Rizsázzunk!

Tavaszi tészta

Ma nevelés nélküli munkanap van az oviban. Egy évben 5 ilyen lehet. Ez valami olyasmit jelent, hogy az óvónők ilyenkor továbbképzéseken ülnek, a gyerekek meg otthon. A fene tudja, mi a célja ennek, gondolom, mindenféle okosságokkal turbózzák az óvónőket, akik egyébként ezek nélkül is tök jó arcok és kreatívabbak, mint a legtöbb ember úgy általában. Legalább is Rozi óvónői mindenképpen. Engem különösebben nem zaklat fel a dolog, még szeptemberben, az ovi kezdésekor tudomásul vettem, hogy van ilyen. Ma kíváncsiságból meggugliztam, mi is ez pontosan. Kiderült, hogy gyermekellenes intézkedés, amit el kell törölni a föld felszínéről is. “Álláspontunk szerint a „nevelés nélküli munkanapok” óvodai előírása szülő- és gyermekellenes intézkedés, amely munkajogilag sem értelmezhető, ezért el kell törölni!” (Magyarországi Szülők Országos Egyesülete). Idézet vége. De ennél harcosabbat is találtam: “Az óvodák többhetes nyári zárva tartása – az óvodai közszolgáltatás elvonása a szülőktől – effektíve normatíva csalásnak minősíthető.” Nem értem maradéktalanul a tiltakozás, én úgy tudom, valamilyen óvodai felügyelet mindig van, ha más nem összevont csoport egy másik közeli és KERÜLETI oviban. Vagy lehet, hogy csak én vagyok ennyire megengedő és elnéző… Hogy ne csak folyton a tiltakozás meg a panaszkodás legyen…

Morgás helyett mi inkább elmentünk ma Rozival a piacra, pukkadásig ettük magunkat fokhagymás lángossal, idén először! És úgy mászkáltunk a piaccsarnokban, mint akiket megdelejeztek. Nagyon tavasz illat volt. Felrobbantak a standok. Megtömtük a csini kis fonott kosarainkat, Rozi megint tele ette magát az innen-onnan kapott friss zöldségekkel, esett egy hatalmasat a csarnok előtti téren, de olyat, hogy ettől most egy pillanatra én is megijedtem, nem csak a mellette álló nyugdíjas néni. Olyan jófajtát, nagyot, csattanósat. A gyerek egyben van persze, de a bal könyökén nincsen bőr, csak egy fél tenyérnyi plezúr. Tiszta anyja volt ma, esett kelt. A nagyanyja, vagyis az én anyukám, tikkelő tekintettel emlegeti, hogy nem volt teljesen felhőtlen a nyugalma, amikor gyerek voltam. Nem volt maradéktalanul meggyőződve arról, hogy épkézláb felnövök, visszavonhatatlan és megmásíthatatlan sérülés nélkül. A húgom születése után tudott valamennyire kipihenni engem, amíg az oviban borzoltam a kedélyeket.

Igen, megint tészta, de ha egyszer a tészta jó, és gyors, és különben is, ma nevelés nélküli munkanap van, hadd egye azt a gyerek, amit kér. Ennek a tésztának az alapja ez a recept, pluszban friss zsenge spenóttal, meg hónapos retekkel és egy kis pirított pekándióval.

És ha jól megnézitek a képeket, tészta is van ott, csak kicsit keresni kell. 😉

Előkészítés: 15 perc

Összeállítás: 5 perc

tavaszi_teszta

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 25 dkg durum spagetti (kb. fél zacskónyi)

bő fél csészényi olívaolaj

8 nagyobb gerezd fokhagyma

1 tk. aprított friss piros chili (vagy szárított)

3 marék zsenge bébi spenót

frissen őrölt bors

1 marék pekándió megpirítva

2 – 3 szem zsenge hónapos retek

fél citrom leve és reszelt héja (ha a citrom kezeletlen)

Egy nagy fazékban sós vizet forraltam a tésztának. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 – 10 perc alatt fog keményre főztem és leszűrtem.

Amíg a víz felforrt, megpucoltam és felszeleteltem a fokhagymát. Felaprítottam a chilit, a bébi spenótot megmostam és salátacentrifugában megszárítottam. Száraz forró serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítottam a pekándiót.

