Rizsázzunk!

Kacsasült

Hogyan lehet felkészülni a Márton napra és a libasültre? Kacsával. 😛 Ez egy egész pályás összjáték volt volt. Beszállt mindenki a sütésbe, főzésbe. Harmónia volt, és béke. 😛 Az egyik báty mosogatott, a másik kacsát fűszerezett, Apa irányított, Rozi a nyers káposztát lopkodta, én meg kint a kertben húztam össze az erdőnyi lehullott falevelet. Azóta sem tudok rendesen felegyenesedni, mert annyira kondiban vagyok… Meg Gizike üzemmódban megint. 🙂

Nincs benne csavar, úgy készült, ahogy a szüleinktől, nagyszüleinktől ellestük. Ezért is annyira kedves ez nekünk.

1kacsasult (1280x853)

 

Hozzávalók:

a kacsasülthöz:

1 egész kacsa, darabolva
só, bors
majoránna, borsikafű, rozmaring (szárított)
1 fej fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj

a párolt káposztához:

1 közepes fej lilakáposzta
1 tk. egész köménymag
1 fej lilahagyma
3-4 egész babérlevél
só, bors
3-4 ek. méz
3-4 ek. borecet (vörösborecet a legjobb, vagy balzsamecet)
1-2 db alma (vagy ha kapunk birsalmát, akkor 1-1 arányban mindkettő)

a krumplipüréhez:

1 kg krumpli
2 ek. vaj
2-4 dl tej
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

A püréhez a krumplit megmostuk, meghámoztuk, kockákra vágtuk. Vízben állni hagytuk, hogy ne barnuljon meg.

A kacsát megmostuk, kozmetikáztuk, majd hagytuk megszáradni. Addig megpucoltuk a vörös -és fokhagymát. A vöröshagymát kisebb cikkekre vágtuk, a fokhagymagerezdeket egészben hagytuk. Fűszereztük a kacsát: bőven sóztuk, borsoztuk, bedörzsöltük a majoránnával, borsikafűvel, rozmaringgal. Egy nagy tepsibe tettük a darabolt kacsát, mellé szórtuk a hagymákat, és alufóliával lefedve 180-200 fokra állított hideg sütőben sütni kezdtük. A teljes sütési idő bő 2 óra volt. Ezalatt kényelmesen elkészült a köret is.

Nagyjából 1 órája sült a kacsa, amikor elindítottuk a káposztát is. A külső leveleket leszedtük, majd a fejet megfeleztük, azokat is feleztük, majd legyalultuk, átmostuk. Felaprítottuk a lila hagymát. Egy nagyobb fazékban olajat hevítettünk, majd rádobtuk a köménymagot, mérsékeltük a lángot és alig 1 percig hagytuk kipattogni. Ezután hozzáadtuk a lila hagymát, kb. 5 perc alatt megfonnyasztottuk. Addig megpucoltuk az almát, kicsumáztuk, nagyobb cikkekre vágtuk. A hagymára tettük a káposztát, hozzáadtuk a babérlevelet, sóztuk, borsoztuk, édesítettük a mézzel. Beledobtuk az almákat is. Fedő alatt párolni kezdtük, kb. 30 percig. Fél óra elteltével levettük a fedőt és indult a dinsztelés. Kb. 10 perc után kóstoltunk, majd finomítottunk az ízeken. Még egy csipet só és bors került bele, majd meglocsoltuk 3 bő ek. fehérborecettel. Jól összekevertük és még egyet hagytuk pirulni. Elzártuk alatta a tüzet és lefedve a tűzhelyen hagytuk.

Közben a krumplit sem felejtettük el. Feltettük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. Megfőztük. Közben ellenőriztük a szárnyast is. Kb. két óra elteltével megpuhult a hús, így levettük a fóliát és nagyjából negyed óráig még fedetlenül pirítottuk, hogy ropogósra süljön a bőre. Ezalatt a krumpli is megfőtt. Leöntöttük róla a vizet, majd hozzáadtuk a 2 nagy ek. vajat, krumplinyomóval áttörtük, hozzáöntöttük a tejet, csipet sóval és borssal fűszereztük még, majd még 1x áttörtük. Visszatettük a tűzre és hagytuk egyet rottyanni. A végén frissen reszelt szerecsendióval zártuk le.

