Piac. Szombat reggel 7 óra 22 perc. Szereplők a fiatal pályakezdő melós srác (ő) és a már kicsit ér(l)e(l)ttebb sajtos kofa (én).
-…és figyi, mi a különbség a hagyományos bolti és a ti trappista sajtotok között? (pályakezdő sajtevő srác, azaz ő)
-Tulajdonképpen az, hogy ez a hagyományos(abb), a bolti meg nem. (pályakezdő sajtkészítő, azaz én)
– Igen? Ezt nem is tudtam. Köszi. (fiatal srác)
-Megkóstolod? (én)
-Ja, meg. (…). @&@* meg, ez finom. (ő)
-Igen. Az. Egészségedre. 😉
Szeretem a piacot. Imádok korán reggel elindulni és odaérni, amikor kint még sötét van. Van valami varázslat ilyenkor a levegőben, a csarnok levegőjében is. Alig néhány ember szállingózik csak, az árusok, kofák pakolnak, rendezgetik a standjukat, pultjaikat. Én is elkezdek kipakolni, kitalálom, aznap épp mi hova kerüljön, jó lesz-e a már megszokott dizájn, vagy inkább valami új kellene. Kóstolótálat csinálok, gondosan megtervezem, mi kerül rá. Takarosan elrendezem a kis falatokat, és megint a homlokomra csapok, hogy: a fogpiszkálók, ááá, otthon maradtak. Elmegyek, veszek, kiteszem, felkötöm a kis kötényemet, és elindul a nap. A varázslattal együtt. És én csak mesélek és mesélek és mesélek. Kecskéről, juhról, tehénről. Friss és érlelt, lágy és kemény sajtokról, az alvadékról, meg a forgatásról, az érlelésről. És a végére a fiatal srác megszereti a nem bolti trappistát (is). 🙂
Idén én készítem az ünnepi menüt, Szent este azt esszük, amit én főzök. Gesztenyekrémleves biztosan lesz, ez az egyik lehetséges verzió.
Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: kb. 15 perc + 5 perc az összeállítás
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb paszternák
2 közepes szem krumpli
15 dkg gesztenye, előfőzött (saját készítésű, vagy zacskós, vagy fagyasztott)
7 – 8 dl zöldségerőleves
0,5 dl száraz fehérbor (elhagyható)
só, frissen tekert bors
1 kis csokornyi friss zsálya
1 dl tejszín
a tetejére:
tálanként 2 szem előfőzött gesztenye
friss zsályalevél apróra vágva
A hagymákat és a zöldségeket megpucoltam és apróra vágtam.
Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olajat, rádobtam a zöldségeket, a hagymákat és a zsályaleveleket. Pár percig, folyamatosan kevergetve, erős tűzön pirítottam. Ráöntöttem a fehérbort és hagytam elsisteregni. Ezután az egészet felöntöttem a zöldségerőlevessel, sóztam és borsoztam. Felforraltam, majd fedő alatt, alacsony lángon kb. 15 perc alatt főztem.
Beletettem a gesztenyét és botmixerrel krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a fazékba és belekevertem a tejszínt.
Tálaláskor gesztenyeszeletekkel és felaprított zsályával szórtam meg.
Facebook: Rizsázzunk!
Ötlet: Stahl Magazin 2015 Tél / Gesztenyés ételek 30 perc alatt
Szerintetek