Egy serpenyőt közepes lángon felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, hagytam felforrósodni. Beletettem a fokhagymát, és pár perc alatt világos aranybarnára pároltam, sütöttem. Hozzáadtam a chilit, sóztam és borsoztam. Az olívaolajos, fokhagymás alaphoz adtam a leszűrt spagettit, meglocsoltam a citromlével, rászórtam a reszelt citromhéjat és alaposan összekevertem. Egy kóstolás után még kicsit sóztam és borsoztam. Elzártam a tüzet a serpenyő alatt. Hozzáadtam a friss bébi spenótot, é skb. 1 perc alatt hagyta, kicsit megrogyni a spenótot. Elzártam a serpenyő alatt a tüzet. Az egészet jól összeforgattam.

Tálaláskor a tésztához adtam a cikkekre vágott retket és a nagy darabokra tört pekándiót. Összeforgattam. Érett, kemény cheddart is adhatunk hozzá, de tökéletesen működik nélküle is.

Facebook: Rizsázzunk!

tavaszi_teszta (3)

tavaszi_teszta (2)

Praktikusan és csinosan: zöld citromos - kókuszos keksz

Nagy pofával bevállaltam, hogy én állom a tortát és 2 féle kekszeket is a barátaink 3 éves kislányának a szülinapi zsúrjára, hiszen ebben penge vagyok, mit nekem 3 fajta süti/keksz. Aznap ennek megfelelően alakult a délelőtt, meg a konyha állapota is. És én is… Mire minden megsült, a pizsama is lekerült rólam, valamikor délután 1 óra körül… De így is csinos és vonzó voltam, hiszen a romantikus virágos kötényemet kötöttem a pizsire. A hajmosást (ennyi sütés után muszáj volt) elintéztem, amíg az embertelenül finom csokitorta sült. Csak mert praktikus nő vagyok. És mert más választásom nem volt. 😉

Mivel az időt még (!!!) nem tudom meghajlítani, indulás előtt csak egy hányaveti fényképezésre jutott idő, automata fókusszal, kapkodós “dizájnnal”. Rozi viszont készségesen pakolt a cuccait az asztalára, hogy még ezt is, meg ezt is. A piros kockás kupak meg adott volt, mivel egyébként is Rozi kis asztalán kallódott.

Az egyik keksz tehát ez a kókuszos-zöld citromos keksz volt. Jó savanyú. A másik a jól bevált tönkölykeksz, most aszalt meggyel és fahéjjal, belekevert szezámmaggal.

A cuki pöttyös papírzsacsi az eztettem: a bolt-ból van.

kokuszos_zold_citromos_keksz (14)

 

Hozzávalók (kb. 20 db):

3,5 dl tönkölybúza fehér liszt (20 dkg)
1 csapott teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
1 bögre olvasztott kókuszolaj
1 bögre finomítatlan nádcukor (kicsit megőröltem a fűszerőrlőben)
1 vanília rúd kikapart magjai
1 zöld citrom lereszelt héja, de csak ha kaptok KEZELETLEN héjút!
fél zöld citrom leve
½ bögre kókuszreszelék
½ bögre nádcukor porítva a kekszek forgatásához – finomítatlan nádcukrot kicsit átdaráltam a fűszerőrlőben

A sütőt alsó – felső üzemmódban előmelegítettem 180 fokra. A sütő 2 tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A kókuszreszeléket forró száraz serpenyőben pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Félretettem.

Egy közepes keverőtálba szitáltam a tönkölylisztet, hozzáadtam a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Elkevertem a már megpirított kókuszreszelékkel és félretettem.

Megolvasztottam a kókuszolajat. Ne legyen forró. A cukorral együtt kikevertem, amíg fehér és habos lett. Hozzáadtam zöld citrom héját és levét, valamint a vanília magokat. Elkevertem. Ezt a zöld citromos, kókuszolajos keveréket több részletben a lisztes keverékhez adtam és homogén masszát kevertem belőle. Kisebb diónyi golyókat formáztam, beleforgattam a kissé porított nádcukorba és a sütőpapírral tettem őket, egymástól 4 – 5 centire.

10 perc alatt megsütöttem őket, amíg világos aranybarna lett a szélük. A sütőből kivéve hagytam kihűlni a kekszeket.

Facebook: Rizsázzunk!

Eredeti recept: KókuszVilág

kokuszos_zold_citromos_keksz (4)

kokuszos_zold_citromos_keksz (7)

Fűszeres sültsárgarépa-krémleves

Tegnap kilistáztam, mit akarok főzni a héten. Mostanában csak így működik, ha nem akarok valamit, de leginkább mindent elfelejteni. Két dolog stabil, a reggeli kávé és az, hogy délután elmegyek a gyerekért az oviba. A kettő között listát vezetek (a világtól elvonulni akkor fogok végleg, ha a listáról is emlékeztető kell majd).

