Rizsázzunk!

Citromos medvehagymás karalábéfőzelék mustáros köles "fasírttal"

Nekiláttam lefényképezni a kaját: szorgosan-gondosan megfúdsztájlingoltam az egészet. Kizártam a kutyát a helységből, volt már olyan, hogy egy pillanat alatt bezabálta a demó darabot. Volt fotó, nincs fotó. Bár most olyan nagyon azért nem tolongott a köles “fasírtért”… Aztán bekapcsoltam a fényképezőgépemet, és egy hosszabb anyázás után feltettem tölteni az akksiját. A csecsén feldíszített főzelék viszont már ott volt stúdiómban (a hálószobában az ágyon… khmmm…), és hát bebőrösödve annyira már nem guszta még ez kaja sem. Aztán kipattant az isteni szikra: hát van nekem egy új nokia telefonom zeiss optikával, amiért én tisztességesen megszenvedtem, mire lett: a régi, kb. 6 éves samsungom akksija tavaly végleg feladta, úgyhogy került helyette egy ingyen telefon, aminek fél év használat után leesett a képernyőt aktiváló gombja, így azt csak a körmöm épsége árán tudtam bekapcsolni. Kicseréltük, egy ugyanolyan, szintén nulla ft-os darabra, mert mi tanulunk a hibáinkból és exponenciálisan fejlődünk általuk. Ja. Azzal viszont egyáltalán nem tudtam telefonálni, mert 1. nem igen tudta értelmezni a térerőt, mint olyat; 2. én hallottam mindenkit, ha véletlenül mégis talált egy kis pöcöknyit, de engem senki… Itt untuk meg, és kerítettünk végre egy TELEFONT. Szóval, elővettem az új, csillogó, csillivilli telefonomat és fényképeztem. Mire végeztem, a gép akksija is feltöltődött.

A bivalytejfölt meg, ami a főzelékbe került, a piacon lőttem, a Sajtangyalnál, pedig nem is akartam tejfölt venni…

A köles “fasírt” ötlete Főzelékes Feri húsmentes ámokfutásából jött, innen:

 

Hozzávalók (kb. 2 főre):

a kölesfasírthoz:

5 dkg köles átmosva

kb. 1,5 dl víz

2 szál újhagyma a zöldjével együtt

1 vékony szelet gyömbér

1 kicsi vékony zsenge sárgarépa

5 dkg jó minőségű edami sajt reszelve

1 kis marék fagyasztott zöldborsó

4 levél medvehagyma

1 ek. aprított friss petrezselyemzöld

3 ek. olívaolaj

1 mk. dijon-i mustár

a karalábéfőzelékhez:

2 nagyobb zsenge karalábé (a levelei és a levelek szára is)

1 közepes lila krumpli (a sima is jó, pl. balatoni rózsa)

3 vékonyabb szál újhagyma a zöldjével együtt

2 vékony szelet gyömbér

2 ek. citromlé (vagy ízlés szerint)

2-3 medvehagymalevél vékonyra vágva

kb. fél liter zöldségalaplé

2 ek. tejföl (most bivalytejből készültet használtam)

2 ek. zabpehelyliszt (lehet kukoricakeményítő is)

Először a zöldségalaplevet főztem meg. Az alaposan megmosott karalábét, sárgarépát és krumplit meghámoztam, a héjdarabokat lábasba tettem. Az újhagyma zöldjéből levágtam valamennyit, azt is a zöldségek héjához adtam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje, majd 15 perc alatt expressz alaplevet főztem. Hagytam hűlni.

Közben összeállítottam a köles “fasírtot”: a vizet felforraltam egy 1 mk. sóval. A kölest alaposan átmostam, majd a forrásban lévő vízbe tettem és kb. 10 perc alatt készre főztem. Kicsit szotyósra hagytam. Egy keverőtálba öntöttem. A finomra vágott újhagymát forró serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteltem, belereszeltem a sárgarépát és hozzáadtam a zöldborsót is. Pár percig pároltam, amíg a borsó ressre puhult. A köleshez adtam. Hagytam picit hűlni, belereszeltem a sajtot, sóztam, beletettem a mustárt és alaposan összekevertem. 1-2 ek. zöldségalaplevet is adtam hozzá. Kb. 3 centi átmérőjű pogácsákat csináltam a köleses keverékből, vizes kézzel. Nagyjából 1 centi magas pogácsák készültek. Kicsit félretettem, amíg elkészítettem a főzeléket. Amikor a főzelék elkészült, forró serpenyőben kevés olívaolajon oldalanként kb. 5 perc alatt kisütöttem a köles “fasírtokat”. Ha túl száraznak találjuk sütés előtt a masszát és nem áll össze rendesen, adhatunk még hozzá kevés alaplevet.

