Miután vasárnap körömpörköltet ettem, amibe szerencsére csülök, vagyis némi hús is jutott, és nem csak a bőr, így nem kellett csak a szaftot innom, két napja ellensúlyozom a nagyágyút. Tegnap sült céklás raguval, ma meg ezzel a lágy rizottóval.
Valaha régen egymást érték a fajsúlyos sültek, oldalasok, csülkök, pörköltek, meg sem éreztem. Így 40 felé már 2x is meggondolom, mikor eszem ilyeneket. Fegyelmezetten táplálkozom, az van, és ettől jól érzem magam. Persze ettől még időnként becsúszik valami nehezebb is.
Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 30 perc
Hozzávalók (1-2 főre):
a rizottóhoz:
kb. 10 dkg kerekszemű rizs
3 ek. olívaolaj vagy 1 ek. kókuszolaj vagy 1 ek. vaj/
kb. fél liter víz vagy zöldségalaplé
1 ek. almaecet + 1 merőkanál víz elkeverve (kb. 1 dl)
1 ek. szárított natúr zöldségmix
1 vékony szelet friss gyömbér
só, bors
5-6 ek. zsíros kókusztej
a zöldséges raguhoz:
4 kicsi zsenge újrépa
3-4 kicsi zsenge paszternák
8-10 szál zsenge zöld spárga
2 szál újhagyma
1 szelet friss gyömbér finomra aprítva
1-2 ek. citromlé
só, bors
1 késhegynyi őrölt kurkuma
3-4 dl forró víz
grillezett tofu (elhagyható)
pirított szezámmag
Megmostam és hagytam lecsepegni, száradni a rizst. Egy nagyobb lábast felhevítettem, kókuszolajat tettem bele, és amikor az is forró volt, beleszórtam a rizst. Üvegesre pirítottam, sóztam, borsoztam, felöntöttem az almaecet-víz keverékkel. Hagytam elpárologni, majd hozzáadtam egy merőkanál vizet. Megszórtam a szárított zöldségkeverékkel és beledobtam egy vékony szelet friss gyömbért. Elkevertem.
Megpucoltam és felkarikáztam a zöldségeket (kb 1 centis darabokra). Az újhagymát vékonyra szeleteltem, finomra aprítottam a friss gyömbért. Egy serpenyőt hevíteni kezdtem, amikor felforrósodott, beletettem a kókuszolajat, rádobtam az újhagymát és a friss gyömbért. Közepes lángon megdinszteltem. A megpárolt gyömbéres hagymához adtam az 1 centis karikákra vágott sárgarépát. Sóztam, borsoztam és felöntöttem 2 dl forró vízzel. Lefedtem.
Közben újabb merőkanálnyi vizet adtam a rizshez és alaposan elkevertem.
A sárgarépa után a paszternákot is a serpenyőbe tettem, elkevertem és újabb 1 dl forró vizet öntöttem hozzá. Megszórtam egy késhegynyi kurkumával, rácsurgattam 1 ek. citromlevet. Fedő alatt közepes lángon tovább pároltam.
Megint felöntöttem a rizst egy merőkanál vízzel. Jól megkevertem.
A végén a zöld spárga is a serpenyőbe került, kicsit sóztam és borsoztam az egészet, hozzáöntöttem még 1 dl forró vizet és még 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem és fedő alatt még pár percig pároltam. A spárgának már nem kellett sok idő.
Újabb merőkanálnyi vizet adtam a rizottóhoz, és rendszeresen átkeverve hagytam, hogy a rizs beszívja azt. Ekkorra a rizs fogkeményre főtt. Meglocsoltam a kókusztejjel és kevergetés mellett kivártam, amíg azt is beszívja a rizs.
Száraz serpenyőben illatosra pirítottam kevés fekete szezámmagot, amivel tálaláskor megszórtam a zöldséges rizottót. Adhatunk mellé grillezett füstölt tofut.
Facebook: Rizsázzunk!
Oldal ajánlása emailben
X
Szerintetek