Lent például, a kép alatt, ennek a sült sárgarépából készített krémlevesnek a hozzávalóit listáztam ki, nektek, ha Ti is elfelejtenétek mostanában mindent. Kóstolgassátok, és fűszerezzétek bátra menetközben, kinek mi a szája íze. Én imádom, ha tobzódnak az ízek, sokszor a határmezsgyén mozgok, néha át is billenek a túlzásba. Szóval, csak bátran, mindenki a saját kénye kedve szerint használja a fűszereket.

SÜT A NAP!

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: kb. 35 perc

fuszeres_sultsargarepa_kremleves (18)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

3 szál nagyobb sárgarépa

1 kisebb szál fehérrépa

2 fej salottahagyma

3 kisebb gerezd fokhagyma

1 szál halványító zeller a zöldjével együtt

1 közepes krumpli

4 ek. olívaolaj

5 dl zöldségalaplé + víz

só, frissen tekert bors

1 tk. finomra aprított friss gyömbér

1 púposabb tk. currypor

2 nagy csipet baharat fűszerkeverék

1 ek. halszósz (elhagyható)

2 -3 tk. méz

fél zöld citrom leve

4 – 5 vékony karika friss chili

1 kis csokor friss koriander vagy friss petrezselyemzöld

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A répákat, a krumplit és a hagymákat megpucoltam. A salottát negyedeltem, a sárga -és fehérrépát fél centi vastagon felszeleteltem. Tepsibe tettem mindet. Hozzáadtam egészben 2 gerezd fokhagymát, a szárzellert zöldjével együtt, meglocsoltam olajjal, egy nagy csipet sóval fűszereztem. Alaposan összeforgattam és kb. 20 perc alatt megsütöttem. A zöldségek széle kissé meg is barnult.

Megpucoltam és finomra aprítottam a gyömbért és a maradék 1 gerezd fokhagymát. Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem. Amikor már forró volt, beleöntöttem 2 ek. olívaolajat, beledobtam a gyömbért, a fokhagymát és a chilit. Megfuttattam az olajon, amíg érezni kezdtem a fokhagyma és a gyömbér illatát. Ekkor a lábasba öntöttem a sült sárgarépás keveréket. Rászórtam a curryport és a 1 nagy csipet baharat fűszerkeveréket. Az egészet kb. 1 percig pirítottam, folyamatosan kevergetve. Felöntöttem a zöldségalaplével, sóztam (1 nagyobb csipet), borsoztam. Lefedtem, hagytam felforrni. Ezután még 5 percig közepes lángon fedő alatt főztem.

Az egészet botmixerrel pürésítettem, majd adtam még hozzá néhány kb. 3 – 4 dl vizet. A mézzel, a zöld citrom levével és még egy kis friss gyömbérrel fűszereztem. Érdemes kóstolgatni, mert itt még ki lehet egyenlíteni az ízeket. Tálaláskor megszórtam friss petrezselyemmel és chilivel.

1 dl kókusztejjel vagy zsíros tejszínnel dúsítható, igény szerint.

Facebook: Rizsázzunk!

fuszeres_sultsargarepa_kremleves (1)

fuszeres_sultsargarepa_kremleves_merge3

fuszeres_sultsargarepa_kremleves_merge6

Szezámos mézes gyömbéres tönkölykeksz

Kedden délelőtt simán elfelejtettem elmenni valahová, ahová egy hete alig vártam, hogy mehessek. Hiányoltak. És én is őket, onnantól, hogy délután jött a telefon, hogy vártak rám… Pontosabban hívtak a kezdés előtt, de nem tudtam felvenni, aztán visszahívtam az egyik főszervezőt (főkolompost 😉 ), akkor viszont ő nem vette fel a telefonját. És amikor visszahívott, már csak annyit tudott mondani, hogy vártak, vártak, de csak nem érkeztem meg, letudták a dolgot nélkülem is. Mindig gáz azzal szembesülni, hogy nélkülem is lezajlanak az események, bármilyen elvetemült is ez. Oké, szerencsére lesz a közeli jövőben valamikor pótlás, amire remélhetőleg oda is érek. Cserébe viszek majd valami finomat. Mondjuk ilyen kekszet (is), amit még Édesemnél találtam egyszer, régen, és először januárban az ovis farsangra sütöttem, hogy ha már teletömik a kölkök magukat, legalább tudjuk, mit esznek meg. És hogy ezek a gyerekek milyen kis gazok tudnak lenni. Megették azt a kekszet is, ami teljes kiőrlésű lisztből készült, nem volt túl édes és aszalt gyümölcsöt is tettem bele nekik. Még a zöldség csipszet is betúrták, amit bevittem nekik és egyik sem reklamált, hogy hol van a gumicukor, meg a bóti csoki. Döbbenet…. Valamelyik nap is sütöttem ilyen kekszet Rozi egyik óvónénijének, névnapra. Igen, igen, ez az: pedáloztam egy kis sk. keksszel, nem mintha kellene, Rozi már az elején mindent elintézett. 😉

Én most így variáltam át.

