Rizsázzunk!

Őszi Pohárkrém? Why Not?

Szeretek a Why Not Bistro-ba menni. Enni is, és főzni is. És bár már nem először főzök ott, úgyanúgy megizgulom a magamét minden alkalommal. Amíg nincs feltálalva az étel, pattanásig tudok feszülni. Pedig tudom, hogy minden rendben van, az ételek finomak és mutatósak, de a lámpalázammal még mindig viaskodom ilyenkor. A tálalás előtti percekben szoktam meginni a védőitalomat, a szokásos nagyfröccsömet, hogy kreatív legyen a tálalás. Aztán amikor kimennek a fogások a konyháról, minden a helyére kerül.

Előkészítés: 2 óra joghurt csepegtetés + 10 perc babrálás a krémmel, a gyümölcsökkel és a dióval

Elkészítés + összeállítás: kb. 20 perc

 

Hozzávalók (4 kis pohárnyi adaghoz):

5 db Digestive vagy zabkeksz

a krémes réteghez:

15 dkg görög joghurt (lecsepegtetett mennyiség -> kb. 20 dkg joghurtból lesz ennyi)

15 dkg mascarpone

2-4 ek. méz

1 vanília rúd kikapart magjai

kevés friss gyömbér reszelve

fél kezeletlen citrom reszelt héja

fél citrom leve (elhagyható)

csipet só

a sült gyümölcsökhöz:

poharanként 1 füge* és egy szilva

1 tk, vaj

1 mk. reszelt friss gyömbér

fél kezeletlen citrom reszelt héja

fél citrom leve (elhagyható)

méz vagy barna nádcukor** ízlés szerint (1-2 tk. bőven elég)

néhány csipet őrölt fahéj

a karamellizált dióhoz:

durvára tört dió

1 ek. cukor vagy méz

* füge helyett csak szilvával, vagy körtével is tökéletes

** barna nádcukor helyett sima kristálycukrot is használhatunk

A görög joghurtot egy vékony konyharuhával bélelt szűrőbe tettem és hűtőben, 2 órán át hagytam kicsepegni belőle a savót. Ezután kikevertem a mascarponéval és a fűszerekkel, hűtben tároltam felhasználásig.

A kekszet durvára törtem. A karamellizált dióhoz a diót száraz serpenyőben, közepes lángon pirítani kezdtem. Amikor világos aranybarnára pirult, meglocsoltam a mézzel és alacsony hőmérsékleten hagytam rotyogni. Tálra tettem tálalásig.

A sült gyümölcsök elkészítéséhez megmostam és 4 negyedre vágtam a gyümölcsöket. Persze a szilvát előtte kimagoztam. Egy serpenyőt a közepesnél kicsivel erősebb lángon felhevítettem. Beletettem a vajat. Amikor habozni kezdett, közepesre mérsékeltem a serpenyő alatt a lángot, beletettem a negyedekre vágott gyümölcsöket és sütni kezdtem őket. 2-3 perc után hozzáadtam a friss gyömbért, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Megszórtam 1 tk. nádcukorral. Hagytam rotyogni még 2-3 percig. Menetközben átfordítottam a gyümölcsöket, hogy minden oldaluk süljön kicsit. Meglocsoltam kevés citromlével, további 2-3 percig sütöttem, majd tálra szedtem őket. Ekkor még megmaradt a tartásuk, de már puhábbak is voltak. A gyümölcsökből kisült levet egy kis pohárba csurgattam és félretettem tálalásig.

Rétegeztem a hozzávalókat: a pohár aljába tettem a szilvából, erre került a krém, majd a tetejére a szilva és a füge. Megszórtam a keksszel és a karamellizált dióval. Extra élményként tehetünk rá kevés friss kakukkfű levelet is.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Email: rizsazzunk@gmail.com

Meggyes csokis jégkrém

Szakmányban csinálom a a joghurtos jégkrémet a kölköknek. Rákaptak, és nem átallanak követelni, ha elfogy. De megint én voltam a hülye, amikor megvettem a Vasedényben a formát. A jégkrémjét már nagyon enni akaró gyereket pedig rávenni arra, hogy még egy kép erejéig álljon egy kicsit előttem, az kínzás. Igen, megint én voltam a hülye, amikor a kezében az órák óta várt jégkrémmel, azt kértem Rozitól, hogy álldogáljon modellt nekem. “Hadd egyem mááááááááááár, így elfárad a kezem!” Szerencsés vagyok, hogy egyáltalán rajta van a képen a jégkrém. 😉

Ez egy alap recept, amit bármilyen éppen érő gyümölccsel elkészíthetünk. Remekül lehet variálni tejszínnel, fahéjjal, citromhéjjal vagy vaníliával. És egyébként nagyon jó buli házi lollipop-ot gyártani. Az egész gyakorlatilag gyümölcsből áll, az a kevés natúr joghurt, ami belekerül, épp csak a kötőanyag.

Előkészítés: 10 perc

Fagyasztás: minimum 3 óra

meggyes_csokis_joghurt_lollipop

 

Hozzávalók (6 kicsi jégrémhez)

15 dkg magozott meggy

10 dkg sárgabarack

1 dl sűrű joghurt (lehet görög is)

1 bő ek. méz

néhány szem extra meggy

néhány kocka jó minőségű 60 %-os étcsokoládé

A megmosott és kimagozott gyümölcsöket a joghurttal és a mézzel együtt a bormixer poharába tettem és az egészet összeturmixoltam. Felaprítottam a csokit.

