Van egy francia hagyományos desszert a Poire au vin. Recept itt: http://lacuisinedannie.20minutes.fr/recette-poires-au-vin-460.html. Ilyennek már csináltam, de a rizsázós csaj (a feleség) a minap ciderben pácolt hússal örvendeztetett meg. Ekkor fogant a gondolat, hogy én is alternatív módon hasznosítom a cider-t. Abból is a körtéset. BTW, a cider hazájában a körtés változat ismeretlen.
Ezekből és így csináld:
5 db Sándor körte meghámozva, de a szárát hagyd rajta
3 üveg (Somersby) körte cider
1/2 citrom
10 egész szegfűszeg
3 nagyobb egész fahéj
2 evőkanál cukor
1 tábla fehér (milka) csoki
1/2 deci tejszín
teáskanálnyi vaj
Darált, pörkölt dió
A körtét hámozd meg, az vágj le az aljából 1 cm-nyit, hogy majd megálljon a saját lábán. A fűszeres cider-ben főzd 25 percig. Ha nem elég puha ráhúzhat még 10 percet. A körtét vedd ki, a fennmaradó levet idd meg, ugyanis az tán mondanom se kell, forralt bor. Hagyd kihűlni és megszáradni a körtéket.
Olvaszd fel gőz felett a csokit , vajjal és a tejszínnel. Legyen folyós, de ne híg, hiszen rá fogod önteni a körtére és azt akarod, hogy rajta is maradjon. Szórd meg a darált és pörkölt dióval. Ha ez a macera sok lenne, hagyd ki. Hagyd alaposan kihűlni.
Desszertként fogyasszátok, főételnek nem válik be. Én vertem hozzá tejszínhabot is. Ha lusta vagy vegyél hozzá konzervhabot. Bár inkább ne.
(u.i.: a fotózáshoz kölcsönbe kapott objektívért köszönet az apósnak. irigyek vagyunk, mint a dög.)
Szerintetek