Időigényesebb, de érdemes kivárni. Kicsit különlegesebb ehető ajándék, ha van még cérnátok hozzá.
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók (0,125 dl-es üveghez):
3 fej lilahagyma
1 fej vöröshagyma
3 babérlevél
4 ág friss kakukkfű
3 – 4 nagy csipet só, frissen őrölt bors
2 – 3 ek. nádcukor
2 – 3 ek. balzsamecet
5 – 6 dl víz vagy zöldségalaplé
A hagymákat megpucoltam, vékonyabban felszeleteltem és egy nagy serpenyőben kevés olívaolajon lassú tűzön párolni kezdtem. Sóztam, hozzáadtam a babérlevelet és 2 ág kakukkfüvet szárastól. Hagytam a hagymát összeesni, majd felöntöttem 2 dl vízzel és fedő alatt hagytam elfőni. Ezután adtam hozzá 2 ek. nádcukrot, 1 ek. balzsamecetet, öntöttem hozzá újabb 1 dl vizet, lefedtem a serpenyőt és megint hagytam elfőni a vizet. Ezt addig ismételtem, amíg az összes víz elfogyott. Közben kóstolgattam, adtam még hozzá cukrot, sót és kevés balzsamecetet. A végén hozzáadtam a maradék friss kakukkfüvet is, a kis leveleket leszedtem az ágakról, úgy szórtam bele.
A főzés végére egy sűrű, fényes, lilás színű hagymalekvárt kapunk. Kakukkfű helyett mehet bele pár szem szegfűbors és egy kis narancslével, narancshéjjal is fűszerezhetjük.
Facebook: Rizsázzunk!
Az üveg dekorálásához a cuccok (pékzsineg, papírcsillag) az Ezt ettem: a bolt-ból vannak.
Szerintetek