Előkészítés: 10 – 15 perc

Sütési idő: 10 perc

szezamos_csokis_tonkolykeksz (1)

 

Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):

12 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

50 gr darált mandula

1/2 tk. szódabikarbóna

1/4 tk. só

80 ml szőlőmagolaj (lehet napraforgó, vagy repce is, a lényeg, hogy semleges ízű legyen)

80 ml méz

50 gr étcsokoládé

1/2 mk. őrölt gyömbér

szezámmag a forgatáshoz

A sütőt előmelegítettem 175 fokra alsó – felső üzemmódban. A sütőtepsit kibéleltem sütőpapírral. Az étcsokoládét kb. fél centis kockákra vágtam.

A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a darált mandulát, a szódabikarbónát és a sót. A mézet simára kevertem az olajjal, majd a lisztes keverékhez öntöttem és simára kevertem a masszát. Belekevertem a felaprított étcsokoládét és elkevertem. Mielőtt formázzuk, kóstoljuk meg és ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis gyömbért. Diónyi gombócokat formáztam a masszából, szezámmagba forgattam mindet, majd a sütőpapírra sorakoztattam őket. Kicsit lenyomkodtam őket, kb. fél centis korongokká.

10 perc alatt készre sütöttem és hagytam kihűlni. Amikor kivesszük a sütőből, még puha, de ha kihűl, ropogós lesz a keksz.

Tehetünk bele aszalt meggyet (vagy más kedvünkre való aszalványt), kókuszreszeléket vagy kicsit összezúzott kókuszchipset, készíthetjük darált dióval vagy török mogyoróval, étcsoki nélkül, vagy instant kávéval. Fűszerezhetjük reszelt narancs – vagy citromhéjjal (fontos, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk!), frissen őrölt szerecsendióval, cayenne-i borssal, vagy őrölt szegfűszeggel. Simán elszállhat a fantáziánk, nagyon hálás keksz.

Facebook: Rizsázzunk!

szezamos_csokis_tonkolykeksz (2)

Curry-s sültkarfiol főzelék sajtgolyókkal

Próbáltam valami frappáns bevezetőt írni, mert csak kell az a fecsegés, meg locsogás. Ültem egy darabig a gép előtt és nagyon gondolkoztam, de most nem jött semmi, aminek értelme is lett volna. Nem is kell mindig az a zajongás…

Ennek a főzeléknek nincs különösebb története, csak annyi, hogy a napokban lapozgattam Főzelékes Feri könyvét, ahonnan megtetszett a curry és a sült zöldségek gondolata, így legalább nem veszett kárba a karfiol, amit még múlt héten vettem a zöldségesnél.

Előkészítés: kb. 5 perc

Elkészítés: kb. 30 perc

currys_sultkarfiol_fozelek_sajtgolyokkal

 

Hozzávalók (1 nagyétkű, vagy kés kisétkű főre):

1 kis fej karfiol

2 ek. olívaolaj

1 tk. vaj

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 tk. currypor

1 nagy csipet őrölt római kömény

só, frissen őrölt bors

kb. 0,3 dl zöldségalaplé vagy víz

1 – 1,5 dl dl kókusztej

fél zöld citrom leve

friss petrezselyemzöld durvára aprítva

kevés pörkölt mogyoró durvára aprítva (elhagyható)

opcionálisan:

3 – 4 tk. gyömbéres fokhagymás méz vagy

3 – 4 tk. méz

a sajtgolyókhoz:

20 dkg reszelt sajt (lágyabb, de reszelhető sajtból)

fehér tönkölybúzaliszt, tojás, durvább szemű zsemlemorzsa a panírozáshoz

A sütőt előmelegítettem 220 fokra. A karfiolt rózsáira szedtem, ami nagy volt azt feleztem és negyedeltem. Egy keverőtálba tettem, meglocsoltam 4 ek. olívaolajjal, 3 nagy csipet sóval, egy nagy csipet őrölt római köménnyel és 1 csapott tk. curryporral. Alaposan összekevertem, sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és kb. 15 alatt világos aranybarnára sütöttem. Félidőben megrázogattam a tepsit, hogy a a karfiol egyenletesen süljön. Még kissé roppanós volt, amikor kivettem a sütőből.

