Rizsázzunk!

Gyömbéres tejszínes csirke, rozmaringgal, pirított krumplival (gyors és 1xű)

Lassan kezdem úgy érezni magam, mint aki csak édeset eszik és etet a családjával is. Pedig nem, csak kicsit. De tényleg, főzök én rendes ételt is, nem csak sütit sütök. De azért kezdett beszűkülni a blogtudat. Ez a fene nagy karácsonyi nyomás, meg a mézeskalácsok. Ja, azt én nem is sütök, mert igazából nem szeretem. Most lebuktam.

Anyukám kicsit a kezem alá dolgozott (épp náluk csövezünk a két és fél évessel), mert pl. a csirkemellet már tegnap kiklopfolta, a krumplit meg jól megpucolta, mire feleszméltem. Na ja, így könnyű arcoskodni és hozni a 15 perces előkészítést. 😉

És nem, ez itt NEM hawaii csirkemell (brrrr…) , az ott a tetején nem ananász, hanem sajtszeletek.;)

Előkészítés: kb. 15 perc
Sütési idő: kb. 30 perc

gyomberes rozmaringos tejszines csirkemell (1)

 

Hozzávalók:

5 szelet csirkemell vékonyra klopfolva
1 kis fej vöröshagyma
1 kisebb gerezd fokhagyma
2 + 2 ek. olívaolaj
só, bors
3 dl tejszín
5 – 8 dkg reszelt füstölt sajt
6 – 8 vékony szelet gouda a tetejére
1 közepes ág friss rozmaring 4 ágacskára vágva
4 – 5 vékony szelet friss gyömbér
6 – 8 szem krumpli+ olívaolaj a lekenéshez

A megpucolt és keresztben félbevágott krumplikat sós vízben majdnem készre főzzük. Egy tűzálló tálat, tepsit kikenünk olajjal, majd a krumplikat is megkenjük az olívaolajjal, és vágott felükkel lefelé a tepsibe állítjuk mindet. 200 fokon sütni kezdjük. Nagyjából fél óra kell a krumplinak. Közben összeállítjuk a húst.

Amíg a krumpli sülni kezd a sütőben, nekifuthatunk a húsos résznek. Egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd a kiklopfolt csirkemelleket magas hőmérsékleten átpirítottam rajta. Oldalanként kb. 5 perc. Ezalatt megpucoltam és felaprítottam a vörös -és fokhagymát, felcsíkoztam a gyömbért, 4 kis ágacskára vágtam a rozmaringot.

A húsokat a tűzálló tálba tettem, letakartam alufóliával. A vöröshagymát abba a serpenyőbe dobtam, amiben a csirke sült. Kevés olajat még öntöttem hozzá, majd megdinszteltem. Cseppet sóztam. Közben a tejszínhez kevertem a reszelt füstölt sajtot, enyhén sóztam. Tényleg csak módjával, mert a sajt kellően sós volt. Amikor a vöröshagyma már kapott egy kis színt, hozzáadtam az aprított fokhagymát és kb. 1 percig sütöttem, de figyeltem, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.

A sajtos tejszínt a hagymához öntöttem, picit borsoztam és hagytam egyet rottyanni, amíg a sajt elolvadt. A húsokat a tűzálló tálba fektettem, majd rájuk raktam a rozmaringot, melléjük pedig egyenletesen eloszlatva a gyömbérszeleteket is. Leöntöttem a sajtos tejszínes lével és az egészet a gouda szeletekkel zártam. Betoltam a sütőbe a krumpli mellé, ami ekkorra már teljesen puha volt, csak pirulnia kellett. A hőmérsékletet megemeltem 220 fokra fokra és kb. 15 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Még édes dárga jó apámnak is ízlett, pedig nem kifejezetten szereti a rozmaringot. 🙂

Krémes, sült sütőtökös lasagne rozmaringgal

A sütőtöktől édes, a krémsajttól selymes, a rozmaringtól friss és üde. És alig egy óra alatt elkészült. A sütőtököt reggel megsütöttem, este csak össze kellett állítani a vacsorát. A balkonkertészetünk gyakorlatilag utolsó, de vihogó gerilla túlélője egy rozmaringbokor. Vagyis bokrocska, hiszen alig 15 centi magas. Na, kicsit megnyesegettem, ha már olyan virgonc.

sutotokos lasagne2 (5)

 

Hozzávalók (4 – max. 6 személyre):