A jégkrémformák aljába tettem 1-1 szem meggyet félbevágva. Feltöltöttem a formákat, mindegyikbe szórtam a felaprított csokiból, egy pálcikával átkevertem kissé, hogy a csoki egyenletesen eloszoljon bennük. Mindegyikbe beleállítottam a pálcikát és fagyasztóba tettem minimum 3, de inkább 4 órára.

A megmaradt néhány korty meggyes joghurtot megittam én.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: itt

IMG_7480

Őszi éléstár

Vége a nyárnak, amikor sokszor a gyümölcsökkel jól laktunk. Most meg vakarom a fejemet, hogy mikor mit tehetnék az asztalra. Valahogy ősszel mindig elfelejtem, milyen sok alapanyaggal lehet trükközni, varázsolni. Szóval, kicsit lehiggadtam és átgondoltam, milyen idényzöldségek és gyümölcsök vannak elérhető közelségben.

osz_tel_gyumolcs

Október van, ebben a hónapban ezekből érdemes főzni. Zöldség, gyümölcs, fűszerek egyaránt listázva, ímhol:

ZÖLDSÉGEK – fejes saláta, karalábé, pasztinák, patisszon, petrezselyemgyökér, póréhagyma, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, krumpli, zsenge, új cékla, cukkini, édeskáposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, fodros kel, fokhagyma, főzőtök, gumós kömény, padlizsán, hónapos retek, karfiol, lilahagyma, sárgarépa, tarlórépa, uborka, zöldbab, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, kínai kel, spenót, zöldborsó, édeskrumpli

GYÜMÖLCSÖK – alma, körte, szőlő, birsalma és birskörte, füge

FŰSZEREK – bazsalikom, borsikafű, citromfű, lestyán, kakukkfű, koriander, levendula, majoránna, szurokfű (oregano), rozmaring, kapor, snidling, zsálya

Hamarosan hozok recepteket is. Már teker az agyam.

* a kép illusztráció, a gugli köpte ki, nem én készítettem

 

Giginek szeretettel: habos szilvás

Három süti receptjéből összegyúrva született egy tuti jó negyedik. Szülinapi torta lett belőle az egyik bátyónak, de a legtöbbet nem ő ette belőle. A nővér. De előtte “bocizott”, mert a laktózzal van egy kis nézeteltérése.
A tészta a 10-20-30-as epres süti tésztája szerint készült. Ami pedig fontos: jó, ha a torta egy egész éjszakát pihenhet a hűtőben, a habnak kell ennyi idő ahhoz, hogy tartása legyen.A telefonom meg állítólag okos, szerintem meg oktalan, azzal készült a kép, ezért a gyatra minőség. Meg persze a szegényes tálalás is, of course… Bocsi.

Hozzávalók:

a tésztához (ha valaki vékonyabb tésztás, lehet felezni/harmadolni/negyedelni a mennyiségeket):

10 dkg cukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 tojássárgája
a habhoz:
1 kiló szilva kimagozva + 4-5 darab a díszítéshez
25 dkg mascarpone
3 dl zsíros habtejszín
1 csomag habfixáló
15 dkg natúr joghurt lecsöpögtetve
3-4 evőkanál porcukor
1 citrom leve és héja
2-3 tk. őrölt fahéj
A natúr joghurtot még reggel gézbe tettem és jó pár órán át (egy tál felett) hagytam kicsepegni, így jó sűrű, “gorogos” joghurtot kaptam.
Először elkészítettem a tésztát. A sütőt előmelegítettem 175 fokra légkeverésen. Kivajaztam és kiliszteztem egy 26 centis tortaformát. A lisztet és a cukrot egy nagy tálba mértem és hozzáadtam a felkockázott vajat. Alaposan összegyúrtam. Belesimítottam a tortaformába és 20 percre a sütőbe tettem. Amikor megsült, hagytam teljesen kihűlni. Közben felfújtam vagy 30 lufit…

Megcsináltam a krémet is. Megmostam és kimagoztam a szilvákat és egy nagy tálba tettem mindet. Belereszeltem a citrom héját, rálocsoltam a levét, megszórtam az őrölt fahéjjal, majd botmixerrel pürésítettem. Nem hámoztam meg a szilvát, a botmixer tette a dolgát. A külcsínnek jót tett az apró héjdarabok látványa, és a belbecsen sem rontott egy fikarcnyit sem. 4-5 evőkanálnyit félretettem a szilvapüréből, amit később a tészta tetejére kentem.A habfixálóval felvertem a hideg tejszínt. A mascarponét simára kevertem és a porcukorral, a szilvapürével, a fahéjjal, a lecsepegtetett joghurttal együtt óvatosan a tejszínhabhoz forgattam. Nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal, hogy ne törjem össze a habot.Annyira finom szilvát sikerült szereznem, hogy nem kellett a krémhez plusz cukrot adnom. De ha valaki nem találná elég édesnek, bátran cukrozzon. Szóval, a kihűlt tésztát megkentem a korábban megmenekített szilvapürével, majd a gyümölcsös habot is rásimítottam. Hűtőbe tettem dermedni. Jó sok időre.
Tálalás előtt a cikkekre vágott szilvával díszítettem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!