Közben megpucoltam és finomra aprítottam a hagymákat. Egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztottam a vajat az olívaolajjal. Rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és kb. 6-8 perc alatt megfonnyasztottam. Időnként megkevertem. Ráfacsartam fél zöld citrom levét és hozzáadtam 1 tk. curryt. Amikor a karfiol megsült, a hagymás alaphoz adtam, egy kis maréknyi rózsát félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem kb. 3 dl alaplével (vízzel), borsoztam és még 3 – 4 percig főztem. Belecsurgattam 3 tk. gyömbéres fokhagymás mézet, de csak mert maradt még előző napról, amit az enyhe torokfájásomra kevertem össze. Szóval elhagyható. Botmixerrel pépesítettem az egészet. Ha kell, adható még hozzá alaplé vagy víz. Ezután hozzáöntöttem a kókusztejet is. Kóstolás után kicsit sóztam, frissen őrölt borssal, és még egy kis curryvel fűszereztem. Ha nem elég savanykás, adhatunk hozzá még 1 facsarásnyi zöld citromlevet.

A sajtgolyókhoz lereszeltem a sajtot, nagyobb diónyi golyókat gyúrtam belőle, majd duplán bepaníroztam és forró olajban, a közepesnél kicsit erősebb lángon kisütöttem.

Tipp: nyugodtan egészben hagyhatjuk a karfiolrózsákat, jobban érvényesül a karfiol íze, ha nem turmixoljuk el.

Facebook: Rizsázzunk!

Inspiráció: Főzelékes Feri könyve

 

currys_sultkarfiol_fozelek_sajtgolyokkal (2)

currys_sultkarfiol_fozelek_sajtgolyokkal (1)

Diós padlizsánkrém és Terápia

Amikor kijött az HBO Terápia című sorozata, nagyjából 3 nap alatt letudtam az összes részt. Odavagyok Mácsaiért, miatta kezdtem el nézni. Na meg Csákányi Eszter miatt is. Vesztemre, az első évadon felbuzdulva nemrég megcsinálták a másodikat is, és azzal is végeztem. Ez sem volt kevésbé addiktív. Valaki tudja, hogy lesz-e harmadik évad is?

A padlizsán pedig jó. És finom. És krémes. Ez pedig itt életem első időzített bejegyzése. Eddig csak valós időben blogoltam, de tetszik, hogy valószínűleg éppen a város másik oldalán leszek, amikor a wordpress kilövi a cuccot.

(Még mindig sk. Apacuka kerámiákkal sztájlingolok. 😉 )

Sütési idő: 45 – 50 perc

Összeállítás: max. 10 perc

dios_padlizsankrem

 

Hozzávalók:

1 nagyobb padlizsán

2 nagy marék dió

3 gerezd fokhagyma

1 csapott tk. egész koriander

1 nagyobb csipet egész római kömény

1 mk. szecsuani bors

néhány csipet só

néhány csipet frissen őrölt fekete bors

1 – 2 tk. méz (elhagyható, ha valaki nem szereti kicsit édesen)

kb. fél (kicsi) citrom vagy zöld citrom leve (ízlés szerint több vagy kevesebb)

1 ek. olívaolaj

tálaláshoz olívaolaj, csilipehely, rozskenyér

A sütőt előmelegítettem 220 fokra (alsó-felső). A padlizsánokat tepsibe tettem és 45 – 50 perc alatt megsütöttem.

A diót forró száraz serpenyőben illatosra és világos aranybarnára pirítottam, tányérra tettem hűlni. A koriandert, a római köményt és a szecsuani borsot a serpenyőbe tettem és pár perc alatt azokat is illatosra pirítottam. Mozsárba tettem és finomra őröltem. Megpucoltam a fokhagymákat.

A megsült padlizsánok húsát kikapartam és szűrőben pár percig hagytam lecsepegni, hogy kevésbé legyen leves. Ezután késes robotgépbe tettem az összes hozzávalóval együtt és krémes turmixoltam. A végén megszórtam kevés csilipehellyel és meglocsoltam még egy kis olívaolajjal. Rozskenyérrel ettem.

