Rizsázzunk!

Húsvéti krumplisaláta

Winter is comin’… De szerencsére van még sonkánk.

Kicsit olyan ez a krumplisali, mint a bécsieké, de mivel én csináltam, ezért leginkább olyan, mint az enyém.

Előkészítés: a krumpli főzése + 15 perc összeállítás

+ 1 óra pihentetés

 

Hozzávalók (4 főre):

4 nagy krumpli

víz + sonkalé

só, bors

1 közepes lila hagyma

2-3 ek. ecet + 1 tk. ecet

csipet só

2-3 dl forró sonkalé (amiben főtt a krumpli)

2-3 mk. porcukor

1 púpozott ek. mustár

+ 1 csipet só

+ 1 tk. ecet

2 vastag szelet sonka

2-3 szelet kenyér héj nélkül (fehér, vagy rozs, vagy félbarna)

3-4 db kisebb ecetes uborka

olívaolaj

friss petrezselyem

2 újhagyma zöldje

A krumplit alaposan megmostam, és sonkalével kevert vízben, héjában megfőztem. Közben előkészítettem a többi hozzávalót. A lila hagymát apró kockákra vágtam, hozzáadtam a sót, a porcukrot, és az ecetet. Alaposan összekevertem és félretettem állni. A mustárt kikevertem egy csipet sóval, borssal és 1 tk. ecettel. Kis kockákra vágtam az uborkát, vékonyan felkarikáztam az újhagyma zöldjét. Felkockáztam a sonkát és kis darabokra tépkedtem 2 nagy szelet rozskenyeret. Egy nagy serpenyőt hevíteni kezdtem, 4-5 ek. olívaolajat öntöttem bele, beletettem a sonkát és a kenyeret. Világos aranybarnára pirítottam az egészet. Lehúztam a tűzről a serpenyőt.

Amikor a krumpli megfőtt, még forrón megpucoltam, kisujjnyi vastag szeletekre vágtam és egy nagy üvegtálba tettem. Meglocsoltam a forró sonkalével (amiben főtt). Hagytam állni, amíg a krumpli nagyjából beszívta a levet. Ezután hozzáadtam az ecetes lila hagymát, a mustárt, az uborkát, sóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal. Elkevertem. A tetejét megszórtam a pirított sonkával és a kenyérrel, a végén az újhagymával.

Facebook: rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Céklás tormakrémleves

Be vagyunk zárva. Bezárkóztunk. Bezártak minket. Bezárt minden.

Boldog Nyulat mindenkinek! Helló Húsvét 2020!

Előkészítés: 15 perc
Főzési idő: 15-20 perc

 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

1,3 liter leves + 2 dl sonkalé
1 jó nagy krumpli
2 kisebb fehérrépa
3 szál újhagyma
6-7 centis friss torma lereszelve
2-3 ek. ecetes torma + kevés citromlé
1 dl tejszín vagy ugyanennyi sűrű kókusztej
só, fehér bors

1 tk. citromlé

1 jó nagy cékla (tényleg jó nagy legyen)

a tetejére:

pirított kenyérkocka és petrezselyem

A meghámozott krumplit és fehérrépát kisebb darabokra vágtam, az újhagymát felkarikáztam. A cékla már főtt volt, előző este azzal festettünk tojást. Egyébként pedig: megpucoljuk, kis kockákra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt megfőzzük.

Egy kisebb fazékba tettem mindent, felöntöttem a zöldséglevessel és a sonkalével. Puhára főztem a zöldségeket. Belereszeltem a friss tormát és botmixerrel összeturmixoltam. Hozzáadtam az ecetes tormát és 1 tk. kevés citromlevet.

Hozzáöntöttem a tejszínt, összemelegítettem. Kóstolás után még sóztam, borsoztam. Pirított kenyérkockákat és friss petrezselymet adtam hozzá.

Facebook: rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

 

Tormakrémleves

Gyalázatosan szeszélyesnek éreztem a húsvéti időjárást. Minden évben így vagyok vele, mert szeszélyes, de ezt most visszavonom. Dupla zoknit vettem fel, sapkát, és téli kabátot. Rozira meg ráadtam a sígatyáját és a csizmáját is.

