Rizsázzunk!

Körtés puy lencse

Pár óra és eltelik egy újabb év. Mindenkinek boldog, örömködős, élettel teli friss évet kívánok!

kortes_puy_lencse (1)

 

Hozzávalók (1 főre):

kb. 10 dkg fekete lencse (francia típusú)

3 db babérlevél

1 nagy ág friss kakukkfű vagy 1 tk. szárított

1 gerezd fokhagyma zúzva

negyed szál póréhagyma vékonyan felkarikázva

só, frissen őrölt bors

kb. 5 dl víz vagy zöldségalaplé

a körtés raguhoz:

1 nagyobb körte felkockázva

2 rúd fahéj

1 tk. vaj

1 ek. olívaolaj

1 szál újhagyma vékonyan felkarikázva

1 szál kakukkfű

1 – 2 tk. lágy balzsamecet

1 kezeletlen citrom reszelt héja vagy 1 csapott ek. szárított citromhéj

kevés víz

a vinaigrette-hez:

3 ek. olívaolaj

2 csapott ek. dijon-i mustár

1 ek. lágy, édes balzsamecet

csipet só, frissen őrölt fekete bors

a tetejére:

pirított dió

pirított szezámmag (fehér és fekete vegyesen)

Összeállíttam a vinaigrette-t. Egy kisebb üvegbe tettem a hozzávalókat, rázártam a fedelét és alaposan összeráztam. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a diót és szezámmagokat. Félretettem.

A lencsét leöblítettem, majd a fűszerekkel együtt kb. fél liter alaplében/vízben feltettem főni. Alacsony lángon, gyöngyöző vízben főztem, kb. 25 percig, vagy addig, amíg már puha, mégis kissé roppanós és nem esik szét.

Közben elkészítettem a körteragut. Egy nagyobb serpenyőt felhevítettem, a vajat az olajjal együtt felforrósítottam. A felszeletelt újhagymát 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Ezután hozzáadtam a felkockázott körtét és párolni kezdtem. Enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam a citromhéjjal. Amikor kezdett levet ereszteni, fűszereztem a kakukkfűvel és a balzsamecettel. Addig pároltam, amíg a körték annyira megpuhultak, hogy még egy kicsit roppanósak is maradtak. Néha megrázogattam a serpenyőt.

A megfőtt, meleg lencsét leszűrtem és összekevertem a fűszeres körteraguval. Még melegen meglocsoltam az öntettel, és alaposan elkevertem, hogy a lencse magába szívja az ízt. Az egészet megszórtam a pirított magokkal.

Facebook: Rizsázzunk!

Kompót

Főztem ludaskását. Finomat. Nem Márton napon, hanem egy nappal utána. Márton napon sült libacomb és libamáj volt.

Ez meg egy melengető, őszi kompót. Egyszerű, mint a faék, mégis helyére billen tőle a világ.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 10 perc

IMG_9193 (853x1280) (3)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 nagyobb bőralma

1 nagyobb körte (ki milyet szeret)

1 nagyobb alma

1 vaníliarúd magjai

1 csapott ek. finomítatlan nádcukor vagy méz

néhány facsarásnyi citromlé

teáskanálnyi vaj

csipet só

1 marék dió

néhány szem kék szőlő

A gyümölcsöket megmostam, megpucoltam, kimagoztam és nagyobb darabokra vágtam. Egy közepes lábasba tettem a vaníliával, a cukorral, a vajjal és a citromlével együtt. Közepes lángon, félig lefedve párolni kezdtem.

Közben száraz serpenyőben illatosra, világos aranybarnára pirítottam 1 marék diót, tányérra szedtem és hagytam kihűlni.

Bő 5 perc alatt megpuhultak a gyümölcsdarabok. Kis tálkába szedtem, megszórtam a pirított dióval és néhány szem kék szőlővel.

Megettük.

