Rizsázzunk!

Kompót

Főztem ludaskását. Finomat. Nem Márton napon, hanem egy nappal utána. Márton napon sült libacomb és libamáj volt.

Ez meg egy melengető, őszi kompót. Egyszerű, mint a faék, mégis helyére billen tőle a világ.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 10 perc

IMG_9193 (853x1280) (3)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 nagyobb bőralma

1 nagyobb körte (ki milyet szeret)

1 nagyobb alma

1 vaníliarúd magjai

1 csapott ek. finomítatlan nádcukor vagy méz

néhány facsarásnyi citromlé

teáskanálnyi vaj

csipet só

1 marék dió

néhány szem kék szőlő

A gyümölcsöket megmostam, megpucoltam, kimagoztam és nagyobb darabokra vágtam. Egy közepes lábasba tettem a vaníliával, a cukorral, a vajjal és a citromlével együtt. Közepes lángon, félig lefedve párolni kezdtem.

Közben száraz serpenyőben illatosra, világos aranybarnára pirítottam 1 marék diót, tányérra szedtem és hagytam kihűlni.

Bő 5 perc alatt megpuhultak a gyümölcsdarabok. Kis tálkába szedtem, megszórtam a pirított dióval és néhány szem kék szőlővel.

Megettük.

A turbó változatban van még friss gyömbér, citromhéj (szigorúan kezeletlen vagy szárított), néhány szem szegfűbors és kevés pirított zabpehely.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9185 (853x1280) (3)

Brassica árpa

A brokkoli és közeli rokonai, mint a karfiol is, a brassica nemzetség tagjai. Csupa pöffeteg tartozik ide, mint a karalábé, a bimbós kel, vagy a fejes káposzta. Én meg a darabokban hagyott zöldségek nagy mestere vagyok. Egy kis sárgarépa innen, egy kis karalábé onnan, a karfiolból is marad néha, meg a brokkoliból. És így tovább, és így tovább…

Karfiolt és brokkolit mentettem tegnap. Kicsit túltoltam az utóbbi napokban a húsféléket, és egyébként is hétfő van, ami húsmentes. Az árpa pedig egy eléggé jó gabona, úgyhogy szépen visszavezetem a kamrapolcunkra.

5 elemes étel, csupa csí, csupa egészség. 😉

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: 15 – 20 perc

piritott_arpa_brokkolival_karfiollal (5)

 

Hozzávalók (1 főre):

néhány rózsányi brokkoli

néhány rózsányi karfiol

3 ek. olívaolaj

kevés póréhagyma

csipet só

2 ek. árpa

1-2 löttyintésnyi szójaszósz

kb. 2 dl zöldségerőleves (vagy víz)

fél zöld citrom leve

1 szelet friss gyömbér vékonyan felcsíkozva

1 nagy csipet őrölt fahéj

1 csipet egész római kömény

2-3 nagy csipet szárított majoránna

frissen tekert fekete bors

a tetejére:

durvára vágott pirított földimogyoró

3 szelet camember

kevés pirított zabpehely

1 tk. méz

Az árpát megmostam és hagytam lecsöpögni, száradni. Száraz serpenyőbe tettem a mogyorót és a zabpelyhet, és pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Félretettem.

Forrósítani kezdtem egy vastag aljú serpenyőt (öntött vas), olívaolajat öntöttem bele, amin egy csipet sóval és a római köménnyel enyhén megpároltam a póréhagymát. Ráöntöttem az árpát és erősebb lángon pár percig, sűrűn kavargatva, pirítottam. Rádobtam a brokkolit és a karfiolt, ezzel is pirítottam kicsit. Meglocsoltam kevés szójaszósszal, hozzáadtam a friss gyömbért, felöntöttem a zöldségerőlevessel és mérsékelt lángon, fedő alatt megpároltam, hogy a brokkoli és a karfiol kissé még ress maradjon. Az árpa szépen megpuhult.

A végén meglocsoltam kevés zöld citromlével, meghintettem kevés fahájjal, a majoránnával, elkevertem és erősebb lángon még egyszer lepirítottam.