25 dkg lasange tészta (durum)
25 dkg sült sütőtök pürésítve
25 dkg túró
15 dkg tejszínes krémsajt (enyhén sós)
1-1,5 dl tejszín
fél szál póréhagyma (a zöld fele)
2 kis gerezd fokhagyma
1 közepes ág friss rozmaring (szárított is megfelel)
frissen reszelt szerecsendió
1 nagy marék kockázott bacon (ennyi volt itthon ;))
15-20 dkg tejszínes krémsajt  + 5-10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
só, bors
1 ek. olívaolaj

Egy nagy fazékban vizet forraltam a tésztának. Bőkezűen sóztam. Amíg a víz felforrt, elkészítettem a krémet. Egy serpenyőbe tettem a kockázott bacont 1 ek. olívaolajjal és közepes lángon sütni kezdtem. Amikor a bacon már ereszteni kezdte a zsírját, rádobtam a felkarikázott póréhagymát. Kb. 5 perc alatt megfonnyadt. Ekkor rádobtam az 1 gerezd felaprított fokhagymát is és még 1 percig sütöttem az egészet. Elzártam alatta a lángot. Hagytam kihűlni.

Közben a sütőtököt botmixerrel összeturmixoltam, hozzáadtam a krémsajtot és ezzel is turmixoltam kb. fél percig. Egy selymes, homogén krémet kaptam. Ezután fűszereztem: sóztam, borsoztam, belereszeltem a szerecsendiót és a másik gerezd fokhagymát, majd hozzáadtam az apróra vágott friss rozmaringot. Belekevertem a túrót is és alaposan összeforgattam. Kóstoltam és még kevés sóval helyükre igazítottam az ízeket. Egy keverőtálba reszeltem a sajtot és elkevertem a krémsajttal, ez került a végén az egész tetejére.

A sütőt előmelegítettem 210 fokra, légkeverésen.

Amikor a tészta vize felforrt, beletettem a lasagne lapokat és 4-5 perc alatt előfőztem. Közben egy tepsit, amiben a lapok kényelmesen elfértek keresztben is, vékonyan kikentem olívaolajjal. Rétegezni kezdtem: 1 sor lasagne lap, majd 4 ek. sütőtökös krém, újabb tésztaréteg, megint 4 ek. sütőtökös krém, egészen addig, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Összesen 4 sor tésztát raktam le, a legfelső sorra pedig rásimítottam a reszelt sajtos, krémsajtos masszát.

Aranybarnára sütöttem, nagyjából 25 perc alatt. Érdemes 20 perc környékén rápillantani, nehogy megégjen a krémsajt a tetején.

sutotokos lasagne4

Sváb császármorzsa

Tegnap estig soha életemben nem készítettem császármorzsát. Enni talán 2x ettem. Volt is nagy műsor, amikor sűrűsödni kezdett a massza és eluralkodni látszott rajtam a pánik… Drámakirálynő a színen… Persze attól, hogy én bénáztam, a császármorzsa még egy nagyszerű desszert marad, akármennyire is haragudtam rá. 🙂

Most egy sváb receptet követtem, ez lett belőle. Azért majd palacsintatésztával is megugrom hamarosan.

csaszarmorzsa

 

Hozzávalók (3-4 főre):

5 dl tej
4 ek. cukor + 1 ek. porcukor
10 gr vaníliás cukor (házi vagy bolti)
csipet só
15 dkg gríz
4 egész tojás kettéválasztva
2 ek. vaj
1 marék mazsola beáztatva
sárgabarack vagy szilvalekvár

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A mazsolát kevés vízben beáztattam.

Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben a tejet 3 ek. cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval felforraltam. Ezután folyamatos kevergetés mellett apránként hozzáadtam a grízt és alacsony lángon főzni kezdtem egészen addig, amíg a massza összeáll és elválik a serpenyő falától. Hagytam kissé lehűlni.

