Rizsázzunk!

Szilvalekváros kakós csiga

Hoztam egy újabb szuper péksüteményt, amiből friss, illatos reggeli kerülhet a hétvégi habos kávé mellé. De egy tartalmas leves után desszert is lehet belőle. A szilvalekváros kakaós csiga tésztáját este bedagasztottam, éjszakára pedig a hűtőbe tettem egyet horpasztani. Reggel kb. 25 perc alatt megsütöttem és a család orra elé toltam a friss péksüteményt. És higgyétek el, tényleg nem kell órákat eltölteni vele a konyhában. Max. 20 percet kell vele foglalkozni, a munka többi részét elvégzi a hűtő, amíg mi álmodunk. Oké, én most kicsit túlnyúltam ezen az időkereten, mert a gyereklány a szokásosnál is aktívabban próbált segíteni. Naná, kakaó is volt a történetben. Meséltem már, hogy reggel kakaóra indul a gyerek, pöccre csak utána? 😉

Én jobban szeretem a levelestésztából készült ropogós kakaós csigát, meg a férj is, de ez a puha, kelt tésztás verzió nagyon bejött nekünk is. Kapott egy kis csavart a szilvalekvártól. Rozinak mindegy, csak kakaós legyen…

No, felcsigáztalak Benneteket? 😉

Előkészítés: max. 10 perc
Dagasztás + kelesztés: 5 perc + 40 perc (plusz az éjszakai hűtős kelesztés)
Nyújtás + kenés + tekerés + szeletelés: 5 perc
Sütési idő: 20 – 25 perc

szilvalekvaros_kakaos_csiga (1)

 

Hozzávalók (10 – 12 db kisebb csigához):

a tésztához:

30 dkg búzaliszt
1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
1 tk. nádcukor
1,5 dl tej
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1/4 tk. só
1 ek. nádcukor
1 tojás
+ 1 tojás a lekenéshez

a töltelékhez:

5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 – 1,5 ek. nádcukor
4 tk. cukrozatlan kakaópor
4 ek. házi szilvalekvár (kenhető állagú)
őrölt fahéj

Először felfuttattam az élesztőt. A tejet a cukorral meglangyosítottam, majd beleszórtam az élesztőt, és langyos helyen kb. 8 – 10 perc alatt felfuttattam. A sütő olvasztó fokozatát szoktam erre használni. Pár perc alatt 40 fokon előmelegítem kicsit, aztán elzárom és így tolom be az élesztős tejet felfutni.

Közben a lisztet keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót és a cukrot. Megolvasztottam a vajat, de figyeltem rá, hogy ne legyen túl meleg. Ezt is a liszthez öntöttem, majd beleütöttem az egész tojást is. Hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és 5 – 6 percig dagasztottam. Először a keverőtálban, majd amikor a tészta már kezdett összeállni, csipetnyi liszttel megszórt felületen dagasztottam tovább. Amikor a tészta szépen elvált a felülettől, visszatettem a tálba, a tetejét megszórtam kevés liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen hagytam a duplájára kelni 40 – 45 perc alatt.

Amíg a tészta pihent, kikevertem a tölteléket is. Ehhez a szobahőmérsékletű, puha vajat habosra kevertem, majd hozzáadtam a cukrot és a kakaót is. Tisztességesen elkevertem, hogy a cukor is felolvadjon valamennyire.

40 perc után a tészta gyönyörűen megkelt, a duplájára dagadt. Lisztezett felületre borítottam és fél centi vékonyra kinyújtottam. Igyekeztem téglalap formára nyújtani, bár ez nekem elég ritkán sikerül. Egyenletesen megkentem a sima szilvalekvárral, majd erre jött a kakaós, vajas krém, végül megszórtam őrölt fahéjjal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekertem, mint a bejglit, végül kb. 2 centi szélesen felszeleteltem. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem a szeleteket, letakartam fóliával, és a hűtőbe tettem. Ha kihagyjuk a hűtős kelesztést, mert mondjuk egy tartalmas leves után desszertnek szánjuk a csigákat, hagyjuk a szeleteket a sütőpapíros tepsin még egyszer megkelni, 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó – felső üzemmódban, és a 20 percnyi kelesztési idő után kb. 15 perc alatt süssük meg.

