El kellene mennem végre szemvizsgálatra. Szemüveg kell, közelre. De mivel hírhedten szétszórt és lusta tudok lenni, a csodálatos Canon-om helyett a mobilommal csinálok képeket. A mobil kijelzőjét látom, kábé, a fényképezőgépbe nézve viszont bárhol is van a fókusz, csak sejtem merre nézzek. De így legalább széttrollkodhatom a saját képeimet a mindenféle filterrel, meg teljesen felesleges feliratokkal. Cserébe nem vagyok benne maradéktalanul biztos, mindent leírtam-e, amit akartam. Nem látok tisztán.
Hát, helló Január.
Ez a leves meg nagyon sűrű. Tényleg.
Előkészítés: 5 perc + amíg a padlizsán megsül
Elkészítés: 15 perc
Hozzávalók (kb. 2 főre):
1 nagy padlizsán
1 kicsi fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
6 db kicsi fej gomba (fehér vagy barna csiperke, portobello, szezonjában gesztenyegomba pl.)
5 dl zöldségalaplé (pölö így)
0,5 dl kókusztej (a sűrű konzervdobozos)
3 nagy csipet őrölt fahéj
1-2 nagy csipet őrölt római kömény
só
frissen tekert fekete bors
1 tk. szárított petrezselyem vagy 1 ek. friss
1-2 csipet szárított snidling
pirított mandula és pirított kenyérkocka a tetejére
A sütőt előmelegítettem 200 fokra és addig sütöttem a padlizsánt, amíg a héja megfeketedett. Kivettem a sütőből és hűlni hagytam. A sült padlizsánt egy kanállal kikapartam a héjából.
A hagymát és a fokhagymát felaprítottam. A gombafejeket áttöröltem, mindet négybe vágtam. Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele, hozzáadtam a hagymát és a gomba 3/4-ét, majd közepes lángon megdinszteltem. Picit sóztam. Rádobtam a fokhagymát és 1-2 percig pároltam azzal is. A lábasba tettem a padlizsánt, 1 csipet római köményt adtam hozzá, majd erősebb lángon sűrűn átkeverve 5 percig pirítottam. Felöntöttem az alaplével, fűszereztem a fahéjjal és a római köménnyel, és 5 perc alatt készre főztem. Botmixerrel krémesre turmixoltam, beleöntöttem a kókusztejet. Megszórtam 1 csapott tk. szárított petrezselyemzölddel és 1 nagy csipet szárított snidlinggel. Még egy kevés sóval és borssal ízesítettem. Ha nagyon sűrű marad a leves, hígíthatjuk vízzel.
A maradék gombát szárat serpenyőben, magas lángon 5 percig pirítottam. Többször átkevertem. Amikor barnulni kezdett, olívaolajat adtam hozzá. További 3-4 percig sütöttem még, sóztam, majd pár perc után elzártam alatta a lángot. Megszórtam egy nagy csipet szárított petrezselyemmel.
Tálaláskor a levest pirított gombával, kenyérkockával és mandulával díszítettem.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: rizsazzunk_blog
Szerintetek