Az olajakkal is remekül lehet ám kísérletezni. És nem csak sós ételekhez, hanem sütikhez, palacsintákhoz, stb. is készíthetünk mutatós és finom olajakat. Hoztam egy olyan verziót, amit remekül használhatunk palacsintához, muffinokhoz, ahol olajat ad meg a recept, vagy mondjuk gofrihoz. Az csak a non plus ultra, hogy egy salátát is feldobhatunk vele. 😉 Ha szép üvegbe tesszük és felcicomázzuk, csuda egy ajándék lehet Karácsonyra. Tehetünk rá címkét, amin listázzuk az összetevőket, mellékelhetünk hozzá kézzel írt receptet is.
Csak rajtunk áll, milyen fűszereket és gyümölcsöket használunk. Lehet benne aszalt gyümölcs, de akár 1 szelet citrom, vagy narancs, kandírozott narancshéj, szegfűszeg, bármi, stb. Én most egy lehetséges verziót készítettem. 2 – 3 hét alatt összeérnek az ízek.
Ez az olaj a 20. SAD játékhoz készült, ami a Karácsony jegyében zajlik.
Hozzávalók:
3 – 4 dl semleges ízű olaj az üveg méretétől függően (mogyoróolaj, repceolaj, én most kb. 3 dl mogyoróolajat használtam)
3 – 4 fahéjrúd
4 – 5 vékony szelet friss gyömbér
1 előkészített narancs héja
6 – 8 szem aszalt aranymazsola
6 – 8 szem aszalt vörösáfonya
A hozzávalókat az üvegbe szuszakoltam. A gyömbért nem hámoztam meg, csak kb. 1 centi széles és 2 – 3 mm vékony csíkokra vágtam, beletettem a vékonyan felcsíkozott narancshéjat is, majd az aranymazsolát és a vörösáfonyát is. Felöntöttem az olajjal, annyival, hogy a fahéjrudakat is ellepje. Szorosan lezártam a kupakkal. Néhány hét után már használható is.
Szerintetek