A főzelékhez az újhagymákat vékonyan felkarikáztam, és közepesen forró serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt megpároltam. A megpucolt karalábékat és a lila krumplit nagyjából egyforma, 2×2 centis kockákra vágtam és a megpárolt hagymához adtam. Meglocsoltam a citromlével, ment hozzá a 2 vékony szelet gyömbér és 4-5 percig így pároltam tovább. Ezután felöntöttem annyi zöldségalaplével, ami 1 ujjnyira ellepte. Sóztam, és fedő alatt közepes lángon ressre főztem. 1 merőkanálnyi levet és ugyanennyi karalábét kivettem, a bivalytejföllel és a zabpehelyliszttel botmixer segítségével krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a lábasba a karalábéhoz, belekevertem a medvehagymát, kóstolás után még kicsit sóztam. Amikor besűrűsödött, lehúztam a tűzről.

Tálaláskor felhasználtam a petrezselyemszárakat és a karalábélevelek szárát is felaprítva, így gyakorlatilag semmi sem ment kárba.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Karalábéfőzelék zöld spárgával

Töltött karalábét akartam főzni a hétvégén, de Anyu keresztbe húzta a számításaimat, mert töltött kelkáposztát csinált és hozott is belőle. Most egy halom karalábén ülök, úgy érzem magam, mint egy lökött tyúk, aki a kotlik a tojásain és várja a csodát.

Főzelék már rég volt, zöld spárgát meg még pénteken vettem a piacon, ijedtemben, hogy vége a szezonnak, annyit, mintha soha többet nem teremne már.

Húsmentes Hétfő kipipálva!

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: 15-20 perc

Hozzávalók (1 főre, vagyis nekem):

2 közepes karalábé

6-8 szál zöld spárga

2 ek. olaj (repce vagy napraforgó, esetleg olíva)

1 kis fej vöröshagyma

1 kis gerezd fokhagyma

bors

kb. 0,5 dl sűrű zsíros kókusztej (ha kell, önthetünk még hozzá)

1-2 ek. limelé

víz vagy zöldségalaplé

1 csokor petrezselyemzöld

néhány szem mandula durvára vágva

Meghámoztam és kisebb kockákra (kb. 2×2 cm) vágtam a karalábékat. A megpucolt vörös és fokhagymákat finomra aprítottam. Megmostam a petrezselyemzöldet, hagytam száradni.

Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olajat, rádobtam a vöröshagymát és finomra pároltam. Kicsit sóztam. Beletettem a felkockázott karalábét és a finomra a aprított fokhagymát. Kicsit lepirítottam. Felöntöttem annyi vízzel, ami 1 ujjnyira ellepte. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a petrezselyem zöld felét finomra vágva. Fedő alatt, közepes tűzön főzni kezdtem. Közben lepattintottam a spárgák fás részét és 1 centis darabokra vágtam. Amikor a karalábé majdnem megfőtt, hozzáadtam a zöld spárgát. A kókusztejet a botmixer edényébe tettem, adtam hozzá 1 merőkanál levet, a 2 ek. lime levet és a karalábé 1/3-át. Krémesre turmixoltam és hozzáöntöttem a karalábéhoz, kóstoltam és kicsit még sóztam és borsoztam. Egyet rottyantottam rajta. Belekevertem a maradék  petrezselyemzöldet is.

Tálaláskor megszórtam még egy kevés petrezselyemmel és a durvára vágott mandulával.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Tányérok: Eco-catering

Gumicukor és zabfasírt.

