Rizsázzunk!

Olívaolajos kakaós süti cseresznyével

Na jó, legutóbb azt mondtam, hogy az egyetlen étel, amiért 40 fokban is bekapcsolom a sütőt, az a nyári káposzta. És most mégis, megint használtam a sütőt. De megmagyarázom, jó okom volt rá, tényleg. Először is, a Mátrában vagyunk, a háznak közel 90 centi vastag fala van, a legelvetemültebb hőségben sem melegszik fel a ház 23 – 24 foknál többre. Még nyitott ajtónál, ablaknál sem. Aztán, a másik érv, hogy rengeteg cseresznye van itthon, szépek, ízesek, roppanósak, de nem győzzük enni. A harmadik nyomós érvem pedig az, hogy vasárnap van, zárva vannak a plázák, nem tudok shoppingolni. Így hát sütök, hogy jó feleség és anya legyek, összetartsam a családot, és egy finom süti mellett beszélgethessünk arról, amiről csak vasárnap lehet…

Engem is meglepetésként ért, de a süti bizony erősen hajaz egy jó sűrű csokipuding állagára. Megmondom őszintén, meglepett, mert inkább ilyenre számítottam, hiszen ez volt a kiindulási alap. De a zsíros görög joghurt szépen dolgozott és a végén nem is bántam meg, hogy így alakult. Ehhez meg kellett várni, hogy teljesen kihűljön, mert melegen, langyosan nem volt biztató. Rozi ugyanis a kakaó és a csoki ellenére visszadobta, hogy nem kell. Hidegen viszont két nagy kockát is megevett belőle. Nagyon ritkán improvizálok a sütikkel, kínosan kimérek mindent és tartom magam az előírásokhoz, maximum a fűszerezéssel variálok, de az alapanyagokkal szinte soha. Nem véletlenül, nehezen viselem a nem várt meglepetéseket…

Előkészítés: a cseresznye kimagozása + 15 perc az összeállítás

Sütési idő: 20 – 25 perc (tűpróbáig!)

olivaolaos_kakaos_suti_cseresznyevel (26)

 

Hozzávalók (kb. 15 cm x 22 cm-es tepsihez vagy egy kb. 23 centis piteformához):

25 dkg cseresznye (magozott mennyiség)

25 dkg tönkölybúza fehérliszt (vagy sima búzaliszt)

12 dkg finomítatlan nádcukor

1 csomag sütőpor

1 vanília rúd kikapart magjai

3 púpozott ek. cukrozatlan kakaópor

2 tk. őrölt fahéj

1 tojás

5 dl görög joghurt

1 dl extra szűz olívaolaj

csipet só

2 ek. reszelt citromhéj (zacskós szárított volt)

10 dkg étcsokoládé

a tetejére:

2 – 3 ek. finomítatlan nádcukor

1 nagy marék mandulapálcika vagy szeletelt mandula

magozott felezett cseresznye

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

Az összes száraz hozzávalót egy nagy keverőtálba tettem és elkevertem. Egy másik nagyobb keverőtálban elkevertem a nedves hozzávalókat. Néhány részletben a tojásos, cukros masszához adtam a lisztes keveréket, majd a magozott felezett cseresznyéket és a felaprított étcsokoládét. Elkevertem. A masszát a tepsibe simítottam, a szélei felé kicsit magasabban, hogy a közepe is könnyebben megsüljön. A tetejét kiraktam a kimagozott, felezett cseresznyékkel, megszórtam mandulapálcikával és a végén nádcukorral. A tepsit betettem a sütőbe és kb. 35 perc alatt megsütöttem a sütit. Tűpróbával ellenőriztem. Sütőtől függően 25 – 35 perc lehet a teljes sütési idő, itt fapados sütőnk van, ebben mindent tovább kell sütni.

Tálaláskor megszórhatjuk kevés porcukorral. Mézzel és citrommal kikevert tejfölt vagy sűrű görög joghurtot adhatunk hozzá. Friss ribizlit is tehetünk mellé.

Facebook: Rizsázzunk!

olivaolaos_kakaos_suti_cseresznyevel (44)

 

olivaolaos_kakaos_suti_cseresznyevel (30)

 

Meggyes kakaós olívaolajos süti

Eredetileg magozott meggyet ír a recept, de az van, hogy lusta dög voltam meggyet magozni. Ami egyébként hegyekben áll itthon. Viszont volt egy üveg jófajta házi meggylekvár, mert Apukámat idén is elkapta a gépszíj, befőzött. Na ez került a tésztába. Ettől kicsit testesebb lett, de igen csak kedvemre való így is.  Meg az is, hogy a szomszédasszonynak is ízlett. 😉

Kavarós süti, semmi fakszni, az ilyet szeretem. Köszi a receptet Hébe-hóban barátomnak és a nagymamájának (az eredeti itt). 🙂

Előkészítés: 10 perc
Sütési idő: kb. 20 perc/tűpróba!

meggyes_kakaós_süti

 

Hozzávalók (kb. 15 cm x 22 cm-es tespihez):

2 bögre liszt (kb. 25 dkg)
fél bögre cukor (kb. 12 dkg)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 – 4 ek. cukrozatlan kakaópor
1 csapott tk. őrölt szerecsendió
1 tojás
1 bögre tej (2 dl)
fél bögre extra szűz olívaolaj (1 dl)
csipet só
2 tk. reszelt citromhéj (zacskós szárított volt)2 – 3 ek. házi meggylekvár
fehércsokoládé

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálba tettem és elkevertem. Ezután hozzáadtam a nedves alapanyagokat is. Simára kevertem. A masszát a tepsibe simítottam, egyenletesen. A tetejére néhány pötty meggylekvárt tettem, amire fehércsokoládé kockákat raktam. A tepsit betettem a sütőbe és megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, kb. 20 perc alatt készre sült.

A nagy, felnőtt homokozóban is megtaláltok, itt.

meggyes_kakaós_süti (5)

meggyes_kakaós_süti_merge2

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!