Ezalatt a tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját kikevertem 1 ek. cukorral, a fehérjéből 1 ek. porcukorral kemény habot vertem. A már kissé kihűlt masszához kevertem a mazsolát, a cukros tojássárgáját, majd több részletben, óvatos, nagy mozdulatokkal a fehérjehabot is. Eleinte reménytelennek tűnt a helyzet, de végül szépen lassan megadta magát a tészta és egynemű lett. Itt azért volt egy pont, amikor majdnem szétestem… 🙂

Elővettem egy olyan serpenyőt, amit a sütőbe is betolhattam később. Ebben 2 ek. vajat habzásig forrósítottam, majd beleöntöttem a masszát. A közepesnél kicsit erősebb lángon sütni kezdtem. Ez volt a másik pillanat, amikor elgurult a pöttyös labdám és koordinálatlanná kezdtem válni. 🙂 Érdemes óvatosnak lenni, a vaj fröcsköl. Amikor az alja aranybarna és ropogós volt, egy nagy szedőlapáttal megfordítottam és összetörtem. Betoltam a sütőbe és kb. negyed óra alatt készre sütöttem. Néha átkevertem és törtem rajta, hogy minél nagyobb felületen ropogós legyen.

Kevés porcukorral meghintettem, házi sárgabaracklekvárral tálaltam.

Zabos reggel - gyors és gyümölcsös zabkása

…már ha valaki szereti.

Ha valami, akkor a zabkása üzembiztosan gyors reggeli. Cserébe nem túl mutatós, de legalább egészségesnek mondják. Vakartam a fejemet reggel, hogy mivel induljon a nap, de nem jött a megvilágosodás. A müzli nem volt pálya, mert ahhoz kevés volt a joghurt. Haha, tej viszont volt bőven. Zabkása lett. Na, nem a férjnek, csak a női szakasznak. Őt nem vegzáltam ilyennel, csak a kiskorút.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: max. 5 perc

zabkasa3

 

Hozzávalók (2 személyre):

6 dkg zabpehely
1,5 dl tej
1 dl ribizlis, vagy natúr joghurt (elhagyható, nekünk épp volt itthon gyümölcsjoghurt)
1 ek. napraforgóméz (jól bírja a melegítést)
1 kis marék olajos mag vegyesen (dió, mandula, mogyoró, napraforgómag)
4 szem aszalt szilva
4 szem aszalt sárgabarack
1-2 csipet őrölt szegfűszeg

Az olajos magvakat durvára vágtam, az aszalt gyümölcsöket felaprítottam. A zabpelyhet, a magokat, az aszalványokat, a mézet és a szegfűszeget elkevertem, majd a tejjel együtt egy lábasba öntöttem. Közepes lángon főzni kezdtem. 4-5 perc után lehúztam a tűzről, majd lassan hozzákevertem a joghurtot is.

Tálaláskor megszórtam még egy kevés maggal és aszalt gyümölccsel. Ennyi. 🙂

Márton napi libacomb vörösborban párolva

A Márton napi menü főszereplője a liba volt. Haha, életemben először tegnap sütöttem, valahogy nem volt szerves része az életemnek. Inkább kacsásak vagyunk. Tavaly a férj dobta össze a Márton napi libasültet, korábban meg ez valahogy kimaradt. Abban biztos voltam, hogy lassan fogom megsütni, dinsztelt káposzta lesz mellé és vörösbor is lesz a benne. A Díványon olvastam egy kacsacomb receptet, az almalé ötlet onnan jött. Fólia alatt, lassú tűzön, sokáig párolódtak a libacombok. A hús mesésen omlós lett, a bőre pedig igazán ropogós. Van vele némi munka, előkészület, de a legtöbbet a sütő és a fűszerek dolgoznak. Az ünnepelt jóváhagyta a végeredményt, megtartom a receptet. 🙂

marton napi liba osszevont

 

Hozzávalók (5 – 7 főre):

a libasülthöz:

5 egész libacomb
1 kg krumpli
2 fej közepes vöröshagyma
6 – 8 gerezd fokhagyma (3 gerezd pucolatlanul)
4 nagyobb alma
2,5 dl száraz vörösbor
2,5 dl szűretlen almalé
só, bors
1 közepes rozmaringág apróra vágva, 1 ág egészben
szárított lestyán

a dinsztelt lilakáposztához:

1 közepes fej lilakáposzta
1 fej lila hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db alma
2 dl balzsamecet + 1 ek. mézes borecet, ha van otthon
só, bors
2 – 3 ek. nádcukor (ha valaki édesebben szereti, többet is tehet bele)
5 db babérlevél
1 tk. egész kömény (ha valaki nem szereti egészben, az őrölt is ugyanolyan jó)
1 púpozott ek. vaj + 1 ek. olívaolaj

A libacombokat alaposan megmostam, kozmetikáztam, mert a hentes kicsit lezseren szőrtelenítette a baromfit. Papírtörlővel szárazra töröltem őket, a bőrüket bevagdostam. Egy nagy serpenyőt felhevítettem, amiben elősütöttem a még natúr libacombokat. Oldalanként 6-7 percig, a bőrös oldalával kezdve. Első körben hármat, majd a maradék két combot is. Közben előmelegítettem a sütőt, alsó-felső üzemmódban, 160 fokra.