Néhány hete, valamelyik vasárnap reggel kinyitottam az ablakot. Még február volt. Aztán csak álltam ott, lecövekelve, nem tudtam megmozdulni sem. Április illat volt. Á.P.R.I.L.I.S.! A fejemet majdnem letekerte a madárcsicsergés meg a tavaszillat. Ennek a napnak az emlékére áll itt most ez a karalábéfőzelék. A zabfasírt meg csak úgy. Vagyis mégsem csak úgy. Történt ugyanis, hogy a hosszú hétvégén kaptam egy receptes újságot Rozitól, amit kifejezetten nekem választott. Szigorúan szakmai alapon:  ajándékba egy kis csomag gumicukor volt hozzá.

Előkészítés: 15 perc

A főzelék főzési ideje: kb. 15 perc

Zabfasírt sütési ideje: kb. 30 perc

Hozzávalók (2 főre):

a karalábéfőzelékhez:

3 közepes karalábé

1 nagy krumpli

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 vékony szelet gyömbér

1 kis csokor petrezselyem

1-2 ek. citromlé

só, fehérbors ízlés szerint

víz

1-2 ek. görög joghurt

1 ek. kukoricakeményítő – ha szükséges

a zabfasírthoz:

20 dkg apró szemű zabpehely

kb. 3 dl víz (ha van, zöldségalaplé)

só, fehérbors ízlés szerint

1 nagy csipet őrölt (római) kömény

2 szál újhagyma

1 ek. lenmag durvára őrölve

1 nagy marék tökmag pirítva

1 kis csokor petrezselyemzöld

néhány csipet őrölt füstölt fűszerpaprika

kevés olaj a sütéshez

A zabfasírttal kezdtem. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. Mozsárban megőröltem a lenmagot. Száraz forró edényben kicsit megpörköltem a tökmagot. Megpucoltam és apróra vágtam az újhagymát és a fokhagymát. Kevés olajon kevés sóval megpároltam a hagymákat, hozzáadtam a zabpehely felét, a köményt és a borsot. Felaprítottam a megmosott petrezselyemzöldet, a fűszeres zabpehelyhez kevertem. Annyi vizet adtam hozzá, hogy sűrűbb zabkása állagot kapjak. 1 percig főztem, majd elzártam a tüzet. Hozzáadtam a lenmagot, a pirított tökmagot és a maradék zabpelyhet, alaposan elkevertem. Ha szükséges, adjunk még hozzá folyadékot. Lefedve állni hagytam, hogy a zabpehely felszívja a vizet. 10 perc pihentetés után nedves kézzel közepes pogácsákat formáztam a masszából, a sütőpapírral bélelt tepsire tettem, megkentem olajjal és 30 perc alatt megsütöttem. 15 perc után megfordítottam, a másik oldalát is lekentem olajjal és készre sütöttem.

Amíg a zabfasírt sült, megfőztem a karalábéfőzeléket. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítottam és alacsony hőmérsékleten, kevés olajon, kevés sóval megpároltam. A megpucolt krumplit és karalábét kb. egyforma, 2×2-es kockákra vágtam, a megpárolt hagymákhoz adtam, meglocsoltam 1 ek. citromlével és pár percig így pároltam. Felöntöttem annyi vízzel, ami fél ujjnyira ellepte, beledobtam a 2 szelet gyömbért, sóztam, borsoztam és fedő alatt megfőztem. 1 merőkanálnyit kivettem és a joghurttal együtt botmixerrel krémesre turmixoltam (a gyömbérszeleteket is). Ha így nem elég sűrű, adjunk hozzá 1 ek. kukoricakeményítőt. Beleszórtam a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet. Ha szükséges, sózhatjuk, borsozhatjuk és/vagy adhatunk hozzá még egy kevés citromlevet.

