Ez lett volna a Húsvét utáni húsvéti shakshuka. Úgy terveztem, ellövöm maradékmentés címen a receptet sonkával és tormával. Ellőttem, de nem itt, hanem innen jó messzire. Azóta fonnyadozott néhány kápia a hútőben, egyik polcról a másikra tologattam, lehetőleg minél hátrább, hogy ne is lássam.
Húsvéti shakshuka nem készült, de a paprikamentő shakshukám megfőtt végül.
Előkészítés: 10 perc
Elkészítés: 15-20 perc
Hozzávalók (4 főre):
2-3 db kápia paprika
1 kicsi cukkini
4 egész tojás
8 – 10 dkg hámozott konzerv paradicsom
1 ek. sűrített paradicsom
10 – 12 szem egészen kicsi gomba
olívaolaj
só
bors
1 fej vöröshagyma
1 – 2 gerezd fokhagyma
1 mk édes pirospaprika
1 mk. füstölt paprika
római kömény
2 tortilla lepény (½ tortilla / fő)
kb. 4-5 dkg feta
friss petrezselyemzöld vagy koriander
A gombát külön, forró száraz serpenyőben erős lángon pirítani kezdtem. Amikor világos aranybarna színt kap, kevés olívaolajat öntök hozzá és közepes lángos 2-3 percig tovább pirítom. Többször átkeverem. Ezután sózom, borsozom, még 2-3 percig sütöm, majd félreteszem egy tányérra tálalásig.
A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozom, és apró kockákra vágom. A paprikát kicsumázom, aztán hosszában negyedekre, majd vékony csíkokra vágom. Félbevágom a paradicsomokat, egy sajtreszelő nagylukú oldalán egy tálba reszelem a belsejüket, Apróra vágott héjas paradicsommal is oké, de ha reszelem, a héja nem marad benne.
A padlizsánt megpucolom, és kb. 2×2-es kockákra vágom.
Egy nagyobb serpenyőt hevítek, majd beleöntöm az olajat. Amikor forró, beleteszem a felvágott vöröshagymát, sózom, borsozom, adok hozzá római köményt. Amikor a hagyma már krémesen puha, beleteszem a zúzott fokhagymát is, ezzel együtt 1-2 percig még párolom. Ezután megy bele a paprika és a padlizsán. Folyamatos kevergetés mellett pirítom a zöldségeket, Karamellizálom is őket kicsit, majd hozzáadom a paradicsomsűrítményt is. Amikor a paradicsomsűrítmény nagyjából elfőtte a levét, felöntöm a lereszelt paradicsommal és takarékon, fedő alatt még kábe 10 percig hagyom összefőni. A tojást ezután teszem bele: egy evőkanállal kis krátereket formázok a shakshukába, ezekbe ütöm óvatosan egyesével a tojásokat és 1-2 perc alatt lefedve készre főzöm.
A tetejére kevés friss petrezselymet szórok, ráteszem a pirított gombákat, és kissé pirított tortilla lepénnyel tálalom. Azt a fényképezéskor persze elfelejtettem… A tetejére mehet egy kis morzsolt feta is.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: rizsazzunk_blog
Szerintetek