Utolsó lépésként száraz, forró serpenyőben éppen csak megolvasztottam a camembert, hogy még ne nyúljon teljesen. Tálaláskor az egészet megszórtam zabpehellyel, durvára vágott pirított mogyoróval és rátettem a sajtot. Csurgattam rá egy kevés mézet és megettem.

Facebook: Rizsázzunk!

piritott_arpa_brokkolival_karfiollal (6)

Gyömbéres birs-körte krémleves

Pofátlanul inspirálódtam Zöld Múzsa birsleveséből. Szeretem a receptjeit. Nagyon.

Maga a birsleves már megvolt fejben, vártam a szezonját, krémes, tejszínes levest akartam belőle. Imádom a birsalma fanyarságát, koncentráltan benne van az ősz íze. De azért jó lett volna valami bele is, ami még tartalmasabbá teszi. A túrógombóc tuti. Egy ideje búzadara helyett kukoricadarával készítem. Szép sárgás lesz tőle, meg gluténmentes is. A szárított citromhéj már csak egy kis plusz.

Olyan helyes, hogy így passzolnak egymással színben a gombócok és a leves.

Előkészítés: 10-15 perc

Főzési idő: kb. 15 perc a levesnek + kb. 5 perc a túrógombócnak

birsalma_kremleves (2)

 

Hozzávalók:

a leveshez:

1 púpozott tk. vaj

1 ek. finomítatlan nádcukor

3 birsalma

2 nem túl érett körte

3 szem szegfűbors

3 egész szegfűszeg

1 ujjnyi vastag friss gömbér meghámozva

víz, amennyi bő 1 ujjnyira ellepi a gyümölcsöket

1 kikapart vanília rúd

1 tk. szárított citromhéj

2 ek. citromlé

csipet só

1 dl tejszín

méz ízlés szerint

a túrógombóchoz:

25 dkg túró

1 tojás kettéválasztva

3 ek. kukoricadara

1 vanília rúd kikapart magjai

1 ek. finomítatlan nádcukor vagy napraforgóméz (jól bírja a hevítést)

csipet só

1 tk. szárított citromhéj

pirított magok vegyesen (dió, szezámmag, lenmag, mandula)

A túrógombóchoz a túrót átkevertem egy villával, hozzáadtam a a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és végül a kukoricadarát. Jól összeforgattam és lefedve a hűtőbe tettem, amíg a leves készült. A tojásfehérjét is hűtőbe tettem felhasználásig.

Egy száraz serpenyőben megpirítottam a magokat. Félretettem kihűlni.

A birsalmákat és a körtéket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam. Egy nagyobb lábast forrósítani kezdtem, beledobtam a vaja és kisebbre vettem alatta a lángot, hogy a vaj ne égjen meg. Megszórtam 1 ek. cukorral és hagytam összeolvadni. A vajas alapra tettem a birsalmákat és a körtéket, hozzáadta, a szegfűszeget, szegfűborsot, a már kikapart vanília rudat, a szárított citromhéjat és a friss gyömbért egészben. Alaposan elkevertem, lefedtem és megpároltam. Kiszedtem az egész fűszereket és a vanília rudat, az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi bő 1 ujjnyira ellepte. Felforraltam. A lábast levettem a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Ha a leves túl sűrű lenne, kevés vízzel még hígítható. Édesítettem mézzel, végül kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Lefedve félretettem.

Elkészítettem a gombócokat. Egy nagyobb lábasban vizet forraltam. Felvertem a tojásfehérjét, két részletben a masszához forgattam. A hab második felét óvatosan dolgoztam a túrós alaphoz, hogy ne törjem össze és a gombócok könnyűek maradjanak. Kicsi gombócokat formáztam, majd a forrásban lévő vízben megfőztem őket. Megvártam, hogy feljöjjenek a víz tetejére, szűrőlapát segítségével kiszedtem, lecsepegtettem őket és mindet megforgattam a pirított magokban.

Tálaláskor a leves tetejét is megszórtam magokkal. Sűrű, tartalmas, laktató gyümölcskrémleves.