Tálaláskor adtam még hozzá egy kevés friss petrezselyemzöldet. Szerintem a zab”fasírt” langyosan igazán finom, vagyis az van, hogy én forrón egyáltalán nem szeretem. 🙂

Fapados karalábéfőzelék

Van az úgy, hogy olyan dolgot látunk, ami nem egyezik az ízlésünkkel, az értékrendünkkel, az elképzeléseinkkel. De vajon tökös-e az, aki lefikázza minősíti azt, ami neki nem tetszik, minősítve ezzel valamit, vagy valakit? Tökös-e az, aki azt gondolja, csak az ő igazsága létezik, az az egyetlen, a megdönthetetlen és egyetemes? Más valaki minősítése tulajdonképpen önmagunk minősítése, önmagunkról mondott ítélet, még akkor is, ha erről fingja sincs ezt nem tudatosan teszi. Az ítélkezés nagyon nem menő. Sokszor az az érzésem, mintha már csak olyan seprőket lehetne kapni, amik csak a másik portáján sepernek, a sajáton meg egyáltalán nem működnek…

A vélemények fontosak, kellenek is, mondjuk el bátran, de tartsuk tiszteletben a másikat és ne minősítgessünk. Attól, hogy valami nekem nem tetszik, valamivel nem értek egyet, az még nem biztos, hogy rossz.

Nem váltottam profilt, nem megyek át életmódtanácsolós, spirizős blogba, de a minap kaptam egy olyan hozzászólást, amitől egy pillanatra elszállt belőlem az úrinő és még cifrákat is mondtam. Hiszen ami az egyiknek normális vagy természetes, az lehet, hogy a másiknak nem az. És fordítva is így van. Különben is, mi az, hogy normális? Egy pillanatra elgondolkoztam azon, hogy letiltom a kommentálás lehetőségét a blogon, azért, mert nem vagyok kíváncsi a beszólós, minősítősítő stílusra. Továbbra is örülök minden visszajelzésnek, de a stílust és a hangnemet szűrni fogom. A világ így is eléggé agresszív és önző, nem az én blogom lesz az, ahol edzeni lehet. Itt nincs helye az alpári stílusnak.

Valahol olvastam, hogy a szabadság nem azt jelenti, hogy azt csinálhatok, amit csak akarok, hanem azt, amikor nem azt csinálom, amit mások elvárnak tőlem. Évek óta írom a blogomat, a szívem csücske, kéretik ezt tiszteletben tartani és nem itt kiereszteni a gőzt. Arra ott van a futópálya, vagy (ha valaki nagyon nem bír magával) a férjek/feleségek… Nem célom másoknak megfelelni, és sem bárkinek is megmondani a tutit. Ez nem egy szakácskönyv, ez az én blogom, ami engem tükröz, azt, ahogyan én érzem a főzést, a konyhán keresztül pedig a világot. Illatosnak, színesnek, ízesnek. Van, hogy egyszerűnek, van, hogy bonyolultnak. És a hangulatomnak megfelelően főzök, vagy sütök.

Előkészítés: kb. 5 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

gorog_joghurtos_karalabefozelek1

 

Hozzávalók (1 főre, azaz nekem):

1 közepes fej zsenge karalábé a leveleivel együtt

2 szál újhagyma

1 tk. vaj vagy 1 ek. olívaolaj

víz (amennyi 1 ujjnyira ellepi a karalábét a lábasban)

1 nagy csipet só

1 csipet őrölt fehér bors

1 nagy csipet őrölt kurkuma

1 tk. citromlé

2 púpozott ek. görög joghurt

1 púpozott ek. kölesliszt

Meghámoztam és felkockáztam (kb. 1,5 centi) a karalábét. A kisebb leveleket megmostam és vékonyan felcsíkoztam. Apróra vágtam az újhagymát, az zöldjéből félretettem egy keveset.

Egy közepes lábast hevíteni kezdtem, beletettem a vajat, és rádobtam a hagymát. Pár perc alatt üvegesre pároltam. Hozzáadtam a karalábét és pár percig erősebb lángon pirítottam. Jó nagy csipet sót adtam hozzá, borsoztam, hozzáadtam a felaprított karalábélevél felét, felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte és fedő alat bő 10 perc alatt ressre főztem.

Az 1/3-át a botmixer edényébe tettem, leturmixoltam a kölesliszttel, a joghurttal, a citromlével és a kurkumával együtt. Visszaöntöttem a lábasba, egyet forraltam rajta, elzártam alatta a tüzet, belekevertem a maradék felvágott karalábélevelet és az újhagyma zöldjét is.

