Rizsázzunk!

Gyömbéres birs-körte krémleves

Pofátlanul inspirálódtam Zöld Múzsa birsleveséből. Szeretem a receptjeit. Nagyon.

Maga a birsleves már megvolt fejben, vártam a szezonját, krémes, tejszínes levest akartam belőle. Imádom a birsalma fanyarságát, koncentráltan benne van az ősz íze. De azért jó lett volna valami bele is, ami még tartalmasabbá teszi. A túrógombóc tuti. Egy ideje búzadara helyett kukoricadarával készítem. Szép sárgás lesz tőle, meg gluténmentes is. A szárított citromhéj már csak egy kis plusz.

Olyan helyes, hogy így passzolnak egymással színben a gombócok és a leves.

Előkészítés: 10-15 perc

Főzési idő: kb. 15 perc a levesnek + kb. 5 perc a túrógombócnak

birsalma_kremleves (2)

 

Hozzávalók:

a leveshez:

1 púpozott tk. vaj

1 ek. finomítatlan nádcukor

3 birsalma

2 nem túl érett körte

3 szem szegfűbors

3 egész szegfűszeg

1 ujjnyi vastag friss gömbér meghámozva

víz, amennyi bő 1 ujjnyira ellepi a gyümölcsöket

1 kikapart vanília rúd

1 tk. szárított citromhéj

2 ek. citromlé

csipet só

1 dl tejszín

méz ízlés szerint

a túrógombóchoz:

25 dkg túró

1 tojás kettéválasztva

3 ek. kukoricadara

1 vanília rúd kikapart magjai

1 ek. finomítatlan nádcukor vagy napraforgóméz (jól bírja a hevítést)

csipet só

1 tk. szárított citromhéj

pirított magok vegyesen (dió, szezámmag, lenmag, mandula)

A túrógombóchoz a túrót átkevertem egy villával, hozzáadtam a a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és végül a kukoricadarát. Jól összeforgattam és lefedve a hűtőbe tettem, amíg a leves készült. A tojásfehérjét is hűtőbe tettem felhasználásig.

Egy száraz serpenyőben megpirítottam a magokat. Félretettem kihűlni.

A birsalmákat és a körtéket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam. Egy nagyobb lábast forrósítani kezdtem, beledobtam a vaja és kisebbre vettem alatta a lángot, hogy a vaj ne égjen meg. Megszórtam 1 ek. cukorral és hagytam összeolvadni. A vajas alapra tettem a birsalmákat és a körtéket, hozzáadta, a szegfűszeget, szegfűborsot, a már kikapart vanília rudat, a szárított citromhéjat és a friss gyömbért egészben. Alaposan elkevertem, lefedtem és megpároltam. Kiszedtem az egész fűszereket és a vanília rudat, az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi bő 1 ujjnyira ellepte. Felforraltam. A lábast levettem a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Ha a leves túl sűrű lenne, kevés vízzel még hígítható. Édesítettem mézzel, végül kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Lefedve félretettem.

Elkészítettem a gombócokat. Egy nagyobb lábasban vizet forraltam. Felvertem a tojásfehérjét, két részletben a masszához forgattam. A hab második felét óvatosan dolgoztam a túrós alaphoz, hogy ne törjem össze és a gombócok könnyűek maradjanak. Kicsi gombócokat formáztam, majd a forrásban lévő vízben megfőztem őket. Megvártam, hogy feljöjjenek a víz tetejére, szűrőlapát segítségével kiszedtem, lecsepegtettem őket és mindet megforgattam a pirított magokban.

Tálaláskor a leves tetejét is megszórtam magokkal. Sűrű, tartalmas, laktató gyümölcskrémleves.

Facebook: Rizsázzunk!

birsalma_kremleves

birsalma_kremleves (1)

birsalma_kremleves (3)

Citromfüves epres sárgadinnye leves

Régi kedves lengyel jó barátom továbbáll, 15 év után elköltözik az országból. Na ja, szólhattak neki, hogy ne vegye el a magyartól a munkát…Tegnap búcsúztattuk, hüppögve, röhögve. Évekig nem láttuk egymást, másfelé sodort minket az élet, pedig volt olyan időszak, amikor majd 7×24-ben együtt lógtunk. Igaz, ez közel 10 éve volt, akkor még bírtuk az őrületes tempót, no meg vágytuk is. Aztán hosszú ideig semmi. Szűk 2 éve újra találkoztunk, most meg jól elköltözik, ráadásul baromi messzire. És még a bokámat is meggyötörtem tegnap, sikerült rándítani rajta egyet egy rossz lépésnél. Külsérelmi nyom nincsen, nem is púpos, meg vizenyős, csak fáj.