Facebook: Rizsázzunk!

birsalma_kremleves

birsalma_kremleves (1)

birsalma_kremleves (3)

Sütőtökös cupcake

Amióta Rozi ovis, Halloween is van. A Valentin-nap mellett ez a másik olyan ünnep, amivel egyáltalán nem tudok azonosulni. Kb. a Függetlenség napja áll még ennyire közel hozzám, bár Will Smith-t szerettem benne. 😛

Az ovi viszont ovi, és én akármennyire tiltakozom a Halloween ellen, csak bekúszik. Bár, az oviban inkább saját készítésű lámpás felvonulás szokott lenni, nem tökös-szellemes-cukros party, a gyerekek egymás között simán elintézik a halloween témát. Ezért tud beszivárogni. A helyzet az, hogy nem is lehetne másképpen, hiszen a csapból is ez folyik ilyenkor. Még tévét sem kell nézni hozzá, hogy a gyerek halljon róla, a többiek elintézik.

Rozi idén épp nem szereti a sütőtököt, hiába mézédes, akkor sem. Átverni nem tudtam a sütis trükkel, rájött az illatából, hogy a tésztában van, de így legalább megette a tököt is. Tavaly a spenótot nem ette, idén meg bármilyen formában falta. Ilyen ez.

Előkészítés: kb. 25 perc a sütőtök sütéséhez + 10 perc összeállítás

Sütési idő: 25 perc (tűpróbáig!)

sutotokos_cupcake (3)

 

 

Hozzávalók: (6 db-hoz)

a tésztához:

12,5 dkg sült sütőtök
50 ml olaj (valamilyen semlegesebb ízű)
1 nagy tojás
fél zöld citrom leve
7,5 dkg tönkölyliszt

7 dkg finomítatlan nádcukor

1 mk. frissen reszelt szerecsendió (lehet gyömbér vagy fahéj is)
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

körte vékonyan felszeletelve

a krémhez:
krémsajt
méz ízlés szerint
1 ek. puha vaj
1 vanília rúd kikapart magjai

a tetejére: darált dió és csokireszelék

A sütőtököt forró sütőben megsütöttem. Hagytam kihűlni. Pürésítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az olajat habosra kevertem a tojással, hozzáadtam a zöld citrom levét is. A lisztet tálba szitáltam és elkevertem a többi száraz hozzávalóval. Az olajos keverékhez adtam, elkevertem, végül beleforgattam a sütőtökpürét is. A muffin sütőt kibéleltem kapszlikkal, 3/4-ig töltöttem tésztával, a tetejüket kiraktam a körteszeletekkel és 20-25 perc alatt megsütöttem. 20 percnél tűpróbával ellenőriztem.

Közben kikevertem a krémet: az összes hozzávalót jól összekevertem és a hűtőbe tettem, amíg a muffinok megsültek. Hagytam kihűlni, végül mindegyik tetejére kentem a krémből, megszórtam darált dióval és csokireszelékkel.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Édes Élet III. évf. 3. szám

sutotokos_cupcake (1)

sutotokos_cupcake

Sült füge vaníliás-mézes joghurttal

Sorakoznak a rögzítésre váró receptek, de nem jutok most oda, hogy rendesen kidolgozzam őket.

Ez a sült füge viszont annyira nyálcsorgató és egyszerű, hogy amíg lefőtt a délelőtti kávé, megírtam. Még lehet fügét kapni, igaz, kicsit jobban kell keresni, de azért még akad. Hajrá!

Miután sikerült meggyőznöm Rozit, hogy most nem kell egyik plüss állatkája sem a képre, készséggel vállalta, hogy tartja nekem a tányért, csak szerepelhessen valamilyen formában a képen. 😉

Előkészítés: 5 perc

Sütési idő: 10 – 15 perc (a füge érettségétől függően)

sutoben_sult_fuge (4)

 

Hozzávalók (1 főre):

2 – 3 lilafüge

kevés olvasztott vaj

1 zöld citrom leve

3 tk. finomítatlan nádcukor

kevés pirított szezámmag vagy pisztácia

a joghurtos öntethez:

2 dl sűrű joghurt

méz ízlés szerint

1 vanília rúd kikapart magjai

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Megolvasztottam a vajat, elkevertem a zöld citrom levével és a cukorral. Kicsit állni hagytam, hogy a cukor valamennyire feloldódjon.