Facebook: Rizsázzunk!

gorog_joghurtos_karalabefozelek2B

gorog_joghurtos_karalabefozelek3

Mustáros töltött karalábé

Az én nagymamám főzte a világ legfinomabb töltött karalábéját. Meg persze a legjobb vasárnapi húslevest, és ő készítette a legtutibb csirkepaprikást is. És a karfiolos fasírtot is. Közben pedig mesterien morgott, zsémbelt, és folyton panaszkodott, mennyire fáj a lába és neki mennyi baja van. De mindig megfőzte azt, amit kértünk, akár 3 félét is. Mert ő ilyen volt, így szeretett. A főztjével. Hiányzik. Na, tessék, most meg párás lett a szemem.

Előkészítés: 20 perc

Főzési idő: a karalábétól függően kb. 30 perc

toltott_karalabe_merge

 

Hozzávalók (4 főre):

4 db zsenge karalábé (a zöldjével együtt)

a töltelékhez:

1 kg darált hús

4 bőséges ek. orda

5 szál újhagyma

1 duci gerezd fokhagyma

só, bors

2-3 ek. dijoni mustár

a karalábé levelek közül a zsengék finomra vágva

a főzéshez:

a nagy karalábélevelek

víz, amennyi 2-3 ujjnyira ellepi

citromlé, ízlés szerint

1-2 ek. nádcukor

2 dl tejszín

1 ek. étkezési keményítő (elhagyható)

Összeállítottam a húsgombócokat, a hozzávalókat alaposan összegyúrtam és félretettem pihenni, amíg előkészítettem a karalábékat.

A karalábékat meghámoztam és kivájtam. A fazék aljába tettem a megmosott nagy karalábéleveleket, megtöltöttem a karalábékat a fűszeres hússal és a kivájt karalábé darabkákkal együtt a fazékba tettem mindent. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi bőségesen ellepte. Sóztam, borsoztam. Jó közepes tűzön kb. 30 perc alatt készre főztem. A töltött karalábékat kiszedtem, a tejszínt kikevertem a keményítővel és kevés forró főzőlével a hőkiegyenlítés miatt. A tejszínes keveréket hozzáöntöttem a főzőléhez, kevés citromlével és a nádcukorral ízesítettem még. A tüzet elzártam a fazék alatt. Végül visszatettem a karalábékat a szaftba.

Tálaláskor a kis karalábé darabokból és a szaftból is mertem a tányérra. Bőségesen.

Facebook: Rizsázzunk!

toltott_karalabe (0)

Bazsalikomos karalábé krémleves

Egyszer, egy SEO-s (Search Engine Optimization) okításon azt mondták nekünk, hogy egy bejegyzés 500 szónál kezdődik, onnantól kezdi el látni a gugli a cikket. Jó, persze, van még néhány turpisság, amire figyelni kell… Szóval, ha azt szeretnénk, hogy jó sokan olvassanak, írjunk jó sokat. Oké, ahhoz is kell még néhány más (is)….

Ez a leves viszont annyira finom, hogy nem nagyon vannak rá szavak. Hacsak az nem, hogy ez itten kérem szépen már friss, zsenge új karalábé, darabja 100 ft-ért.

Isteni leves pár száz forintból. Mondom én, hogy nincsenek rá szavak, csak 355, recepttel együtt. 😉

bazsalikomos_karalabe_kremleves

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 fej karalábé

1 kicsi krumpli (elhagyható)

2 sonkahagyma vagy 1 kis fej vöröshagyma

3 ek. olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

5 dl zöldségalaplé

só, frissen tekert bors ízlés szerint

szárított bazsalikom

0,5 dl tejszín vagy 0,5 dl natúr joghurt ha savanykásabb ízt szeretnénk

kevés zöld citromlé

1 tk. vaj

a tetejére:

sült hagyma

zsenge karalábélevél felaprítva

Megpucoltam a karalábékat, a krumplit és a hagymákat. A karalábé leveleiből a zsenge kicsiket félretettem a tálaláshoz. A zöldségek héjából, a karalábé zöldjéből, 1 fej vöröshagymából és 2 gerezd fokhagymából fűszerekkel (koriander, egész bors, só, köménymag) alaplevet főztem.