A turbó változatban van még friss gyömbér, citromhéj (szigorúan kezeletlen vagy szárított), néhány szem szegfűbors és kevés pirított zabpehely.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9185 (853x1280) (3)

Gyömbéres birs-körte krémleves

Pofátlanul inspirálódtam Zöld Múzsa birsleveséből. Szeretem a receptjeit. Nagyon.

Maga a birsleves már megvolt fejben, vártam a szezonját, krémes, tejszínes levest akartam belőle. Imádom a birsalma fanyarságát, koncentráltan benne van az ősz íze. De azért jó lett volna valami bele is, ami még tartalmasabbá teszi. A túrógombóc tuti. Egy ideje búzadara helyett kukoricadarával készítem. Szép sárgás lesz tőle, meg gluténmentes is. A szárított citromhéj már csak egy kis plusz.

Olyan helyes, hogy így passzolnak egymással színben a gombócok és a leves.

Előkészítés: 10-15 perc

Főzési idő: kb. 15 perc a levesnek + kb. 5 perc a túrógombócnak

birsalma_kremleves (2)

 

Hozzávalók:

a leveshez:

1 púpozott tk. vaj

1 ek. finomítatlan nádcukor

3 birsalma

2 nem túl érett körte

3 szem szegfűbors

3 egész szegfűszeg

1 ujjnyi vastag friss gömbér meghámozva

víz, amennyi bő 1 ujjnyira ellepi a gyümölcsöket

1 kikapart vanília rúd

1 tk. szárított citromhéj

2 ek. citromlé

csipet só

1 dl tejszín

méz ízlés szerint

a túrógombóchoz:

25 dkg túró

1 tojás kettéválasztva

3 ek. kukoricadara

1 vanília rúd kikapart magjai

1 ek. finomítatlan nádcukor vagy napraforgóméz (jól bírja a hevítést)

csipet só

1 tk. szárított citromhéj

pirított magok vegyesen (dió, szezámmag, lenmag, mandula)

A túrógombóchoz a túrót átkevertem egy villával, hozzáadtam a a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és végül a kukoricadarát. Jól összeforgattam és lefedve a hűtőbe tettem, amíg a leves készült. A tojásfehérjét is hűtőbe tettem felhasználásig.

Egy száraz serpenyőben megpirítottam a magokat. Félretettem kihűlni.

A birsalmákat és a körtéket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam. Egy nagyobb lábast forrósítani kezdtem, beledobtam a vaja és kisebbre vettem alatta a lángot, hogy a vaj ne égjen meg. Megszórtam 1 ek. cukorral és hagytam összeolvadni. A vajas alapra tettem a birsalmákat és a körtéket, hozzáadta, a szegfűszeget, szegfűborsot, a már kikapart vanília rudat, a szárított citromhéjat és a friss gyömbért egészben. Alaposan elkevertem, lefedtem és megpároltam. Kiszedtem az egész fűszereket és a vanília rudat, az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi bő 1 ujjnyira ellepte. Felforraltam. A lábast levettem a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Ha a leves túl sűrű lenne, kevés vízzel még hígítható. Édesítettem mézzel, végül kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Lefedve félretettem.

Elkészítettem a gombócokat. Egy nagyobb lábasban vizet forraltam. Felvertem a tojásfehérjét, két részletben a masszához forgattam. A hab második felét óvatosan dolgoztam a túrós alaphoz, hogy ne törjem össze és a gombócok könnyűek maradjanak. Kicsi gombócokat formáztam, majd a forrásban lévő vízben megfőztem őket. Megvártam, hogy feljöjjenek a víz tetejére, szűrőlapát segítségével kiszedtem, lecsepegtettem őket és mindet megforgattam a pirított magokban.

Tálaláskor a leves tetejét is megszórtam magokkal. Sűrű, tartalmas, laktató gyümölcskrémleves.

Facebook: Rizsázzunk!

birsalma_kremleves

birsalma_kremleves (1)

birsalma_kremleves (3)

Körtés - diós kefires kevert süti

Ezt ettem Éci facebook oldalán láttam egy süti fotóját, aminek a receptje Nyamm oldaláról ered, ami pedig Őrülten jótól. Én meg csavartam rajta még egyet, csak, hogy legyen mit kibogozni. 😉

Körtével, dióval és frissen reszelt szerecsendióval sütöttem meg, egy kis citromhéjjal és citromlével. Tuti recept! Habkönnyű tészta, nem fullad meg tőle az ember, még akkor sem, ha tömi magába.

