Rizsázzunk!

Fűszeres labneh golyók

Magyarul fűszeres joghurtsajt/krémsajt golyók. Tulajdonképpen. Ezt a kis csodát azóta tervezem, hogy levizsgáztam sajtkészítésből, mert bár a hivatalos tantervnek nem volt része a joghurt készítés, de a mi drága tanárnőnk ezt is megtanította nekünk. Ennek a tuti finomságnak ugyanis a jó minőségű (ha lehet, akkor házi) joghurt az alapja. Az egész onnan indul, hogy a sűrű, tényleg jó minőségű joghurtot elkezdjük lecsöpögtetni. A fennmaradó savója meg mehet levesbe, lepénykenyérbe, sütibe, akár.

A Közel-Keleten, a törököknél és a görögöknél előkelő helyet foglal el az asztalon a labneh. Izraelben, Szíriában, Libanonban, Jordániában, Palesztinában, Törökországban, Egyiptomban, vagy Indiában is fogyasztják. Igazából egy gondosan lecsepegtetett, sűrű joghurtról van szó, amit esznek kenyérrel vagy pitával, olívaolajjal meglocsolva. Eszik nyers és grillezett zöldségekhez, húsokhoz, vagy akár desszertként is, mézzel, gyümölcsökkel, fahéjjal, citromhéjjal, meg ilyenek. Brutálisan sokféle módon variálható a fűszerezése és a felhasználása is. Nagyon sűrű és nagyon krémes. Szerintem egyébként friss zöld fűszerekkel a legfinomabb, egyelőre ebben az egyetlen egy ételben tudom elképzelni a friss mentát, amit egyébként egyáltalán nem szeretek.

A kecske -és juhtejes változat lesz a következő állomás, ez most tehéntejes joghurtból készült. Én most golyókat formáztam belőle, de csak úgy simán egy kis lezárható edényben is eltehetjük, olívaolajjal a tetején.

Előkészítés: 3 – 4 nap csepegtetés

Összeállítás: 10 perc

fuszeres_lebneh_golyok (21)

 

Hozzávalók (kb. 15 dkg-nyi vagy kb. 15 kis golyóhoz):

50 dkg sűrű joghurt (görög/török, kecske, tehén, juh, ki mit szeret, ki mit kap)

1 jó nagy csipet só

fűszerek tetszés szerint (most: egész szecsuáni és fekete bors, babérlevél, zöld citrom levele, 3 zöld kardamom mag kicsit megroppantva, 1 csapott mk. egész koriander, 2 kis gerezd fokhagyma, 3 db szárított madárszem chili, néhány levél friss bazsalikom)

1 kezeletlen citrom héja vagy 1 ek. szárított citromhéj

olívaolaj

steril géz, vagy kicsit ritkább szövésű tiszta konyharuha, vagy valamilyen tüll anyag, mondjuk a gyerek tütü-szoknyájáról 😉

Mivel kis golyók formázása volt a cél, nagyon sűrű krémet szerettem volna, ezért a sűrű joghurtot péntek délutántól hétfő (ma) reggelig csöpögtettem. A tiszta, kicsit ritkább anyagú konyharuhát egy szitába tettem, beleöntöttem a már eleve sűrű joghurtot, a konyharuha sarkait egy fakanálra kötöztem, a fakanalat pedig egy kisebb lábas szájára tettem úgy, hogy jó pár centi volt a lábas alja és a joghurt között. Így a savó kicsöpöghetett a joghurtból. Hétfőn (ma) reggel a krémsajtot egy nagy csipet sóval alaposan elkevertem. Egy kisebb csatos üvegbe tettem a fűszereket és a fokhagymát, felöntöttem olívaolajjal, majd olajos kézzel kicsit, cseresznyényi golyókat formáztam, amiket óvatosan a fűszeres olajba tettem. Hűtőben tárolva néhány hétig elállhat, de nem sok esélye van rá… Legközelebb már menet közben fűszerezni fogom, a 2. napon átkeverem sóval, borssal, zöld fűszerekkel és úgy hagyom tovább csöpögni még legalább 1 napot.