Közben elővettem egy nagy tepsit, amibe majd minden belefért. Amíg a combok elősültek, megpucoltam a vörös -és fokhagymákat. 3 gerezd fokhagymát héjastól tettem a tepsibe, mert a héjában sült fokhagyma kihagyhatatlan, krémes, selymes. A vöröshagymákat negyedeltem, a fokhagymákat egészben hagytam. Amikor az összes libacombbal végeztem, bőrös felükkel felfelé a tepsire tettem őket, alaposan sóztam, borsoztam mindet, majd bedörzsöltem a fűszerekkel. Köréjük szórtam a hagymákat, azokat is sóztam, borsoztam. Alá öntöttem a vörösboros almás keveréket, majd a lehető legszorosabban lefóliáztam a tepsit. Bő másfél órára a sütőbe toltam.

Közben megcsináltam a dinsztelt káposztát is, amit a férj már legyalult nekem. A lila hagymát félfőre vágtam, vékonyan felszeleteltem. Az almákat megmostam, és egy almadarabolóval cikkekre vágtam. Jó kis szerkezet, ki is csumázza az almát. Egy magas falú, nagy teflon serpenyőben (nagy lábas is jó) felolvasztottam a vajat egy ek. olívaolajjal (így nem ég meg a vaj), rátettem a hagymát, pár percig sütöttem, kissé sóztam, hozzáadtam az egész köményt is, hogy kicsit kipattogjon. Amikor a kömény illata elindult, hozzáadtam a káposztát és a babérlevelet is. Kb. 5 percig dinszteltem, ezután beletettem az almát, felöntöttem a balzsamecettel és a borecettel. Sóztam, borsoztam, cukroztam, majd puhára pároltam. A végén kicsit erősebb lángon rápirítottam.

A libához a krumplit megpucoltam, kb. 3 centis kockákra vágtam és lesóztam. Az almákat negyedeltem. Bő másfél óra elteltével kivettem a libacombokat a sütőből, a tepsibe szórtam a krumplit és az almát, rádobtam az egészben hagyott rozmaringágat, visszatettem a fóliát és még bő 1 órára a sütőbe toltam, de már 180 fokon. Kb. 70 perc múlva ellenőriztem a krumplit, mivel még nem puhult meg, visszatoltam a sütőbe kb. negyed órára. Amikor végül a krumpli is puha lett, levettem a fóliát és 220 fokon megpirítottam a libacombok bőrét.

A végeredmény egy omlós, szaftos húsú, ropogós bőrű sült lett. Nem beszélve a vörösboros ízről, ami mélyen a húsba és a köretbe ivódott.

Éppen elég volt előtte a rozmaringos sütőtökkrémleves, így legalább még a sütinek is maradt hely, ha nem is sok…

Rozmaringos sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

“- Hmmm. Ez nagyon finom. mi ez?
– Sütőtökkrémleves.
– ŐŐŐ, sütőtööök? Köszönöm, elég volt.”

Miért van az, hogy ha egy leves ízlik, de mondjuk utáljuk a sütőtököt és megtudjuk, hogy az sütőtökből van, már nem is ízlik? 🙂 Ez a leves nagyon ízlett a fiúknak is, de amikor az ifjabbik báty meghallotta, hogy miből is van, letette a kanalat. Egészen addig a pontig lapátolta befelé… Haha. 🙂

A joghurttól kissé savanykás lesz. A receptet a Nők Lapja 43. számában olvastam, csak egy keveset módosítottam rajta. A Márton napi menüt ezzel indítottuk ma.

3sutotokkremleves1

 

Hozzávalók (6-8 főre):

70 dkg pucolt, kimagozott sütőtök
2 dl natúr joghurt
1 – 1,5 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1,6 – 1,7 dl víz
kevés friss, vagy szárított rozmaring (egy nagyobb csipet elég, nehogy elnyomja a leves ízét)
tökmagolaj
hántolt, natúr tökmag

A tököt megpucoltam, apró kockákra vágta. Egy fazékban tökmagolajat hevítettem, majd közepes lángon megdinszteltem. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és felöntöttem a vízzel. Puhára főztem.