Előkészítés: kb. 15 perc (ha nem lusta az ember mindent szépen kikészíteni)
Sütési idő: kb. 45 perc (vagy tűpróbáig)

kortes_dios_kefires_kevert_suti (10)

 

Hozzávalók (30×25 centis tepsihez):

450 g kefir
4 tojás
35 dkg vilmoskörte (hámozott, kimagozott mennyiség)
9 dkg liszt
1 tk. sütőpor
9 dkg búzadara (aka gríz)
9 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 púpozott mk. szerecsendió
0,5 dl étolaj
csipet só
1 citrom reszelt héja és leve
2 – 3 marék dió durvára aprítva

A tepsit kibéleltem sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 170 fokra. A körtéket meghámoztam, majd kb. fél centis kockákra vágtam, meglocsoltam a citromlé felével és alaposan összeforgattam. A diót késsel durvára vágtam.

A 4 tojást egyenként egy nagy keverőtálba ütöttem, majd a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal habosra kevertem. Ezután hozzáadtam a kefirt, az olajat, a lisztet, a csipet sót, a sütőport,  a szerecsendiót és a búzadarát, és egyneműre, csomómentesre kevertem egy kézi habverővel. Én a citromlé másik felét is hozzákevertem, így a massza is kissé savanykás lett. Híg, folyós állagú tésztát kaptam.

Az egészet a sütőpapíros tepsibe öntöttem, a tetejére tettem egyenletesen a körtét, majd megszórtam a dióval. Egy kanál nyelével bele is kevertem a tésztába. A tepsit az előmelegített sütőbe tettem és 40 – 45 percig sütöttem. 35 perc után tűpróbával ellenőriztem, még ráragadt a tészta, ezért hagytam még bő 5 percig sülni.

Komolyan, nagyon finom lett és még másnap is tökéletes volt az állaga. A körtét le is reszelhetitek, ha valaki jobban szereti a kevésbé darabos állagot.

A facebook-on is ott vagyok, méghozzá itt. 🙂

kortes_dios_kefires_kevert_suti (11)

Körte ciderben (Apa főz)

Van egy francia hagyományos desszert a  Poire au vin. Recept itt: http://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-poires-au-vin-460.html. Ilyennek már csináltam, de a rizsázós csaj (a feleség) a minap ciderben pácolt hússal örvendeztetett meg. Ekkor fogant a gondolat, hogy én is alternatív módon hasznosítom a cider-t. Abból is a körtéset. BTW, a cider hazájában a körtés változat ismeretlen.

körte ciderben

 

Ezekből és így csináld:

5 db Sándor körte meghámozva, de a szárát hagyd rajta
3 üveg (Somersby) körte cider
1/2 citrom
10 egész szegfűszeg
3 nagyobb egész fahéj
2 evőkanál cukor
1 tábla fehér (milka) csoki
1/2 deci tejszín
teáskanálnyi vaj
Darált, pörkölt dió

A körtét hámozd meg, az vágj  le az aljából 1 cm-nyit, hogy majd megálljon a saját lábán. A fűszeres cider-ben főzd 25 percig. Ha nem elég puha ráhúzhat  még 10 percet. A körtét vedd ki, a fennmaradó levet idd meg, ugyanis az tán mondanom se kell, forralt bor. Hagyd kihűlni és megszáradni a körtéket.

Olvaszd fel gőz felett a csokit , vajjal és a tejszínnel. Legyen folyós, de ne híg, hiszen rá fogod önteni a körtére és azt akarod, hogy rajta is maradjon. Szórd meg a darált és pörkölt dióval. Ha ez a  macera sok lenne, hagyd ki. Hagyd alaposan kihűlni.