De hogy ma milyen embertelen meleg volt, azt csak rettegve mondom ki. 1 óra alatt megszáradtak a kiteregetett ruhák. Árnyákban. Le is ment 3 adag mosás, most lógathatom a fájós bokámat. Ovi után fagyiztunk egyet Rozival, árnyákról árnyékra elcsúsztunk 50 ++++++++++ faktoros naptejért a patikába. Ott kisebb sokkot kaptam, amikor a patikus közölte, hogy a gyereknek való, eddig használt és jól bevált naptej árát duplázta a gyártó (7090 Ft-ra!!!), ezért már nem is tartanak olyat, mert senki sem veszi. A pofám leszakadt Elképesztő.

Ilyen melegben semmi olyan nem történhet, amihez a tűzhely és/vagy a sütő kellhet. Esély nincs rá. Tényleg. Viszont az esti kertészkedés után, szutykos kézzel, üvegből a hideg, nyers gyümölcsleves eléggé jól esett.

Most pedig azon tekergek, hogy locsoljak vagy sem, lesz-e eső vagy sem…?

Elkészítés: kb. 5 perc

epres__citromfuves_sargadinnye_leves (4)

 

Hozzávalók:

1 kicsi sárgadinnye

6 – 8 szem nagyobb eper

3 – 4 ek. görög joghurt

víz

1 vanília rúd kikapart magja

0,5 – 1 dl bodzaszörp (elhagyható)

1 zöld citrom leve

2 kis ágnyi friss citromfű levél

1 csipet só

A dinnyét kettévágtam, kimagoztam. Az epret megmostam, kicsumáztam. Leöblítettem a citromfüvet is. Minden hozzávalót a botmixer edényébe tettem, alaposan összeturmixoltam. Lefedve hűtőbe tettem, aztán behűtve, jó hidegen megettük. Vagy inkább megittuk.

Hűtés előtt kóstoljatok és ízesítsétek még nyugodtan, ha kell. Ha nem tesztek bele bodzaszörpöt, érdemes pótolni az édességét kevés mézzel.

Facebook: Rizsázzunk!

epres__citromfuves_sargadinnye_leves

epres__citromfuves_sargadinnye_leves (2)

Vegyigyümi leves (főzés nélkül)

Az van, hogy leginkább egyszerűen szeretem a gyümölcslevest. Lehet, sőt érdemes kísérletezni, szoktam is. De nekem úgy ízlik a legjobban, amikor csak a gyümölcsök íze érezhető. Persze, persze, a gyümölcslevesekhez egyenesen csatolódik a fahéj, meg a szegfűszeg, de akkor is, nekem így a legkedvesebb. És mivel megérkezett az otromba hőn áhított nyári meleg is, gondolom, ömleni fognak a bármilyen hideg leves receptek. Na, nehogy már éppen én maradjak ki a buliból. 😉

Nem elég, hogy vissza kellett cuccolni a Mátrából, még meleg is lett. Nem is volt kedvem a tűzhely mellett állni, inkább hideg, nyers (főzés nélküli) gyümölcslevest csináltam. Egy kis turmixolás kellett csak, 10 perc alatt sűrű, krémes levesünk lett. Találtam a kamrapolcon egy zacskó nagyon egészséges fahéjas kukoricagolyót. Gluténmentes, nyírfacukros, azért ez már valami, nem? Ez lett a feltét. Elég jól ment a hideg, savanykás leveshez. Ropogott is és csak odakerült kicsit a régimódi fahéj is.

Tettem azért a levesbe keveset a szamóca – rebarbara szirupból, amit nemrég főztem. Ez elhagyható, vagy helyettesíthető bodzaszörppel. Ha nincs se szirup, se szörp, helyettesítő vízzel is ez a mennyiség.

