Rizsázzunk!

Zöldségekkel sült csirkecomb

A legjobb dolog, ami a zöldségekkel történhet, ha kevés fűszerrel és olívaolajjal megsütjük őket. Ezt határozottan merem állítani. Ha pedig csirkecomb is kerül rá, akkor megtörténik a csoda, “merugyanis” a sülő hús szaftjától csavart kapnak a zöldségek is. Az már csak egy kis extra, hogy olcsón isteni ebédet tolhatunk nagyobb mennyiségű ember elé úgy, hogy max. 20 percet töltünk munkával a konyhában. A zöldségekkel sült csirkecomb nagy kedvenc.

Előkészítés: 15 – 20 perc
Sütési idő: kb. másfél óra

remoskaban_sult_zoldseges_csirkecomb (4)

 

Hozzávalók (5 főre):

5 egész csirkecomb
5 – 6 db közepes csicsóka
5 szem közepes krumpli
2 szál közepes sárgarépa
3 kisebb cékla
3 – 4 szál paszternák
2 fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
4 – 5 tk majoránna
3 tk. kakukkfű
só, frissen őrölt bors
olívaolaj
fél citrom leve

A csirkecombokat alaposan megmostam, kozmetikáztam. Szárazra töröltem mindegyiket, majd fűszereztem: sóztam, borsoztam, bedörzsöltem a majoránnával. Állni hagytam, amíg megpucoltam és összevágtam a zöldségeket.

A csicsókákat jól átdörzsöltem egy vizes konyhai szivacs dörzsis oldalával. A sárgarépát, a krumplit, a paszternákot, a céklát, a lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam. A zöldségeket nagyjából egyforma darabokra, kb. 2×2 centis kockákra, a lilahagymát pedig nagyobb cikkelyekre vágtam. A fokhagymát nem pucoltam meg, a héjában sütöttem meg. A zöldségeket a remoskába tettem, jó nagy csipet sóval, frissen őrölt tarkaborssal, a majoránnával és a kakukkfűvel fűszereztem. Meglocsoltam olívaolajjal és kézzel alaposan összeforgattam. A már befűszerezett csirkecombokat a zöldségekre tettem, meglocsoltam olívaolajjal és a citromlével. Rátettem a remoska fedelét és készre sütöttem. A zöldségek szépen megpuhultak, a csirkecombon a bőr ropogósra sült.

Ha nincs kéznél remoska, sütőben, fóliával lefedve is süthetjük. 190 – 200 fokon bő egy óra alatt elkészül.

Csicsókasalátát és medvehagymás puliszkát adtam mellé.

remoskaban_sult_zoldseges_csirkecomb (9)

Póréhagymás köles kakukkfüves pirított gombával

A sütő, egy propan/butan kempingfőző és egy remoska között zsonglőrködöm 1 hete. A kreatív konyha újraértelmezése… Még mindig nem tudjuk, mikor kapjuk vissza a szerviztől a főzőlapunkat. Kb. mára ígérték, hogy elkészül, bár még egy árajánlatot (szerűséget) sem sikerült kivarázsolni belőlük. A kb.-t már hozták, a konkrét dátum meg gondolom a kb. egyszer csak. Viszont ettől még remek póréhagymás kölest csináltam, kakukkfüves, pirított gombával. Szerettük.

A kölesnek pedig igenis jár a nagyobb megbecsülés, mert finom és még egészséges is. Gyorsan megfő, és tengernyi módon felhasználhatjuk. Salátákhoz, köleskásaként reggelire, köretként, egytálételekbe, desszertként. Kevés kalória, magas rosttartalom, sok magnézium, és B – vitamin, no és magas fehérjetartalom jellemzi. És ami a legjobb, hogy jó kedvre derít.

(Pajzsmirigy problémákkal küzdők csak korlátozottan fogyasszák!)

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

porehagymas_koles_kakukkfuves_piritott_gombaval

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

1 csésze köles leöblítve (2,5 dl-es csésze)
1 vékony szál póréhagyma
1 duci gerezd fokhagyma
35 – 40 dkg barna csiperkegomba
5 dl húsleves (vagy húsalaplé, vagy zöldségalaplé, vagy víz)
4 ek. olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 tk. szárított kakukkfű
kevés lágy kecskesajt (elhagyható)

A póréhagyma külső keményebb rétegét leszedtem, hosszában kettévágtam, majd alaposan lemostam folyóvíz alatt. Vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és összezúztam a fokhagymát.

Egy magasabb falú, vastag aljú serpenyőt felhevítettem (az én esetemben ez a remoska volt), 2 ek. olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Kissé sóztam és közepes lángon 4 – 5 perc alatt világos aranybarnára dinszteltem. Időnként megkevertem.