A fügéket megmostam, feleztem és egy kisebb kerámia edénybe tettem a vágott felükkel felfelé. Egy kenőtoll segítségével bőségesen lekentem a fügék vágott felét a vajas zöld citromos keverékkel. Ha marad ki belőle, csurgassátok nyugodtan a fügékre. Hadd tocsogjanak a vajas mázban. Egy löttyintésnyi vizet azért tettem a tál aljába, hogy a lefolyó cukros, citromos vajas keverék ne égjen szénné a sütés végére. Így fel tudtam használni a tálaláskor a kisült szaftot (is).

A fügéket a forró serpenyőbe tettem és 10 – 15 perc alatt lágy, kissé ragacsos állagúra sütöttem. Ezalatt elkevertem a joghurtot a mézzel és a vanília magokkal, egy száraz serpenyőben pedig megpirítottam a szezámmagokat.

13 – 15 perc után kivettem a fügéket a sütőből, hagytam kicsit hűlni, majd tálaláskor meglocsoltam a vaníliás mézes joghurttal, és megszórtam egy kevés pirított szezámmaggal. Pisztáciával még jobb.

Facebook: Rizsázzunk!

sutoben_sult_fuge (7)

Háromsajtos fügés saláta

Kiegyenlítődés. Ez a lényeg. Erről szól minden.

Tegnap szakadt az eső, ma nem esik. Rozi és Zoli vidéken vannak, én Pesten maradtam. Zoli elvitte a fényképezőgépet, nekem maradt a jó fajta kávé az itthoni jó fajta kávéfőzőből. Tegnap este egy hatalmas szelet dobostortát vacsoráztam, ma salátát eszem. Tegnap késő este megírtam az időzített posztot, ma korán reggel megcsináltam a salátát, lefényképeztem (telefonnal, mert Zoli elvitte a gépet, hogy egy ajtót (!!!) fotózzon), a blog meg közzéteszi. Én pedig mentem a dolgomra. A nap végére megint együtt lesz a család.

Kiegyenlítődés. Ez a lényeg. Erről szól minden.

Előkészítés: 10 perc

Összeállítás: kb. 3 perc vagy 17 mozdulat…

haromsajtos_fuges_salata

Hozzávalók (1 főre):

a salátához:

1 jó nagy marék rukkola

1 nagyobb közepesen érett szilva

1 érett lila füge

1 sárga bébi cukkini

néhány szeletnyi puha, jó érett camemebert

kevés kék penészes sajt morzsolva

parmezán(jellegű) forgácsok ízlés szerint

1 ek. fenyőmag pirítva

1 ek. dió pirítva

vagy 1 ek. pirított pisztácia

az öntethez:

2 ek. olívaolaj

2 ek. zöld citromlé

1 ek. balzsamecet

1 ek. méz (több is lehet, ha édesebben szeretitek)

1 mk. friss kakukkfű vagy friss rozmaring finomra aprítva

1 kis gerezd fokhagyma reszelve

só, frissen tekert fekete bors

Az öntethez a hozzávalókat összekevertem és félretettem pihenni. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a fenyőmagot és a diót. Hagytam hűlni.

Egy nagyobb mély tányérba tettem egy jó nagy marék rukkolát. Zöldséghámozóval vékonyan lehámoztam a megmosott sárga cukkini zsenge héját és a rukkolára halmoztam. A cukkinit felkarikáztam és az alaphoz adtam. A megmosott fügéket és a szilvát negyedeltem, a rukkolás alapra tettem. Rámorzsoltam a kék sajtot, rákockáztam a camembert és megszórtam a parmezán forgáccsal.

Az egészet meglocsoltam az öntettel. Rozskenyérrel ettem.

Facebook: Rizsázzunk!

Sültcékla-leves

Tökéletesen időzített a bejegyzés. Szakad az eső, minden szürke, a piacra menet eláztunk Rozival, és a ‘híresen végtelen’ türelmem is elveszett valahol.

Éppen most kell ez a sűrű leves. Utána még jó lenne valami nagyon édes, nagyon krémes, nagyon tömény süti, mondjuk egy NAGY szelet dobostorta, a tészta nem is kell, csak a krém és a dob a tetejéről. Az most lecsendesítené a tomboló egomat. Nincs itthon dobostorta, kénytelen leszek én a helyére tenni…

Előkészítés: kb. 15 perc a hámozáshoz, aprításhoz (addig előmelegszik a sütő)

Elkészítés: kb. 1 óra

sultcekla_leves (1) (853x1280)

Hozzávalók (kb. 4 főre):

1 kg zsenge cékla (pucolt súly)

5 céklagunó zsenge szárai

5 zsenge céklalevél

0,5 kg sárga krumpli (pucolt súly)

2 vékonyabb szál sárgarépa

2 közepes paszternák vagy fehérrépa

2 kisebb fej lilahagyma

5 gerezd fokhagyma

olívaolaj

5 ág friss kakukkfű

só, bors

1,5 l zöldségalaplé

2 nagyobb babérlevél

1 – 2 ek. balzsamecet

1 kicsi citrom felének a leve (tényleg kicsi citrom legyen)

1 ek. finomítatlan nádcukor

2 csokor petrezselyemzöld

lila újhagyma a zöldjével együtt

kevés friss kapor durvára vágva

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, légkeverésen.

Megmostam, megpucoltam és felkockáztam (kb. 2×2 cm) a céklát, a sárgarépát és a krumplit. Meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a cékla zsenge szárát, és alaposan összeforgattam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire terítettem, hozzáadtam a cikkekre vágott lilahagymát, a fokhagymagerezdeket héjastól és megszórtam 3 ágnyi friss kakukkfűlevéllel. A maradék 2 ág kakukkfüvet egészben adtam hozzá. A tepsit betoltam a sütőbe és kb. 1 óra alatt megsütöttem, amíg a zöldségek puhára sültek. A céklának még így is maradt tartása, egy leheletnyit roppanós maradt.

Amíg a zöldségek sültek, az alaposan megmosott zöldségek héjából, egy vöröshagymából, 2 gerezd fokhagymából 1 evőkanál sóval, 2 szem szegfűborssal, pár szem egész borssal és köménnyel alaplevet főztem.

Amikor a zöldségek megsültek, a két kakukkfű ág kivételével, mindet egy nagyobb lábasba tettem, adtam hozzá néhány vékony csíkokra vágott céklalevelet és apróra vágott céklaszárat, babérlevelet, és felöntöttem 1,5 liter alaplével. Fedő alatt, közepes lángon hagytam, hogy felforrjon. Ezután ízesítettem még 2 ek. balzsamecettel és egy csapott ek. nádcukorral. Elkevertem. Egy merőkanálnyit kivettem a zöldségekből és ugyanennyi lével és fél citrom levével botmixerrel összeturmixoltam. Az egészet visszaöntöttem a levesbe, összekevertem és még egy kicsit sóztam, borsoztam.

Tálaláskor kevés friss petrezselyemmel, kaporral, felkarikázott újhagymával és tejföllel dúsítottam.

Facebook: Rizsázzunk!

sultcekla_leves (3) (853x1280)

sultcekla_leves (2) (853x1280)

ötlet: Stahl Magazin/Házias őszi ételek

Szőlős sütemény

Van az pillanat, amikor szívesen láthatatlanná válnék… Egyre kevesebbszer fordul elő, ahogy vastagszik az arcomon a bőr, de azért még van az a pillanat…

