Rizsázzunk!

Sütőtökös - gombás rétes

Jó lenne azzal menőzni, hogy saját gyártmányú rétestésztát használtam, de az meg nem lenne igaz. Viszont egészen kiváló kész réteslapot kaptam, ami kicsit korrigál a történeten. 🙂

Van némi munka ezzel a fogással, de nagyon megéri.

1sutotokos gombas retes (1024x683)

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj (én a zellerkrémleveshez pirított szalonna kisült zsírját használtam fel most)
30 dkg darált hús (sertés, szárnyas, marha)
1 tk. őrölt édes nemes pirospaprika
3 db paradicsom felkockázva
2 duci gerezd fokhagyma
2 tk. szárított, morzsolt borsikafű (nem volt zsálya közel s távol a faluban, amit az eredeti receptben használtak)
só, bors
25 dkg csiperke nagyobb darabokra szeletelve
25 dkg sütőtök pucolva, kb. 2×2 centisre felkockázva
1 egész tojás
8 db réteslap + 10 dkg vaj a kenéshez

Apróra kockáztam a hagymát, majd egy nagyobb serpenyőbe felmelegítettem a zsírt, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megdinszteltem. Ezután hozzákevertem a darált húst és kb. 5 perc alatt lepirítottam. Megszórtam a pirospaprikával, 3-4 percig pirítottam, majd hozzáadtam a kockára vágott paradicsomot, a felaprított fokhagymát és a borsikafüvet is. Sóztam, borsoztam és fedő alatt, alacsony lángon 35-40 percre magára hagytam. Addig kitakarítottuk az ereszcsatornát (a férj takarította, én meg a létrát és őt támogattam erkölcsileg).

Hozzáadtam a gombát és a sütőtököt, fedő alatt még 15 percig főztem. Ezután hagytam kihűlni, majd belekevertem a tojást.

Kerámiatál híján a nagymamámtól megörökölt üvegedény tetejét vajaztam ki, amire felépítettem végül a rétest. A közepére tettem egy 1 réteslapot, amit alaposan megvajaztam. Ezután jött a szabászat: 5 megvajazott réteslapot raktam rá úgy, hogy a lap egyszer az egyik, másszor a másik oldalon lógott túl. Erre halmoztam a ragut, majd a túllógó tésztaszéleket ráhajtottam és végül még egy vajazott réteslappal lezártam, visszahajtottam a széleket.

220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha valaki nem akar pepecselni a tészta ide-oda pakolgatásával, egyszerűen csak helyezze a ragut a megvajazott réteslapokra és tekerje fel, mint a hagyományos rétest szokták. A tetejét pedig bőkezűen kenje le vajjal.

Forrás: októberi Nők Lapja Konyha

Hébe-hóba gyúr 2. - Mozzarellás-paradicsomos csirkemell, gombás újhagymás fussilivel, bébispenóttal

Ez a recept önmagában lehet, hogy nem 100%-ig diétás, de azzá lehet tenni néhány ötlettel, amit a recept végén részletezek.

mozzarellas csirke

 

Hozzávalók:

2 szelet csirkemell
Mozzarella light
1/2 paradicsom
4 fej gomba
4 szál újhagyma
bébispenót
5-10 deka fussili (durum, vagy teljeskiőrlésű legyen)
só, bors, balzsamecet, citrom, bazsalikom, fokhagyma
opcionális: csili

A besózott borsozott csirkemelleket olivaolajon gyorsan kisütöm, és egy kis jénaitálban elhelyezem. A fél paradicsomot vékony szeletekre vágom, ráhelyezem a csirkére megszórom egy kis bazsalikommal.Ezután ráhelyezem a mozzarellát (én a vízbenázót vettem, a golyóbist felkarikáztam, csirkemellenként két szeletke fért rá). Ha ezzel elkészültünk, megmossuk az újhagymát, a gombát, felszeleteljük őket.
Azzal az edénnyel folytathatjuk a főzést, amiben a csirkéket megsütöttük (nekem kerámiabevonatú serpenyőm van), mert a csirke után maradt szaft felhasználása abszolút nyerő. Öntsünk bele egy kis vizet (ha még forró a serpenyő, felbugyoghat és gőzölhet, de ne aggódjunk, nem fog lángolni), majd jöhet a felszeletelt gomba és újhagyma. Ha nagyon elpárolgott a víz, önthetünk egy kicsit hozzá, de csak mértékkel. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd zúzott fokhagymával, majd egy kis balzsamecettel meg citromlével tesszük pikánssá (nem kell túl sok ezekből sem, nem kell, hogy minden lukat összehúzzon a savanyú íz). Addig rotyogtatjuk, hogy nagyjából elpárologjon a fölös víz és nedvesség. Ennél a pontnál rakjuk be a sütőbe a csirkét (én nem melegítettem elő, mikor beraktam légkeveréssel 200 fokra állítottam).
Miközben a csirke a sütőben élvezkedik, forraljunk vizet, és készítsük el a fussilit (én puccos módon “al dente” csináltam, aminek többek között az volt az oka, hogy idő közben a csirke megsült… nomeg amúgy sem szeretem a szétfőtt tésztát). Forgassuk össze a fussilit az újhagymás-gombás szósszal, majd egy tálban a  friss bébispenóttal (ne a serpenyőben, mert akkor összeesnek a levelek). A spenótot fel is lehet vágni, én egészben hagytam, bár így nehezebb volt enni. Szóval amikor a tészta a spenóttal összefonódott, a csirkét vegyük ki a sütőből, rakjuk tányérra, tegyük mellé a spenótos tésztát, és ehetünk is.
Ötlet 1: ha valaki kerüli a tészták összes formáját, hagyja ki. A spenótra öntse rá a gombás-póréhagymás-fokhagymás-balzsamecetes-citromos szószt.
Ötlet 2: ha valakinek a mozzarella light is túl zsíros, hagyja el. Így marad egy paradicsomos-bazsalikomos sült csirke, pikáns bébispenót salátával.

