Rizsázzunk!

Kéksajtos spenótkrémleves

Ebből a levesből csak ebédelni terveztem, bejegyzést írni róla nem, de annyira finom lett, hogy mégis megírtam. Bele lehet fulladni a friss spenótba a piacon, túl is vásároltam magam legutóbb. Ennek egyenesági következményeként volt a fagyasztóban kb. 40 deka megfonnyasztott spenót, kvázi püré. Egy kis kéksajt, némi tejszín és szerecsendió, egy löttyintésnyi citromlé, az én adagomra kevés csilipehely. Ennyi. Friss rozsos stanglival a legjobb.

Kis befőttes üvegben meg jó elvihetjük magunkkal oda, ahova épp megyünk. 😉

Elkészítési idő: kb. 10 perc

keksajtos_spenotkremleves

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 40 dkg spenót püré (friss spenótból legalább 1 kg, de inkább a duplája)
2 – 3 ek. olívaolaj
3 közepes gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
néhány nagyobb csipet frissen reszelt szerecsendió
4 – 5 dl zöldségalaplé (víz is jó)
1 ek. kukoricaliszt
5 – 6 dkg kéksajt
kb. 1 dl tejszín
1 – 2 ek. citromlé

A spenótpürét 1 órával a főzés előtt kivettem a fagyasztóból.

Megpucoltam és késsel felaprítottam a fokhagymákat. Egy nagyobb csipetnyit félretettem belőle. Egy szélesebb, közebes lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem alatta a hőt. Beledobtam a fokhagymát és 1 perc alatt, kevergetve megpároltam. Éppen csak annyira, hogy elinduljon az illata. Figyelni kell, mert nagyon könnyen megéghet, amitől keserű lesz. Ezután rátettem a spenótot, felöntöttem az alaplével, majd sóztam és borsoztam, egy nagy csipetnyi szerecsendiót is adtam hozzá. Pár perc alatt összeforraltam. Ekkor beletördeltem a sajtot, megszórtam a félretett csipetnyi zúzott fokhagymával, majd botmixerrel az egészet krémesre kevertem. Hozzáadtam a kukoricalisztet is, a botmixerrel csomómentesre kevertem. Szépen besűrítette. Végül lassan, vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd az 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem, egy kóstolás után még sóztam, és a maradék friss szerecsendiót is beleszórtam.  Ha valaki savanykásabban szereti, tehet bele még egy ek. citromlevet.

Ha friss spenótból készítjük, ugyanez a menete, csak a spenót mosásával, előkészítésével (ha nem bébi) és megfonnyasztásával tovább tart a folyamat. Haha, ezért érdemes a mélyhűtőben tartani fagyasztott spenótot is. 🙂

A facebookon itt találtok meg.

keksajtos_spenotkremleves (9)

keksajtos_spenotkremleves (16)

Póréhagymás krémsajtos lepénykék

Gyors. Egyszerű. Nem diétás. Cserébe finom és egészen olcsó. Mi kell még egy galád novemberi nap végén? Jó, egy kis sör, vagy bor, vagy unicum. Csak kevert ne, mert az másnap lever…

Előkészítés: 10 perc
Sütési idő: kb. 15 perc

pores keksajtos leveles lepenyek.5jpg

 

Hozzávalók (4 főre):

50 dkg leveles tészta
10 dkg natúr krémsajt
8 dkg kék sajt (pl. viking, ami egészen finom, és nem drága)
negyed szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg kockázott bacon
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
1 ek. olívaolaj
tojás a lekenéshez
néhány karika póréhagyma és pár szem fekete olívabogyó negyedelve a díszítéshez

A sütőt előmelegítettem 230 fokra, alsó-felső üzemmódban. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral.

A kéksajtot kikevertem a natúr krémsajttal, a frissen reszelt szerecsendióval, csipet borssal és a zúzott fokhagymával. Sózni egyáltalán nem kell, mert a kék sajt éppen eléggé sós.

Egy serpenyőben 1 ek olívaolajon a közepesnél kicsivel erősebb lángon pirítani kezdtem a bacont. Közben előkészítettem a póréhagymát. A vastagabb, fehér végét levágtam, majd a zöld végével lefelé a csap alatt gyorsan átmostam. Vékonyan felkarikáztam, néhány karikát meghagytam a díszítéshez. 3-4 perc után a póréhagymát a baconre dobtam és pár percig együtt pirítottam vele. Ekkor lehúztam a tűzről és hagytam kissé kihűlni, amíg előkészítettem a leveles tésztát. 1 evőkanálnyit meghagytam belőle a tálaláshoz.

A kb. fél centi vastag leveles tésztát 6-7 x 10 centis téglalapokká vágtam. A szélüket nagyjából 1 centis csíkban lekentem a felvert tojással, majd mindegyik oldalon visszahajtottam. A visszahajtott széleket is lekentem tojással. A baconös póréhagymát belekevertem a kéksajtos masszában, jól összeforgattam, majd az előkészített tésztákra halmoztam és egyenletesen eloszlattam. Lepényenként bő 1 teáskanálnyi sajtos masszát használtam. A forró sütőbe tettem bő 15 percre. Sütőnként változó, hogy mennyi a végleges sütési idő, de valahol 15 perc körül mozog.

Tálaláskor kevés pirított bacon – póréhagyma keverékkel és olívabogyóval díszítettem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!