Facebook: Rizsázzunk!

dios_padlizsankrem (3)

dios_padlizsankrem (1)

Sült zöldségek kókusztejjel és gyömbérrel

Nagyon elszaladt velem a ló év végén. Még december közepén volt néhány orrfújós napom. Aztán december 30-ra letaknyosodtam. December 31-re már ugatva köhögtem. Az új év első napjára majd szétszakadt a fejem, agyastól, szemgolyóstól, üregestől. Január másodikán pedig bemutatkoztam a recski ügyeletes orvosnak. Kaptam antibiotikumot, meg köptetőt, meg sok kalciumot és még több  probiotikumot, aminek a szedését nagyon erősen javasolta a doki. Tudom, miért…. Ja, szilveszter este 3/4 11-kor elaludtam és újév 0.08 perckor ébredtem, arra, hogy az egyetlen egészséges nagykorú kinyit egy üveg pezsgőt, amit aztán senki sem ivott meg… Még most sem vagyok teljesen 100, de legalább a fejem nem feszül annyira szét a tokámtól az orrnyergemig.

Vasárnap úgy döntöttem, hogy nem eszem húst. Legalább is, egy darabig biztosan nem. Nem kattantam be, nem szippantott be semmilyen mai divatos áramlat. Csak annyi van, hogy túl sok húst ettem az ünnepek alatt, amitől szerintem még egy elvetemült húsevő is elgondolkozna.

A szupi kerámia  tányérokat még tavaly csináltam egy Apacuka Kerámia workshopon. Én, saját kezűleg és Juditnak csak 2x kellett közbeavatkoznia. 😉 Komolyan, terápiás célzattal, receptre írnám fel mindenkinek az agyagozást. Nagyon jó.

sult_zoldsegek_kokusztejjel_gyomberrel (10)

 

Hozzávalók:

1 közepes édesburgonya

4 kisebb sárgarépa

3 kisebb/vékonyabb paszternák

2 fej közepes lilahagyma

6 gerezd fokhagyma

5 kisebb ág friss kakukkfű

2 – 3 centinyi friss gyömbér

2 – 3 ek. nádcukor

2 – 3 ek. fehérborecet

só, frissen őrölt bors

2 dl kókusztej

kb. 4 dl víz

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen.

A zöldségeket megpucoltam és 3 – 4 centis darabokra vágtam. A gyömbért megpucoltam és finomra aprítottam. A megpucolt lilahagymákat először feleztem, majd a feleket is kettévágtam. Egy vaslábast felhevítettem, 3 ek. olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a lilahagyma cikkeket. Sóztam és pár percig erősebb lángon pirítottam. Folyamatosan kevergettem. Ezután a lábasba tettem a zöldségeket, az egész fokhagymákat és a közepesnél kicsit erősebb lángon 4 – 5 percig pirítottam. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam a fehérborecettel, cukroztam és alaposan elkevertem. Pár perc alatt hagytam, hogy a borecet elpárologjon. Felöntöttem 2 dl vízzel, hozzáadtam a friss gyömbért, a kakukkfű leveleit és 5 percig fedő alatt pároltam. Ráöntöttem a kókusztejet, a maradék 2 dl vizet, elkevertem és fedővel együtt betoltam a forró sütőbe kb. 10 – 15 percre. Nagyjából 15 perc után ellenőriztem a zöldségeket, már puhák, de még roppanósak voltak.

Amíg a zöldségek sültek, egy száraz serpenyőben kevés szezámmagot, diót és kókuszreszeléket aranybarnára pirítottam. A sült zöldségeket tálaláskor szórjuk meg a pirított magokkal, a kókuszreszelékkel és kevés friss kakukkfűvel.

Facebook: Rizsázzunk!

sult_zoldsegek_kokusztejjel_gyomberrel

Karamellizált szőlőleves

Ez gyorsan ment, 15 perc alatt megvolt a leves. És most azt is viszonylag hamar kitaláltam, mit kezdjek a kissé már öregedő, löttyedő szőlővel, ami ugyan még egészen jól nézett ki, de már látszott rajta, hogy pár nap és a kukában landolna.