Amíg a póréhagyma párolódott, áttöröltem a gombákat egy tiszta, nedves konyhai szivaccsal. Félbevágtam őket, majd bő fél centis szeletekre vágtam. Egy másik nagyobb serpenyőt felforrósítottam (a propan/butan kempingfőzőn), beleöntöttem 2 ek. olívaolajat, majd rádobtam a gombaszeleteket. Egy Nagy csipet sóval fűszereztem, megszórtam frissen őrölt tarka borssal, majd sütni kezdtem. Amikor a gombaszeletek bő levet eresztettek, megszórtam fél tk. kakukkfűvel. Addig sütöttem, amíg aranybarnák lettek.

Amíg a gomba sült, megfőztem a kölest is. A már megdinsztelt póréhagymához adtam a zúzott fokhagymát és 1 percig, kevergetve pároltam még. A serpenyőbe (remoskába – a szerk.) öntöttem a leöblített kölest, majd közepes lángon 3 – 4 percig pirítottam. Felöntöttem a húslevessel és 15 – 20 perc alatt, lefedve puhára főztem. Időnként megrázogattam a serpenyőt. Ha szükséges, kevés vizet még lehet önteni hozzá. Amikor a köles már majdnem puha volt, megkóstoltam, kicsit sóztam, borsoztam és megszórtam a maradék bő fél teáskanálnyi kakukkfűvel.

Tálaláskor a köles tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombából, morzsoltam rá kevés kecskesajtot. De össze is keverhetitek a gombát a kölessel.

A barna csiperke helyett szárított gombát is használhattok, amit a felhasználás előtt kis időre áztassátok be hideg vízbe. Kakukkfű helyett (ha valaki nem szereti ezt a markáns ízt), tökéletes választás a friss petrezselyemzöld.

Ha tetszett, nézzetek be a Facebook-ra is, itt találjátok az oldalamat.

porehagymas_koles_kakukkfuves_piritott_gombaval (6)

Cidercsirke

Majoránnával, kakukkfűvel, krémsajttal. Ez bitang lett, de komolyan. Nagyon egyben voltak az ízek. Ráadásul nagyjából fél óra alatt elkészült, nem lett csatakos a hajam a gőztől, nem fojt le a sminkem (ami sosincs), nem töltöttem a délelőttöt a konyhában. Szuper. Érdemes elmenteni a receptet, ha valami gyors, de pikáns ebédet szeretnétek. Ez a ciderben főtt, kakukkfüves, mustáros csirkecomb bizony az. Ciderrel főzni jó, ez nem vitás. Meghálálta már a benne pácolt tarja és a körte is.

Azt már csak a kép szerkesztésekor vettem észre, hogy a kis Picasso keze a fatálat is elérte. Nézzétek csak, a tál bal alsó sarkában hanyagul elhelyezett szignót. 😉

Előkészítés: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 25 perc

kakukkfuves_ciderben_sult_csirkecomb (14)

 

Hozzávalók (4 főre):

6 egész csirkecomb lebőrözve, kicsontozva, felkockázva
1 nagy szál póréhagyma
2 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 üveg alma cider
2 púpozott ek. natúr krémsajt (kb. 17 dkg)
2 ek. magos vagy sima mustár
só, bors
1 tk. szárított, morzsolt majoránna
1 csapott tk. szárított kakukkfű (ha van, akkor persze friss)

A csirkecombokat megmostam, megtöröltem, kicsontoztam, majd a húst nagyobb kockákra vágtam. Félretettem. A póréhagymát megpucoltam, a zöld végével lefelé a csap alá tartottam és kimostam belőle a földet. Felkarikáztam. Egy vaslábast (egy magas falú serpenyő is jó) a közepesnél kicsit erősebb lángon felhevítettem. Beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a felkarikázott póréhagymát. Sóztam. Közepes lángon kb. 6 – 7 perc alatt szépen megdinszteltem a pórét. Amíg a hagyma párolódott, megpucoltam a fokhagymákat is.

Amikor a póréhagyma kicsit már aranybarna lett, hozzáadtam a reszelt fokhagymát, 1 percig kevergetve pároltam, majd rádobtam a felkockázott, szárazra törölt húskockákat. Kicsit meg is pirítottam, kb. 6 – 7 perc alatt. Hozzáadtam a majoránna és a kakukkfű felét. Felöntöttem a ciderrel, alaposan összekevertem és hagytam egyet forrni. Ezután mérsékeltem kissé a lángot és fedő alatt még 10 percig főztem. A végére az alkohol elpárolgott, de megmaradt a kellemes cider íz.