Desszertként fogyasszátok, főételnek nem válik be. Én vertem hozzá tejszínhabot is. Ha lusta vagy vegyél hozzá konzervhabot. Bár inkább ne.

(u.i.: a fotózáshoz kölcsönbe kapott objektívért köszönet az apósnak. irigyek vagyunk, mint a dög.)

Almás-körtés palacsinta - serpenyőben

Ha volna padlásunk, tele lenne palacsintás receptekkel. Ideje leporolni az archívumot. Ez az egyik, amit a sorsolási bizottság mára dobott (becsukott szemmel, ujjbeggyel rábök). Pontosabban az alapot, vagyis a tésztát és a serpenyős sütést. A többi a szokásos “mi van itthon” kör. Végtelenül jól variálható.

Anya, ezt is lefényképezeded? Segíthetek? – a gyereklány kattintott. Őt is beszippantotta a gépezet…

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: kb. 20 perc

serpenyos gyumolcsos palacsinta3 (1280x853)

 

Hozzávalók:

a gyümölcsös raguhoz:

2 kisebb alma
1 kisebb körte
5 dkg vaj
2 ek. nádcukor
3 cl bodzaszörp (még maradt a nyár eleji befőzésből)
1 tk. citromlé
1 tk. őrölt fahéj

a tésztához:

1,2 dl tej
2 egész tojás
6 dkg liszt
1 mk. őrölt fahéj
csipet só

A gyümölcsöket meghámoztam, felkockáztam. A sütőt előmelegítettem 200 fokra.Mozsárban megőröltem a fahéjat, mert csak egész fahéjrudak voltak itthon.

Egy serpenyőben felolvasztottam a vajat, de vigyáztam, mert könnyen megéghet. Amikor a vaj buborékozni kezdett, beletettem a gyümölcsöket, rászórtam a cukrot. Pár percig pároltam, amíg a gyümölcs kissé megpuhult, a cukor pedig kissé megbarnult. Közben kikevertem a tésztát: a tejet, a tojást és a lisztet egy keverőtálba tettem és csak annyira kevertem el, hogy ne legyen túlságosan csomós. Nem kell túl homogénre keverni. Ezután megszórtam a gyümölcsöket a fahéjjal, rálocsoltam a citromlevet és a bodzaszörpöt. Hagytam egyet rottyanni, elzártam alatta a tüzet, ráöntöttem a tésztát és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. Szépen megemelkedett. Házi sárgabarack lekvárral tálaltam. Kevés porcukorral megszórtam a tetejét, de ez elhagyható.

A recept a gimis amerikai – anyanyelvi tanártól van. Még akkor mesélte, amikor szerencsétlen megpróbált baseballozni tanítani minket. Sejthetitek, mennyire sikerült… Egyszer csinált is nekünk, csak ő szőlővel és fahéj nélkül. Oh, my…. de rég volt az.

A palacsintareceptek leporolásának ötletét egy október végi, november eleji Chili&Vanilia MANCS-os cikk adta.

Körtés fűszeres palacsinta reggelire

A jó öreg amerikai palacsinta recept. Ezzel még nem lőttem mellé. Pikk-pakk megvoltam vele. Az összeállítással, sütéssel, fényképezéssel együtt is megvolt 20 perc alatt. A gyömbértől pikáns lett, a körtétől meg még finomabb.

Vigyázz Jamie, itt a konkurencia, jövök a 20 perces kajáimmal. 🙂

4kortes bananos amcsipalcsi (4) (1280x853)

 

Hozzávalók (3-4 főre):

11,5 dkg liszt
1 púpozott tk. sütőpor
2 tk. vaníliás porcukor (nekem még volt saját készítésű, de a bolti vaníliás cukor is ugyanúgy jó)
1 kicsi csipet só
1 tk. őrölt gyömbér
2-3 tk. citromlé
3 tojás szétválasztva (a tojások legyenek hidegek, a fehérjéből így lehet kemény habot verni)
1,4 dl tej
1 kisebb körte + néhány vékony szelet a tálaláshoz
1 kisebb banán + néhány vékony karika a tálaláshoz
méz
1-2 ek. olaj a sütéshez

A gyümölcsöket meghámoztam. A körtét lereszeltem, a banánt villával összetörtem.

