Nyakunkon a hétvége, meg egy beígért nyálkás, takony idő is (most éppen a kemény fagyok – a szerk.). Ideje összehozni valami tartalmas, melengető levest. Aztán most már jöjjön a tavasz.
A szoljanka tökéletes választás. Ráadásul 8 (esetleg 10 emberre) kb. 3500 ft-ból kihozható, amit eléggé baráti. Ez egy lehetséges verzió, mert persze ebből is létezik többféle. Igazából a szoljanka név inkább az elkészítés módjára utal. Attól függően, mi van otthon, változhat a hozzávalók listája.
Kell hozzá egy kis türelem, az el(ő)készítése tovább tart, mint kinyitni egy zacskós levest, de nagyon megéri bíbelődni vele. Viszont itt csak nagyban lehet gondolkozni, ebből képtelenség keveset főzni, szóval elő a legnagyobb fazekakkal! 😉
Előkészítés: vérmérséklettől függően 35 -45 perc
Főzési idő: bő 1 óra
Teljes elkészítési idő: kb. másfél óra
Hozzávalók:
30 dkg füstölt tarja
60 dkg sertéslapocka
20 – 25 dkg kolbász (lehetőleg házi)
8 – 10 dkg szalonna
1 kis üveg ropogós csemegeuborka
30 dkg savanyú káposzta
4 szál sárgarépa
15 – 20 dkg barna csiperkegomba
15 – 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
1 fej vöröshagyma + 1 fej lilahagyma
1 doboz paradicsompüré (a nagyobbik aranyfácán tökéletesen megfelel)
3 szelet citrom
2 ek. liszt a sűrítéshez (elhagyható)
1 nagy doboz tejföl (legalább 20%-os)
só, bors
3 – 4 kk. édes nemes őrölt pirospaprika
5 db babérlevél
1 csokor friss petrezselyemzöld (vagy fél csomag szárított)
fél csomag szárított kapor (ha kapunk, akkor 1 csokor friss)
4 gerezd fokhagyma (attól függően, ki mennyire szereti fokhagymásan)
kapribogyó és erős zöldpaprika a tálaláshoz
3 liter víz (vagy ha van, hús -vagy zöldségalaplé)
Elővettem egy 5 literes fazekat. Feltűrtem a pólóm ujját és nekiláttam. A szalonnát felkockáztam, majd a fazékba tettem és a közepesnél kicsivel erősebb lángon zsírjára sütöttem. Közben megpucoltam és apróra vágtam a hagymákat. Amikor a szalonna üvegesre sült, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam, majd megdinszteltem.
Amíg a hagyma dinsztelődött, felkockáztam a húsokat. Megpucoltam a sárgarépát és a fokhagymát, nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat. Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam a kétféle húst és fehéredésig sütöttem. Közben finomra aprítottam a fokhagymákat. Ekkor lehúztam a tűzről a fazekat, megszórtam a húst a piros paprikával, jól elkevertem és felöntöttem kb. 1 liter vízzel. A lényeg az, hogy éppen ellepje a víz a húst. Kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és az aprított fokhagymával fűszereztem. Visszatettem a tűzre és fedő alatt félig megfőztem.
Ezalatt felkarikáztam a sárgarépát (4 – 5 mm vastagra), felszeleteltem a gombát. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadtam az uborkát, a sárgarépát, a gombát, a zöldborsót és a káposztát (ha sok a leve, nyomkodjuk ki), a kolbászt és a paradicsompürét. Beletettem 3 karika citromot is. Enyhén sóztam csak, mert a füstölt tarja és a kolbász kellően sós volt. Megszórtam még kevés kaporral és petrezselyemzölddel, egy nagy csipetnyi borssal. Felöntöttem 2 liter vízzel és fedő alatt készre főztem, amíg a hús és a zöldségek is megpuhultak.
Zárásként tejföllel lágyítottam, amit 2 ek. liszttel sűrítettem. A liszt elhagyható, és egyébként a tejföl is, úgyis nagyon finom lesz a végeredmény. Kevés kapribogyóval tálaltam.
Ne felejts el átnézni a Facebook oldalra. És ha már ott jársz, nyomhatsz egy lájkot is. 😉
A lökést és az erőt a pucoláshoz, daraboláshoz a legfrissebb Vidék Íze magazinban található olvasói recept adta.
Szerintetek