Ehetjük pirítóssal, pitával, salátával, grillezett húsokhoz és zöldségekhez, reggelire, ebédre és/vagy vacsorára, és bármikor, amikor nem szégyelljük, csak együk. 😉

Tálaláskor megszórhatjuk pirított dióval, vagy mandulával, esetleg fenyőmaggal. De a pirított mák is nagyon passzol hozzá.

Facebook: Rizsázzunk!

fuszeres_lebneh_golyok (22)

 

fuszeres_lebneh_golyok_merge

Sk. gyros sk. pita

Vacsorát ilyen gyorsan még nem pucoltak el, szerintem. 8 (!) db N.A.G.Y. pita volt, ebből 2-2, kiszakadásig megpakolva, a két kamaszban tűnt el… Értem én, hogy strandon voltak, meg a kamaszság, de akkor is, hova fér?

Csirkemellből csináltam a gyrost, most ez volt a kívánság. Én pedig ezért cserébe egy szabad délutánt kértem, mert ez a kaja sem a hirtelen kategória. Szóval, a “zöm” elosont strandra, én meg kotyvasztottam. A magam részéről borjúból szeretem leginkább, de bőrös csirke felső combbal is nagyon jó, főleg, ha  ropogósra pirul a bőre. A pác egyébként egyéni szoc. probléma, van aki szerecsendiót, van aki fahéjat ad hozzá, én mindkettőt.

Hosszú recept, sok fűszer, jó kis ízek, és a modelljeim. 😉

Hús előkészítése: 10 – 15 perc + legalább 1 óra, de inkább több a hús pácolásához

Pita elkészítése: előkészítés kb. 35 – 40 perc, kelesztés kb. 1,5 óra, sütés kb. 30 perc

gyros_pitaban_merge_4

 

Hozzávalók:

a pácolt húshoz:

1 kg csirkemell

5 ek. olívaolaj

3 gerezd fokhagyma összezúzva

2 – 3 ek. szárított oregánó

2 ek. majoránna

2 tk. kakukkfű

1 ek. édes nemes őrölt piros paprika

3 – 4 tk. fahéj

1 ek. só

1 tk. frissen őrölt bors

2 ek. nádcukor

fél citrom leve

a pitához:

3 dl langyos víz

1 tk. cukor

2,5 dkg friss élesztő

50 dkg kenyérliszt (BL 80)

2 tk. só

2 ek. olaj

tálaláshoz:

2 – 3 dl sűrű joghurt fokhagymával, sóval, borssal

csípős sült paprika krém vagy csilis fokhagymás joghurt

lilahagyma

paradicsom

vékonyan felszeletelt kígyóuborka

Először bepácoltam a húst. A fűszereket összekevertem az olívaolajjal és a megmosott, vékonyan felcsíkozott húsra öntöttem. Alaposan összeforgattam és lefedve jó pár órára a hűtőbe tettem. A húst akár már az elkészítés előtti este is bepácolhatjuk.  Egy kis doboz joghurtot sóval, borssal, 1 nagy gerezd fokhagymával és 2 – 3 ek. olívaolajjal alaposan elkevertem, hűtőbe tettem. Néhány evőkanálnyit kivettem belőle és szárított csilit adtam hozzá. Ezt is félretettem tálalásig. Ha van kedvünk, készíthetünk csípős krémet sült paprikából, kevés olívaolajjal, sóval, borssal, csilipehellyel.

Elkészítettem a pitákat. A langyos vízbe beleszórtam a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, elkevertem és hagytam felfutni. Közben egy nagy tálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, a közepébe pedig mélyedést készítettem. Beleöntöttem az élesztős vizet és az olajat. Dagasztani kezdtem. Amikor a tészta már sima és fényes volt, és nem tapadt a kezemhez, kelesztőtálba tettem a tésztát és tiszta konyharuhával letakarva 30-35 percig hagytam kelni. A már megkelt tésztát a tálból óvatosan lisztezett felületre fordítottam, majd 8 egyforma darabra vágtam és egyenként gömbölyítettem őket. Letakartam őket a konyharuhával és kb. 15 percig pihentettem. Ezután az összes gombócot 3 mm vékonyan kinyújtottam, igyekeztem szabályos kör alakúra nyújtani őket.  Megint letakartam őket a konyharuhával és pihentettem őket, amíg a sütőt előmelegítettem 220 fokra. A pitákat közvetlenül a sütőrácsra tettem, egyszerre csak 3 – 4 darabot, hogy legyen hely köztük. Amikor felpúposodtak, még 1 – 2 percig a sütőben hagytam őket, így szép, halvány aranybarnára sültek.