Botmixerrel pépesítettem, majd egy kóstolás után még kicsit sóztam, borsoztam, a rozmaringgal fűszereztem. Hagytam kicsit hűlni, majd belekevertem a joghurtot és a tejfölt.

Száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a tökmagot. Érdemes lefedni közben, mert pirítás közben pattog. Tálaláskor a levest megszórtam kevés tökmaggal és meglocsoltam pár csepp tökmagolajjal.

Csicsóka krémleves

Földialma, tótrépa, csókapityók, csicsóka. És amilyen változó, hol hogyan hívják, éppen olyan változatosan lehet vele villogni. 🙂 Adjunk egy esélyt ennek a mostoha sorsú gumósnak, megérdemli. A krumplinál ugyan valamivel drágább, talán éppen a mellőzöttsége miatt, de mégsem egy Beluga kaviár heroin árban, és sokkal változatosabban lehet elkészíteni. Kicsit macerásabb megpucolni, és hát öléggé puffaszt is (ezt talán egy késhegynyi őrölt kömény enyhítheti és az ízének sem tesz rosszat). Cukorbetegek is ehetik. Ráadásul csodás kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin forrás is.

4 főre kb. 800 ft-ból kihozható egy vastag krémleves. Azért a kb. 200 ft/fő elég baráti, nem? 🙂 Tejszínnel vagy anélkül, levesbetéttel vagy üresen, mindegy. Így is, úgy is remek. Én most tejszínnel készítettem.

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 15 – 20 perc

1csicsoka kremleves1 (1280x853)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

35 dkg csicsóka (4 főre kb. 50 dkg)
1 közepes krumpli
5 dkg sütőtök (selymesebb, visszafogottan édes lett tőle; 4 főre 10 dkg)
1 fej közepes vöröshagyma/vagy 1 szál póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
6 – 7 dl víz (ha a turmixolás után túl sűrűnek találjuk, adhatunk még hozzá 1 – 2 dl vizet, 4 főre bő 1 liter víz kell)
só, bors
0,5 dl tejszín (elhagyható, nélküle is nagyon finom, 4 főre 1 dl)
1 kis csokor petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj

levesbetétnek:

1. pirított bacon vagy kolbász chips
2 brie sajt
3. 1 marék dió durvára aprítva, kissé megpirítva
4. hedonistáknak mindegyik 🙂

A csicsókákat beáztattam. Közben megpucoltam és felaprítottam a vörös -és fokhagymát. Egy lábasban felhevítettem az olívaolajat, majd rádobtam a vöröshagymát ás közepes lángon megdinszteltem. Sóztam. Amíg a hagyma dinsztelődött, megpucoltam és felkockáztam a krumplit és a sütőtököt. Egy kefével átdörzsöltem, megtisztítottam a csicsókát, azt is felkockáztam.

Amikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, rádobtam a zöldségeket és a fokhagymát, majd a közepesnél kicsivel erősebb lángon pár percig pirítottam. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam, fedő alatt puhára főztem. Közben kisütöttem egy serpenyőben kisütöttem a kolbászkarikákat. A petrezselymet megmostam és felaprítottam.

Amikor az összes zöldség megpuhult, botmixerrel összeturmixoltam, kevés forró levessel elkevertem a tejszínt, majd a leveshez öntöttem. Beleszórtam a friss petrezselyem felét és hagytam még egyet forrni. Tálaláskor kolbász chipset adtam mellé és megszórtam kevés petrezselyemmel.

2csicsoka kremleves2 (1280x853)

Kacsasült

Hogyan lehet felkészülni a Márton napra és a libasültre? Kacsával. 😛 Ez egy egész pályás összjáték volt volt. Beszállt mindenki a sütésbe, főzésbe. Harmónia volt, és béke. 😛 Az egyik báty mosogatott, a másik kacsát fűszerezett, Apa irányított, Rozi a nyers káposztát lopkodta, én meg kint a kertben húztam össze az erdőnyi lehullott falevelet. Azóta sem tudok rendesen felegyenesedni, mert annyira kondiban vagyok… Meg Gizike üzemmódban megint. 🙂

Nincs benne csavar, úgy készült, ahogy a szüleinktől, nagyszüleinktől ellestük. Ezért is annyira kedves ez nekünk.

1kacsasult (1280x853)

 

Hozzávalók:

a kacsasülthöz:

1 egész kacsa, darabolva
só, bors
majoránna, borsikafű, rozmaring (szárított)
1 fej fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj

a párolt káposztához:

1 közepes fej lilakáposzta
1 tk. egész köménymag
1 fej lilahagyma
3-4 egész babérlevél
só, bors
3-4 ek. méz
3-4 ek. borecet (vörösborecet a legjobb, vagy balzsamecet)
1-2 db alma (vagy ha kapunk birsalmát, akkor 1-1 arányban mindkettő)

a krumplipüréhez:

1 kg krumpli
2 ek. vaj
2-4 dl tej
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

A püréhez a krumplit megmostuk, meghámoztuk, kockákra vágtuk. Vízben állni hagytuk, hogy ne barnuljon meg.

A kacsát megmostuk, kozmetikáztuk, majd hagytuk megszáradni. Addig megpucoltuk a vörös -és fokhagymát. A vöröshagymát kisebb cikkekre vágtuk, a fokhagymagerezdeket egészben hagytuk. Fűszereztük a kacsát: bőven sóztuk, borsoztuk, bedörzsöltük a majoránnával, borsikafűvel, rozmaringgal. Egy nagy tepsibe tettük a darabolt kacsát, mellé szórtuk a hagymákat, és alufóliával lefedve 180-200 fokra állított hideg sütőben sütni kezdtük. A teljes sütési idő bő 2 óra volt. Ezalatt kényelmesen elkészült a köret is.

Nagyjából 1 órája sült a kacsa, amikor elindítottuk a káposztát is. A külső leveleket leszedtük, majd a fejet megfeleztük, azokat is feleztük, majd legyalultuk, átmostuk. Felaprítottuk a lila hagymát. Egy nagyobb fazékban olajat hevítettünk, majd rádobtuk a köménymagot, mérsékeltük a lángot és alig 1 percig hagytuk kipattogni. Ezután hozzáadtuk a lila hagymát, kb. 5 perc alatt megfonnyasztottuk. Addig megpucoltuk az almát, kicsumáztuk, nagyobb cikkekre vágtuk. A hagymára tettük a káposztát, hozzáadtuk a babérlevelet, sóztuk, borsoztuk, édesítettük a mézzel. Beledobtuk az almákat is. Fedő alatt párolni kezdtük, kb. 30 percig. Fél óra elteltével levettük a fedőt és indult a dinsztelés. Kb. 10 perc után kóstoltunk, majd finomítottunk az ízeken. Még egy csipet só és bors került bele, majd meglocsoltuk 3 bő ek. fehérborecettel. Jól összekevertük és még egyet hagytuk pirulni. Elzártuk alatta a tüzet és lefedve a tűzhelyen hagytuk.

Közben a krumplit sem felejtettük el. Feltettük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. Megfőztük. Közben ellenőriztük a szárnyast is. Kb. két óra elteltével megpuhult a hús, így levettük a fóliát és nagyjából negyed óráig még fedetlenül pirítottuk, hogy ropogósra süljön a bőre. Ezalatt a krumpli is megfőtt. Leöntöttük róla a vizet, majd hozzáadtuk a 2 nagy ek. vajat, krumplinyomóval áttörtük, hozzáöntöttük a tejet, csipet sóval és borssal fűszereztük még, majd még 1x áttörtük. Visszatettük a tűzre és hagytuk egyet rottyanni. A végén frissen reszelt szerecsendióval zártuk le.

Közben a kacsa bőre is megpirult. A sütőt elzártuk, a kacsát tálra halmoztuk, mellé a káposztát és a krumplipürét kínáltuk. Klasszikus fogás, amit a gyerekek egy pisszenés nélkül faltak be, annyira ízlett nekik. Főleg, hogy tevékeny részesei voltak a folyamatnak. 🙂

Hébe-hóba gyúr (4.) - tárkonyos raguleves

A ragulevesek sajátja, hogy mindenféle zöldséget elviselnek, finomak, könnyűek és egészségesek.  Én most a következőképpen készítettem.

tarkonyos raguleves2 (1024x678)

 

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
3 db közepes sárgarépa
1 db hosszabb fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
2-3 nagyibb fej gomba
friss petrezselyem, tárkony
só, bors
édesítő, xilit, vagy nádcukor
fél citrom leve
1 liter húsalaplé, vagy zöldségalaplé (vagy 2 kocka erőleves kocka)
1 doboz janga kefir (4,5 dl)
rizsliszt
olívaolaj

