Van az úgy, hogy előny a feledékenységem. Most éppen egy kiadós, isteni ebédet köszönhetek neki. A múlt héten vásárolt, de elfelejtett cékla, krumpli és édeskrumpli ma nagyon jól jött.
Most pedig megyek és lefojtom néhány kanál nutellával, amit még múlt héten vett nekem Zoli, egy olyan nap végén, ami ment volna a levesbe, ha nem kapok tőle egy nagy üveg nutellát…
Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 30-40 perc sütőtől függően
(20-25 perc után érdemes ellenőrizni a krumplikat)
Hozzávalók (1, esetleg 2 főre, de akkor már kell mellé mondjuk egy grillsajt is):
2 nagyobb édeskrumpli
2 közepes krumpli (Agata vagy sárga héjú krumpli)
3-4 db kisebb cékla
olívaolaj
só
frissen tekert bors
szárított rozmaring
szárított majoránna
1 kis fej lilahagyma
a tetejére:
4 ek. sűrű görög joghurt
pár csepp (vagy ízlés szerint) citromlé ízlés szerint
csipet só és néhány tekerésnyi bors
feta morzsolva
pirított tökmag
Előmelegítettem a sütőt 200 fokra, légkeverésen.
A zöldségeket alaposan megmostam, papírtörlővel szárazra töröltem. A krumplikat és az édeskrumplikat tűzálló kerámiatálba tettem. Meglocsoltam olívaolajjal, mindenhol sóztam, borsoztam és megszórtam őket a szárított zöldfűszerekkel. A céklákat félbevágtam, alufóliára tettem őket, a krumplikhoz hasonlóan fűszereztem, mellé tettem a négy darabra vágott lilahagymát. Becsomagoltam és a kerámiatálba tettem a krumplik mellé.
Sütőben kb. 40 perc alatt megsütöttem a zöldségeket. Az utolsó 5 percbe grill fokozaton kicsit pirítottam őket. 20-25 perc elteltével beleszúrtam a krumpliba és az édeskrumpliba, ha már puha, vegyük ki, csak a végén tegyük vissza a cékla mellé grillezni. A céklához képest hamarabb puhulnak, érdemes figyelni rájuk. A cékláról lehúztam a héját, de a krumplikról nem.
Amíg a zöldségek sültek, kiveretem a görög joghurtot a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal. A fetát nagyonn darabokra morzsoltam. A tökmagot száraz serpenyőben megpirítottam.
Tálaláskor a zöldségek tetejére kanalaztam a joghurtból, a morzsolt fetából és a pirított tökmagból és végül meglocsoltam azzal a fűszeres olajjal, ami a zöldségek alatt megmaradt a kerámiatálban.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek