Rizsázzunk!

Málnás kakaós banánfagylalt

Ezt a receptet a wannabe chef lányoktól vettem át, mert fergeteges. Elképesztően finom fagyi, annak ellenére imádtam, hogy nem szeretem a banános édességeket. Néhány perc alatt elkészül és még egészséges is. Ezzel vártam a gyereklányt a nyaralásából, másfél hét után ma keveredett haza a nagyszüleitől*. Ráadásul együtt készítettük el, Rozi még citromfüvet is szedett bele a “kertből”. Én pedig adtam hozzá egy jó nagy marék fagyasztott málnát. A kisasszony most kanalazza befelé (mire befejezem a bejegyzést, már alszik is). Még az édesapjának is ízlett, aki nem különösebben szereti a fagyi(féléket).

A banánok nem voltak elég édesek, kevés agaveszirupot is adtam hozzá, ami még egy ovis bulira sütött sütik után maradt meg (van egy fruktóz/cukorérzékeny kislány Rozi csoportjában, miatta használtam az agavét). Szóval a klasszikus értelemben használt cukortól mentes, nincs benne, vagyis cukormentesféle. Mellesleg majdnem nem lett semmi az egész fagyi-ügyből, mert a sarki közértben nem volt banánn (legalább is úgy tűnt)! Ugye?! Én is pontosan ilyen értetlenül álltam a probléma előtt. Kérdésre/kérésre aztán előkerült 1 fürt, elfelejtették kitenni a polcra a friss szállítmányt.

*Rozi annyi időt töltött mostanában a nagymamájáékkal/nál, hogy amióta megint itthon van, következetesen lemamiz, de bocsánatot kér minden alkalommal. Csók Anyukám. 😉

Előkészítés: a banánok min. 2 órányi fagyasztása

Összeállítás: 5 perc

malnas_kakaos_banan_fagyi (13) (11)

 

Hozzávalók (2 főre):

2 nagy banán

2 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor

1 jó nagy marék fagyasztott málna

kis marék friss citromfű

2 – 3 tk. agaveszirup (vagy méz) – elhagyható, ha a banán elég érett és édes

a díszítéshez néhány szem fagyos málna és citromfű

A banánokat megpucoltam, felkarikáztam. A banánkarikákat egy kisebb műanyag dobozba tettem (egy műanyag doboz tetejére is sorakoztathatjuk) és 3 órára a fagyasztóba tettem.

Az összeállítás már tényleg gyerekjáték volt. A felkarikázott banánt, a málnát és a megmosott citromfű leveleket a botmixer edényébe tettük és pár perc alatt krémesre turmixoltuk az egészet. Aprítógépben is készíthetjük. Ha túlságosan felolvadna, visszahűthetjük a fagyasztóban.

Tálaláskor néhány szem fagyos málnát és egy kis friss citromfüvet tettünk rá. Isteni. Csak túl gyorsan elfogy…

Facebook: Rizsázzunk!

malnas_kakaos_banan_fagyi (13) (6)

Borjú kávéval és kakaóval

Valahogy a hús – kakaó kombó eddig elkerült, pedig sokszor hallottam már, hogy milyen jót tesz a húsnak a jó minőségű cukrozatlan kakaópor. Borjúra már régóta fájt a fogam, a meleg ellenére. Gyönyörű borjúlapockát vettem a Lehel piacon, de tényleg. A cuki, 32-es kolgét vigyorú hentessrác már csak hab volt a tortán. Még akkor is, ha úgy nézett rám a borjú – kávé – kakaó hallatán, mint aki minimum muszájkabátot érdemelne. 😉

És ha már a Nespresso volt olyan jó fej, hogy kicsit hosszabb időre kölcsönözte a kávégépet kellő mennyiségű patron kíséretében, naná, hogy a borjút is kávéval készítettem el. Na és kakaóval, mert a receptversenyes csodadobozban az is volt. Most az Arpeggio kávét választottam, mert ebben felfedezhető a kakaós íz is, ami szerény véleményem szerint eléggé jól passzol a borjúhoz. Főleg, hogy egy kis kakaót is kevertem hozzá.

Nem mellesleg, ha július 31-ig szavaztok a Nespresso Coffee Challenge albumában a 10 blogger által elkészített finomság valamelyikére, jó eséllyel nyerhettek Nespresso U kévégépet. Én egy Rosabaya de Colombia kávéval készült kacsát villantottam.

Előkészítés: kb. 15 perc
Sütési idő: 2 – 2,5 óra

koffeines_borju_kakaoval (2)

 

Hozzávalók (étvágytól függően 2 vagy 3 főre):

a kávés borjúhoz:

70 dkg borjúlapocka
3 + 2 ek. olívaolaj
3 közepes fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
4 babérlevél
1 mk. egész római kömény
néhány nagy csipet durva őrlésű citrombors (kb. 1 csapott tk.)
1,5 dl száraz vörösbor
2 – 2,5 dl víz (vagy marha/borjúalaplé)
2 ek. balzsamecet
2 adag Nespresso Arpeggio rövid kávé
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1 kisebb ág friss kakukkfű
1 késhegyni cayenne bors

a körethez:

2 – 3 cső zsenge csemege kukorica
1 ek. olívaolaj

A sütőt előmelegítettem 140 fokra, alsó felső üzemmódban.
A megmosott borjúlapockát kb. 3 centis kockákra vágtam, sóztam, finoman borsoztam citromborssal. Megpucoltam a hagymákat. A lilahagymákat kisebb cikkekre vágtam, a fokhagymákat vékonyra szeleteltem. Egy nagyobb, vastagabb aljú serpenyőt erős lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem a 3 ek. olívaolajat, ami pillanatok alatt forró lett. Rádobtam a felkockázott borjút és erős lángon, a serpenyőt rendszeresen rázogatva 4 – 5 perc alatt átpirítottam. Vigyázat, fröcsköl(het)! A már megpirult húst slow cooker edénybe öntöttem, és a fedelével lefedtem, amíg megpirítottam a hús másik felét is. 2 ek. olívaolajat öntöttem a serpenyőbe, beletettem a maradék húst és újabb 4 – 5 perc alatt azt is átpirítottam. A slow cooker-be szedtem a szafttal együtt és lefedtem. Lefőztem 2 adag Nespresso Arpeggio kávét, amibe 1 ek. cukrozatlan kakaóport szitáltam. Csomómentesre kevertem, hagytam kihűlni,

Közepesre mérsékeltem a lángot a serpenyő alatt, beleszórtam 1 mk. egész római köményt és kb. fél perc alatt illatosra pirítottam. Felöntöttem 1 dl vörösborral, ami feloldotta a hús sütésekor keletkezett értékes pörcöket. Beledobtam a lilahagymát, a fokhagymát, enyhén sóztam, és 4 – 5 percig sütöttem, amíg a hagymák kissé megbarnultak.

Amikor a hagymák világosbarnára sültek, az egészet a már lepirított húsra öntöttem. Hozzáadtam a babérlevelet, 2,5 dl vizet, a maradék fél dl vörösbort, a kakaóval elkevert kávét, a balzsamecetet és még egy nagy csipet citromborsot. Kóstoltam, és még egy kicsit sóztam, csak egy csipetnyivel. Lefedtem és bő 2 órára a sütőbe tettem. Félidőben ellenőriztem, hogy kellő mennyiségű folyadék van-e alatta. Ezen a ponton még pótolható, ha nem tűnik elég szaftosnak.

2 órányi főzés után ellenőriztem a borjút. Miután készre puhult, a szaftja isteni sűrű és lágy lett, beleszórtam a friss kakukkfűleveleket, és hozzáadtam egy késhegynyi cayenne borsot. Alaposan összekevertem és a már kikapcsolt sütőben fedő alatt melegen tartottam.

Nagyjából 20 perc alatt megfőztem a zsenge kukoricákat. Lecsöpögtettem, papírtörlővel szárazra töröltem. Egy akkora serpenyőt, amiben a kukoricacsövek elférnek, hevíteni kezdtem a közepesnél kicsivel erősebb lángon. Olívaolajat öntöttem bele, majd pár perc alatt világos aranybarnára sütöttem/grilleztem a kukoricákat.

Tálaláskor a borjú tetejére morzsoltam egy kevés kukoricát, még egy csipet friss kakukkfűvel díszítettem. Ha valaki jobban szereti, szeleteket vághat a kukoricacsőről, vagy eheti egyenesen a csőről is. 🙂

koffeines_borju_kakaoval (11)

Kakaós - zabpelyhes szeletek

Oké, csokis. De legalább zabpelyhes is. Egy gyerekzsúrra remek édesség ez a ropogós, kakaós zabpelyhes süti, főleg, ha trükközni kell a zabpehellyel, mert a kölkök gyomra nem veszi be csak úgy. 😉 Tuti alkalom lehet egy kis közös sütéshez, együtt, a kiskorúakkal. Roziból kiindulva, nem csak enni jó, de az elkészítése is jó móka (lehet, ha anya ezúttal nem görcsöl rá a kőre lecsurgó csokira, meg a lehulló kókuszreszelékre az “anya, nézd, esik a hó” felkiáltás után… Mert persze a csoki ezután csurgott le 😉 ).

Előkészítés: 5 perc a tésztához + bő 1 perc a csokimázhoz
Sütési idő: 12 – 15 perc

csokis_zabpelyhes_szeletek (3)

 

Hozzávalók (kb. 15 -20 szeletkéhez):

a tésztához:

14 dkg liszt
8 dkg zabpehely
8 dkg kókuszreszelék (ha valaki nem szereti, helyettesíthető darált mandulával)
1 – 2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 dkg sütőpor
1 – 2 ek. nádcukor
1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
csipet só
17 dkg olvasztott vaj
keverhetünk hozzá 1 nagy maréknyi apróra vágott aszalt gyümölcsöt is (meggyet, vörös áfonyát, stb.)

a csokimázhoz:

10 dkg porcukor (én nádcukrot finomítottam fűszerdarálóban)
1,5 – 2 dkg cukrozatlan kakaópor (attól függően, mennyire akarjuk sötétre, intenzívre)
10 dkg olvasztott vaj
néhány kanál forró víz

A sütőt előmelegítettem 180 fokon, alsó – felső üzemmódban. Egy kb. 10×20 centis tepsit kivajaztam.

Egy nagy keverőtálba mértem a száraz hozzávalókat, belereszeltem a narancshéjat is. Felolvasztottam a vajat, melegre, nem forróra, majd a zabpelyhes lisztes keverékhez adtam. Alaposan elkevertem, kézzel kicsit össze is dolgoztam, hogy jól összeálljanak az összetevők. A masszát a kivajazott tepsibe simítottam, egy evőkanál hátával egyenletesen lenyomkodtam. Betoltam a sütőbe és 180 fokon sütöttem 15 percig.

Pár perccel a sütési idő vége előtt elkészítettem a csokimázat. A kakaót és a porcukrot egy keverőtálba szitáltam. Felolvasztottam a vajat, vizet forraltam. A vajat a kakaós cukros keverékhez csurgattam, hozzáadtam 4 ek, forró vizet és egy kézi habverővel simára kevertem. Amikor a sütemény megsült, még forrón rácsorgattam a mázat.

A süteményt hidegen, megdermedve könnyebb szeletelni. Egy kis szelet ebből a zabpelyhes sütiből egy bögre tejjel laktató tízórai vagy uzsonna lehet. És nem csak a gyerekeknek…

A fenti kakaós máz helyett olvasztott étcsokit is használhatunk, de egy réteg isteni házi lekvár a tetején szintén feldobja a szeleteket. Sőt, azzal még tutibb.

Gyertek át a FB-ra is.

csokis_zabpelyhes_szeletek (6)

csokis_zabpelyhes_szeletek (4)

Forrás, amit csak egy kicsit, de átalakítottam: Blikk Nők Konyha VI. évfolyam 1. szám

Kakaós-narancsos-mandulás madeleine

Szülinapra készült. Tortát nem süthettem, vihettem, mert áentéeszileg, meg köjálilag tilos házi készítésű cuccokat vendéglátóipari egységben rendezett bulira vinni. De az meg milyen már, hogy nem süthetek semmit, valamit… Így lett ez a madeleine az ajándék, kakaósan, narancsosan, mandulával. Csomagnak álcázva azért csak beszivárgott az ünnepelthez.

kakaos narancsos madelein1

 

Hozzávalók (12 nagyobb vagy 20 kisebb darabhoz, a forma méretétől függően):

2 tojás
7 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor (nekem volt házi, de a bolti is jó, a lényeg, hogy vaníliás és ne vanilin cukor legyen)
9 dkg olvasztott vaj
2 narancs reszelt héja
2 ek. narancslé
6 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
4 g sütőpor
4 dkg finomra őrölt mandula
csipet só

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. A madelein formákat nagyon vékonyan kivajaztam. Nekem teflon van, de szilikonos is létezik, amit még kivajazni sem kell. Mindent előkészítettem, kimértem. A vajat megolvasztottam, a mandulát finomra őröltem.

A lisztet és a kakaóport egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sütőport és egy csipet sót. Hozzákevertem a mandulát. Az egész tojásokat egy nagyobb keverőtálban fehéredésig kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg a cukor teljesen felolvadt. Ekkor hozzáadtam az olvasztott vajat, a reszelt narancshéjat és 2 ek. narancslevet is. Összekevertem, majd fokozatosan hozzáadtam a lisztes keveréket is, amivel homogén masszává kevertem.

Mivel eléggé bénán kezelem a habzsákot, inkább egy kanál segítségével megtöltöttem a formákat nagyjából 3/4-ig és az előmelegített sütőben kerek 10 perc alatt megsütöttem. Hagytam kissé kihűlni, majd kiszedtem a sütiket a formákból. Eredetileg olvasztott csokiba akartam mártani, miután kihűlt, de sikerült elpusztítanunk az étcsokit, így cukrozatlan kakaóporral hintettem meg.

Az ötletet Katuci kakaós-kókuszos verziója adta.

Kakaós sütőtökös süti

Anyukám receptjei között találtam egy kakaós gyümölcsös süti receptet. A szomszédasszonyától kapta, aki eléggé penge a sütikben. Ráadásul laktózmentesen süt, mert az unokája laktózérzékeny. Az egyeztető tárgyalások után megkaptam a kilövési engedélyt, és most megsütöttem. Eredetileg reszelt alma van a tésztájában, és sárgabaracklekvárral keni meg. Az almát sült sütőtökre cseréltem, és mivel mézédes volt a tök, kevesebb cukrot kellett beletenni. A baracklekvár helyett pedig házi szilvalekvárt használtam. Egy pohár tej hozzá, és jöhet a mozizós uzsonna.

És ezúton is köszönöm egy kedves olvasómnak, Lilinek, hogy szólt, ne zavarjalak össze Titeket, és ha már egyszer liszttel sütök, ugyan toldjam már meg vele a hozzávalók listáját. Szóval, javítva. Bocs Skacok. Szarvas hiba. 🙂

1kakaos sutotokos suti1 (1280x853)

 

Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg liszt
20 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 egész tojás
10 dkg porcukor (nádcukorból)
20 dkg sült sütőtök
1 cs. sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 nagy marék dió durvára törve, pirítva
2 tk. őrölt fahéj
csipet só

a tetejére:

3 tojásfehérje
szilvalekvár
1 tk. őrölt fahéj
2 csapott ek. nádcukor
fél citrom leve
kevés durvára tört dió

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A diót késsel durvára vágtam, majd száraz serpenyőben pár perc alatt enyhén megpirítottam. Hagytam kihűlni. A sült sütőtököt botmixerrel pépesítettem.

Ezalatt a lisztet elkevertem a sütőporral és egy csipet sóval, beleszórtam a kakaóport, és 2 tk. fahéjat. Beleraktam a kihűlt diót is. A margarint habosra kevertem a porcukorral. Egyenként hozzáadtam a 3 tojássárgáját, majd az egész tojást, a sütőtököt és homogénre kevertem. Ezután apránként összeforgattam a sütőporos, kakaós lisztes keverékkel és jól összedolgoztam.

A masszát a tepsibe öntöttem, elsimítottam a tetejét és bőkezűen megkentem a házi szilvalekvárral. Megszórtam 1 tk. fahéjjal. A tepsit betoltam a sütőbe és nagyjából 20 percig sütöttem. 15 perc után érdemes tűpróbával ellenőrizni, mivel ebben a verzióban nincs reszelt gyümölcs a tésztában, amitől nedvesebb lesz. Ha még nagyon ragacsos marad a tű, további 5 percig lehet sütni. A tészta egyébként sül még keveset (kb. 5 percet) a fehérjehabbal együtt is. Attól pedig nem kell tartani, hogy a szilvalekvár megég a tetején, cserébe a leve kicsit beszivárog a tésztába.

A sütési idő vége előtt pár perccel elkészítettem habot. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem a cukorral, közben hozzácsorgattam fél citrom levét is. A sütit kivettem a sütőből és a tészta tetejére simítottam a habot. Megszórtam a dióval, visszatoltam a sütőbe és addig sütöttem, amíg a hab kapott egy kis halvány barna színt.

A szilvalekvárt a tésztába is keverhetjük. Reszelt almával, körtével, birsalmával is isteni.

22kakaos sutotokos suti3 (853x1280)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!