Amíg a csirke főtt a ciderben, kikevertem a krémsajtot a mustárral. 10 perc után levettem a fedőt a lábasról. A mustáros krémsajthoz mertem egy merőkanálnyit a hús forró szaftjából, alaposan elkevertem, majd az egészet a csirkehúsra öntöttem, beleszórtam a maradék majoránnát és kakukkfüvet. Még 5 percig hagytam alacsony lángon rotyogni. A végén még egyszer megkóstoltam, kissé sóztam, borsoztam és megszórtam még 1 csipet kakukkfűvel.

Párolt rizzsel ettük. Egyébként ízlés szerint más húst is használhatunk, köretnek pedig párolt brokkolit vagy kelbimbót is készíthetünk. Bátran kísérletezzetek Ti is.

Ez pedig itt a FB oldalam, nézz be oda is, ha tetszett a cidercsirke.

kakukkfuves_ciderben_sult_csirkecomb (13)

kakukkfuves_ciderben_sult_csirkecomb (4)

Héjában sült krumpli kakukkfüves, pirított gombával és krémsajttal

Remek téli vacsora, főleg egy nyálkás szürke nap végén. Ne ijedjetek meg, csak a neve bonyolult és hosszú (jobbat nem találtam), elkészíteni gyerekjáték. Rozi is beszállt a főzésbe, úgyhogy tényleg az. 😉

Az ötlet River Cottage Hugh-tól származik (könyv: Three good things on a plate/TV Paprika sorozat: Hugh mesterhármasa), csak Ő a kedvenc házi curry krémjét keverte bele, amiből nekünk nem volt, ezért helyette krémsajtot és kakukkfüvet használtam. Én bizony örülök, hogy ez a Hugh gyerek repült a menő étterem menő konyhájából, mert River Cottage jól áll neki. Meg a rövid haj is, amitől ugyan nem lett szebb, de nem is ezért szeretjük. 😉

Glutén -és húsmentes.

Előkészítés: 10 perc + 1 óra sütési idő a krumplinak
Főzés, összeállítás: 25 – 30 perc

kakukkfüves gombával töltött krumpli (2)

 

Hozzávalók:

2 nagy krumpli
4 db nagyobb fehér és 4 db nagyobb barna csiperke
1 duci gerezd fokhagyma
15 dkg natúr krémsajt
1 tk. szárított vagy friss kakukkfű (ízléstől függően persze lehet több vagy kevesebb)
só, frissen őrölt fekete bors
2 ek. napraforgóolaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. A gombákat egy tiszta, nedves szivaccsal megtöröltem, félbevágtam, majd nagyjából egyforma, kb. kisujjyni vastag szeletekre vágtam. Megpucoltam és felaprítottam a fokhagymát.

A krumplikat alaposan megmostam, keresztbe nem túl mélyen bevágtam, a vágott felüket lekentem kevés vízzel és durva szemű sóval megszórtam. Tepsibe tettem és kb. 1 óra alatt megsütöttem.

Közben elkészítettem a tölteléket. Egy magasabb falú, nagy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd rádobtam a gombát és sütni kezdtem. Sóztam, borsoztam. Amikor bő levet eresztett, megszórtam a fél tk. kaukkfűvel. Addig sütöttem, amíg a leve elfőtt és a gomba aranybarnára sült. Közben a krémsajtot kikevertem egy kis sóval, frissen őrölt borssal és a maradék fél tk. kakukkfűvel.

Bő 1 óra sütési idő egy fogpiszkálóval megszúrtam a krumplit, puha volt. Kivettem a sütőből és félbevágtam a korábbi bemetszés mentén. Kicsit hagytam hűlni, majd egy kiskanállal óvatosan kikapartam a belsejét. Kb. fél centi vastag kérget hagytam. 5 percre visszatettem a sütőbe pirulni. Addig a kikapart krumplit hozzákevertem a krémsajthoz és egy villával összetörtem. Hozzáadtam a gombát is, alaposan összeforgattam. Ezzel a masszával töltöttem meg a krumplikat és még újabb 12-15 percre betoltam a sütőbe.

