam tálaláskor. Rozi meg jól befalta. 🙂 Laktató és tápláló főzelék.

Ez meg itten a FB oldal, nézzetek be oda is.

sult_edeskrumpli_fozelek (1)

Fűszeres sült brokkoli

Ha unjátok a sült krumplit, rizst, főtt krumplit, stb., itt van egy tuti alternatíva köretnek. Fűszeres sült brokkoli. Kevés sonkával, sajttal pedig akár egy jó kis egytálételt is kerekíthetünk belőle.

Összeállítani kb. 5 perc, a sütéssel együtt szűk 20 perc alatt isteni köretet készíthetünk az unásig ismételt krumplipüré helyett. Amit egyébként imádok.

Gluténmentes. Laktózmentes.

Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 12 – 15 perc

fuszeres_sult_brokkoli (1)

 

Hozzávalók:

1 fej brokkoli
5 – 6 gerezd fokhagyma
1 ek. borecet

bő fél dl olívaolaj
fűszerkeverék (római kömény, fekete bors, cayenne bors – elhagyható, ha kicsik is eszik)

A sütőt előmelegítettem 230 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A brokkolit rózsáira szedtem és falatnyi darabokra vágtam. Ha elég kicsit a rózsák, nem is kell tovább darabolni. Megmostam, és hagytam lecsöpögni, amíg elkészítettem az öntetet. Az olívaolajat, a fokhagymákat, a borecetet és a fűszereket aprítóba tettem és krémesre mixeltem. Szép sűrű, krémszínű folyadékot kaptam. Az egészet a brokkolira csurgattam, majd alaposan összeforgattam, hogy minden darabot bevonjon az olaj.

A sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és kb. 12 perc alatt megsütöttem. Ezalatt a brokkoli megpuhult, de még nem sült túl, a szélei viszont kicsit meg is pirultak.

Gyertek FB-ra is.

Fűszeres fokhagymakrémleves

Randi előtt az igazán tuti. 😉 Gyors, egyszerű, olcsó, finom. Jó kis leves ahhoz, hogy magunkhoz térjünk az ünnepek után. Ezt ettük a bundázott alma előtt tegnap, de akkor már nem volt erőm az esti fényekkel kínlódni, eltettem egy adagot mára, reggeli után fényképeztem csak. Így mondjuk lemaradt a sajtos pirítós, azt képzeljétek hozzá pls. 😉

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 25 – 30 perc

fuszeres fokhagymakremleves (1)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

1 fej fokhagyma (ez most 14 gerezd volt)
1 közepes fej vöröshagyma
7 dl víz (vagy ha van zöldségleves vagy húsleves)
5 – 6 szem egész bors vegyesen: fekete, zöld, fehér, piros
1 mk. koriandermag
1 csipet őrölt római kömény
2 tk. citromlé
1 – 1,5 dl tejszín
1 ek. nádcukor
1 ek. liszt
1 kis maréknyi friss petrezselyemzöld

2 ek. olívaolaj

rozskenyér
olívaolaj + reszelt sajt

Megpucoltam a hagymákat. A vöröshagymát felkarikáztam, a fokhagymát felaprítottam. Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd közepes lángon párolni kezdtem a vöröshagymát. Enyhén sóztam. Ügyeltem rá, hogy a hagyma ne süljön, csak párolódjon. Időnként átkevertem.

Amíg a vöröshagyma puhult (kb. 15 perc), elkészítettem a fűszerkeveréket. A borsot és a koriandert száraz serpenyőben enyhén megpirítottam, majd megdaráltam. Hozzákevertem a csipetnyi római köményt is.

Amikor a vöröshagyma megpárolódott, megszórtam a nádcukorral, jól elkevertem. Beleszórtam a felaprított fokhagymát és mérsékelt tűzön (hogy a fokhagyma ne égjen meg) pároltam még 4 – 5 percig. Ezalatt megmostam és felaprítottam a petrezselymet. Előkészítettem a sajtos pirítóst is. A sütőt előmelegítettem 215 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A kenyérszeleteket meglocsoltam kevés olívaolajjal, megszórtam a reszelt sajttal és 6 – 7 perc alatt megpirítottam.  A sütőben hagytam, hogy ne hűljön ki.

Amikor a fokhagyma is megpuhult, az egészet meghintettem a liszttel és a közepesnél kicsivel erősebb lángon pirítottam, 1 – 2 percig. Épp csak annyira, hogy a liszt kapjon egy kis színt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét, és hagytam felforrni. Ezután fűszereztem a bors-koriander-római kömény keverékkel, sóztam, majd még egyszer felforraltam. Ekkor levettem a tűzről, bormixerrel simára turmixoltam. A tejszínt kikevertem néhány evőkanálnyi forró levessel, majd lassan a leveshez öntöttem. Belecsurgattam a citromlevet is. Jól elkevertem, kóstoltam és még 1 kicsit sóztam.

A sajtos pirítóssal ettük.

fuszeres fokhagymakremleves

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!