Az elmúlt hetekben 2 gyerekem volt, kicsit besegítettem épp hányatottabb sorsú barátnőmnek, bevállaltam a 2 és fél évesét napközbenre. A csajok egészen jól megvoltak együtt, alig akadt egy kis cicaharc. Igaz, akkor jobb volt kicsit a háttérbe húzódni és ott is maradni, és csak akkor beavatkozni, ha esélyes volt, hogy vér folyhat. A barátnőm meg annyira hálás volt, hogy ha ennél is jobban hálálkodott volna, már én hálálkodtam volna. Csak hordta a friss zöldséget, gyümölcsöt, még főtt ételt is hozott. Meg szőlőlevest sűrűn, amire Rozi erősen rátekeredett. Megjegyzem, amikor az enyémet ette tegnap, közölte, hogy anya, ez nem olyan finom, mint az Agáé, amitől én csendben, befelé összeomlottam, remélve, hogy a gyereklány ebből nem vesz észre semmit… Majd hozzátettem, hogy azért ez is finom. A non plus ultra ezek után az volt, amikor Rozi keresztapja ezt bírta mondani: “hmmm, ez nagyon jó. mi ez? almaleves?”

Persze tegnap, amikor a leves készült, tuti fények voltak, sütött a nap, meg minden, de nem sikerült összeszednem magam annyira, hogy ne felejtsem el lefotózni. Ma pedig épp annyira használható a híres neves természetes fény, mint én a fent említett néhány hetes családi napközizés után. Eh, így jár, aki halogat…

Egyébként tényleg olyan gyorsan összerakható ez a leves, hogy reggelire is simán mehet, mondjuk kicsivel több pirított zabpehellyel és magokkal.

Előkészítés: 2 – 3 perc
Elkészítés: kb. 8 perc sütés + max. 5 perc az összeállítás

karamellizalt_szololeves (8)

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

25 dkg fehérszőlő
1 ek. nádcukor
fél zöld citrom vagy sima citrom leve
néhány csipet őrölt gyömbér
5 – 8 ml kókusztej (vagy tejszín)
0,5 – 1 dl víz (attól függően, mennyire akarjuk sűrűre vagy hígabbra)
néhány nagy csipet nádcukor
csipet só
a tetejére (opcionális):
pirított dió
pirított zabpehely

A sütőt előmelegítettem grill fokozaton 250 fokra, egy tepsit kibéleltem sütőpapíral.

A szőlőt megmostam, leszemeztem és egy mélyebb tálba tettem. Megszórtam 1 ek. nádcukorral, alaposan összeforgattam, majd a szemeket elterítettem a sütőpapírral bélelt tepsin. Kb. 8 perc alatt kissé meggrilleztem. Levet is engedett, így a szőlőszemeket a kisült lével együtt átöntöttem a botmixer edényébe. Alaposan leturmixoltam, majd átszűrtem egy kis lábasba. Hozzákevertem a gyömbért, a cukrot, a citromlevet és a csipet sót, végül kókusztejjel sűrítettem. Ha valaki nem szereti a kókusztejet, vagy nincs otthon, a 30%-os habtejszín is tökéletes. Bő fél deci vízzel kissé hígítottam, és hűtőbe tettem lehűlni.

Egy száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra, világos aranybarnára pirítottam a diót, majd a zabpelyhet is. Tálaláskor ezekkel szórtam meg a levest. Ha valaki gluténérzékeny, hagyja el a zabpelyhet.

A facebookon itt találtok meg.

karamellizalt_szololeves (4) - Copy

karamellizalt_szololeves (6)

 

Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel

Erről a kukorica krémlevesről Rozi döntött. A mai napot Ő mentette meg, amikor a fagyasztóban matatott és megtalálta a mirelit kukoricát. Én ugyanis lassan 1 hete szenvedek akut ötlettelenségben, hogy mi legyen az ebéd. Rozi kukoricát kért. Persze, ha rajta múlt volna, a zacskóból, fagyottan ette volna. Még jó, hogy van egy szőrös szívű anyja. Valamilyen megmagyarázhatatlan és erőteljes érzelmi kötődéssel viseltetik a fagyasztott zöldségek iránt.

Jó, legyen kukorica krémleves. Friss koriander még volt itthon, cserébe tejszín nem. De kókusztej igen, meg édesburgonya is, amit még a zöldséges piláfhoz vettem. Engem meg elkapott a nosztalgia, ugyanis a kókusztejtől, a friss koriandertől és a citromlétől Thaiföld íze lett. Ott pedig nagyon jó volt. Ha nagyon csöpögős akarnék lenni, de nem vagyok, akkor azt mondhatnám, hogy egy korty Thaiföld. Eh, mégis leírtam. Öregszem.

Sok szeretettel ajánlom ez a levest Hajninak, aki pontosan tudja, miről fecsegek.