Másnap reggel kivettem a tepsit a hűtőből, betoltam a hideg sütőbe. A sütőt bekapcsoltam 200 fokra, alsó felső üzemmódban, és bő 20 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöttem a csigákat. Kevés porcukorral szórva tálaltam.

szilvalekvaros_kakaos_csiga (5)

Forrás: Nők Lapja, 3. szám

Narancsos - fahéjas csigák

Ez a narancsos – fahéjas csiga jó kis ráérős hétvégi sütemény, de péksüti is lehet belőle egy hétköznapi reggelen (mondjuk nem hétfőn, amikor minden kaotikusabb a szokásosnál is…) Csak dagasszuk be előző este, hagyjuk egyet kelni, majd töltve, tekerve, szeletelve tegyük éjszakára hűtőbe, és másnap reggel bő fél óra alatt isteni házi péksüteményt tolhatunk a család elé. Aztán csak dőljünk hátra és zsebeljük be az elismeréseket, hogy megint milyen tuti háziasszonyok voltunk. És amíg kel a tészta, letudhatunk egy mosást/teregetést, de előtte leszedjük a szárítóról a ruhát és azonnal el is pakoljuk a szekrénybe, ahelyett, hogy a karosszékben gyűjtjük a ruhákat, abban reménykedve, hátha a saját súlyuk alatt kivasalódnak a cuccok. Ha valakinek ez összejött már hétközben úgy, hogy még aznap le is feküdt aludni, meséljen, hogy csinálja…

Egyébként egy tartalmas leves után bőven elég második fogásnak, és akkor a desszert is megvan.

Előkészítés: 15 perc
Kelesztés: 1 óra + 20 – 30 perc (vagy hideg kelesztés egy éjszakán át a hűtőben)
Sütési idő: kb. 30 perc

narancsos_fahejas_csigak

Hozzávalók:

a tésztához:

1 csomag szárított élesztő (7 gr)
fél csésze langyos narancslé
1/3 csésze cukor
1/3 csésze szobahőmérsékletű, puha vaj
2 nagy tojás
1 narancs reszelt héja
1 csapott tk. só
3 csésze liszt

a töltelékhez:

1/4 csésze apró szemű nádcukor
1 ek. őrölt fahéj

a narancsos mázhoz:

3/4 csésze porcukor
4 – 5 ek. narancslé

A frissen facsart narancslevet egy kis lábasban meglangyosítottam, amit egy nagy keverőtálba öntöttem, beleszórtam a szárított élesztőt és hagytam felfutni. Ez nagyjából 10 perc volt.

Amikor az élesztő felfutott, hozzáadtam a cukrot, a vajat és a tojást, majd elektromos kézi habverővel közepes fokozaton simára kevertem. A tálba szórtam 2 csésze lisztet, a sót, és már kézzel simára kevertem. Végül hozzákevertem a maradék 1 csésze lisztet is, és addig dagasztottam, amíg egy sima, nem ragadós állagú tésztát kaptam. Amikor a tészta a keverőtálban már összeállt, kivettem kicsit és deszkán dagasztottam kb. 5 percig. Jó volt érezni, ahogyan életre kel a tészta.

A tésztát visszatettem a keverőtálba, a tetejét megszórtam kevés liszttel, majd letakarva meleg helyen hagytam duplájára kelni. Ez kb. 1 óra volt. Amíg a tészta kelt, előkészítettem a fahéjas tölteléket: a cukrot és a fahéjat összekevertem. Kizsíroztam egy kb. 20 – 22 centi átmérőjű kerek jénait.

Amikor a tészta megkelt, óvatosan, néhány mozdulattal átgyúrtam, majd lisztezett felületen nagyjából 25 cm x 45 cm nagyságú, kb. fél centi vékony téglalappá nyújtottam. Megszórtam a fahéjas cukros keverékkel, de a szélétől kb. 1,5 centit üresen hagytam. A téglalap hosszabbik oldalánál feltekertem. 4 centi széles szeleteket vágtam a roládból, majd a szeleteket a jénaiba sorakoztattam. Letakarva még 30 percig kelesztettem. A kelesztési idő vége előtt 10 perccel előmelegítettem a sütőt 180 fokra, alsó – felső üzemmódba. Ha reggeli péksüteményt szeretnénk készíteni belőle, a kizsírozott jénaiba sorakoztatott szeleteket flopackkal szorosan letakarva tegyük a hűtőbe kelni, majd másnap reggel süssük meg. Két lehetőség van: 1. hagyjuk szobahőmérsékletre melegedni (addig lezuhanyozhatunk), majd az előmelegítette sütőben süssük készre; 2. hidegen tegyük a hideg sütőbe, amit 180 fokra állítunk be. Mindkét esetben bő 10 perccel tart tovább kivárni a végeredményt.

Amikor a tészta újra szépen megkelt, betoltam a sütőbe és 30 – 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. Közben kikevertem a narancsos mázat. A porcukrot és narancslevet kézi habverővel simára kevertem. Amikor a tészta megsült, kivettem a sütőből, 5 percet hagytam hűlni, majd meglocsoltam a narancsos sziruppal. Tömör gyönyör.

Egyébként vanília öntettel is isteni.

Forrás: The Kitchn

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!