A hétvégén több irányból érkeztünk a Mátrába. A férj céges csapatépítésről, bő 200 km-ről, motorral, Rozi és én az Anyósomékkal Budapest felől, autóval. Sima út volt, még az is időben eszembe jutott, hogy a magyar – román gyeplabda meccs előtt biztosan nagy sugarú körben izolálják a stadiont és környékét, ezért nem a megszokott úton indultunk el az Anyósomékért. Megérkeztünk értük, beültek, elrendezkedtek, elindultunk. Tőlük is helyettesítő úton kellett kikeveredni egy baleset miatt, de végül feljutottunk az M0-ra, onnan meg az M3-ra. Amin egy jó hosszú szakaszon most – és még jó ideig – lassú a haladás, mert valamilyen hirtelen lehívható EU-s forrásból hirtelen felújítják az elválasztósávot. Gyöngyösön összefutottunk a férjjel, onnan együtt mentünk tovább, a terv szerint Mátrafüreden megálltunk volna lángosozni. Erről kicsit később még mesélek. Mi pár perccel előbb értünk oda, találtam is parkolóhelyet. Pontosan ott és azt, ahol néhány hete is. És pontosan oda és ugyanúgy nem voltam képes betenni az autót, mint néhány hete. És az univerzum éppen ugyanazokat a melósokat dobta megint, mint néhány hete, akik most is végignézték, teli pofával röhögve, hogyan nem tudok rendesen leparkolni. Zsebkendőnyi helyre be tudom tenni az autót, de ez a hely Mátrafüreden, azt hiszem, nem az enyém. És amikor már én is majdnem sírtam a röhögéstől, végre megérkezett Zoli is, bájosan (erről majd ő nyilatkozik…) megkértem, hogy kicsit igazítsa ki az autót, mert addigra kicsit már zavartak a melósok. Kilibbentem az autóból, átnyújtottam a kulcsot a férjemnek, majd Rozival együtt átlibbentünk az út túloldalára. A melósok persze még mindig röhögtek. Most már értem, miért épül olyan *&@*@ lassan az a ház, amin dolgoznak. Ja, és mire Zoli elkezdte kiigazítani a parkolásomat, a mögötte álló autó elment… Itt már Apósommal együtt röhögtünk…

És amikor végre kértük azt a 4 lángost, ami miatt jöttünk és még mozit is kaptak a melós srácok, a csaj közölte, hogy most nem tud kiszolgálni minket, mert egy csoportot vár, menjünk vissza kb. fél óra múlva. Eltelt pár perc, amíg feldolgoztam a hallottakat, és továbbléptem, de még mindig nem találtam meg az összefüggést. Az olaj már forró volt, hiszen arra készült, hogy négynél több embernek süt majd lángost. Volt elég tésztája, és pont a szánkat törölve ballagtunk volna el a bódéjától, mire a csoport megérkezik. Nekem aznap tökre megérte megállnom Mátrafüreden. 😉

Pontosan szemben azzal a hellyel, ahová “parkoltam”, ült egy néni, mustot és szőlőt árult. Ebből a szőlőből került a hétvégi sütibe is.

Előkészítés: 10 perc

Sütési idő: 30 – 40 perc (tűpróbáig)

szolos_pite (36)

Hozzávalók:

10 dkg vaj

13 dkg finomítatlan nádcukor

2 egész tojás

2 dl tejföl

6 dkg tönkölybúza fehérliszt

7 dkg rétesliszt

6 g sütőpor (fél csomag)

1 jó késhegynyi szódabikarbóna

csipet só

1 púpozott tk. őrölt fahéj

1 csapott tk. őrölt gyömbér

1 kisebb citrom leve és reszelt héja (ha nem kaptok kezeletlent, használjatok 1 ek. szárított citromhéjat)

1 fürtnyi szőlő, vegyesen fehér és kék szőlő

a körteszószhoz:

1 púpozott tk. vaj

2 – 3 csapott ek. finomítatlan nádcukor

fél citrom leve (mehet bele több is)

1 kupica körtepálinka (2 – 3 cl)

3 körte hámozva, kimagozva, felkockázva

A sütőt előmelegítettem 170 fokra. A formát kivajaztam és kiliszteztem. Megmostam a szőlőt. Leszemeztem a fürtöt és hagytam a szemeket száradni.

A két fajta lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával együtt egy tálba szitáltam. Hozzáadtam a fahéjat és a gyömbért és egy egy csipet sót. Összekevertem.

A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a citrom héjával. Egyenként hozzáadtam a tojásokat és azokkal is elkeverem. Belekevertem a tejfölt és addig kevertem, amíg már kellően habos volt. Beleöntöttem a citrom levét is, hozzákevertem a lisztes keveréket és gyorsan összeforgattam.

A tésztát a kivajazott, kilisztezett formába simítottam és kiraktam a szőlőszemekkel.  A tetejét megszórtam egy jó nagy marék mandulapálcikával, kevés fahéjjal és még egy kevés nádcukorral. 30 – 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. sütöm. 25 perc környékén tűpróbával ellenőriztem.

Amíg a süti sült, elkészítettem a körteszószt. 1 ek. vajat összeolvasztottam a nádcukorral. Amikor az egész világos karamell színű lett, hozzáadtam a felkockázott körtét és a citromlevet, végül a körtepálinkát, és addig főztem, amíg a gyümölcsök megpuhultak, de még nem főttek péppé. A végére a pálinka alkoholtartalma is elpárolgott. Hagytam kicsit hűlni, majd botmixerrel krémesre turmixoltam.

Amikor a pite megsült, kivettem a sütőből és hagytam kihűlni. Kiszedtem a formából és a szilvapálinkás gyümölcsraguval tálaltam.

Én nem magoztam ki a szőlőt, de ha valakit zavar a mag, vágja félbe a szemeket és nyugodtan szedje ki a magokat.

Facebook: Rizsázzunk!

szolos_pite (27)

szolos_pite (39)

Szilvás mogyorós piskóta

A kiindulás ez az egyszerű olajos piskóta. A liszt egy részét most darált pörkölt mogyoróra cseréltem, fahéjat és szilvát tettem bele.

Előkészítés: 15 – 20 perc

Sütési idő: 30 – 35 perc

szilvas_mogyoros_piskota

 

Hozzávalók (25 centis lapos piteformához):

2 jó nagy tojás kettéválasztva

10 dkg finomítatlan nádcukor

4 dkg finomítatlan nádcukor a tojásfehérjehabhoz

12,5 dkg tönköly fehér liszt

5 dkg finomra darált pörkölt mogyoró

6 g sütőpor (fél csomag)

1 csomag vaníliás cukor

1 púpozott tk. őrölt fahéj

1 kisebb kezeletlen citrom leve és héja

75 ml olaj

75 ml tej

1 csipet só

a tetejére:

5 – 6 db kisebb, félkemény szilva

1 kis marék durvára tört pörkölt mogyoró

kevés finomítatlan nádcukor

néhány csipet őrölt fahéj

Mindent előkészítettem, kimértem. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Kivajaztam, kiliszteztem egy üveg piteformát. A szilvákat megmostam, feleztem és kimagoztam, majd a feleket is feleztem.

Ledaráltam a mogyorót. A lisztet és a sütőport egy nagyobb keverőtálba szitáltam, hozzákevertem a finomra darált mogyorót, a fahéjat és a csipet sót. Elektromos kézi habverővel habosra kevertem tojássárgákat a 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáöntöttem az olajat és a tejet, ezekkel is alaposan elkevertem.

A habverőket elmostam. Egy másik kisebb keverőtálban a tojásfehérjét egy csipet sóval először lágyabb, lazább habbá vertem, majd hozzáadtam a 4 dkg cukrot és az egészet kemény, fényes habbá vertem.

A sütőporos, darált mogyorós lisztet 3 részletben a cukros, olajos, tejes tojássárgájához kevertem. Végül hozzáforgattam a fehérjehabot, az első felét erőteljes mozdulatokkal, hogy fellazítsam a lisztes masszát. A maradék habot már óvatosan, lassú, nagy mozdulatokkal kevertem bele, hogy ne törjem össze.

A masszát az előkészített formába simítottam, a szélénél a forma pereme felé húztam kissé a tésztát. A tetejét kiraktam a negyedelt szilvákkal, megszórtam a durvára tört mogyoróval, kevés nádcukorral és fahéjjal. A forró sütőbe tettem 30 – 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. 20 perc környékén tűpróbával ellenőriztem. A piskótát pár percig a kikapcsolt, de még forró sütőben hagytam.

Házi szeder – bodzabogyó lekvárral és felvert tejszínhabbal ettük.