A lisztet elkevertem a sütőporral, a gyömbérrel, a csipet sóval, a cukorral, majd hozzáadtam a tojások sárgáját, a tejet és a citromlevet. Kézi habverővel csomómentesre kevertem. Beletettem a reszelt körtét és a pépesített banánt, és ezzel is átkevertem. Sűrű, sima tészta lett.

Egy nagy vastagabb aljú serpenyőt a közepesnél kicsit erősebb lángon hevíteni kezdtem. Addig a tojásfehérjéket elektromos habverővel 2-3 perc alatt kemény habbá vertem. Két részletben a lisztes masszához kevertem, a második felét óvatos, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé keverve.

A serpenyőt vékonyan kikentem az olajjal, közepesre mérsékeltem a hőt és púpozott evőkanálnyi adagokat halmoztam bele. 3-4 percig sütöttem az egyik oldalukat, majd miután világos aranybarnák lettek, megfordítottam és még 1-2 percig sütöttem a másik oldalukat is.

Tálaláskor meglocsoltam mézzel és friss gyümölcsöt adtam mellé.

Kacsamáj sütőtökkel, körtével

Chili&Vanilia aktuális MANCS-os receptje adta az alapot, csak kicsit magamra szabtam. A piac roskadásig tele volt bébispenóttal, sütőtökkel és paszternákkal. Mindenféle gyümölccsel, pl. vilmoskörtével. Kacsamájunk volt, vidékről, háztól kaptuk, amit még tegnap este beültettem fokhagymás tejbe és éjszakára a hűtőben hagytam.

1kacsamaj sutotokos kortes bebispenottal (1024x683)

 

Hozzávalók (3 főre):

az öntethez:

1 nagyobb citrom leve és reszelt héja
2-3 tk. méz
1 sovány gerezd fokhagyma fele
1 csapott tk. gyömbér (pucolt, reszelt friss vagy őrölt)
1 csapott tk. felaprított, friss rozmaring
csipet só (tényleg csak annyi, amennyi éppen elfér a két ujjbegy között)
2-3 ek. olívaolaj

a salátához:

1-2 db vilmoskörte
kb. 20 dkg nyers reszelt sütőtök
fejenként 2-3 nagy marék nyers bébispenót

a rösztihez:

20 dkg megpucolt krumpli
10-12 dkg nyers sütőtök
1 kisebb paszernák
kicsi csipet só, bors, 1 kisebb ágnyi friss rozmaring (vagy 2 tk. szárított)
2 ek. sós krémsajt
5 dkg sajt (pl. gouda)
10 ek. olaj a sütéshez

a kacsamáj:

6-8 szelet pecsenyekacsamáj (bő 1 centi vastag szeletek, vagy 20 dkg)
1 ek. liszt
1 púpozott tk. zsír (ha van, akkor kacsazsír)

A bébispenótot megmostam, lecsöpögtettem.

A rösztihez a zöldségeket megmostam, megpucoltam és a kis lyukú reszelőn lereszeltem. Pár percig hagytam állni, ezalatt elkészítettem az öntetet. A citrom héját lereszeltem, a levét kicsavartam, a friss rozmaringot megmostam, késsel apróra vágtam.  A citrom levét elkevertem a mézzel, a citromhéjjal, a gyömbérrel, a sóval és a borssal, hozzáadtam a rozmaringot, végül az olívaolajat. Félretettem. A körtéket megmostam, de nem hámoztam meg. Szép pirosas vilmoskörtét kaptunk a piacon, remekül mutatott a zöld salátán a színes körtehéj. Kimagoztam, majd fél centis szeletekre vágtam. Meglocsoltam 1 tk. citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A sajtreszelő nagy lukú oldalán lereszeltem a nyers sütőtököt.