Közben a kacsa bőre is megpirult. A sütőt elzártuk, a kacsát tálra halmoztuk, mellé a káposztát és a krumplipürét kínáltuk. Klasszikus fogás, amit a gyerekek egy pisszenés nélkül faltak be, annyira ízlett nekik. Főleg, hogy tevékeny részesei voltak a folyamatnak. 🙂

Fűszeres patiszonos röszti (kiskorúval a konyhában)

A kiskorú imádott ezzel a kajával bíbelődni. Naná, lehetett gyurmázni, nyomkorászni. De még Rozival együtt is villámgyorsan elkészült. 🙂

(Húsmentes, na meg laktózmentes is, ha kihagyjátok a joghurtot, vagy laktózmenteset használtok. A sajtot pedig helyettesítheti a laktózmentes túró vagy 1 egész tojás, ami összetartja.)

1IMG_6362 (1024x683)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

20 dkg megpucolt krumpli
1 kis fej bébi patiszon
1 fehérrépa
1 csokor kapor
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 csapott tk. édes őrölt paprika
5 dkg sajt (pl. gouda, maasdamer, reszelhető juhsajt)

az öntethez:

1 púpos ek. sós krémsajt (én most Fevitát használtam)
1 pohár natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
kevés friss kapor a díszítéshez
olaj a sütéshez (kb. 8-10 ek.)

A zöldségeket megmostam és megpucoltam, majd a sajtreszelő kis lyukú oldalán mindet lereszeltem. Egy nagyobb szűrőbe tettem, amit egy nagyobb keverőtálba állítottam, hogy lecsöpögjön kissé a zöldségek leve. Letakartam és elmentünk a játszótérre szellőzni.

A zöldségeket kinyomkodtam, majd sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymát és a sajtot is. Hozzáadtam a felaprított kaprot és a pirospaprikát is.  Teflon palacsintasütőben felhevítettem az olajat, majd mérsékeltem közepesre a lángot. Hehe, ez egy villanytűzhely esetében érdekes szóhasználat. 🙂

Amíg az olaj felmelegedett, lapos kis pogácsákat formáztam a zöldségből. Ízlés szerint lehetnek kisebb vagy nagyobb pogácsák. Az olajba sorakoztattam a pogácsákat és oldalanként 7-8 perc alatt ropogósra sütöttem.

Ezalatt kikevertem a joghurtot a krémsajttal, a fokhagymával és a kaporral. 1 tk. extra szűz olívaolajat is tettem hozzá. Ezzel együtt tálaltam a fűszeres rösztit. A fotózással meg rohannom kellett, mert a kukta már elkezdte megbontani a kompozíciót (lásd lejjebb. de most komolyan, tisztára olyan, mint az Addams Family-ben Izé, a kéz :P).

fuszeres roszti osszesitett

Zellerkrémleves pirított paprikával és szalonnapörccel

A koleszterin, na meg az asszonyháj és/vagy integetőizom rettegői most ne figyeljenek, vagy egyszerűen csak hagyják el a szalonnapörcöt. Vagy válasszátok Hébe-hóba kolléga gyúrós változatát. De úgy meg mi a kaland benne? Mondom ezt én, aki a kerítés koleszterines oldalát nyalogatja…

Isteni, melengető, és piszkosul egyszerű leves.

zellekremleves (683x1024)

 

Hozzávalók (4 személyre)

40 dkg zellergumó megpucolva
30 dkg krumpli megpucolva
1 fej lila -és 1 fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
1 alma
4 ek. olívaolaj
1.5 liter víz (vagy zöldségleves)
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
2 dl tejföl
fél citrom leve
10 dkg szalonna apróra kockázva(húsos, vagy nem húsos, ki milyet szeret, én most erdélyit sütöttem ki)
1 db piros húsú paprika apróra kockázva (kápia, pritamin, paradicsompaprika)

A zöldségeket megmostam, meghámoztam, majd a zellert és a krumplit felkockáztam. A megpucolt hagymákat vékony csíkokra vágtam. Egy közepes lábasban felhevítettem az olajat, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megfonnyasztottam. Ezután a fokhagymát is megfuttattam rajta, kb. 1 perc alatt éppen csak, hogy illata legyen. Hozzáadtam a zellert és a krumplit, 3-4 percig pirítottam, majd felöntöttem a vízzel, beledobtam a meghámozott, feldarabolt almát is. Fedő alatt közepes lángon puhára főztem (kb. 15-20 perc).

A 2 dl tejfölt elveretem egy kevés levessel, a leveshez öntöttem és botmixerrel krémesre turmixoltam. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszereztem, a citromlével kicsit besavanyítottam.

Az apróra kockázott szalonnát alacsony lángon kisütöttem, kiszedtem, majd a kisült zsíron 3-4 perc alatt kicsit megfuttattam a felkockázott paprikát is. Tálaláskor ezzel szórtam meg a levest és friss rozskenyeret adtam mellé.