Facebook: Rizsázzunk!

szilvas_mogyoros_piskota (2)

szilvas_mogyoros_piskota (3)

Cideres - szedres - áfonyás sütemény

Mostanában mintha kicsit beragadtam volna a süti vonalba, és ezen a héten is erős az édesség – kattanásom. A növő hold, az lehet az oka. Egyébként én tényleg kergébb vagyok az átlagosnál is teli hold környékén. Az, hogy embertelenül rosszul alszom ilyenkor, egy dolog, de ráadásként még a szokásosnál is jobban teker az agyam, és van, hogy még alvás közben sem tudom leállítani. Elég nyomasztó arra ébredni az éjszaka közepén, hogy valamin agyalok. Ettől persze nehezen tudok visszaaludni, és mire mégis sikerül, rám pirkad. Van ennek azért előnye is, “hajnali” fél 7-kor álomszép a kert a Mátrában. A csend meg a szokásosnál is fülsüketítőbb, nincs az a kevés autó sem, ami néha belehangoskodik a békébe. Csak a madarak, meg a kora reggeli illat. Ma reggel pedig egy jó nagy fekete autó, ami megállt a ház melletti kis bekötőúton. Kiszállt belőle egy nagy darab, atlétatrikós, rövid gatyás pasas, meg egy cingár, nyakig felöltözött középkorú férfi egy vödörrel és két műanyag hordóval. Hevesebben kezdett dobogni a szívem, hogy esetleg valami illegális szemétlerakást fogok megakadályozni perceken belül, és mindezt a reggeli kávé előtt, hős leszek és a falu egy díszpolgársággal hálálja meg ezt nekem. Persze nem így történt. Kiderült, hogy csak a lepotyogott vadkörtét szedi össze a Józsi. Nem fogjátok kitalálni, mi lesz belőle. Az. Pálinka.

És ha már alkohol, akkor álljon itt egy ciderrel készült isteni angol süti receptje, kalsszikus piknik süti egyenesen a goodfood Nyári ételek különszámából. Az áfonyát és a szedret már én raktam hozzá, az eredeti recept nem írt gyümölcsöt.

Előkészítés: 10 – 15 perc

Sütési idő: 45 – 50 perc (tűpróbáig)

cideres_szedres_afonyas_sutemeny_merge1

Hozzávalók (18 centis formához):

10 dkg puha vaj

10 dkg lágy sötétbarna nádcukor

2 egész tojás

10 dkg sima liszt

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

1 kk. sütőpor

1 tk. szódabikarbóna

1 csipet só

1 púpozott tk. őrölt fahéj

175 ml alma cider (ne strongbow!)

15 – 20 dkg szeder

1 nagy marék áfonya

kevés finomítatlan nádcukor a tetejére

A sütőt előmelegítettem 170 fokra, légkeverésen. Kivajaztam egy kapcsos tortaformát. Megmostam és hagytam száradni a szedret és az áfonyát.

A kétféle lisztet egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a csipet sót. Összekevertem. Elektromos kézi habverővel habosra kevertem a puha vajat habosra a sötét barna nádcukorral. Egyenként hozzáadtam a tojásokat és könnyűre kevertem a masszát. Hozzáforgattam a lisztes keverék egyik felét és jól összedolgoztam. Ezután belement a cider, elkevertem, és végül a liszt másik felét is a belekevertem. Beleszórtam a szedret, óvatosan elkevertem a masszában. Az egészet a kivajazott tortaformába öntöttem, egyenletesen elszórtam a tetején az áfonyát és a tetejét megszórtam még egy kevés cukorral. Nagyjából 45 perc alatt megsütöttem. 35 perc környékén tűpróbával ellenőriztem a tésztát és hagytam még sülni.

Amikor megsült, kicsit hagytam hűlni a formában, majd amikor már kézzel meg tudtam fogni, kiszedtem a sütemény a formából egy rácsra, és hagytam kihűlni. Vanília fagyival, lágyan felvert tejszínhabbal, bogyós gyümölcsökből készült lekvárral tálalhatjuk.

Facebook: Rizsázzunk!

cideres_szedres_afonyas_sutemeny (20)

cideres_szedres_afonyas_sutemeny

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!