Laktóz – és gluténmentes.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 15 – 20 perc

kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves (1)

 

Hozzávalók (2 főre):

25 dkg kukorica (mirelit)
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 csapott tk. egész koriander (őrölt is jó)
4 – 5 szál friss koriander
4 – 5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 dl kókusztej
1 tk. citromlé
1 kisebb édesburgonya
1 csapott tk. kurkuma (a színe miatt)
sajtos pirítós (opcionális)

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral. Meghámoztam az édesburgonyát. A felét vékonyan felszeleteltem, a másik felét kis kockákra vágtam. Az édesburgonya szeleteket kissé sóztam, majd meglocsoltam kevés olívaolajjal, jól összeforgattam, majd a sütőpapírra terítettem.

Megpucoltam és felaprítottam a lilahagymát, a fokhagymát is megpucoltam és összezúztam. Egy kisebb fazekat forrósítani kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a lilahagymát. Kissé sóztam. Közepesnél kicsivel erősebb tűzön 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Közben mozsárban finomra őröltem a koriandert. Amikor a lilahagyma megpárolódott, beletettem a felkockázott édesburgonyát és kb. 5 percig pirítottam. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és még 1 percig sütöttem. Az egészre ráöntöttem a mirelit kukoricát, sóztam, borsoztam, megszórtam a finomra őrölt korianderrel. Néhány percig a kukoricát is pirítottam, majd felöntöttem az alaplével. Lefedve 8 – 10 percig főztem.

Közben a sütőbe tettem az édesburgonya szeleteket is. Kb. 10 perc alatt megsült a csipsz. Érdemes szemmel tartani, mert könnyen megéghet.

Amikor a kukorica és az édesburgonya is megpuhult, lehúztam a tűzről a levest, botmixerrel összeturmixoltam, végül átszűrtem egy szűrőn, hogy teljesen krémes legyen. Hozzákevertem a kókusztejet, a citromlevet és a finomra aprított friss koriandert. Ha szükséges, itt még adhatunk hozzá sót, ha igényli a leves. Vagy aki sósabban szeret enni.

Tálaláskor megszórtam az édesburgonya csipsszel. Mi ettünk hozzá sütőben sütött sajtos pirítóst is, de ez elhagyható.

Ez pedig itt a facebook oldalam.

kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves

kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves (2)

Csicsókasaláta hónapos retekkel és medvehagymával

A játszótéri homokozó tele van kis csírákkal. Na nem az ott homokozó gyerekekre gondolok, legalább is nem Rozira. 😉 Szóval, tele van kis magokkal, a fene tudja, honnan kerültek oda, de most kicsíráztak. A giliszták is előmásztak, meggondolatlanul, a kiskorú legnagyobb örömére. Kis naiv szelvényesek, ők még nem tudják…

Én meg leraboltam a piacot. Kezd felrobbanni a csarnok, tele van medvehagymával, hónapos retekkel, csírákkal, de még mindig van csicsóka és paszternák is. Elegem lett a zacskós salátákból, úgyhogy inkább csináltam egy nagy adag rendeset, csicsókával, zsenge retekkel, medvehagymával. Én mondom, isteni lett. Tavaszodik. Vészesen tavaszodik.

Előkészítés: kb. 10 perc
Összeállítás: 5 perc

csicsokasalata_retekkel_medvehagymaval (11)

 

Hozzávalók:

6 – 7 db csicsóka
5 – 6 db zsenge hónapos retek
1 kisebb fej lilahagyma
fél csokor medvehagyma (a kisebb levelek)
fél citrom leve
kevés só, frissen őrölt tarkabors
1 kis csokor petrezselyemzöld
olívaolaj

A csicsókákat alaposan átdörzsöltem egy nedves szivaccsal. A retket, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet megmostam, megpucoltam a lilahagymát. Kicsavartam fél citrom levét.

Összállítottam a salátát. A csicsókákat vékonyan felszeleteltem, egy nagyobb tálba tettem, majd meglocsoltam a citromlével. Kissé édeskés(ebb) lett a citromlétől a csicsóka. A retkeket és a lilahagymát is vékony szeletekre vágtam. A csicsókához adtam. Enyhén sóztam, megszórtam frissen őrölt borssal is. A petrezselyemzöldet leveleire szedtem, és az összevágott medvehagymával együtt a salátához adtam. Alaposan összeforgattam, hogy a citromlé és a fűszerek minden szeletet bevonjanak. A végén meglocsoltam extra szűz olívaolajjal. Ennyi. 😉

Remoskában sült zöldségekkel és csirkecombbal ettük. Egyébként egy kevés natúr joghurttal meglocsolva is isteni a saláta.

csicsokasalata_retekkel_medvehagymaval (6)

csicsokasalata_retekkel_medvehagymaval (13)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!