Rizsázzunk!

Kecskesajtos puliszka sült paradicsommal és rukkolával

Fenséges íze van a paradicsomnak. Most a legfinomabb. Főleg a kicsiknek, a sárgáknak. És a zöldeknek, meg a pirosaknak is. De főleg a sárgáknak. Mézédes, szaftos, roppanós. Szeretem én azért az őszt is. Nagyon.

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: 25-30 perc

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_merge3

 

Hozzávalók (4 főre):

a sült paradicsomhoz:

3 bögre (2,5 dl-es) színes koktélparadicsom

2 nagy gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

kevés olívaolaj

só, bors

a rukkolához:

1 tk. vaj

2 ek. olívaolaj

5 nagy maréknyi rukkola

2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió

1 tk. friss citromlé

a puliszkához:

3-4 bögre (2,5 dl-es) víz vagy zöldségalaplé

1 bögre kukoricadara

1 nagy csipet őrölt fehérbors

2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió

1 tk. friss citromlé

15 dkg érett kecskesajt

1 marék pisztácia (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem légkeverésen 210 fokra. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A paradicsomokat megmostam, szárazra töröltem és kevés olívaolajjal meglocsoltam, kissé sóztam. A sütőpapírra tettem őket. Megpucoltam és felnegyedeltem egy lilahagymát, a paradicsomok mellé tettem. Héjastól a tepsire raktam 2 duci gerezd fokhagymát is. A forró sütőben, kb. 20-22 perc alatt az egészet aranybarnára sütöttem. Félidőben óvatosan megfordítottam a paradicsomokat.

Megpucoltam és finomra aprítottam a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beletettem az olívaolajat és a vajat, majd közepes tűzön, 1-2 perc alatt megpároltam a fokhagymát. Nem szabad, hogy megbarnuljon, attól keserű lesz. Amikor a fokhagyma illatosra párolódott, lehúztam a serpenyőt a tűzről, beletettem a rukkolát, sóztam, borsoztam, őrölt szerecsendióval és kevés citromlével fűszereztem. Kevergettem, amíg kissé megpárolódott. Adtam hozzá 2 ek. reszelt kecskesajtot is. Egy tálban félretettem.

A serpenyőbe öntöttem a zöldségalaplevet/vizet, felforraltam és hozzákevertem a kukoricadarát. Alaposan elkevertem, amíg teljesen csomómentes lett. Sóztam, borsoztam és kb. 10 perc alatt megfőztem. Rendszeresen átkevertem. 1 nagy csipet őrölt szerecsenedióval és még egy kevés sóval ízesítettem. Belekevertem a kecskesajtot.

Tálaláskor a puliszkát tálkába tettem, a tetejére raktam a sült paradicsomokat és a szerecsendiós, fokhagymás rukkolát. Megszórtam még egy kevés kecskesajttal és kevés durvára vágott pisztáciával. Extra szűz olívaolajat csurgattam rá.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet: innen

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_3A

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_6A

Fügés kecskesajtos saláta

Nem igazán szeretem a fügét, nekem túl édes. Most mégis vettem, mert annyira édes (!) pofa volt a néni a piacon, aki árulta, hogy nem tudtam ott hagyni nála az utolsó darabokat. 30 ft/db áron adta, a zaldiban meg140 ft-ot kóstál egy darab. Ennyiért még nekem is bőven megérte. Jó, persze, ezek kisebbek voltak, de a néni meg cukibb, mint a bolti pénztáros.

Nemrég láttam Jamie Oliver oldalán egy fügés saláta receptjét, rákerestem újra. Az öntet összetevőit a málnaeceten kívül tőle nyúltam, a többit én tettem hozzá. És a fene egye meg, Jamie megint nem tévedett. Igaz, én sem. Well done! 😉

Összeállítás: max. 10 perc

fuges_kecskesajto_salata (7)

 

Hozzávalók (1 főre):

3 – 4 kicsi füge (vagy 1 nagy)
1 nagy marék rukkola
1 ek. pörkölt sótlan pisztácia
1 sárga bébi cukkini vékonyan szeletelt héja
morzsolt kecskesajt

az öntethez:

2 ek. extra szűz olívaolaj
2 ek. citromlé (lehet kevesebb is)
1 ek. méz
1 – 2 ek. málnaecet
csipet só
csipet bors

Tányérra tettem egy nagy marék rukkolát. Zöldséghámozóval vékonyan lehámoztam a megmosott sárga cukkini zsenge héját és a rukkolára halmoztam. A megmosott fügéket negyedeltem, a rukkolás alapra tettem. Rámorzsoltam a kecskesajtot, megszórtam a sótlan pörkölt pisztáciával.

Elkészítettem az öntetet. Az olívaolajat összekevertem a citromlével, a mézzel, a málnaecettel, a csipet sóval és borssal. Alaposan elkevertem, majd a salátára öntöttem. Egy szelet rozsos, magos kenyérrel ettem.

A facebookon itt találtok meg.

fuges_kecskesajto_salata (8)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!