Jó nagy fazékban olajat hevítettem, a vékony csíkokra szelt csirkemellet megfuttattam rajta (nem kell jól átsütni, csak annyira, hogy fehér legyen mindenhol a hús). Hozzádobtam a kis hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, összeforgattam, majd vizet öntöttem hozzá (kb. másfél litert). A hagymát megpucolva, de egészben beleraktam. Ebben a fázisban egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, borssal és sóval ízesítettem, nomeg egy negyed citrom levével (miután a cikkből kifacsartam a levet, beledobtam a levesbe, hadd járja jobban át a citromaroma). Amikor elkezdett forrni a lé, alacsonyabb fokozatra vettem a főzőlapot, hogy ne főjenek szét a hozzávalók (ne forrjon folyamatosan, csak gyöngyözzön inkább).

Mikor a répa félig megfőtt, hozzádobtam a felszeletelt gombát, a zöldborsót, a zöldbabot és a két leveskockát. Itt még lehet hozzá vizet tenni, ha szükséges, de ne felejtsük el, hogy még közel fél liter kefir jön a leveshez.

 Egy edénybe kiöntöttem a janga kefirt, rizsliszttel jócskán megszórtam, simára elkevertem (a sok liszt mellett is önthető-folyós maradt, nem lett csirizes). Friss, vágott petrezselymet, tárkonyt és borsot raktam a habaráshoz, nomeg egy kis édesítőt. Beleöntöttem a levesbe, és jól átkevertem az egészet. A maradék negyed citrom levét a végén még hozzáfacsartam.

Petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

1IMG_6541 (1280x853)

A világ legjobb húsa

Köszönet az elnevezésért Ákosnak, a receptért pedig az Anyósomnak. A legjobb az benne, hogy jól oda kell pirítani, a szaftját meg fel lehet, sőt fel kell szívni a makarónival. Kezdő szülők rémálma lehet, amikor a gyereket arra tanítják, hogy az étel nem játék. 🙂

Ez olyan chokito-s kaja: ronda és finom. 🙂

1avilaglegjobbhusa

 

Hozzávalók (4 főre):

6-8 szelet hús (marhahátszín vagy sertéskaraj – én most karajból csináltam)
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. zsír
só, bors
1 ek. liszt
3-4 ek. tejföl
makaróni

A vöröshagymát megpucoltam, apróra vágtam. Egy nagy serpenyőt felhevítettem, a zsírt felforrósítottam, majd a közepesre mérsékelt lángon üvegesre dinszteltem rajta a hagymát.

A húsokat ezalatt megmostam, hagytam megszáradni. Amikor a hagyma üveges lett a zsíron, rátettem a húsokat, a közepesnél kicsit erősebb lángon sütni kezdtem szigorúan fedő alatt. Amikor az összes szelet kifehéredett, sóztam, borsoztam, majd újabb pár percig hagytam pirulni a húst. Ezután kicsit felkapargattam a lesült pörcöket, majd felöntöttem 2 dl vízzel és hagytam, hogy szépen elfőjön a hús alatt. Amikor ez megtörtént, megint felkapargattam a lesült pörcöket és újabb 2 dl vízzel öntöttem fel. Megint sóztam, és fedő alatt pároltam, sütöttem tovább. Még egyszer hagytam lepirulni, megint a felkapargatás jött, aztán újabb 2 dl víz és kóstolás után még egy csipet só. Nem kell megijedni, ha szinte már fekete a szaft színe, éppen ilyennek kell lennie. Ettől még nem lesz se égett, se rossz ízű, csak a hagyma karamellizálódása és a húspörcök teszik a dolgukat.

Egy fazékban vizet forraltam a makaróninak. A vizet sóztam. Amikor felforrt, beletettem a tésztát főni. Addig simára kavartam a tejfölt.

A serpenyőről levettem a fedőt, kóstoltam, kicsit sóztam, borsoztam. 1 ek. lisztet simára kevertem kevés vízzel és 2 ek. szafttal. A húsokat egy pillanatra kiszedtem a serpenyőből, a lisztes keverékkel besűrítettem a szaftot, majd visszatettem a húsokat. Ezen a ponton még 2 dl vizet adtam hozzá és most már fedő nélkül pár percig rotyogtattam, amíg besűrűsödött. Ezután betejfölöztem.

Tálalás után pedig jött a szipákolás. 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!