Húsvétkor végül nem csináltam meg ezt a levest, mert a.) harmatos halovány zsenge volt a torma, semennyire nem csípett; b.) Anyukám főzött csirkehúslevest, amit semmi sem köröz le; c.) volt mit tenni, nem hiányzott a tormakrémleves…

Előkészítés: 15 perc
Főzési idő: 15-20 perc

 

Hozzávalók (kb. 4 kis csészényi):

1,5 liter zöldségleves (vagy 1,3 liter leves + 2 dl sonkalé)
1 nagy krumpli
2 kisebb fehérrépa
3 szál újhagyma
6-7 centis friss torma lereszelve
2-3 ek. ecetes torma + kevés citromlé
1 dl tejszín vagy ugyanennyi sűrű kókusztej
só, fehér bors
1 jó nagy csokor kapor (tényleg nagy legyen, keveset félretettem a tálaláshoz)

A meghámozott krumplit és fehérrépát kisebb darabokra vágtam, az újhagymát felkarikáztam.

Egy kisebb fazekat felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd 5 perc alatt kissé átpirítottam rajta a zöldségeket és a hagymát. Felöntöttem a zöldséglevessel. A finomra vágott kapor felét hozzáadtam. Puhára főztem a zöldségeket. Belereszeltem a friss tormát és botmixerrel összeturmixoltam. Hozzáadtam az ecetes tormát és egy kevés citromlevet.

Kótolás után még sóztam, borsoztam. Hozzáöntöttem a sűrű, kérmes kókusztejet és beleszórtam a maradék kaprot is.

Tálalhatjuk krutonnal, pirított sonkakockákkal, vagy füstölt sajttallérokkal.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Nyuszi ül a fűben...

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

Összeraktam egy Rizsázzunk! receptfüzetet, az elsőt, stílusosan húsvétit. 😉 Ha IDE kattintotok, elérhetitek, megnézhetitek és letölthetitek.

 

 

Kapros tormás krémsajt

Van egy tuti hely a piacon, ahol isteni kencéket lehet venni, meg friss rozsos magos bagettet. Persze, tudom, itthon sem rakétatudomány összerakni egy körözöttet, de néha bedarál a látvány. Olívabogyókrém, tormás csülökkrém, fetás spenótos krém, aszalt paradicsomos kence, stb. Nagyon finom natúr krémsajtot vettem és demóba csináltam egy kapros tormás krémsajtot, hogy ne csak a sonka terrorizáljon minket. Talán lesz esélye ennek a kencének is mellette.

Azt meg csak most vettem észre, hogy a kencés bolt szomszédságában friss házi tejet lehet venni, ami mellett évek óta vakegérként mentem el. Mindig is a szemfülességemről voltam híres…

Előkészítés: 5 perc
Összeállítás: 5 perc

kapros_tormas_kremsajt (9)

 

Hozzávalók:

15 – 20 dkg natúr krémsajt
1 nagy csokor friss kapor
3 – 5 ek. frissen reszelt torma
4- 5 szál újhagyma
1 – 2 ek. citromlé
frissen őrölt tarka bors
2 – 3 ek. tejföl
3 – 4 ek. reszelt parmezán vagy parmezán jellegű kemény sajt

Az újhagymákat megpucoltam és apróra vágtam. A krémsajtot a tejföllel és a reszelt kemény sajttal együtt késes betétű aprítóba tettem, majd jó alaposan összeforgattam. Nagyon sűrű krémsajtot kaptam, a robotgéppel könnyebb volt eldolgozni. Ha lágyabb a sajt, egy fakanál is megteszi.

A krémsajtos keveréket egy keverőtálba tettem, hozzáadtam az újhagymát. A tormát pucolás után lereszeltem, az erkélyen, de még így is csípte az agyamat is. A kaprot megmostam és finomra aprítottam, majd a tormával együtt a krémsajthoz kevertem. Hozzáadtam a frissen őrölt tarka borsot és a citromlevet is. Alaposan összekevertem, majd egy kóstolás után kicsit még sóztam.

Hónapos retek, újhagyma, magos rozskenyér. Jó kis egyveleg.

A facebook-on is megtaláltok, itt ni. 🙂

kapros_tormas_kremsajt (27)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!