Előkészítés: 5 perc
Összeállítás: nincs 5 perc

fozes_nelkuli_vegyi_gyumi_leves_merge

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 nagy marék cseresznye
1 nagy marék meggy
2 db sárgabarack
1 marék szamóca
1 kis doboz natúr joghurt
1 dl tejszín
fél dl szamóca – reberbara szirup (elhagyható)
1 kis citrom felének a leve
néhány evőkanál méz (ízlés szerint)
csipet só

fahéjas kukoricagolyó

Megmostam a gyümölcsöket. Kimagoztam a meggyet, a cseresznyét és a sárgabarackot. A szamócákkal együtt minden hozzávalót beletettem egy magas falú lábasba. Botmixerrel turmixolni kezdtem. Mivel már nagyon éhesek voltunk, most tettem bele néhány jégkockát, hogy gyorsabban lehűljön. Ha van idő, hűtőben pihenhet a leves. Ha pedig túl sűrű lenne a turmixolás után, kevés vízzel hígítható.

A fahájas kukoricagolyókat a tetejére szórtam és megettük. Ennyi. 😉

A facebook-on is megtaláltok, itt.

fozes_nelkuli_vegyi_gyumi_leves (4)

fozes_nelkuli_vegyi_gyumi_leves (8)

Citromfüves bodzás nyers szamócaleves

Az volt a tervem reggel, hogy ma időben hazahúzom a gyereklányt a grundról. Ment is minden, ahogyan anyuka elképzelte, egészen addig, amíg indulás előtt (mikor máskor) elő nem került egy doboz kréta. A csajok meg vinnyogva rendeztek arcfestő versenyt. Az egyetlen még jelenlévő kisfiú inkább csendesen hátrébb húzódott, de az arca mindent elárult. 😉

Na szóval, a végén a megszokottnál is jóval később sikerült hazacuccolnunk. A boltba már nem volt cérnám bemenni, tovább tartott volna lemálházni a bejáratnál, mint bármit is megvenni. Gyümölcs volt itthon, az mindig van, az erkélyen burjánzik a citromfű, a kamra meg tele van bodzaszörppel. Kint meleg volt, a hideg, nyers gyümölcsleves pont jól esett. Rozi meg közölte, hogy ilyet mindennap csinálhatok neki, de csak ha mandulát is mindig kap hozzá. Rozi arca egyébként kb. olyan színű volt a smink kurzus után, mint a levesé. Csak tudnám, honnan tudta, hogyan vakolja be az arcát. Az anyjától biztosan nem, a sminkelés nálam kb. a szempillaspirál, meg a szájfény. Ha alapoznom kell, azt inkább fröccsel teszem, sem mint valami kozmetikummal. 😉

Sűrű, krémes, a látszat ellenére nagyon laktató gyümölcsleves, de ha így kevésnek tűnik, mondjuk túrógolyókkal/gombócokkal nehezíthető. Tej nélkül pedig egy tökéletes reggeli turmix lesz belőle, ami kevés zabpehellyel és némi olajos maggal bitang reggeli lehet.

Összeállítás: 5 perc

citromfuves_bodzas_nyers_eperleves (23)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

10 – 12 szem nagyobb szamóca
2 vilmoskörte
1 (max.2) ek. mascarpone
1 kis doboz natúr joghurt (15 dkg)
1 dl bodzaszörp
fél citrom leve (elhagyható)
5 citromfűlevél
méz ízlés szerint
1 mk. frissen reszelt szerecsendió
csipet só
1 – 1,5 dl tej, ha túl sűrű

1 marék szeletelt mandula

A mandulát száraz serpenyőben pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam és hagytam kihűlni. Érdemes figyelni, mert nagyon könnyen megéghet. Amikor már kap egy kis színt, zárjuk el a tüzet a serpenyő alatt.

A körtét meghámoztam, a szamócát alaposan megmostam, kicsumáztam és félbevágtam. Egy magas falú lábasba tettem a gyümölcsöket az összes hozzávalóval együtt, a tej kivételével. Botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Túl sűrű volt, így hozzáöntöttem a tejet és még egyszer alaposan átturmixoltam. Az alapos turmixolástól a szamóca magjai teljesen eltűntek.

A pirított mandulával ettük.

Ez pedig itt a facebook oldalam.

citromfuves_bodzas_nyers_eperleves (20)

citromfuves_bodzas_nyers_eperleves_merge2

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!