 

 

Október Feszt - Sült csirkecomb zöldségekkel

Kicsit befenyített az október. Karcosak a reggelek, meg az esték is. A zöldségesek viszont tele vannak a jobbnál jobb őszi zöldségekkel, gyümölcsökkel. Van még remény. 🙂

Az októberi Nők Lapja Konyhában találtam egy receptet, megtetszett. Kicsit variáltam vele, de a lényeg nem veszett el, csak átalakult.

sult csirke őszi zöldségekkel (683x1024)

 

Hozzávalók:

3 egész csirkecomb
só és bors
20 dkg sütőtök
20 dkg cékla
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 szál póréhagyma
3 közepes krumpli
fél citrom leve
2 + 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
majoránna
rozmaring (4-5 ág friss, vagy 2-3 tk. morzsolt szárított)

A csirkecombokat megmostam és szárazra töröltem. Tepsibe tettem mindet, bőkezűen sóztam, borsoztam őket, megszórtam majoránnával és bekentem 2 ek. olívaolajjal. A tepsit lefedtem alufóliával és bő 1 órán át 220-230 fokon sütöttem.

Ezalatt megpucoltam a zöldségeket. Mindent apró kockára vágtam, a póréhagymát fél centis karikákra vágtam. Meglocsoltam 4 ek. olívaolajjal és a fél citrom levével, sóztam, borsoztam, a rozmaringgal fűszereztem és alaposan összeforgattam.

60-65 perc után levettem a csirkéről a fóliát, kivettem a tepsiből, a zöldségeket beleszórtam, alaposan összeforgattam a csirke szaftjával, majd visszatettem a csirkét is a zöldségágyra. Kevés rozmaringgal még megszórtam. Visszatettem a fóliát a tepsire és 15-20 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és még 15-20 percig hagytam a sütőben. Ezalatt a zöldségek megsültek, a csirkecombok bőre pedig aranybarna, ropogós lett.

Én így főzöm a gulyáslevest

Apa főz. Így.
“Vettünk 1,2 kg marhalábszárat. 3×3 cm-es kockára vágtam. 3 fej hagymát felgordonoztam*. 5 sárga, 4 fehérrépa, pucolva, felezve. 1-1 zeller, karaláb negyedelve. 1 nagy fej paradicsom kockázva. 1 kg krumpli hámozva, kockázva. 1 tojás, liszt a csipetkéhez. Só, bors, édes-nemes pirospaprika.
Tüzet raktam a bogrács alatt, majd elővettem egy nagyobbat. Nem fért volna bele.
A száraz bográcsba beletettem a felkockázott húst és hagytam, hogy levet eresszen. Ment bele a hagyma, paradicsom, fél marék só. Fedő alatt még mindig víz nélkül hagytam, hogy minél több levet eresszenek. Pirosparika és 2 liter forrásvíz csatlakozott a húshoz. Így hagytam lassan zubogva fél órán át. Addig 1 tojás csipet só egy marék liszt és két kéz segítségével csipetkét gyúrtam és kiszaggattam.
További fél óra kellett a zöldségeknek, majd aztán a krumpli.
A húst nyomáspróbának vetettem alá. Majdnem puha volt, mehetett bele a csipetke és színezésnek még egy fél marék pirospaprika.
Mire a csipetke megfőtt minden kellő puhaságú lett.
Kóstolás, utánsózás után mehetett az asztal mellé a földre, mi pedig az asztal köré.

Desszertnek máglyarakás volt.

A gulyás

 

Gordon Ramsey hagymát kockáz

Egyem a zúzádat

Zúzapörkölt. A nagymamám csak nekem, csak az én kedvemért csinálta. Rajtam kívül nem igen ette senki a családban. Mindig volt a fagyasztójában is egy kis adag, csak nekem, csak az én kedvemért. 🙂
A zúzapörkölt
Hozzávalók:
50 kg csirke zúza
1 nagy fej vöröshagyma
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
olaj
bors
krumpli
petrezselyemzöld
Csináltunk egy szokásos pörkölt alapot: a felaprított vöröshagymát olajon megdinszteltük, sóztuk, majd amikor elkészült, a tűzről lehúztuk és megszórtuk piros paprikával. Rádobtuk a megmosott zúzákat, vizet öntöttünk alá és fedő alatt puhára főztük. Időnként megkevertük, sóztuk, borsoztuk.
A krumplit megpucoltuk, felkockáztuk és sós vízben megfőztük.
A petrezselymet megmostam és felaprítottam. Került belőle a zúzapöribe és a főtt krumplira is.
Házi savanyúsággal ettük.
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!