Amíg az alaplé főtt (kb. 20 perc), előkészítettem a levest. A karalábékat és a krumplit felkockáztam. Megpucoltam és felaprítottam a hagymákat. Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele és rádobtam a felkockázott sonkahagymát. Sóztam és 4 – 5 percig pároltam. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát, kb. 1 percig pároltam, amíg elindult az illata. Ezután a lábasba tettem a karalábét és a krumplit, sóztam, borsoztam és fedő alatt kb. 10 percig pároltam, kissé le is pirítottam. Sikerült ott felejtenem a tűzön, kicsit jobban lepirult, mint terveztem. Ezért sötétebb csöppet a leves színe a képen. 😉 Az egészet felöntöttem 6 dl alaplével, 2 tk. szárított bazsalikomot adtam hozzá és fedő alatt közepes lángon kb. 10 percig főztem. Ezután botmixerrel krémesre turmixoltam. Hígítottam még kb. 2 dl alaplével, kicsit sóztam, borsoztam, és hozzáöntöttem bő fél deci joghurt savót (sütihez joghurtot csepegtettem, felhasználtam a kicsöpögő folyadékot is), ami elhagyható. Bő fél dl tejszínnel selymesítettem. A tejszín helyett joghurtot is tehetünk bele, ettől frissítően savanykás lesz. Még egy kóstolás után kevés bazsalikomot, egy csipet sót és frissen őrölt borsot adtam hozzá. Elkevertem.

Tálaláskor megszórtam zsenge aprított karalábélevéllel és ropogós sült hagymával.

Facebook: Rizsázzunk!

bazsalikomos_karalabe_kremleves (1)

bazsalikomos_karalabe_kremleves_merge_1

Zsályás karalábékrémleves

Húsvétkor ez a leves biztosan ott lesz az asztalon. Most használtam először karalábéhoz zsályát, elég jól megvannak egymással. A gyereklány is jóváhagyta, zöld utat kapott. Főleg, hogy megfőzni is segített, no meg segédkezett a fényképezésnél is. 🙂

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc + pár perc az összeállítás

zsalyas_karalabekremleves (5)

 

Hozzávalók (4 főre):

3 nagyobb karalábé + néhány zsengébb levél
2 vastagabb szál újhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
1,5 l víz
2 ek. olívaolaj
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín (nem főző)
1 ek. citromlé
10 – 12 kisebb zsályalevél

Megpucoltam az újhagymát, a fokhagymát és a karalábékat is. A karalábé zsenge leveleit megmostam. Az újhagymát felszeleteltem. Egy közepes lábast hevíteni hevíteni kezdtem. Beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem a lángot és rádobtam az újhagymát. Enyhén sóztam, majd 4 – 5 perc alatt megpároltam. Ezalatt felkockáztam a karalábékat is.

Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam az összelapított fokhagymagerezdeket és még 1 percig pároltam. Rátettem a felkockázott karalábét, sóztam, és újabb 5 percig erősebb lángon kicsit lepirítottam. Felöntöttem a vízzel, beledobtam a zsenge karalábéleveleket is, majd fedő alatt puhára főztem.

Amikor a karalábé megpuhult, lehúztam a lábast a tűzről, beletettem a finomra aprított zsályát, és botmixerrel krémesre turmixoltam a levest. Hozzácsorgattam a tejszínt, a citromlevet, alaposan elkevertem. Még egyszer megkóstoltam és egy csipet sót még adtam hozzá.

A facebook-on itt találtok meg.

zsalyas_karalabekremleves_merge

Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel

Ahogy ígértem… Szezonális alapanyagokból készült ételeket hozok, receptekkel.