A végén kimaradt egy kis töltelék, amiből kisebb kupacokat csináltam és a krumpli mellé tettem sülni. Kevés tejföllel és egy szórásnyi kakukkfűvel tálaltam. Félbarna sörrel mennyei. A Facebook-on pedig mást is találhattok még.

kakukkfüves gombával töltött krumpli (1)

Kakukkfüves őzlábgombás rántotta

Szóval, éve óta lopjuk a napot a Mátrában, amikor csak tehetjük, erre most kiderül, hogy tele van a kert őzlábgombával. Nesze nekünk, így jár, aki bambán ül és csak nézi, ahogy nő a fű. Na ez a ciki, nem a körömgomba… Megmutattuk a szomszédnak, egy két lábon járó gombaszakértő, és igen, őzlábgombák voltak. A fiúkat meg elkapta a gépszíj, hoztak egy hegynyit, még erdőszéli csiperkét is találtak. Oké, ez nem volt egy pilótavizsgás feladat, az erdő szélén voltunk…

1kakukkfuves ozgombas rantotta (1280x853)

 

Hozzávalók (4 főre):

6-8 db közepes, már kiterült őzlábgomba
4-5 tojás
1 dl tej
1 fej közepes vöröshagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
2 tk. szárított kakukkfű
1 tk. szárított majorána
só, bors
csipet piros paprika a tálaláshoz

A gombákat megpucoltuk, nagyon gyorsan megmostuk, hogy a víz ne áztassa el, majd egy konyharuhára fektettük száradni. Amíg a gombák száradtak, megpucoltuk és felaprítottuk a vöröshagymát. Egy nagyobb serpenyőt felhevítettünk, beleöntöttük az olajat, majd rádobtuk a vöröshagymát és a közepes lángon 5-6 perc alatt megdinszteltük.

Amíg a hagyma párolódott, kockára vágtuk az őzlábgombákat. Megmostuk és felaprítottuk a petrezselyemzöldet is. Amikor a hagyma üveges lett, rátettük a gombát, pár percig  hagytuk a hagymával pirulni. Ezután megszórtuk a majoránnával, és tovább pároltuk még 5 percig. Ekkor már elég levet eresztett a gomba ahhoz, hogy ne égjen oda. Megszórtuk a kakukkfűvel is, egyet hagytuk “rottyanni”, amíg felvertük a tojásokat, amit sóztunk, borsoztunk, beleszórtuk a petrezselyemzöld felé és hozzáöntöttük a teje is. A tojásos keveréket a hagymás gombára öntöttük és készre sütöttük, de csak annyira, hogy még szaftos maradjon.

Tálaláskor megszórtuk a maradék friss petrezselyemmel. Árpagyöngyös rozskenyérrel ettük.

Kakukkfüves hagymaleves

Nehezen vettem rá magam, hogy délután lelóduljunk Rozival a játszótérre, de annál jobban jártam. Mire hazaértünk, a férj elsírta minden bánatát. Ugyanis megpucolta és összevágta a hagymát a leveshez. Ellenkező esetben gázmaszk kell.

1kakukkfüves hagymaleves2 (1024x683)

 

Hozzávalók (4 főre):

3 nagy fej vöröshagyma
2 nagyobb fej lilahagyma
1 szál póréhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors
1 nagy csipet szárított kakukkfű
4 cl kakukkfüves  tokaji borecet (opcionális, de mi megvadultunk tőle)
1 – 1.5 l zöldség alaplé
1.5 dl tejszín (30%-os)
rozskenyér, reszelt sajt (ementáli, gouda…)

A megpucolt hagymákat félfőre vágta a férj, majd felszeletelte. A fokhagymákkal is ugyanígy járt el. Ezután egy közepes fazékban az olajat és a vajat felhevítettem. Először a vöröshagymát dobtam rá, pár percig hagytam párolódni, majd a lilahagyma, a póréhagyma és végül a fokhagyma ment bele. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a borecet felét és megszórtam egy nagy csipet szárított kakukkfűvel. Az egészet 3-4 percig pirítottam nagyobb lángon, majd közepesre mérsékeltem a tüzet és fedő alatt 30 percig hagytam párolódni. Időnként megkevertem.

Fél óra elteltével levettem a fedőt és erős lángon, sűrűn megkeverve kicsit pirítottam, amíg elpárolgott a hagymás keverék leve. Kóstolás után sóztam, borsoztam és hozzáadtam a maradék kakukkfüves borecetet is.

Ekkor felöntöttem a zöldség alaplével, hagytam felforrni, majd mérsékelt tűzön, fedő alatt 15 percig hagytam főni. Közben a sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, a kenyérszeletekből háromszögeket vágtam, reszelt sajtot halmoztam a tetejükre. 6-7 perc alatt aranybarnára sütöttem rajtuk a sajtot és a kenyér is ropogós lett.

Egy utolsó kóstolás után egyet, cseppet sóztam, majd lassan hozzákevertem a tejszínt. Hagytam egyet forrni, lefedtem és lehúztam a tűzről. A sajtos pirítóssal ettük.

1kakukkfüves hagymaleves1 (683x1024)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!