A rösztihez lereszelt zöldségeket alaposan kicsavartam, majd fűszereztem. Megmostam, nagyon apróra vágtam a rozmaringot és a zöldséges masszához adtam. Belekevertem a sós krémsajtot, borsoztam, óvatosan sóztam, mert a krémsajt már kellően sós volt. Kézzel alaposan összedolgoztam. Kicsit hagytam állni, amíg a májat megmostam és felszeleteltem.

Két nagyobb serpenyőt felhevítettem. Az egyikbe az olajat, a másikba a kacsazsírt tettem. Az olajos serpenyőben közepes lángon kisütöttem a vékony pogácsákká formázott rösztiket, oldalanként 6-8 perc alatt. A másik, kacsazsíros forró serpenyőbe tettem a lisztben vékonyan megforgatott májszeleteket, és oldalanként 2-3 percig sütöttem a közepesnél kicsit erősebb lángon. Ezután tányérra szedve pihentettem, amíg a röszit is megsült.

Összeállítottam a tálat. Bébispenótot halmoztam a tányér közepére, rászórtam a nyers, reszelt sütőtököt, majd ráraktam a körteszeleteket is. Meglocsoltam az öntettel. A halom tetejére raktam 1 rösztit, majd 2 kis szelet kacsamájat. Durva szemű sóval szórtam meg.

Gyümölcsös tejberizses rétes

Genetikailag kódolt defekt lehet, hogy sokszor túlvásárolom magam. Mintha másnap megállna a világ. Persze, hogy több réteslapot vettem a kelleténél. A 2/3-át felhasználtam a sütőtökös réteshez, de valamit kezdeni kellett a maradékkal is. És jött a szikra, amikor a férj közölte, hogy ő bizony gyümölcsös tejberizst akar enni, és bizony meg is csinálja. A kezébe nyomtam a réteslapokat, hogy akkor ebbe jól csavarja bele azt a tejberizst. Ilyen lett. És így csinálta – Gizike üzemmód: férj dolgozik, megnyertem a poszt begépelését. A fotó viszont az én bűnöm, legalább. 🙂

1gyumolcsos tejberizses retes (1024x683)

 

Hozzávalók (2 darab kb. fél méteres rúdhoz):

réteslap (7 db maradt)
1 bögre rizs 1 léből átmosva
2 bögre víz
1 bögre tej
fél citrom reszelt héja
1 tk. őrölt fahéj
1 ek. nádcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 hideg tojásfehérje (ennyi maradt meg az előző napi szilvás sütihez készítette vanília sodóból)
2.5 dkg vaj
1 körte, 2-3 szilva, 15-20 szem szőlő, 1 alma
olaj a rétes kenéséhez

A rizst 1x átmosta, majd dupla mennyiségű vízben (2 bögrényi) lassú tűzön feltette főni. Fedetlenül, mert lusta volt fedőt keresni. Amikor a rizs magába szívta a vizet, fokozatosan hozzáöntötte a hideg tejet, hozzáadta a nádcukrot és a vaníliás cukrot, majd ezzel is hagyta addig főni, amíg a tej felszívódott, a rizs megpuhult. Ekkor beleszórta az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját, a vajat, jól összekeverte, és hagyta kihűlni. Közben megmosta, megpucolta, kimagozta, kockára vágta a gyümölcsöket.

A sütőt előmelegítette 200-220 fokra, egy tepsit kibélelt sütőpapírral. A kihűlt tejberizshez forgatta a gyümölcsöket, majd a kemény habbá vert tojásfehérjéket, óvatos, nagy mozdulatokkal. Bőkezűen megkente a réteslapokat olajjal, egymásra rétegezte őket, majd a hozzá közelebbi felére halmozta a tejberizst. Szorosan feltekerte a rétest, ügyelve arra, hogy lehetőleg ne szakadjon a tészta. Ezt még egyszer megismételte, így két rúd rétes lett. A tetejüket is megkente olajjal és a forró sütőben 20-30 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütötte.

Még melegen kevés porcukorral szórta meg.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!