Az egyik legegyszerűbb és legjobb leves. Puritán, mint ez a kép is. Semmi fakszni, semmi bonyolítás, a végeredmény viszont zseniális.

borsoleves3 (1024x683)

 

Hozzávalók: (8-an ettük)

50 dkg zöldborsó (a fagyasztott is megfelel)
3 szál közepes sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb fej zsenge karalábé
1 fej közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 szem közepes krumpli
3 l víz (ha van, zöldség alaplé is mehet bele 0.5 l – 1 l)
1 kisebb fehér paprika1 szem kisebb paradicsomolaj
só, bors

fél citrom leve (ha valaki savanykásabban szereti, akkor 1 citrom leve)
1 csapott ek. cukor

tejföl a tálaláshoz

a nokedlihez:

25 dkg búza finomliszt
1 tojás
2-3 dl víz
1 nagy csipet só
1 ek. olaj

A zöldségeket megpucoltam, előkészítettem: a répákat ujjnyi vastagon felkarikáztam, a krumplit és a karalábét nagyjából 2×2 centis darabokra kockáztam. A vöröshagymát megpucoltam, egyben hagytam. Megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. A paprikát kicsumáztam, a magokat kiszedtem, a paradicsomot megmostam.

Egy 5 literes fazékban olajat hevítettem, amire rádobtam a sárga -és fehérrépát. Közepes lángon fedő alatt 5 percig pároltam, pirítottam. Ezután beletettem a vöröshagymát, majd felengedtem 3 liter vízzel. Sóztam, borsoztam, beledobtam a paprikát, paradicsomot. Továbbra is közepes lángon, fedő alatt hagytam főni nagyjából 15-20 percig. Amikor a répák félig megpuhultak, jött a karalábé és a krumpli. Ha friss borsót használunk, ezen a ponton az is mehet a többi zöldséghez. Ha mirelit a borsó, akkor elég pár perccel azelőtt beletenni a levesbe, ahogy a nokedlit szaggatjuk. Kicsit megint sóztam és fedő alatt újabb 10 percre magára hagytam a levest.

Közben kikevertem a nokedlit: a lisztet, az egész tojást, a nagy csipet sót, a vizet és az olajat összekevertem. A vizet fokozatosan adtam a lisztes keverékhez, így könnyebb vele dolgozni. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, kevés vizet még adhatunk hozzá. Nem kell simára keverni, a nokedli tésztája akkor jó, ha kicsit csomós marad. Pihentetni sem kell, mint a palacsintatésztát, pár perccel a kifőzés előtt elég előkészíteni.

Ezalatt a karalábé és a krumpli is majdnem megpuhult, így hozzáadtam a borsót, majd nagyjából 5 perc elteltével beleszaggattam a nokedlit is. Amikor a kis nudlik feljöttek a leves tetejére, még egyszer kóstoltam és sóztam, borsoztam.

Tálaláskor kevés tejfölt raktam a tetejére. Ha valaki eredendően tejfölösen szereti, a végén egy kis lisztes, tejfölös habarással gazdagíthatja.

Én így főzöm a gulyáslevest

Apa főz. Így.
“Vettünk 1,2 kg marhalábszárat. 3×3 cm-es kockára vágtam. 3 fej hagymát felgordonoztam*. 5 sárga, 4 fehérrépa, pucolva, felezve. 1-1 zeller, karaláb negyedelve. 1 nagy fej paradicsom kockázva. 1 kg krumpli hámozva, kockázva. 1 tojás, liszt a csipetkéhez. Só, bors, édes-nemes pirospaprika.
Tüzet raktam a bogrács alatt, majd elővettem egy nagyobbat. Nem fért volna bele.
A száraz bográcsba beletettem a felkockázott húst és hagytam, hogy levet eresszen. Ment bele a hagyma, paradicsom, fél marék só. Fedő alatt még mindig víz nélkül hagytam, hogy minél több levet eresszenek. Pirosparika és 2 liter forrásvíz csatlakozott a húshoz. Így hagytam lassan zubogva fél órán át. Addig 1 tojás csipet só egy marék liszt és két kéz segítségével csipetkét gyúrtam és kiszaggattam.
További fél óra kellett a zöldségeknek, majd aztán a krumpli.
A húst nyomáspróbának vetettem alá. Majdnem puha volt, mehetett bele a csipetke és színezésnek még egy fél marék pirospaprika.
Mire a csipetke megfőtt minden kellő puhaságú lett.
Kóstolás, utánsózás után mehetett az asztal mellé a földre, mi pedig az asztal köré.

Desszertnek máglyarakás volt.

A gulyás

 

Gordon Ramsey hagymát kockáz

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!