Rizsázzunk!

Eper - zöld spárga - brie saláta

Nincs történet, csak ez a saláta. Ha csak az nem, hogy fülférgem van és tegnap dél óta megy végtelenítve a fejemben az, hogy epersali, epersali, hű de finom… És képtelen vagyok szabadulni tőle.

Hajrá! Van még eper és zöld spárga is. Aztán már csak száraz kenyeret eszünk, vízzel. 😉

Elkészítés: kb. 10 perc

epres_spargas_salata_merge3

 

Hozzávalók (1 főre):

5 szem eper

6 – 8 szál zsenge zöld spárga

1 – 2 nagy marék zöld saláta

néhány szelet lágy brie sajt

2 – 3 vékony szelet sonka (prosciutto, pármai, feketeerdő, iberico), de el is hagyható

1 tk. pirított fenyőmag vagy pár szem pirított dió

1 tk. pirított szezámmag

1 ek. dióolaj vagy 1 ek. olívaolaj

1 – 2 ek. balzsamecet

1 tk. méz

kevés frissen tekert bors (3 – 4 tekerés a borsőrlőn)

1 közepes csipet chili pehely (elhagyható)

Megmostam az epret és a spárgát. Félretettem száradni őket.

Száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra, világos aranybarnára pirítottam a magokat. Tányérra szórtam őket és hagyta kihűlni. Az epret kicsumáztam és 4 felé vágtam. A spárgák végét letörtem, a szálakat pedig kb. 2 centis darabokra törtem. Vágtam 3 szelet brie sajtot.

Mindent egy tányérra halmoztam és meglocsoltam az olajjal, a mézzel és a balzsamecettel. Megszórtam kevés frissen őrölt borssal és egy nagy csipet chili pehellyel. Az egészet jól összeforgattam. A salátára tépkedtem nagyobb darabokban a sonkát, a tetejére fektettem a sajtszeleteket és megettem.

Az olajat, a balzsamecetet és a mézet egy kis tálkában is kikeverhetjük, és kóstolhatjuk, ha pedig valamelyik összetevőből kell még bele, pótolhatjuk. Ha valakinek hiányzik belőle a só, nyugodtan adjon hozzá egy csipetnyit.

Facebook: Rizsázzunk!

epres_spargas_salata_merge4 (2)

epres_spargas_salata

Kakukkfüves őszi gyümölcssaláta brie-vel

Köszönöm Rozinak, hogy kitartó volt és kisírta magának elérte, hogy mégis vegyek egy gránátalmát a piacon. Köszönöm az édesanyámnak, hogy 3 kiló jófajta vidéki körtét küldött édesapámmal úgy, hogy a múlt heti adagból is volt még. És végül köszönöm a húgomnak, hogy tegnap elmesélte, körtéből, szilvából és sajtból csinálta magának salátát. Ha ő nem lenne, ma nem született volna bejegyzés sem, és szépen lassan elhalt volna a blog… 😉

Megagiga egészséges ebéd, és még trendi, őszi is. Hát nem bájos? 😉 Oké, tocsogott az olívaolajos öntetben, de az van, hogy én úgy szeretem a salátákat, ha bőven van rajtuk cucc.

Összeállítás: 10 perc

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (3)

 

Hozzávalók (nekem):

2 kisebb nem túl puha körte

2 közepesen érett szilva

5 dkg érett, puha brie

1 kis marék dió durvára törve, megpirítva

néhány vékony szelet friss csili

+ 1 szelet zabpelyhes rozskenyér

az öntethez:

4 – 5 ek. extra szűz olívaolaj

1 zöld citrom leve

só, frissen tekert fekete bors

1 ek. méz (lehet kevesebb vagy több is)

1 kisebb ág friss kakukkfű

1 pici gerezd fokhagyma

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal

Egy felforrósított száraz serpenyőben világosbarnára pirítottam a diót. Gyakran megrázogattam. Közben elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kisebb csavaros fedelű üvegbe tettem és alaposan összeráztam, amolyan Jamie-sen. A diót egy tálra öntöttem és hagytam kihűlni, majd durvára törtem.

A gyümölcsöket megmostam, a körtéket kb. 2 centis kockákra vágtam, a szilvákat vékonyabb cikkekre. A gránátalmából egy kis kanállal kikapartam kb. 2 – 3 teáskanálnyi magot. A gyümölcsöket egy tányérra halmoztam, megszórtam a pirított dióval, rátépkedtem a brie-t, majd meglocsoltam az öntettel. Végül megszórtam kevés friss csilivel. Egy szelet rozskenyérrel ettem.

Ez pedig itt a facebook telepem.

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (2)

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (1)

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!