Nagy pofával bevállaltam, hogy én állom a tortát és 2 féle kekszeket is a barátaink 3 éves kislányának a szülinapi zsúrjára, hiszen ebben penge vagyok, mit nekem 3 fajta süti/keksz. Aznap ennek megfelelően alakult a délelőtt, meg a konyha állapota is. És én is… Mire minden megsült, a pizsama is lekerült rólam, valamikor délután 1 óra körül… De így is csinos és vonzó voltam, hiszen a romantikus virágos kötényemet kötöttem a pizsire. A hajmosást (ennyi sütés után muszáj volt) elintéztem, amíg az embertelenül finom csokitorta sült. Csak mert praktikus nő vagyok. És mert más választásom nem volt. 😉
Mivel az időt még (!!!) nem tudom meghajlítani, indulás előtt csak egy hányaveti fényképezésre jutott idő, automata fókusszal, kapkodós “dizájnnal”. Rozi viszont készségesen pakolt a cuccait az asztalára, hogy még ezt is, meg ezt is. A piros kockás kupak meg adott volt, mivel egyébként is Rozi kis asztalán kallódott.
Az egyik keksz tehát ez a kókuszos-zöld citromos keksz volt. Jó savanyú. A másik a jól bevált tönkölykeksz, most aszalt meggyel és fahéjjal, belekevert szezámmaggal.
A cuki pöttyös papírzsacsi az eztettem: a bolt-ból van.
Hozzávalók (kb. 20 db):
3,5 dl tönkölybúza fehér liszt (20 dkg)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 bögre olvasztott kókuszolaj
1 bögre finomítatlan nádcukor (kicsit megőröltem a fűszerőrlőben)
1 vanília rúd kikapart magjai
1 zöld citrom lereszelt héja, de csak ha kaptok KEZELETLEN héjút!
fél zöld citrom leve
½ bögre kókuszreszelék
½ bögre nádcukor porítva a kekszek forgatásához – finomítatlan nádcukrot kicsit átdaráltam a fűszerőrlőben
A sütőt alsó – felső üzemmódban előmelegítettem 180 fokra. A sütő 2 tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A kókuszreszeléket forró száraz serpenyőben pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Félretettem.
Egy közepes keverőtálba szitáltam a tönkölylisztet, hozzáadtam a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Elkevertem a már megpirított kókuszreszelékkel és félretettem.
Megolvasztottam a kókuszolajat. Ne legyen forró. A cukorral együtt kikevertem, amíg fehér és habos lett. Hozzáadtam zöld citrom héját és levét, valamint a vanília magokat. Elkevertem. Ezt a zöld citromos, kókuszolajos keveréket több részletben a lisztes keverékhez adtam és homogén masszát kevertem belőle. Kisebb diónyi golyókat formáztam, beleforgattam a kissé porított nádcukorba és a sütőpapírral tettem őket, egymástól 4 – 5 centire.
10 perc alatt megsütöttem őket, amíg világos aranybarna lett a szélük. A sütőből kivéve hagytam kihűlni a kekszeket.
Facebook: Rizsázzunk!
Eredeti recept: KókuszVilág
Szerintetek