Jó lenne azzal menőzni, hogy saját gyártmányú rétestésztát használtam, de az meg nem lenne igaz. Viszont egészen kiváló kész réteslapot kaptam, ami kicsit korrigál a történeten. 🙂
Van némi munka ezzel a fogással, de nagyon megéri.
Hozzávalók (4 személyre):
1 fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj (én a zellerkrémleveshez pirított szalonna kisült zsírját használtam fel most)
30 dkg darált hús (sertés, szárnyas, marha)
1 tk. őrölt édes nemes pirospaprika
3 db paradicsom felkockázva
2 duci gerezd fokhagyma
2 tk. szárított, morzsolt borsikafű (nem volt zsálya közel s távol a faluban, amit az eredeti receptben használtak)
só, bors
25 dkg csiperke nagyobb darabokra szeletelve
25 dkg sütőtök pucolva, kb. 2×2 centisre felkockázva
1 egész tojás
8 db réteslap + 10 dkg vaj a kenéshez
Apróra kockáztam a hagymát, majd egy nagyobb serpenyőbe felmelegítettem a zsírt, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megdinszteltem. Ezután hozzákevertem a darált húst és kb. 5 perc alatt lepirítottam. Megszórtam a pirospaprikával, 3-4 percig pirítottam, majd hozzáadtam a kockára vágott paradicsomot, a felaprított fokhagymát és a borsikafüvet is. Sóztam, borsoztam és fedő alatt, alacsony lángon 35-40 percre magára hagytam. Addig kitakarítottuk az ereszcsatornát (a férj takarította, én meg a létrát és őt támogattam erkölcsileg).
Hozzáadtam a gombát és a sütőtököt, fedő alatt még 15 percig főztem. Ezután hagytam kihűlni, majd belekevertem a tojást.
Kerámiatál híján a nagymamámtól megörökölt üvegedény tetejét vajaztam ki, amire felépítettem végül a rétest. A közepére tettem egy 1 réteslapot, amit alaposan megvajaztam. Ezután jött a szabászat: 5 megvajazott réteslapot raktam rá úgy, hogy a lap egyszer az egyik, másszor a másik oldalon lógott túl. Erre halmoztam a ragut, majd a túllógó tésztaszéleket ráhajtottam és végül még egy vajazott réteslappal lezártam, visszahajtottam a széleket.
220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha valaki nem akar pepecselni a tészta ide-oda pakolgatásával, egyszerűen csak helyezze a ragut a megvajazott réteslapokra és tekerje fel, mint a hagyományos rétest szokták. A tetejét pedig bőkezűen kenje le vajjal.
Forrás: októberi Nők Lapja Konyha
Szerintetek