Hébe-hóba gyúr is! Rizses hús sült sütőtökkel

Gyúrunk vaze? címmel lövi ki új sorozatát az egyik vendégművészem. Hébe-hóba tápláló, egészséges és – kapaszkodjatok – ízletes kajákkal fog meglepni mindenkit, aki felénk téved. Hajrá! Fejjel a gyúrópadnak! Íme a recept. Meg a közléskényszeres szerző gondolatai. 🙂

rizsazzunk rizseshus sutotokkel

Az olyan kifinomult gasztrobloggerek farvizén, mint az én kedves Mankám*, már-már szégyellem elindítani ezt a receptsorozatot. Viszont, ha nem tenném, hónapokig nem posztolhatnék semmit. Ugyanis nekiálltam a „kondis diétának”.

Vannak alapvetések: sok csirkemell, hal, marhahús, barnarizs, sovány túró, reggelinél jöhet a zabpehely, gyümölcsök közül csak ananász, alma és eper, zöldségek nagymennyiségben. És persze sok tojásfehérje. Cukor kizárva (még a méz is), só is csak minimálisan használható. Fűszerezni lehet. Természetesen nem elég, hogy kötöttek az alapanyagok, mindezek egyhangú módon ismétlődnek nap, mint nap. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az embernek kevés ideje van főzni. Ez aztán valódi kihívás, de nézzük, mit lehet kihozni egy kis kreativitással.

 

Hozzávalók:

500 gramm darált pulykahús
250 gramm barna rizs (elnézést mindenkitől, de én időhiány miatt főzőtasakosat vettem, abból két zacskó kell)
1 fej hagyma
1 paradicsom, ½ kápia paprika, 1 fej gomba, egy darab cukkíni (én egy közepes cukkíni felét használtam, mert ennyi volt itthon)
pirospaprika, csili
vitaprix**, só, bors az ízesítéshez
olívaolaj
1 kis sütőtök

Egy kevés olívaolajat a felaprózott csilivel együtt felhevítek, az apróra vágott hagymát beleteszem. Mikor megpirult, akkor hozzá öntöm a szintén apróra vágott paprikát, gombát. Borsozom, majd hozzáteszem a darált húst. Amikor a hús nagyjából felforrósodott (ha kezdene lekozmálni, legyünk bátrak egy kis vízzel megloccsintani), megszórom pirospaprikával, és melléöntöm a felkockázott paradicsomot. Sóval, illetve vitaprixxel ízesítem (lesózott darált pritamin paprika). Mikor a misung összefőtt, a felkockázott cukkinit is belerakom, még kb. 5 percig rotyogtatom: a cukkinit nem kell igazán megfőzni, maradhat hars, ha úgy nézzük salátákba is szokták használni nyersen.

Amíg a hús készül, megfőzhetjük a rizst (ez esetben közel fél órát sós vízben bugyogtattam a tasakokat). Amikor a hús és a rizs is kész, összekeverjük.

Mindeközben egy jénait párcsepp olívaolajjal kikenek, a felkarikázott sütőtököket belerakom, amelyekre szintén rakok egy kis olívaolajat és borsot. Először alufóliával, aztán fólia nélkül sütöm, úgy, hogy egy kicsit megpörkölődjön a széle – mintha szabadban sütöttük volna.

* Mankám = Rizsázzunk!

** vitaprix -> hamarosan érkezik a receptje is

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!