A húst még azelőtt kivettem a hűtőből, hogy a pitát elkészítettem volna, így volt ideje kicsit felmelegedni. Egy vastag, öntöttvas sütőlapot a tűzre tettem, felforrósítottam és több részletben pirosra sütöttem a csirkemellcsíkokat.

A gyros összeállításakor a pita egyik végét levágtam, majd mindenki alaposan teletömhette: joghurt, vékony paradicsom -és uborkakarikák, kevés lilahagyma, a sült hús, a tetejére paradicsom, uborka, lilahagyma, kevés joghurt és a csípős szósz, végül a pita levágott teteje.

Az isteni pita receptje Limara Házi pékek alapkönyve c. könyvéből van (150. oldal)

Facebookon itt találtok meg.

 

gyros_pitaban_merge_2

 

gyros_pitaban_merge

Bazi nagy gorog szendvics ;)

Hedonizmus. Az tuti, hogy a görögöktől származik. Emlékeztek a Bazi nagy görög lagzira? A Portokalos családra, meg Portokalos apukára, és a windexre, ami mindenre gyógyír? 😉 Haha, “népünk múltja a codálatosz nag kultúra”.  A férj Görögországban dolgozott a héten, a konyhánk olyan, mintha ránk zuhant volna egy görög szállítórepülő a teljes szállítmánnyal. Nem lenne ördögtől való, egy légi csatorna alatt élünk. 😉

Szóval, haragos zöld olívaolaj, kecske fetasajt, joghurt, friss kimért olívabogyó. Ma szalma voltam, és ilyet ebédeltem. Hús nélkülit, olívaolajban tocsogót, a kanapén ülve. “…hogy érted azt, hogy nem eszik húszt? Jól van na, szemmi baj, majd szütök neki bárányt!” 😉

Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 5 perc

Gorog szendvics (1)

 

Hozzávalók (nekem 😉 ):

1 szelet rozskenyér
4 db koktélparadicsom (2 sárga, 2 piros)
1 szelet fetasajt (kb. 1 centi vastag)
3 – 4 szelet lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
4 szem olívabogyó
2 ek. görög joghurt
4 – 5 ek. extra szűz olívaolaj
egy facsarásnyi citromlé

Vágtam 3 szeletet a lilahagymából, megpucoltam és nagyobb darabokra vágtam a fokhagymát. Levágtam egy 1 centi vastag szeletet a fetasajtból. A joghurtba kevertem a citromlevet, elkevertem és állni hagytam, amíg elkészítettem a szendvicset.

Egy serpenyőt felhevítettem, majd a közepesnél kicsit erősebb lángon sütni kezdtem a kenyeret és a lilahagyma szeleteket. Pár perc után átfordítottam őket a másik oldalukra, mellé dobtam a paradicsomokat és a szelet sajtot is. Nem mozgattam, csak szépen grilleztem. Ekkorra a kenyér és a hagymák megpirultak. A lilahagyma épp csak kicsit, ahogyan a fokhagyma is. A pirítóst, a hagymákat és a paradicsomokat kiszedtem, a sajtot pár percig még hagytam sülni.

Amikor a sajt is elkészült, összeállítottam a szendvicsemet. A pirítósra fektettem a sült fetasajtot, erre halmoztam a lilahagymát, majd a paradicsomokat és 1 olívabogyót. Mellé tettem 1 kanál joghurtot és mééééég olívabogyót, mert abbahagyhatatlan. A sült fokhagyma darabokat a sajtra szórtam.

Ej, de jó lenne megtanulni tisztességesen fényképezni. 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!